O NVIDIA/ATI jen ve zlém o druhém v dobrém? Nikoliv! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Saturday, 02 August 2008
Přejít na obsah
O NVIDIA/ATI jen ve zlém o druhém v dobrém? Nikoliv!
historie konfliktů
 O NVIDIA jen ve špatném a ATI kladném?

 

 

  •  O NVIDIA jen ve špatném a ATI kladném?

Ano i ne. Kladných zpráv z tábora NVIDIA je poskrovnu a těžko lze kladně vnímat přejmenovávání starých grafických modelů na nové s identickým výkonem i vlastnostmi, či dokonce nepřejmenovávání modelů a nechat zákazníka hrát loterii zda už je to alespoň s tím novějším 55nm čipem, nebo pořád se starým 65nm. Kladně také nelze hodnotit GTX 280/260 karty, když je to průser jako Brno, kromě ceny se stačí zamyslet nad tím, proč na stejný výkon potřebuje ATI poloviční čip poloviční paměť a poloviční sběrnici a NVIDIA dvakrát takové silové parametry.  Jako kladná informace se sice slevy většinou považují, ale slevy GTX 280/260 byly nutnost, takže tak kladná zpráva to určitě není. Kladně psát o čipsetech, o které není prakticky žádný zájem, za což z velké části může uzavírání platforem AMD a Intel? Psát kladně o mobilních grafikách, kde se neuvěřitelně mlží kolem vadných čipů a pravdy se nikdy nedobereme, protože skutečnost je výrazně horší než jak se prezentuje? O čem tedy dnes psát kladně o NVIDIA a záporně o ATI aniž bych si musel zprávy vymýšlet, zatajovat skutečnosti atd.?

ATI_Paloorde

    Je skutečně naprosto absurdní si myslet, že tady berme špatná zpráva o NVIDIA=dobrá zpráva. Ostatně nutno mít na paměti, že vlastně samotná NVIDIA nám může docela jedno, protože nevyrábí žádný finální produkt. Zde totiž už hodnotíme produkty společností ASUS, Gigabyte, Sapphire atd. jejich grafické karty hodnotíme - jak fungují, co přináší s jakým výkonem, vlastnostmi atd. A pokud jsem někdy nějaký tento produkt srovnával nefér, neobjektivně, či jinak špatně, jsem ochoten se veřejně omluvit všude, kde to jen bude možné.

  •  Závěr ...

   Samotného by mě zajímalo proč se o NVIDIA píše na webech tak často v záporném smyslu a o AMD-ATI kladně. Pomineme-li finanční výsledky obou společností, které nemají na produkty vliv, (pokud by měly, tak by situace určitě nebyla jaká je). Na rovinu ale říkám jedno, nehodlám ustoupit ze směru, kterým jsem se s DDworld.cz vydal. Za každou cenu být objektivní, nezaujatý a fér ke všem stejně. Jediné blaho, které mě zajímá, je blaho čtenářů-zákazníků-uživatelů, protože ty to koneckonců platí a živí jak chod tohoto webu, tak samotné výrobce. Nebudu jim tedy nic zastírat a lhát. Nehodlám přistoupit na běžnou hru na poli IT žurnalistiky, jako když nebudu psát kladně a tak jak chce výrobce o tomhle, tak nebudu mít oficiální podporu a tudíž díky tomu se recenze některých produktů proti konkurenci zpozdí = v profi webech ztráta kreditu, návštěvnosti a tedy i peněz. Nebo si naivně myslíte, že oficiální referenční grafiky apod. mají jiní dříve než jiní jen proto, že to tak vyšlo a píší objektivně :)? To byste mě pobavili .... Objektivnost je moc drahá aby si ji většina profi subjeků, kteří chtějí na tom trhu přežít, mohla dovolit (ty největší, zejména ty světové jsou v trochu jiné pozici) ... Mě je to ovšem jedno. Já jsem zvyklý na to, si shánět HW ze svých zdrojů a nevadí mi to mít později než ostatní v recenzi. Tudíž nemusím s nikým soupeřit. Ostatně už jen to, že mě někdo bere jako konkurenci, mě přijde vyloženě směšný a bavím se tím často. DDWorld je amatérský magazín (a dáli bůh (a to nejsem věřící), takový i zůstane) s minimálním finančním zázemím, které byste mnozí nazvali spíše kapesným. 40 000 unikátních návštěvníků proti vysoce dotovaným profi magazínům velkými redakcemi, kdy řada známých menším dosahuje stejných čísel s výrazně vyššími náklady a ty nejlepší mají nějakých 130 000 - 170 000, mě přijde jako velmi dobrý výsledek. Bohužel vím, že bez těch financí to asi výš už nepůjde, na druhou stranu, to že jsem si z toho neudělal výdělečný business a nedělám to primárně pro peníze, tu nemusím psát tak, jak někdo píská, abych z toho měl, mi dává neuvěřitelnou svobodu psát si, jak chci a co chci, bez ohledu na to, zda se to někomu líbí nebo ne a je dostanu nebo nedostanu podporu, abych měl to, co má konkurence a nezaostával. Tyto starosti nechávám profi webům, které mezi sebou soupeří. Já s nikým soupeřit nemusím :).

pc_zavislak

   Já jsem byl a vždy budu objektivní - můžu si to dovolit a mám klid. Proč si svůj klid kazit tím, že budu někomu nadržovat? Úvahy o tom, že o NVIDIA jen ve zlém a o ATI jen dobré, či obecně že někoho protěžuji a nadržuji mu a jiného nefér poškozuji, považuji za bezpředmětné, neopodstatněné a nesmysl od A do Z a účelovou kampaň. Bohužel jsem smířen s tím, že proti dlouhodobému cílenému marketingu skutečná pravda často neobstojí, jsem smířen i s tím, že DDWorld budou mnozí vnímat jako zaujatý a budou roznášet účelné pomluvy. Jsem smířen s tím, že počet odpůrců bude s rostoucí návštěvností stoupat, jsem smířen s tím, že budu označován za amatéra a neobjektivního a zaujatého FanATIka, jak se to komu hodí. Nicméně amatér jsem a jsem na to hrdý stejně jako na všechny, se kterými spolupracuji. Neobjektivní a zaujatý? Zaujatý určitě - pro hardware a PC :) Neobjektivní to zcela určitě nejsem, neboť mě nenapadá jediný důvod, proč bych měl a jediná výhoda tohoto stavu. A zaujatý fanATIK? OK když vám to udělá radost, tak se tu o tom slušně dohadujte, já jsi jdu zatím pohrát na své letité NVIDIA GeForce 8800GTX a ukázat fanATIkům se svou dva roky starou kartou, zač je toho loket :-D ....

PS: Sorry za gramatické chyby, překlepy mnohých slov jdou na vrub automatickému office korektoru chyb, zbytek jde na mě. Gramatiku jsem měl naposled na základce a ani tehdy jsem jí moc nedal. Snažím se, ale lepší už to semnou v tomto směru asi nikdy nebude :).

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Kalidasa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Chyby 2008-08-02 04:10:34

Chyb je v článku plno, ale chápu, že uprostřed noci se píše těžko.
Ale tohle je fakt průser, kterej proti tobě poštve další maníky: " Často pak mluvíme o situaci NVIDIA čipových sad. Ty jsou v těžké krizi, výrobci o ně nestojí. Co tedy o nich napsat dobrého? Napadá mě snad jen zajímavá a jistě užitečná funkce hybridCrossFire, kdy zátěž přebírá v klidu Integrovaná grafika a grafická karta si dává voraz a šetří energii."
Asi HybridPower (od HybridSLI), že.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 10:13:51
avatar
jj sorry upraveno
Smrtihlav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 14:12:12

mam otazocku k tomu hybrid CF kupil som si MSI 780V s radeon 3100 a mam k tomu pripojenu HD 4850 ale ked som chcel napojit monitor na integrovanu GPU (nech sa moze ta 4850 vypinat) monitor ostal cierny a nereagoval, treba tu int. GPU zapnut v biose alebo kde je problem ?
blater [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 22:36:49

problem je spis v tom ze tato ficura zatim nefunguje podpora na 780G ma byt uz hodne dlouho ale amd to neni schopna zprovoznit..nevim v cem je problem a ani proc to tak dlouho amd trva kdyz hybrid SLI uz funguje vicemene bez problemu. kdo vi jestli to v 780G vubec nekdy bude fungovat...mozna to zustane jen pro 790GX..kazdopadne je to od amd pekny podraz.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 23:58:36
avatar
Jaký podraz? AMD jasně uvádí podporu HybridCrossFire s AMD780G jen s HD3400 sérií ... žebychom rádi aby to fungovalo s dalšíma je už naše věc doufejme že bude a divil bych se, kdyby na tom AMD nepracovalo ... když to může fungovat u NVidie.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 23:57:54
avatar
AMD780V oficiálně není, to je zase jen nějaký výmsl od MSI ... měl jste kooupit AMD780G od ASUS/Gigabyte jsou určitě lepší desky .... Jinak všude je jasně psáno, že HybrdiCrossFire nefunguje s ničím jiným než AMD780G a HD34xx sérií ... s žádnými jinými modely AMD tato podpora nebyla zatím nijak ohlášena ...
Strike [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 09:06:02
avatar
Vis DD mas svuj nazor a stojis si za nim,ale mel by si psat tak,aby si udelal kazdy nazor sam A ne v informaci o nVidii pripominat,jak je ATI skvela a obracene,ve clancich o ATI jak je nVidia neschopna.. Ne kazdy si totiz mysli,to co ty (neber to spatne,ale i kdyz pises,jak vidis do pozadi a jake mas/nemas informace,tak te stejne nebudu poslouchat ). K te loterii.., u HD 4870 se zakaznik take nedozvi,jaky bios karta ma (ovsem je otazka,jestli novy bios neco vyresi). Dale - urcite tu neni pouze jeden uzivatel,co si mysli,ze byla HD2900XT propadak.A posledni vec,muzes mi rict,v cem jsou nove GTX tak spatne,ze je neustale nazyvas propadakem?? To se zase otevira kudla v kapse me Me je jedno,kdo co narve do karty a kolik ho to stalo,me jde o finalni produkt Predstav si G200b,uz to nebude dlouho trvat..Mas to??A ted mi rekni,v cem je (bude) ta karta spatna..???
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 10:22:45
avatar
BIOS neBIOS, HD4870 je pořád super koupě a rozhodně s tím BIOSEM je to menší průser, než když výrobce používá odlišný HW na jednom modelu - na výsledném výkonu a vlastnostech se zase tolika nemění - rozhodně ne výrobní cena atd.

GTX260 a GTX 280 jsou propadák, navíc si si odpověděl sám proč.... už jenom proto, že víme, že přijde GT200b ;) to už je dostatečný důvod, proč tyto karty dnes nekupovat a minimálně si počkat. Nicméně to nic nemění na tom, že tyhle karty jsou technologicky zaostalé, potřebují dvakrát takové silové parametry, aby stačily mainstreaové grafice s polovičními paramery a cenou... jak jinak by si nazval Hiend grafiku, která za měsíc musí shodit polovinu své ceny?? Pokud tohle není propadák, tak fakt nevim .... srovnávat to s HD2900XT? To je pěkná blbost, 2900XT nikdy neměla horší poměr cena-výkon než konkurence 8800GTS 640, takže jakýpak propadák?
roman63 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 10:31:50

Myslím si, že jsi právě dokázal svůj "neutrální" postoj...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 10:44:54
avatar
no já myslím že ano, nebo jsem snad řekl něco co není prokazatelná pravda? Pokud ano, doufám že si své narážky na objektivitu vysvětlíte ...
roman63 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 11:01:23

Proč jsou po zlevnění GTX260/280 propadákem?
Koho zajímají "silové parametry"?
Proč tyto "silové parametry" neplatily pro 2900?
Od kdy je rozhodujícím faktorem pouze počet tranzistorů?
Atd...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 11:09:08
avatar
1, nebudu se opakovat podívej se okolo řekl jsem to několikrát
2, koho zajímají silové parametry? všechny?
3, proč neplatily pro 2900? ale platili nicméně ... R600 vs G80 plochou jádra bylo R600 menší, paměť HD2900 měla 512MB 8800GTS 640MB, sběrnice: 320bit Nvidia 8800GTS a 512bit 2900Xt ... takže, chceš to srovnávat se současností?
4, jakej počet tranzistorů, kde jsem o něm mluvil?
atd.
roman63 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 11:32:44

1) Nemáš přesnější odpověď
2) Nemáš přesnější odpověď?
3) Zase to "ale"...
4) Máš krátkou paměť
skiper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 01:59:33

1. jeho odpověd byla vcelku normální a každému komu to myslí to pochopí.
2. Tebe snad nezajímají Silové parametry?
3. Ty trochu víc čti. Zkus si to přečíst 3x posobě a ještě celý článek.
4. Máš malý mozek?
sry, ale ted si mě razesmál.Že GTX 260 a GTX 280 nebyl propadák? Pane jo, to musel být úspěch když ceny šli dolů po tisících ... Pořádně si ten článek přečti...
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Po tisícich? 2008-08-03 10:45:16
avatar
Po tisícich? To nezní tak dobře. Lepší to je vyjádřit v procentech. To pak to snížení už začíná vypadat jako výprodeje v obchodech s oblečením a botama atd.
Strike [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 19:11:34
avatar
Bios prave upravy provozni vlastnosti,co upravy 55nm??Vyrobni cena me nezajima.A GT200b je to same jako GT200 jen mensi vyrobni proces.Hlavni je,ze GTX jako takove jsou dobre karty,ktere maji jen o malo horsi pomer cena/vykon,nez konkurence.Pro nVidii to propadak je,ale pro bezne uzivatele urcite ne,narozdil od 2900XT,kterou nebyl duvod kupovat za celou dobu jeji existence.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 10:48:53
avatar
To je zvláštní. Já znám dost lidí,co ji mají a když ne XT tak aspoň PRO a to to nejsou žádní fanATIci. Prostě měli nachystané nějaké peníze na PC a na nV8800xxx jim to prostě nevycházelo, tak brali to druhé nejlepší.
Menethor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 12:01:47
avatar
Propadak se da hodnotit hlavne prodejnosti karty. A HD2900XT nebyla jedna z nejprodavanejsich karet. Karty staly na skladech a musely se delat slabsi verze, aby se R600 udali.
Mas pravdu, ze to co propad cen a neprodejnost GTX260/280 je mnohem markantnejsi nez tomu bylo u 2900XT. 260 a hlavne 280 jsou z tohoto pohledu urcite propadaky, ale pokud se dostanou do rozumnych cenovych kategorii, tj. 260 nekam k 5000 a 280 k 7500kc, tak pujde o rozumne karty.

Naklady vyrobce muzou byt kupujicim naprosto ukradene. Stejne tak jestli mam na karte cip co zabira 1cm2 nebo 10cm2. A 65nm nebo 55nm zpusoby maximalne snizeni spotreby. Ta je ale dnes naprosto vyrovnana s konkurenci. V IDLE dokonce mnohem lepsi.

PS: Vetsina uzivatelu netaktuje. Takze jim muze byt tez ukradene jstli se dostanou na 650 nebo 700MHz
Razi3L [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 13:18:32

s tímhle absolutně souhlasím, dnes bych bral GTX260 jako konkurence schopnou k 4870 GTx je dražší jen o 500,- . Ale i tak bych si sám vybral ATi (v PC mám teď 8800GT).

Jinak co se týče stejného jádra u Nvidie (od řady 8x00Gx), tak se zde nabízí otázka - proč dělat nové jádro (spousta dalších nákladů), když neni konkurence? první konkurence schopná karta byla 3870 vs 8800GT. Ale i tak je na tom 8800GTS a vyšší modely lépe. Tak udělali taky duální kartu 3870X2 a Nvidia 8800GTS slepenec 9800GX2 a GX2 je samozřejmě zase výkonnější. Nechci tím říct, že je to v pořádku, ale beru to z pohledu Nvidie - prostě neměla důvod utrácet za vývoj. Pak ale přišla 4850 a 4870 a ty už zasadily velkou ránu Nvidii - super výkon za pár korun. A to bych ještě čekal navýšení výkonu v příštích měsících díky novým ovladačům. O výkonu s AA škoda mluvit - prostě super. Ale až přijde 4870X2 tak Nvidia nebude mít ani leadera ve výkonu, což bude pro ni hodně špatné z hlediska marketingu.
Takže abych to shrnul, podle mě kdyby měla ATi konkurence schopné karty, tak Nvidia vydala nové jádro o hodně dříve, takhle neměla důvod.

Jinak jak je v článku kritizován marketing, tak ten prodává víc, než samotná kvalita výrobku. Např. Apple výkon žádná sláva, ale má intuitivní ovládání a kvalitní design a zpracování. Co se týče zvuku u Mp3 přehrávačů, žádná sláva to také není. Ale je to prostě styl...
A stejné je to i u HW - otázka stylu si koupit Nvidii/Apple i za cenu horšího výrobku za větší cenu a nebo něco co v "módě" není; , ale kvalitnější - ATi/COWON například. Tohle je ale jen příklad, dnes to v případě Nvidie a ATi už moc neplatí - jak šla Nvidie dolu s cenami, tak se z karet GTX staly celkem atraktivní kusy, ale GTX280 by měla jít na 7500-8000,- a GTX260 na těch 5 600,-.
Menethor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 16:08:57
avatar
Jen bych dodal, ze podobna vec se stala i AMD (a nejen ji) v procesorovy divizi. V dobe K8 se taky sebeuspokojovala a vyvoj nebyl skoro zadnej. Pak prisel Intel se svou Core architekturou a AMD je tam, kde je.
Ted to same ceka NVidii. Proste i kdyz mas vykonnejsi reseni nez konkurence a penizky jenom tecou, nesmis usnout a vytvaret jeste vykonnejsi reseni a to nasadit v dobe, kdy se ti to bude hodit.
MartensPh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Apple 2008-08-02 16:53:54

To srovnani trochu pokulhava, protoze ja si treba nemyslim, ze Apple vyrobky jsou horsi, ostatne prodeje Apple svedci o tom, ze zjevne nejsou zase tak spatne, jaxi mnozi mysli.

Reknu to jinak, vykon Apple pocitacu je dostatecny k tomu, k cemu jsou urceny. Kdo chce vykon od Apple, voli Mac Pro, 8 jader Xeonu je snad dost
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 11:03:41
avatar
Prodeje Apple hlavně svědčí o tom, že mají dobrý marketing a ne doblé výrobky. iPhone - nic moc, nic co by tu už několik let nebylo, iPod - nic moc, nic co by konkurence (a tím myslím hodně firem) neměla a dokoce lepšího a za lepší cenu. Ale je to prostě styl, když nemáš iPhone nebo iPod, tak jseš prostě out, ikdyž máš mnohem lepší smartphone (třeba i nepatrně dražší) než iPhone a mnohem lepší (taky i třeba trochu dražší) přehrávač, tak jseš prostě stále out. A proto mám nabušený telefon, který strčí iPhone s přehledem do kapsy a nabušený přehrávač, který strčí hromadu konkurence do kapsy (iPod o to víc, protože ta hromada konkurence je lepší než iPod) a hřeje mě u srdce, že jsem si dopřál tu nejvyšší kvalitu a ne nějaký předražený šunt.
Razi3L [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-05 07:31:40

neřikám, že Apple dělá vyloženě špatné věci. Jsou dobře zpracované a ovládání by zvládla i babička . A o to jim jde - lidi v USA (hlavní část trhu Apple) nic jiného nevyžadují, jim jde o to, aby se v tom nemuseli hrabat a nemuseli zkoumat, jak to používat. A Apple má výbornej marketing - nevim o jiné firmě s elektronikou, která by měla lepší.
Markus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 12:36:36

2900XT byla na X webech vyhlášena jako propadák roku ale to sou ty zlé neobjektivní weby co píší pod tlakem výrobců.
Jako ATI před rokem co nejdříve potřebovala nahradit 2900XT řadou 3800 tak ted nV potřebuje G200b. Jenže v podání ATI to nebyl propadák ale ted v případě nV to je. Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Propadák 2008-08-03 11:20:23
avatar
No a to je právě ten problém. Nové GTX jsou prostě propadák. Než brutálně slevnily, tak se prakticky na celém světě neprodávaly. Jestli mi někdo chce trdit, že tohle není(nebyl) propadák, tak nevím co na to říct, abych dotyčného nezačal hodně urážet. G200b možná už propadák nebude, ale že by to mohl být uspěch, nemůže taky nikdo čekat. Rozhodně bude na výrobu levnější a poměr cena/výkon by už mohl být zajímavější. Ale stále na trhu není a kdo ví kdy u ní ten poměr ceny/výkon bude pěkný. Do té doby tu má nVidia propadáky.
Strike [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 12:41:19
avatar
Prodejni propadaky zajimaji nVidii,me se jedna o propadak ze strany uzivatelu viz.2900XT
nnevimm. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 22:19:19

Můžu se zeptat na definici propadáku ze strany uživatelů ?
Strike [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 22:38:11
avatar
Uvedl jsem jako priklad HD2900XT,u ktere nebyl duvod pro zakoupeni po celou dobu jeji existence.
nnevimm. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-04 16:06:21

Mě nepřijde, že nebyl důvod pro zakoupení. Za lepší cenu podávala stejný ne-li lepší výkon než 88GTS 640.
mites [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-07 12:06:41

2900XT se vyrovnala svym vykonem konkurencni 8800GTS 640MB pri nizsi cene.

Tohle nazvat slovy: "nebyl duvod pro zakoupeni po celou dobu jeji existence".

...je absolutne mimo zdravou misu uvazovani
Strike [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-07 12:31:26
avatar
Ovsem jeji provozni vlastnosti a vylozene spatne ovladace z ni udelaly produkt,ktery se neda srovnavat s pomerem vykon(fps)/cena s konkurenci,ty zdrava miso uvazovani
Tokamak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 09:50:23
avatar
Vetsina z nas, co se nema potrebu vyjadrovat chape, ze tady najde pochvalu vyrobku ktery si to zaslouzi a ne toho, z vetsi reklamou. Takovy ty vymetace dizkusi kteri ziji uctivanim znacky vesele ignoruji, vybrali si spatny web .
lokandrew [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - DOBREJ ČLÁNEK 2008-08-02 09:56:51

Se vším v tomto článku souhlasím, a 2Strike, Nvidie nejsou výkonově špatné, ale poměr cena/výkon často velice zaostávají.... Bohužel dost nezkušených zákazníků kupuje grafické karty jen podle reklamy a ceny(například si řekne: Jéé tadle nová GTX280 stojí 15 litrů, ta bude určitě namakaná), i když neví, že je vlastně předražená... Prostě Nvidia má větší reklamu jak ve hrách tak i jinde, a dost lidí na to skočí....
roman63 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 10:02:56

2 DD

Podívej - na straně č.1 píšeš:
"Na druhou stranu, často vím mnohem více, než mohu prozradit a znám zákulisí vzniku zpráv, zpravodajských webů a vůbec celého pozadí tohoto odvětví, které se na povrch nevynáší. Mnozí byste mnohé informace brali jinak."

a na straně č.3 uvádíš: "Nehodlám přistoupit na běžnou hru na poli IT žurnalistiky, jako když nebudu psát kladně a tak jak chce výrobce o tomhle, tak nebudu mít oficiální podporu a tudíž díky tomu se recenze některých produktů proti konkurenci zpozdí = v profi webech ztráta kreditu, návštěvnosti a tedy i peněz. Nebo si naivně myslíte, že oficiální referenční grafiky apod. mají jiní dříve než jiní jen proto, že to tak vyšlo a píší objektivně"

Tomu nerozumím - buď víš něco navíc (NDA) - viz. strana č.1, nebo píšeš magazín jako "nenovinář" a tím pádem neznáš věci, které jsou pod NDA. Pokud tedy neznáš údaje z NDA, tak na jakých základech vyvozuješ své závěry na dosud nevydané produkty?

Další věc:
Na straně č.2 píšeš:
"Podvody NVIDIE s ovladačem v Crysis. Šlo o to, že NVIDIA pro Crysis udělala speciální ovladače, které nám všem doporučovala k testování, které ale měly tu vlastnost, že kartám ulehčovaly práci snížením počtu určitých náročných výpočtů. Výkon karet tedy proti konkurenci vypadal vyšší. Jenže na všechno se přišlo. V té době jsem ztratil o mnohých novinářích a dalších lidech, kterých jsem si dříve velmi vážil, veškeré iluze. Celá věc byla zametena pod koberec a NVIDIA nikdy tento zcela evidentní a úmyslný podvod nepřiznala - údajně šlo o chybu programátorů"

Jednalo se o JEDNU verzi bety 169.04? a byla během pár dnů "opravena" jinou verzí => s tím "úmyslným podvodem" to asi nebude tak horký, nemyslíš?
Pokud si dobře vzpomínám, tak podobný "průser" měla ATi s drivery v roce 2005 (nebo 2004 - už přesně nevím).
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 10:35:44
avatar
NDA je zcela něco jiného .... NDA je psaná nebo nepsaná dohoda o tom, že nebudeš zvežejňovat určité informace před tím, než to výrobce dovolí - většinou jsou to informace před oficiálním vydání produktu. já protože mám kontakty od kterých získávám informace jako jsou přímo výrobci, jsem jim v zájmu zachování téhle spolupráce a protože nechci jim dělat problémy, slíbil, že budu dodržovat mlčení o určitých věcech do doby, než si to daný výrobce bude přát. Na tom nevidím nic španého - jistě by vás mohlo zajímat, že s nikým nemám NDA dohodu písemně! Všem stačilo a stačí mé slovo! A to už něco znamená. S NDA nemám problém, je ho dodržení pokládám za obyčejnou slušnost, výměnou za to mám přehled a informace a mohu jich částečně využívat v korigování spekulací a jsem informačně připraven na vydání ...

s těma ovladačema je to tak horký jak píšu. Mnoho dní před vydáním nás NVIDIA na ty ovladače upozorňovala, to že pak vyšly a pár dní po obejvení podvodu následně vyšly nové ovladače to nezachrání. nebo si myslíš, že programátoři NVIDIE jsou tak blbý, že tuto neobvyklou chybu po mnoha testování přehlédly u nejočekávanějších ovladačů ? Na podobný průser si u AMD-ATI nepamatuji ....
roman63 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 10:53:46

Citace:
nás NVIDIA na ty ovladače upozorňovala
Takže jsi byl pod NDA...
Nemyslím si, že by nV každý blog na tohle upozorňovala...

Citace:
podobný průser si u AMD-ATI nepamatuji

To asi víc lidí nepřekvapuje...

Citace:
programátoři NVIDIE jsou tak blbý, že tuto neobvyklou chybu po mnoha testování přehlédly

Na tu chybu se přišlo po delší době, takže je možné, že ji přehlédli.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - No comment 2008-08-04 07:34:59
avatar
Tohle stihl napsat roman63 ve dvou svých příspěvcích a to skoro za sebou.

Citace:
Jednalo se o JEDNU verzi bety 169.04? a byla během pár dnů "opravena" jinou verzí => s tím "úmyslným podvodem" to asi nebude tak horký, nemyslíš?


Citace:
Na tu chybu se přišlo po delší době, takže je možné, že ji přehlédli.


Tohle snad není potřeba ani komentovat. Proto má ode mne, jako od mnohých dalších palec dolů a měl by si dát facku a jít brečet do kouta.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 10:17:45
avatar
Mně přijde, že to co je, resp. bylo na GTX260 resp. 280 špatné byla zejmena cena. Za úvodních 10 byla GTX 260 vážně spatny vtip. Ale to bylo dáno situací na trhu.

Za aktuálních 5500 za GTX260 v porovnání s cca 4700 za 4870 DDR3 už docela slušna nabídka.

Pamatuji se, že když vyšla GTX280 a uvodní odhady DD byly 15-16 ajá říkal že do měsíce bude pod 10 tak mi to DD odmítal věřit a to i když už zřejmě paramatry radeonu 4x znal. A dneska stojí i méně než 8200.

Nové radeony měly být multi.gpu oproti´zravemu monolitickému monstru od NV. Mne osobně prijde že nove radeony jsou take žravá monolitická monstra.

Radeon ma superskalarni architekturu, GF ma semi skalarni, a vsichni "odbornici" ted tvrdi buducnost pry maji ty superskalarni. Pritom Larrabee pokud jsem to spravne pochopil bude vektorove a navíc uplně pravý opak proti směru ATI.
eXistenZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 10:24:46
avatar
Ano, nové ATi majú fakt vysokú spotrebu, bol som nemilo prekvapený hlavne pri HD4870. Faktom ale je, že stále sa viac oplatí HD4870 za 4700českých ako GTX260 za 5500českých.
Krom toho je jadierko Radeonov 2x menšie, a tak sa ťažšie odvádza teplo z menšej plochy, preto viac hrejú. Tú spotrebu ale beriem. Tá je naozaj vysoká, naproti tomu sú ale vysoké aj takty grafických kariet, takže sa to dosť odvíja aj od toho.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 10:41:49
avatar
No cena na thu je te´d sice už zajímavější, ale musíš uznat, že high end grafika soupeří s mainstreamem a to snížení ceny bylo neořekávané, ale naprosto nutné ... takže patná karta je to pořád. už jen proto, že 55nm verze bude muset stát stejně takže 65nm verze nikdy dobrá nabídka nebude navíc je pomalejší než HD4870 takže prostě nemůže být dražší pokud by to měla být dobrá nabídka ...

co se týká larrabbe, protože to není aktuální produkt, nemusíš se srovnáním s RV770 vůbec zabývat. kdoví, co za architekturu už piluje AMD-ATI v laboratořích se kterou proti larrabbe nastoupí ... samozřemě to samé lze říci i o NVIDIA, která si na GF10 uritě mákne ....
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 16:59:24
avatar
Já ti rozumím, taky mne velmi štve, jak si NV dovoluje nás zákazníky škubat. Snad je tomu trochu konec. Dělali to, protože mohli

Nemyslím, že 4870 je mainstream a GTX260 je highend. Oba jsou ve stejné kategorii cenou, výkonem i spotřebou. Že si NV nebo její fans mysleli, že GTX260 highend bude a 4870 ne, to je jejich blbost. Špatná karta to není, když odhlédnu od ceny, tak je to skvělá karta. kdyby byla o 500 lacinější než 4870, tak je to bezkonkurenční bomba Ale to by bylo příliš krásné.

NV vždy sázela na hrubý výkon a ati na "smart" řešení. Přijde mi, že situace se naprosto obrátila. Ati má monstrozních 800 "hloupých" jednotek, přičemž výkonnostního skoku mezi 3x a 4x dosáhla zjednodušením logiky čipu a přidáním cca 150% jednotek hrubého výkonu. Otázkou je jestli to je cesta správným směrem, protože donekonečna jednotky přidávat nepůjde.

NV má o něco chytřejších 320 jednotek a výkon víceméně podobný,

Intel plánuje 32-64 velmi chytrých jednotek, a ty mají být výkonem srovnatelné s další generací ATI/NV.
eXistenZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 11:30:23
avatar
keby bola GTX260 o 500 lacnejšia, naozaj by to bola bomba.

Treba ale teraz narážať na to, že keby sa GTX260 a HD4870 predávali za rovnakú cenu, kto z jednej karty bude mať vyšší príjem? ATi. Prečo? Lebo jadro.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 17:00:27
avatar
A Vás to trápí? NV má víc prachů /našich prachů taky/ než celé AMD, divize ATI je proti tomu trpajzlík. Jestli NV na G200 generaci nic moc nevydělá mne osobně absolutně netrápí. Naopak, další generace karet bude řádně nadopnutá, a aspoň díky ATI příjmům něco AMD naleje do procesorů, tam je to dost tristní, a avizované zaváděcí ceny Nehalemu tomu odpovídají.
eXistenZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 13:46:20
avatar
To je pravda. O ďalších generáciách ešte nevieme, resp. vieme, ale nie o parametroch

Ak sa AMDčku podarí Deneb s aspon 4GHz pretaktovaním na kvalitnom vzduchovom chladiči, potom je tu konečne aj v taktovaní konkurencieschopný procesor Intelu. Nehalem je osobná kategória, na rovnakých taktoch cca o 15% výkonnejší ako penryn, zrejme vďaka HT, no ale bez možnosti taktovania na mainstream doskách... Ak sa to nepodarí ošidiť (neviem aké je to náročné, lebo tam bude asi nejaký hardwarový zámok) tak na mainstream poli sa môže AMD konečne trochu blysnúť.
mites [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ->Bennie 2008-08-07 15:23:52

To s tema jednotkama jak pises je absolutni nesmysl bez hlavy a paty. Nevim jaky smysl ma davat jednotlivym vypocetnim castem cipu, vytrzenym z kontextu komplexniho produktu, privlastky "chytry" nebo "hloupy".

Skutecnou umelou inteligenci zatim nemame a soucasna vypocetni technika funguje na nejzakladnejsim digitalnim principu nul a jednicek. Rikame ji proto hloupa nebo chytra? Nerikame. O jakekoliv elementarni chytrosti nemuze byt ani rec. Veskera chytrost pochazi zatim jen a jen od lidi, kteri navrhuji hardware a tvori pro nej programy. Chytrost daneho reseni je relativni. Nejakou hodnotu dostava az ve chvili srovnani (s konkurenci, pomer cena/vykon, ostatni pomery...spotreba/uzitecnost/cokoli).
V duelu G200 a RV770, podle dostupnych informaci, je zmeritelna "chytrost" naklonena spise na stranu ATI (levnejsi vyroba, lepsi pomer vyrobni naklady/vykon = potencialne vic penez do kapsy...atd.) nez Nvidie. Spouste lidem unika, ze hlavnim cilem kazde komercni firmy je vydelavat penize a ATI ma k dosazeni tohoto cile naslapnuto chytreji

Chytre "smart" reseni muze poskytovat 800 hloupych uplne stejne jako 100 genialnich nebo 320 chytrych. Chytrost nespociva v tom, ze "je jich malo a prepocteno na jednoho maji vykon XY" Rozhodujici je implementace a v podstate jde akorat o jiny zpusob ohybani vyrobnich omezeni.

Zkus se na to podivat uplne jinym pohledem. Graficka karta jako objekt nam nabizi svuj vypocetni vykon a pouzitelnost. V roli uzivatele ale vubec nepotrebujeme vedet jakym zpusobem toho docili...vlastne je nam to uplne putna. Dokonce ani nepotrebujeme vedet, ze tam je nejaky cip...jen nejaky kousek chemicky upraveneho kremiku, ktery plni svou funkci. Co potrebujeme vedet je kolik zaplatime a jak vyhovi nasim pozadavkum.

P.S. Neumim si predstavit cloveka, ktery pri hrani sekajici se pocitacove hry uvazuje nad tim jestli ma v grafickem cipu "chytrejsi" stream procesory nez franta odvedle

P.S.2. Otazka k diskuzi;-) co je chytrejsi reseni:

1. Wii
2. PS3
3. balena "pitna" voda z TESCA
roman63 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 11:04:09

Jak definuješ mainstream a highend?
Počtem tranzistorů? Použitou sběrnicí? Čím?
Zpravidla to bývá výkonem...
popkec [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 11:11:50

zpravidla to byva cenou. Mainstream 2000-5000, Hightend 5000+
roman63 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 11:26:58

2 popkec: Jelikož v době uvedení stála HD4870 nad 5000Kč, tak si řadíš do highendu? Anebo ta hranice není 5000?
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 11:33:51
avatar
A co je potom karta za 10+ a 15+? Super ultra mega turbo highend? Cena je to nejméně spolehlivé hledisko protože se mění, výkon je jediné co rozhoduje.
popkec [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 15:37:08

Sry ale to je taky hightend :-D
Dalo by se to jeste rozdelit na nizsii/vyssi hight end, ale v soucastne dobe stoji nejdrazsi grafika GTX 280 nejakych 10k
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 11:48:52
avatar
No. Ono je to spíše tak, že nVidia o svých GTX280/260 tvrdila a stále ještě tvrdí, že to je Hi-end, zatím co ATI to tvrdí o HD4870X2 a o HD4870/4850 tvrdí, že to je mainstream. A z toho plyne otázka, je opravdu (hlavně GTX260) Hi-end nVidie, když jim hodně konkurují mainstreamové karty konkurence? By se to mohlo dokonce i brát tak, že nVidia svým zákazníkům lže do očí, a že si účtuje neadekvátní peníze za mainstreamové karty a tvrdí, že to je hi-end.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 11:15:28
avatar
výkon - vztaženo k parametrům a ceně ... GTX karty vyšly oficiálně jako hiend a nikdy nic jiného nebudou ....
roman63 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 11:28:17

Takže sleva je pozitivní jev u ATi a negativním jevem u nVidie...

To má logiku...
OblakavLese [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 11:33:07
avatar
Zkusím to vysvětlit. Když Tesco zlevní rohlík z 5 Kč za kus na 2.50Kč jak to je všude u konkurence, tak je to pozitivní jev? Není, takže když Nvidia slevní kartu s vysokou cenou na odpovídající cenu, tak to nemůže být pozitivní jev, ale prostě logický krok.
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 12:32:31
avatar
a vraj je to tu samy fanATik chod chlapce chod radsej citat OBRove blaboly alebo hulanovu teraz uz cyklistiku
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 11:54:51
avatar
Jinak, jste si už všimnli, že i Ober už mušel aspoň částečně akceptovat, že HD 48xx jsou dobré karty? Už si nedovolí tvrdit, že ATI je prostě slabá a nVidia to nejlepší co může být, ale už tvrdí, že výkon ATI je dobrý až překvapující, a že vadou na kráse je jen ta spotřeba. A to už je tedy co říct. Když už i Ober musel tohle uznat. Už jen jedinému Hulánovi to nedocvaklo, ale o tom snad všichni víme, že to je idiot, nebo to ještě někteří nevědí?
blater [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 22:39:31

ze by kvuli tomuhle prestal psat na svuj blog?mist aby musel po letech uznat ze se ati opravdu neco povedlo? no je to mozny
Markus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 12:39:20

Samozřejmě. Hodná ATI přece dbá jen o blaho zákazníků a jak sem se kolikrát dozvěděl nikdy nešponuje ceny aby si ji mohlo dovolit víc lidí to jen zlá nVidia okrádá chudáky lidi.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 13:31:46
avatar
Hulan pise o cyklistice? Tak to se na to jeho ego musim nekdy mrknout, to by me zajimalo jakou si vybral znacku, ktera ted bude porad nej, doufam ze meridu
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 15:49:49
avatar
jo , popri kazdo mesacnom drazeni svojho webu za ucelom ziskania pozornosti pise uz len o tom jeho kole, aby sa z neho nepo*ebal
Bucho [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 18:23:59

tak to nečti OMFG
ThomasBlue [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 10:03:50

Je rano, ja jsem po prijemne stravene noci a nehodlam si kazit naladu komentovanim tohoto clanku, i kdyz bych k nemu mohl mit spoustu pripominek. At si kazdy projde tento web a udela si obrazek sam
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 11:56:48
avatar
Už jsme si ho o tobě dávno udělali Tomášku.
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 10:21:22
avatar
8800GTX/GTS bola pecka. ATI dlho hladala odpoveď. Ale je pravda že ovladače na začiatku boli otrasné. Ja som si mesiac po uvedení kúpil 8800 gts 640 a mala kopec múch. Napr pri prehrávaní videa sa roztočil vetrák ako blázon a karta mala neznesitelné teplotu a po vypnutí videa to pokračovalo ďalej. Musel sa reštartovať comp. V kopec hrách to trhalo napr v mojom oblúbenom UT 2004. Ja si to presne nepamätám, ale bolo toho dosť čo ma sralo na karte za 13 klackov. Nvidia nám tu servírovala nedorobky za premrštené ceny a to im neodpustím. V časoch GF7 som sa nechal opantať pár blbcami a kúpil som si 7900GTO namiesto podla nich pomalého 1950pro. Ale bol som nemilo prekvapený keď po pár mesiacoch prišli gamesky s podporou HDR a moja GF sa prepadla pod 1950pro. A tak by sa dalo pokračovať. A preto kto dnes odporučí Nvidiu je buď blázon, alebo pre nich pracuje. Nvidia dnes nemá čo ponúknuť a preto si cením, že to tu niekto napíše a odporučí správnu GK. Dnes mám 4850 a aj 4870 a kludne môžem vyhlásiť, že sú to najlepšie karty aké tu kedy boli v pomere cena výkon. Taký výkon sme tu ešte za takú cenu nemali.
roman63 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 10:27:52

Ohledně výkon/cena:
4850 má výborný poměr cena/výkon, ale to samé platí pro 9600GT
4870 už tak výborný poměr cena/výkon zdaleka nemá.
roman63 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 11:07:41

Koukám, že blábolů u mého příspěvku přibývá, holt někdo vidí pouze svoji ATI a nevidí realitu, ale na to si tady začínám už zvykat.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 11:14:13
avatar
a nechceš si přiznat, že tu skutečnou realitu možná nevidíš ty?
roman63 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 11:24:50

Skutečnou realitu vidí celý svět, krom Tebe... Neboli recenze po celém světě lžou a jedině Tvoje vize je správná...
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 12:01:20
avatar
Ty asi tú realitu nevidíš. Všade dostáva nvidia na frak od ATI a ty tu tvrdíš, že nvidia je lepšia. To je na lekára. Aspoň očného určite.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 16:28:20
avatar
Já nechci zakládat flame, ale když už jste to nakousl, kde všude dostává Nvidia od ATI na frak? Ve výkonu? Ve spotřebě? V ziscích? V dividendách? V obratu? Jediná kategorie, kde má ATI lehce navrch je podle mne poměr cena výkon okolo hrany mezi mainstreamem a highendem a tam je to s GTX260 momentálně rozdíl cca 500 Kč, čili +- 10 procent v ceně i výkonu (v různých hrách je to jednou 4870 jednou GTX260) a 4850 vs 9800GTX+ je víceméně také plichta.. takže to zase až tak jednoznačné není (že naše ceny neodpovídají cenám světovým je spíš problém našich webshopů než obecný).

Takže kde všude dostává NV od ATI na frak? Mně to zatím přijde spíš tak trochu nerozhodně a lámat chleba se bude v další generaci.

DD nemáš nějaké statistiky kolik kterých karet se za za poslední 2-3 měsíce prodalo?
drnoha [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 18:29:38

Hej tak tento příspěvek mě pobavil, taky by mě zajímalo, kde jsi k této informaci přišel.
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 23:32:18
avatar
Ja som u nás nevidel gtx 260 za takú cenu ako HD 4870. Nikde za takú cenu nieje!. To že ju môžeš kúpiť niekde v amerike je mi ukradnuté. A okrem toho o pár percent vedie HD 4870 nad gtx 260. Odkaz a ver že ak prídu gamesky s podporou dx 10.1 tak ten rozdiel bude ešte markantnejší. A s tým som na dnes skončil, čaute.
Mishoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 00:57:49

Nvidia je lepsia! Ale za to ze cenu dala vyssie nez mala tak uz je najhorsia na svete? co som pozeral zahranicne weby s testami 4850/4870/GTX260/GTX280 tak to bolo ze proti 4870 bola postavena GTX260 a vysledky boli cca rovnake +-tam bola odchilka v prospech jedneho alebo druheho a GTX280 bola potom nad ramec vykonu. ati teraz prevapilo s kartami 48x0 to je druha vec. ale nvidia si znova udrzala poziciu najvykonnejsej karty GTX280. cena tejto karty je pomerne vysoka ale za to ze ju nic neprekona resp v 99% je prva tak to je slusny vykon pre nvidiu. a to robi cipy este 65nm technologiou.
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-05 16:10:46
avatar
hd4870x2 ti nieco hovori ?
Mishoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-05 18:23:49

hm okej tak mi ju utekaj kupit. Znova sa tu porovnavaju veci s neporovnatelnym. prip. nevydanim. to mozme porovnavat Ati 9550 s GF 7600G.
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 10:38:53
avatar
4870 na to čo ponúka má perfektnú cenu. Vyskúšaj pochopíš. Ja sa tu bavím o nižšiom highende. 9600gt nemá zase v pomere cena k výkonu na 3850/512. Za tie prachy tu taký výkon ešte nebol. To som tým chcel povedať.
roman63 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 10:46:47

V tom případě i má perfektní cenu i GTX260.
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 12:04:54
avatar
Nemá perfektnú cenu lebo 4870 je rýchlejšia a gtx 260 drahšia. A ešte len bude rýchlejšia. V dx 10.1/11 to bude ešte markantnejšie. Okrem toho Radeon má jednu výhodu posiela cez dvi/hdmi 7.1 zvuk čo sa u zastarej gtx260/280 nedá povedať. A od jak živa mala ATI lepší obraz prehrávaného videa. Jediné mínus je teplota/spotreba v idle. ATI je teraz jednoznačne lepšia. A nezmeníš na tom nič ani keď sa po.....
Mishoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 01:03:25

fiha highend on ati sa porovnava s nizsim high end od nvidie. to je teda dobre. co ty tu potis o dx10.1 /11 ved dx10.1 ma asi tak 0,1% podporu v hrach a 11 bude asi tak o 1-3roky. teraz sem DX nemiesaj. ked to bude v hrach bezne tak to prejde doba. a uz vidim ze tristvrte sveta vyuziva 7.1 zvuk.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 10:23:31
avatar
Tak mne napadá, testoval někdo ten 7.1 zvuk na radeonech?
Docela by mne zajímalo srovnání s Realtekem na boardu a třeba s X-Fi co se kvality zvuku týká a jak se to projevuje na FPS, když chce člověk i EAX.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-04 07:51:32
avatar
No počkat. On ale porovnává mainstream od ATI s hi-endem od nVidie. A mainstreamova HD 4870 je nepatrně lepší než hi-endová GTX260.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-05 10:50:33
avatar
To je zvláštní. Já tu řeknu fakt, že HD 4870 je nepatrně lepší než GTX260 a stejně se najde někdo, kdo mi dá palec dolů. To je jako kdybych řekl, že k dnešnímu datu 5.8.2008 je našim prezidentem Václav Klaus a někdo mi na to řekne, že to není pravda. Prostě mi bude někdo o všeobecně známém faktu tvrdit, že to není pravda.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-05 20:32:42
avatar
Z toho si nic nedělej Já se zeptal, jestli někdo otestoval zvuk na radeonech a dostal jsem také palec dolů To je nejspíš za xicht
TomyBoy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 10:40:06

"Objektivita" tohoto webu mě netrápí, zato ta cenzura v diskuzích dokáže nas...
Ale zažil jsem tu i horší věc a to bylo když jsem se jednou ukliknul a stisknul omylem reklamní banner. Týden jsem si to vyčítal a měl jsem blbou náladu.
Tak DD, do toho ...
Terepin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-04 09:20:28
avatar
DD, nič si z toho nerob. Idioti sú všade. A platí, že čím kvalitnejšia stránka, tým viac ten idiot vyčťnieva nad ostatnými ako ekzém na zdravej pokožke.
Solitary [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 11:07:52
avatar
Ja pridam trochu do mlynku... a to na bedra Nvidii. Momentalne pracuji na clanku o 9.rade mobilnich grafik od Nvidie, bohuzel Nvidia v pojmenovani cele rady udelala neskutecny bordel, ale opravdu hrozny. Celkem je uverejneno asi 13 modelu + 1 IGP, ve skutecnosti jich bude ale asi vice (ruzne osekane verze). Vykon modelu bude hodne zmatecny, a jelikoz vyrobci moc nedodrzuji referencni udaje, tak bude nemozne predem rict jaky model bude vykonejsi. Vtipne je treba take to, ze se Nvidia tam vedome nedodrzuje poradi zkratek - 9800M GTS / 9800M GT = GTS ma GPU s mensim poctem SP nez GT (ikdyz GT ma zas o neco mensi takty jadra a shaderu). Celkove je to nocni mura a dost si tim u me Nvidia zkazila renome.
(pozn. ATI utoci na segmet (low,mainstream,highend po 2 modelech 3x50, 3x70, u Nvidie je to minimalne po 4 - vtipne ze?)
blater [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 12:19:11

no ono je to tak ze 9800M GTS je ekvivalentem k desktopove 9600GT (takze jadro G94) a 9800M GT je ekvivalentem k desktopove 8800GS (takze orezana G92). a 8800GS je pomalejsi nez 9600GT..takze u mobilnich cipu to bude nejspis podobne.
Solitary [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 12:30:59
avatar
Jelikoz je u obou karet udavany jadro G94 a 9800M GT ma vyssi teoreticky vykon, obavam se ze je to slozitejsi. Ikdyz to spis vypada ze 9800M GT = 8800M GTX (coz byla G92 mobilni) ... presto ale vykon moc nesedi, tedy to stale vypada ze GT bude rychlejsi nez GTS. Ten rozdil v taktech je minimalni, a GT ma o dost vyssi pocet SP. 9800M GTS ma mit jen o neco vyssi vykon nez 8800M GTS, ale stale mensi nez 8800M GTX (resp. 9800M GT)... fajnove vid?
blater [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 17:59:27

myslim ze maji bud chybu v oznaceni jadra nebo poctu SP. prave jadro G94 obsahuje fyzicky jen 64SP. a desktopova G94 se dosti dotahuje na 8800GT a 8800GS s prehledem porazi. myslim ze to bude neco podobneho i zde..ty nv oznaceni by meli sedet porad. teoreticky vykon nam k nicemu neni musime pockat spis na realne testy.
Solitary [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 20:35:52
avatar
Myslim, ze chyba tam neni. Nvidia se zkratka snazi zautocit zmatkem, aby nebylo jednoduche rict, ktera a ktera grafika je vykonejsi. Predbezne vysledky z 3Dmarku hovori priblizne asi o stejnem vykonu, to same u 9300M G/GS (podobny problem, vyssi takt/nizsi SP). Jelikoz vyrobci stejne radi nedodrzuji referencni navrhy, bude to jeste tezsi. Jak uz jsem rekl... Nvidia do jednotlivych segmentu jde se 4 modely. A jelikoz urcity segment neni nafukovatelny do nekonecna, budou minimalne 2modely s vykonem na tom velmi podobne, tedy pak bude stacit aby vyrobce prihodil k danemu modelu DDR3 nebo o par desitek mhz nataktoval jadro a hned se to muze ruzne posouvat. To ze vubec cele pojmenovani 9.rady se nese v duchu "aby to vypadalo jako neco noveho" nabralo dalsich rozmeru. To ze uz ted jsem videl jak nekdo srovnaval HD3650 s 9600M GT je teprve zacatek. (pro upresneni - HD3650 vychazi z HD2600, ktera konkurovala k 8600M (GS/GT - byla mezi nima, bliz ke GT) a 9500M GS vychazi z 8600M GT, tedy HD3650 je konkurenci k 9500M GS a ne 9600M GS/GT)
Mike [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 11:09:56
avatar
Dobrý článek, akorát nevím proč k němu dáš jako obrázek jenom ATI a ne třeba oboje barvy karet, když to má být povídání o neutrální náklonnosti k oběma firmám .
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 11:12:21
avatar
???? obrázky jsou jen doplněk a pokud se podíváš na prostřední kapitolu nechceš mi tvrdit, že si logo NVIDIA přehlédl?
Mike [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 11:27:50
avatar
Nic ve zlým ale tady jde o to že když někdo jenom prochází ddworld a vidí tam titulek "O NVIDIA jen ve špatném a ATI kladném?" a tam obrázek ati tak mu to může přijít k smíchu
Dumbo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 11:41:45

Vdím že vačšina ludi čo čitala ten članok nepochopila podstatu ...
Dicorion [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-04 15:43:15
avatar
To si zaslouží palec nahoru

BTW jak to, že tady nejsou palce nahoru červené, když je to ten proATI magazín?

Body.HWT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 12:03:22
avatar
2digitaldoom: Ona nestrannost je dost tezka vec a kazdy to muze videt jinak. Jde spis o to jakym stylem pises recenze a nazory. Obcas podobne nadpisy jako z bulvarnich platku (nemam rad bulvar). Dal jsem odkaz jednomu kamaradovy na tyhle stranky a druhy den mi rekl, ze ten kdo to pise je ATInar jako blazen a to tyhle stranky videl poprve. Ja netvrdim ze jsi neobjektivni (NVidia se opravdu nema cim chlubit a s tvyma nazorama na ni souhlasim), jen jde spis o to jak to podas. To je cele .
Waffen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 12:10:31
avatar
S tim Dumbo castecne souhlasim. Nekdo tady asi opravdu má v mozku bordel. A s digitaldoomem naprosto souhlasim protoze si mysli presne to co ja Opravdu nam sdeluje objektivni informace. A kdyz teda je podle nekoho priznivec ATI proc uz teda davno nevymenil svou 8800GTX za nejakou Radeonku co?
ClanLord [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 12:16:19
avatar
Zaujimava diskusia ale tak trocha o nicom. Je tu par Nvidiotou ktory si nechcu pripustit ze sucastne Nvidiacke karty su naozaj omyl a krok spat rovnako ako si svojho casu Fanatici nedokazali pripustit ze Ati ma slabsie karty ako Nvidia (aj pomer cena vykon viz. casi 8800GT)

Velmi rad by som si precital nejake clanky od ludi co tu kritizuju udajnu zaujatost.Nejake clanky tipu povedzme test X280GTX vs 4870 myslim ze az potom by sme si mohli pokecat o zaujatosti ze roman63 a spol.
Myslim ze 95% tych co tu kritizuju by nedokazalo napisat ani s 50% clanok ake tu pise DD a keby aj ano tak by v nom bolo viacej zaujatosti ako na celom tomto webe.
Tak co chlapci skusite si nieco napisat myslim ze DD to tu rad uverejni a mi to patricne ohodnotime alebo mate strach ze patrite do Nvidiot fanklub ?
Proste je jasne ze pri teste 2 kariet alebo porovnavani vyrobcou musi byt jeden ten lepsi a druhy ten horsi otazkou ale je za aky cas sa ta karta obrati a vy tu zacnete zase pisat ako DD je Nvidia fanusik a je nimi zaujati.
Fakt vacsina ludi vie len kritizovat ale zeby si to sami skusili to nie
Mishoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 10:06:45

tak aj ked bola GTX2x0 preslap u nvidie aj tak na vykon nemaju 48x0 karty. ked som videl niekolko vysledkov zahranicnych webov co to testovali tak to bolo 4870 vs GTX260 apotom sama GTX280 resp. ju porovnavali s CF. co je pricom nelogicke. cize vykon ma aj tak vysoky. chcem vediet co by ste ludia hovorili kebyze nvidia da napr. GTX280 za cca 8000 a 260 cca za 6500. a ati by malo rovnake ceny.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-04 08:02:34
avatar
Pochybuji, že by ATI nezlevnila. Přeci jenom ještě díky podstatně nižším nákladům na výrobu si to může dovolit.
Mishoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-05 18:25:11

kebyze si vyrobca nedas najnizsiu cenu co sa da. ale drzal by si ich vyssie.
blater [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 12:58:52

navstevuju tento web dlouho a az na par veci a nazoru se kterymi vzhledem k me praxi a zkusenostem nemuzu souhlasit se mi velmi libil a nedavno sem se zacal i zapojovat do diskuzi...ale tenhle clanek je myslim hluboko jak pod tvoji uroven DD tak i pod uroven tohoto webu. uz staci ze to same porad dokola pises do diskuzi ale tohle je podle me uz opravdu moc. kdyz jak tu pises ti je jedno jak na tebe ostatni pohlizi tak proc mas zapotrebi vubec vydavat takovyhle clanek???
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 13:06:25
avatar
ano bohužel musím, právě proto, že se nerad v těch diskusích opakuji, (nejsi sám, koho to štve) je tenhle článek naprostá nutnost. Jednou pro vždy si to ujasníme, jak to tady je v diskusích pak bude klid dělám to proto, abych měl klid a pořádek v diskusích .... myslím tedy, že tento článek je prospěšný, můžu na něj odkazovat a jakékoliv další diskuse na téma objektivity atd jsou pasé .....
Neznámý  - Sialene 2008-08-02 13:15:25

roman63 - ty si bud zaspal dobu alebo si podplacani od ňVidie aby si pisal taketo nezmysli.. Ak nahodou este niesi v marketingovom oddeleni ňVidie, tak tm okamzite hod, budu ta potrebovat aj na dalsie obdobia s reklamou kvoli dalsiemu preoznacovaniu starych cipov grafik

/Inak DD s clankom uplne suhlasim a stojim za tebou (ako valna vetcsina ludi ktory nezastavaju (nepreferuju) ani jednu znacku)
roman63 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 13:35:43

Citace:
ňVidie
Holt tohle dokonale vyjadřuje úroveň některých pisálků.
Neznámý  2008-08-02 15:12:34

Lol, a ti si očividne nepochopil zámer
ClanLord [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 20:40:34
avatar
Ten toho nechape viacej
Kebolord [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 13:47:52

Dobra obhajoba! Jen si nejsem jistý jestli má smysl... Ti, kteří jsou hlavními kritiky budou nespokojení dál i kdyby se DD na hlavu stavěl a tenhle článek jim dá nový vítr do plachet. Na druhou stranu doufejme, jak už bylo uvedeno výše, že to pro příště pročistí trochu pročistí diskuse.


NESPOKOJENCI: Když je to tu tak zaujaté a špatné, tak jděte jinam!
DD píše celkem objektivně a bude psát dál tak jako do teď, tak nevím o co se snažíte.To je takový problém myslet si svoje a nikomu to necpat?

For DD: Myslím si, že dost nespokojenců využívá tvojí dobroty a trpělivosti, jinde by je mazali, bobrovali atd. Ty se jim snažíš vysvětli svůj postoj a názor a fakta. To je chválihodné. Taky velice oceňuji(a určitě nejsem sám), že se zapojuješ do diskusí, což se jinde tolik nevidí a také se snažíž vyjít čtenářům vstříc, nebo poradit.

Jinak souhlasím s článkem a jen tak dál.
DDworld forever.
Mishoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 01:05:19

objektivne sa mi nezda. ked bol test 4850tky alebo 70tky? to je jedno. tak tam pisal ze 48x0 vysoky vykon cena a cojaviem co. GTX280 bola vykonnejsia a ako plus jej to nedal. a len nakidal zaporne veci. cize od objektivity to ma daleko.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-04 08:07:58
avatar
No jo. Ale těch pár procent výkonu za 2× vyšší cenu já jako plus taky nevidím.
Mishoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-05 18:26:49

ide o to ze ked uz objektivita tak to mal dat ako +. cenu jej dal zapornu ale ked uz tak na druhu stranu mal dat aj ten vykon.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 13:47:14
avatar
Neodpustim si taky okomentovat tento clanek. GTX je jasnym propadakem, - ovsem pro Nvidii, pokud snizi ceny, naklady Nvidie na tuto kartu, sirka sbernice i pocet tranzistoru zakaznika pri hrani neberou, zajima ho pocet fps, cena a provozni vlastnosti. A ruku na srdce ty jsou u GTX mnohem lepsi nez u HD 4870. Tech par stovek co usetris pri koupi das za rok na elektrine, takze tomu rikam uspora Zkratka z pohledu zakaznika to tak hrozne neni a zakaznika draha vyroba zajimat vubec nemusi. A cekat na 55nm verzi? Kdo vi jestli ji NV vubec nijak odlisi a situace nebude stejna jako ted u 9600GT.

Ac fanATIk, musim rict ze ATI me pekne nas**** se zmrsenym powermanagmentem, kterym se tolik pysnila u HD 3870... Na druhou stranu toto lze vylepsit snizenim taktu napr. v AMD GPU TOOL Ovsem Nvidie setri energii uz z vyroby... Jinak nelze RV 770 nic vytknout a ve vsech ohledech je ted na tom ATI lepe nez NV, musi byt, nemuze si dovolit dalsi chyby, AMD je uz tak zadluzene dost. NV se ted naopak vubec nedari a zachranuje to snad az lzivym marketingem. Neni divu ze o NV nelze ted napsat nic moc pozitivniho, skoda ze spousta lidi to nechape, nebo snad nemuze unest krutou realitu
drnoha [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 18:34:05

S počátkem souhlasím, s koncem už ne. Definuj "NV se nedaří". Ukazatelem jak se firmě daří nebo ne, může být hodnota akcíí. A zatím co akcie NV po brutálním propadu lezou opět nahoru (veeelice pomalu), celé AMD se propadá stále hloubějí a hlouběji. Čili pokud vemu tento ukazatel, tak se větám jako NV se nedaří, NV grafiky se neprodávají a podobně, musím prostě hrozně smát.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 22:23:55
avatar
Minimalne utrpela jeji povest, to ze dokaze balamutit zakazniky preznacovanim modelua lakanim na Cuda a physX, je totiz tak to jedine co se ji opravdu dari
drnoha [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 08:43:32

"Svinský" marketing mají oběd společnosti, co obě, snad všechny společnosti. Tak už to prostě chodí. ATI mimochodem taky přeznačovala karty, nebo dala kartě vyšší modelové číslo i když byla karta pomalejší než karta s nižším modelovým číslem.

NV celou situaci hlavně dost podcenila, na druhou stranu se velice rychle přizpůsobila (snížením cen, zrychlením uvádění 55nm jader).
Mishoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 10:10:06

treba uznat mas pravdu. a urcite si nvidia moze po takejto chybe vydat za chvilu novu generaciu kariet nez od ati co si bude musiet pozicat na to
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 23:55:05
avatar
drnoha: uved priklad ktere karty ATI preznacila, co ja vim, byly to jen lowend grafiky na bazi radeonu 9600, zatimco Nvidia preznacnacenim ziskala prakticky celou novou radu 9XXX, dokonce preznacenim ziskala nejvykonnejsi grafiku "nove"generace, dokonce nova 9800GTX je pomalejsi nez stara 8800Ultra to nema zatim v kratke historii GPU obdoby...
drnoha [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-04 11:06:48

Proč krátké? Nějak tomu nerozumím. ATI to dělat může a je to v pořádku, pokud se tak děje u low-endu, ale NV to nesmí dělat nikde? Naopak, vzhledem k tomu, že low-end a mainstream se prodávají nejvíce, tak tam jsou jakékoliv švindly podraz na nejvíce zákazníků. Ale to je jedno, já se tu nechci dohadovat, která firma je větší svině, protože každá firma je na zákazníky svině a chce z nich vytáhnout peníze. Někteří to ale nejsou schopni pochopit a neustále vyzdvihují ATI, jak je to férová firma, atd.
tecko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - chipsety nvidia 2008-08-02 14:07:30
avatar
http://www.xbitlabs.com/news/chipsets/display/ 20080801105547_Nvidia_Set_to_Quit_Chipset_Business _Multi_GPU_SLI_Tech_in_Danger.html
Pravdepodobne ani na chipsetoch uz vela nezarobi, co je skoda, uz len koli konkurencii.
KyBoSh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ATI vs. nVidia ?? 2008-08-02 14:35:14

Nechápu proč se tady řeší takové žabomyší války. Můj první vlastnoručně postavený počítač jsem postavil tak trochu pod vlivem reklamy a dal sem tam 7600GT a do teď jsem celke spokojen - rozjedu Crysis, Bioshock i CoD 4 na slušné detaily. Rozhodně ale nenadržuji nVidii pouze se přispůsobuji trhu - kdybych počítač stavěl o rok později dal bych tam 8800GT, nyní planuju kompletní inovaci a jako GPU planuju HD 4870. Pokud se do jara objeví něco výhodnějšího tak to použiju nVidia nebo ATI to je celkem jedno. Pořád se držím v neutrálním poli. Teď sice obbdivuju ATI za to co dokázalo s 4870 stejne tak se obdivoval nVidii za 8800GTX. Bohužel nVidia trochu usnula na vavřínech a ATI jí dokonale vytřelo zrak a nVidia se teď marně snaží o nějakou odpověd nepředpokládám totiž že by 55nm verze karet dokázali nějak obstát proti technologickému zázraku ATI. Současná situace mi připomíná dobu před pár lety kdy intel sliboval úžasné frekvence své architektury netburst ale zastavil se na 3,8Ghz TDP 165W (tušim...) stejně tak nVidia neustále stojí za technologii používanou od 8800GTX a nedaří se jí. nVidia je nucená prodávat svoje "ultimativní" karty GTX 2xx pomalu za výrobní náklady a to se jí rozohdně nevyplatí. Pokud tedy nepříde z něčím jako Intel s architekturou core tak má celkem problém. Ati si zatím může celkem v pohodě zdvojovat svoje karty, vylepšovat ovladače a pracovat na dalších překvapeních.

PS: nVidia se zase ztrapnila ze svým BIG BANGEM 2....
Archandel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - DigiWorld 2008-08-02 14:57:29
avatar
Zdravim,

Nebudem sa vyjadrovat k clanku, hoci ho povazujem za velmi dobry. Chcem len vyjadrit moju podporu tomuto webovemu magazinu, pretoze podla mna ako jeden z mala naozaj dava iny pohlad na pc hw a vsetko okolo. Rad navstevujem tento web, a posoby na mna vzdycky osviezujuco citat si tieto clanky. Je to pre mna nieco ako oaza neutrality. Nefandil som a nikdy nebudem fandit jednej alebo druhej strane, jednemu alebo druhemu vyrobcovi. Jedine comu som vzdycky fandil je konkurencne prostredie, pretoze to v konecnom dosledku prinasa na trh lepsie produkty. Som rad ze existuje amd, ako protivaha intelu, a som rad ze existuje nvidia a ati. A som rad za kazdu novu firmu ktora prispeje svojim snazenim k zlepseniu IT produktov. Pretoze v konecnom dosledku to znamena, ze ako zakaznik dostanem lepsi produkt za lepsiu cenu.

Chcem sa podakovat DigitalDoom'ovi, za jeho usilie a snahu. A za to ze pise take clanky ake pise. Len tak dalej.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-04 08:20:56
avatar
To skoro znělo jako Oscarová závěrečná řeč. Takové to díky, matce, otci, dědečkovi, babičce, pradědečkovi, prababičce, kočce, psovi, sousedovi, sousedce a divákům ...
Zvirek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 4870 NOVY BIOS, je jiz ke staz 2008-08-02 16:37:19

Jde pls jiz nekde sehnat novy bios a poresi to spotrebu v IDLE ?

To by myslim zajimalo dost lidi...
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-04 17:02:03
avatar
Zkus to třeba zde Odkaz.

Na Sapphire tam je BIOS z 28.července. Takže k dnešnímu datu ani ne týden starý. A jsou tam i na jiné značky, tak doufej, že tam bude i ten co potřebuješ. Ještě na to flashnutí budeš potřebovat Odkaz . A pokud ten tvůj BIOS nikde nenajdeš (bych se divil protože na tom odkazu na začátku jsou BIOSy nejčastěji prodávaných výrobců u nás) a pokud máš na to nervy a hlavně zkušenosti, tak pomoci toho ATI Winflask si uložíš svůj aktuální BIOS a pomocí Odkaz si můžeš upravit tvůj BIOS. Mělo by tam jít upravit ty úsporné frekvence a taky by měly jít zvýšit ty frekvence pro plný výkon a taky upravit i otáčky ventilátorů, no prostě snad všecko co se může hodit.
MartensPh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Vadi mi jina vec 2008-08-02 16:42:16

Na tomhle webu mi zacina docela vadit jina vec a to tak, ze uvazuji o nasazeni prostredku k jejich zamezeni. Pisu to sem zcela nepokryte, aby se majitel zamyslel, zda mu to stoji za to prehanet to, o cem pisu...

Reklama, jak jinak, uz je tech flashi na tomhle webu tolik, ze jedna stranka Safari s ddworldem si vezme na C2D T7200 10 procent jednoho jadra. Pri vice otevrenych oknech uz to dela docela slusny hukot vetraku a to vazne nehodlam dlouhodobe poslouchat.

4 flashove reklamy, minimalne dve textove tady dole a pod tim nejake hry, nevim, zda to je reklama. Stejne je nevnimam, takze pryc s nimi, delam to sice nerad, uznavam, ze web si musi vydelat, ale proc pretezovat me pocitacove i lidske obvody. Usetrim i par tech wattu, kdyz se to tu hemzi snahou setrit zemekouli.

Urcite se najde par dalsich, co to nejspise udelaji, dejte o sobe vedet, aby se pan majitel zamyslel a sjednal napravu, aby se vlk nazral a koza zustala cela Chut platit web reklamou mu neberu, ale co je moc, je prilis, pojdme se branit...
MikeKup [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 19:19:04

Nevim, jak moc je onen Safari dobry prohlizec, ale rekl bych ze asi moc ne, kdyz neumi blokovat Flash okna. Pouzivam Mozzilu 2 a tam je plugin FlashBlock volne ke stazeni a nainstalovani. Co dela je asi jasne z nazvu. Mozna zkusit pohledat na netu nejakou Safari obdobu.
MartensPh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Safari 2008-08-02 20:06:52

Hm, a o cem asi je muj prispevek, nez o tom, ze zapnu blokovac reklamy? Mozillu 2 neznam, ja pouzivam Safari a Firefox a jeste WebKit, na Windows obcas i Internet Eplorer, kdyz neni zbyti.

Muj prispevek je o tom, aby se majitel webu zamyslel, jestli sam a dobrovolne svoji "hamiznosti" (trochu prehanim) nevhani ctenare do osidel blokovani jeho zdroje prijmu. Do tedka jsem to nedelal, protoze uznavam, ze i on z neceho musi platit provoz, ale zase si nehodlam zatezovat stroj, kdyz majitel neni schopen najit lepsi zpusob zobrazeni reklam.
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 16:43:51

clanok zaujimavy aj ked uz len to ze ho musis pisat zrejme trosicku hovori o naklonosti k nemenovanemu taboru zelenych.

Ale aby to zasa tak zle nebol asi najobjektivnejsou realitou o obraze na trhu su ceny akcii.

Amd ati mala najvysiu hodnotu akcii tohto roku okolo 7-8 dolarov zato Nvidia zacinala v january ked este vsetko bolo uplne super na 34dolaroch . (obe firmy maju vydanych zhruba 550-600milionov kusov akcii)
No a v sucastnosti cena jednej akcie AMD je 4.28 s rastucim vyhladom
cena jednej akcie Nvidie je 10.84 s klesajucim trendom (za vcera o 5%)

Ono teda aj ked tie vela webov stale velebi nemusi to tak dlho trvat a ich cena klesne na hodnotu Amd(ved uz klesla na 1/3 od zaciatku roka)
Kiw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 13:57:38
avatar
Když si vzpomenu, že se u AMD počítalo pár měsíců zpátky s tím, že pod 6$ akcie nepůjdou a je dobrý nápad investovat...
I tak silně doufám, že opravdu polezou nahoru. 4ková série grafik trochu snad pomůže, hlavně ale Deneb, ten už se prostě nesmí nevydařit, prosím, už ne
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 18:02:41

Sakra kam sem to zase vlez.. To je zase flame..
Nehodlam hodnotit, jestli je DD ve svejch nazorech objektivni nebo ne, protoze na tom vubec nezalezi. Pokud v clanku jsou vsechny informace, tak si kazdej normalni clovek udela svuj nazor a na tom co placa autor se nijak nesoustredi.

Pokud si nekdo nedokaze udelat z dodany informace vlastni nazor tak to je jeho problem, ne autora..

Takze pokud DD neco zatajil, nezminil neco co se objevilo na "serioznich webech" tak kritizujte to. (nepocitam povinny novinky kdy se obevi X nic nerikajicich zprav, aby to vypadalo ze vychazej naky clanky, coz se tu nastesti nedeje)


Jinak namet k zamysleni pro vsechny ty flamare co se tu vyskytujou: (aby si taky mohly neco napsat pod muj post... )
DD je zarytej NVidiot, nemuze se koukat na to jak se Nvidia pasivitou pri vyvoji dostava do pozice kdy neprekonava vyrobky ATI. Jenze s tim nemuze nic delat a tak se prozity trauma promita do clanku, tajne doufa ze si kritiky vsimne nekdo v Nvidii a zacne neco delat. Bohuzel se tak nedeje a tak je jeho Nvidiotstvi pod cimdal tim vetsim tlakem a nejak to ventilovat musi....
Matuus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Komu sa dari a komu nie 2008-08-02 19:11:30

Ake grafiky sa predavaju najviac? Staci sa pozriet sem:
Odkaz
Odkaz

Bohuzial ziadna potupa NVIDIE sa nekona a aj ked to povodne s cenami GTX modelov solidne prestrelila, stale vedie v predajoch ...
Nobody_s [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 20:58:59

Mozno tak v USA.
U nas sa viac predava s drahsich modelov ATI.
Vseobecne
1. ASUS EN8600GT SILENT/HTDP GeForce 8600GT
2. SAPPHIRE HD 4870, 512MB DDR5 (3600MHz),
3. GAINWARD BLISS FX5500
4. GIGABYTE GeForce 6200
5. GIGABYTE HD 4850
Len sekcia NVIDIA (nejak 260/280 stoja , mozno leziaky)
1. ASUS SILENT/HTDP 8600GT
2. GAINWARD BLISS FX5500
3. GIGABYTE GeForce 6200
4. ASUS 8800GT
5. ASUS 8800GTS
Len sekcia ATI
1. SAPPHIRE HD 4870
2. GIGABYTE HD 4850
3. SAPPHIRE HD 4850
4. ASUS HD 4850
5. SAPPHIRE HD 3870
A takto to vyzera cechy/slovensko uz dlhsie.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 21:38:26
avatar
Na alze to vypadá tak jak jsi napsal, třeba na ATComp takhle

ASUS EAH4870/ G/ HTDI 512
ASUS ENGTX280/ HTDP 1GB DDR3, 2xDVI, HDTV
ATI Sapphire HD4850 512MB DDR3 2xDVI HDMI
ASUS EAH4850/ HTDI 512MB DDR3, 2xDVI, HDMI
ASUS EN8800GT/ G/ HTDP 512MB DDR3 2xDVI HDTV
GIGABYTE 9600GT 512MB ZL
GIGABYTE 260GTX 896MB
ASUS EN8600GT SILENT/ HTDP 512MB DDR3 DVI HDTV
Matuus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 23:35:54

Ano, lenze CZ/SK je oproti USA zanedbatelny trh
Mishoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 10:12:14

cz/sk ludi co je dokopy to by sme sa pomestili do new yorku a este by aj miesto bolo.
Lacomme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-02 22:24:15
avatar
No, musim priznat, mit ja takovy web a provozovat ho ve volnem case, davno se na to vyseru nebo bych na to nemel nervy - uz jen z toho ze v ocich ostatnich (nekdy i mych) se tento web zda hodne cerveny (vykasli se ted na tvoji nestranost, pouze poukazuju na fakt jak to je). Pravda - mas asi pevne nervy, je videt ze jsi pro tohle nadseny.
Snad bych ti jen popral vice nervu, spoustu novych kousku HW na testy a spousty clanku alespon v takove kvalite na jakou jsme zvykli jiz ted.

PS: Doufam ze mi to nesmazes jak je tvym zvykem
Strike [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 10:06:32
avatar
A ty nechodis do prace ve svem volnem case??
Lacomme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 11:08:26
avatar
Trosku nechapu jak jsi to napsal..asi si myslel zda nechodim do prace?! Ne, do prace nechodim ale chodim do skoly .. a ve volnem case bych nemel nervy na takovyto rozsahly projekt..
panther7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Počet příspěvků 2008-08-03 00:09:16
avatar
Jéminkote, tady je ale komentářů, až se mi z toho motá hlava. Omluvte mě tedy prosím, že se mi to nechce číst, ale plně souhlasím s DD.
Jinak, musím silně nesouhlasit, že HD2900XT je/byla propadák a to neříkám jen z toho důvodu, že jsem jejím hrdým majitelem, ale proto, co do teď dokáže - myšleno výkon. V té době to opravdu byla nejlepší koupě high-endu a do teď toho nelituji, jen člověka zamrzí, jak ty ceny rychle klesají a grafický výkon za nižší ceny extrémně roste.

S pozdravem, Panther
TheTOM_SK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 10:37:26

Mas uplnu pravdu. Ja som AMD fanATIk, ale uznavam, ze NVIDIA bola roky kralom a ze Intel ma vykonnejsie CPU a ja som aj tak kupoval AMD, takze chapem, ze NVIDIA fanatici nechcu uznat, ze ATI je v sucasnosti lepsia, ale je mi zle ked vidim, ze si svou zlost ventiluju na DD, ktory sa len snazi objektivne pisat clanky, ale ked sa hold o niecom neda napisat nic kladne, tak ma hadam klamat pre ziskanie vetsej navstevnosti, cim by ziskal aj vetsie financie?!To DD nerobi a to si na nom vazim a je mi luto, ze to ludia nevidia a chcu aby sa z neho stale egoista, ktory by kazdemu lizal med okolo huby. Len tak takej DD. ;)
Strike [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 12:36:16
avatar
Kdo neuznal,ze je momentalne ve stredni tride lepsi ATI v pomeru cena/vykon?? Ale DD ted dela z nVidie pomalu krachujici firmu (ok krachujici,to jsem mozna prehnal),co ma vylozene spatne produkty a jen kvuli tomu,ze se pred mesici nechal zlakat reklamou na G200 a cekal od ni prilis.Nepamatuju si,ze by pomlouval ATI za celou dobu G80,nebo ze by pomlouval AMD v souvyslostech s Intelem.Vzdy mi naopak prislo,ze se snazil vyzdvyhnout aspon nejake veci,ktere mel onen horsi produkt lepsi a uplne ho nezatratit.V cem je o tolik lepsi 4870,nez GTX260 (v brzke dobe na 55nm),ze musi byt v kazdem porovnani nVidia srazena k zemi
Mishoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 15:03:04

sveta pravda. chvalu na nvidiu som nepocul pokial nebola sama. vzdy ked bola nvidia vs ati tak bolo vo vyhre ati. ked bol test nvidie tak bola dobra.
T90 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 21:11:08

Mishoo ty si uplny dristalek az to place....

4870 sa nemoze zrovnavat s GTX280 ved 4870 je MAINSTREAM !!!!! GTX280 je HIGH-END !!!!!! az 4870X2 je HIGH-END zrovnavaj high-end s high-endom mainstream s mainstreamom
4870 a 260 su podobne cenou aj vykonom tak tu nepririvnaj 4870 ku 280
ATI je jednoznacne lepsia v tejto generaci GTX200 je recyklacia G80
nVidia zaspala myslela si ze ATI uz nic nevymysly a zrazu akasi ziara z neba a high-end je ciastocne drveny mainstreamom

roman63 ty si taky .. ze to neni mozne tie tvoje kraviny stoja za to preto chodim raz za cas na hulanovu stranku pobavit sa tymi total dristmi sa sulam po zemi ked to citam

podla mna DD pise normale nezda sa mi ze sa priklana tomu ci tomu ale taky prispevky ze sa priklana sa najdu u kazdeho takze nehovojte ze DD je uplne zafanATIkovany
Mishoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-05 18:40:22

ja tu karty nezrovnavm. karty zrovnaval DD. Tak potom ked je Nvidia High end preco vsetcia kritizuju cenu ked kazdy aj trochu dementny clovek vie ze za high end si treba priplatit. Preco stale teda brblu ze nvidia je sit a coja viem ked vedia ze je to high end za ktory si treba priplatit? Ale hlavne ze vsetcia kritizuju!!!!

T90 dalsi debil sa objavil. zas tu mame GENIA
DEENEY [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-03 22:10:54

Tahle debata nema smysl, argumenty stejne nic nezmuzou, proste ten uzna to ten zase ono. Ale nazor nikdo nezmeni spise jeste pritvrdi. Muj nazor jako nestraneho, subjektivni pocit je ze zde se fandi ATI a Nvidi zase na PCT. Tak se mi to zda tak to citim, tod vse.
skiper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ... 2008-08-04 00:43:12

Argh, dneska když sem si šel zahrát CoD4 tak sem tam omylem vyvolal flame ATi vs. NVIDIA... jeden tvrdil že 8800GTS je lepší než 4870 v COD4, druhý to hned popřel (což je ale asi pravda ne? Už 4850 někdy překoná 8800GTS), pak přišel na řadu Crysis... hrůza to sledovat. Oba fanoušci sou vyrovnání jak včem... Mě je to jedno. Mám rád obě firmy, možná nvidia příjde s něčím jak ATi, nikdo neví.
P.S.: Ten dotaz byl okolo 4870, pač v CoD4 mi nechce jaksi vytáhnout ani na medium details 125FPS a v CoD2 ani 250... bud to je deskou nebo už nevím. Jestli tak někdo poradtě. OS reinstall nepomohl, BIOS + catalysty 8.7 taky nic... takže co dál? Koupit new mainboard?
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-04 07:39:26
avatar
Já ti poradím. Neřeš to. Nastav si to na takové detaily a takové rozlišení, aby jsi měl něco kolem 90 fps a užij si tu hru.
GiGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - DD a Nvidia 2008-08-04 08:16:09

DD je jeden z mála, co to má v hlavě srovnaný a navíc nepotřebuje nikomu lézt do zadku, nepotřebuje se přiklánět tam, odkud vítr fouká, atd...
Bohužel se vždycky najdou lidi, kteří se buďto budou hádat, protože to je jejich povaha nebo si hloupě stát za svým, protže mají špatné informace nebo nechtějí vidět pravdu,aby to nepoškodilo jejich ego. Většině z nich ani nepomůže, když je budeš mlátit argumentama. Prostě kdo nechce, nepochopí....
nVidia skutečně nemá nic moc co nabídnout a prakticky stále těží z řady 8800. Ale nepochybuju o tom, že její čas znovu přijde, jen co se probudí z letargie. nVidia má hodně peněz a možná usnula na vavřínech, kdežto AMD/ATI se musí víc snažit, aby přežilo...
Gero88 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-04 09:37:30

Pekny clanek,nemam potrebu se nejak vice vyjadrovat.
omni [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - super 2008-08-04 10:15:37

Jen tak dál, držím palce ať tě nepřejde elán...
Neznámý  - Slevy 2008-08-04 12:48:05

Takze slevy GTX 280/260 jsou jen pouha nutnost jak zajistit nejake prodeje, ale ceny rady 2000, 3000 a 4000 je bonus! Nestacim zirat.
tukanos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - dikes za clanek 2008-08-04 13:53:36

Popravde receno vubec nechapu vrevnivost mezi ATI a NVIDIA fanatikama. Argumentu padlo hodne a je na kazdem, aby si prebral danou situaci. Tudiz nechapu co lide vede k ventilaci svych nazoru.

Kazdopadne diky DD za nezavislost a objektivitu v ramci moznosti.
Tomasek1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - souhlas 2008-08-04 14:41:26

Naprosto s clankem souhlasim. Jedinne co me mrzi ze musel vzniknout kvuli natlaku nekolika malo procent nemocnejch nvidiaku, kteri asi neunesli propad jejich modly. Naopak na DDworldu si vazim to ze je objektivni. Navic stavajici situace kolem grafik je natolik jednoznacna, ze jakekoliv spekulace o tom, ze nvidia je vlastne mnohem lepsi a kdo ji nevychvaluje je debil, jsou uplnymi nesmysly. Jeste ze takovych neopjektivnich nvida loveru uz je cim dal mene. Stale vice lidi porovnava s rozumem cena/vykon a taky technologicky prinos (coz nataktovani a zmena jmena pro me neni ) Taky pro nazornost vysledky ankety na cdr.cz je videt ze vetsina lidi uz dnes dava prednost rozumu pred fanatismem
Odkaz
ljelinek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hej, DD, 2008-08-05 11:02:22
avatar
kdyz jiz chces byt ferovy, co takhle napriklad v clanku pripomenout, ze prejmenovavanim karet uz se jeste pred NV blyskla prave AMD/ATI? A ze cena novych karet byla nasazena vysoko? Ano, byla, ale jen diky tomu, ze nebyla konkurence - ale to prece nemuze byt povazovano za nejakou chybu! Vzdyt je to jen normalni chovani trhu. Karty byly ted zlevnene a troufam si tvrdit, ze jejich pomer cena/vykon jsou ted docela slusne - a jak tady jiz nekdo psal, zakaznikum je fuk, kolik firma nebo prodejci vydelavaji/prodelavaji, jak velke je graficke jadro, hlavne ze to bezprolemove funguje. A jak nekdo muze rici, ze 2x0 neprinesly nic pozitivniho? Ja vidim hodne velky pokrok ve spotrebe - na tak monstrozni chip a pri "zaostale" 65nm technologii je IDLE spotreba vynikajici. V pripade novych GTX je spise problem, ze NV prodejni management prisel s pompezni, a v zaveru vlastne klamavou, reklamou.
Dahak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - RE 2008-08-05 13:50:42

Ja taky patrim k tem neutralnim a do diskuzi vetsinou nijak nezasahuji, ale dnes zde jen prece prispeji. Chapu jak DD pise a souhlasim s jeho jak on rika neutralnim postojem, ma pravdu, neutralni je, jen jeho clanky tak trochu vyznivaji ve prospech ATI. Ale urcite ne proto, ze by byl fanATIk, ale spise proto, ze ma tendenci jak se rika "fandit slabsim". Je pochopitelne, ze kdyz nehrajou nasi, svadi nas to fandit slabsimu, navic kdyz k tomu pricteme delsi dobu neuspechu v protikladu s perfektni formou, se kterou prehravaji papiroveho favorita. Ja taky rad fandim slabsim a ATI taktez. V pocitacich jsem mel jak karty ATI tak Nvidie, ikdyz jich bylo vice z cerveneho tabora, posledni je zelena. Tento web navstevuju rad proto, ze cteni zde je tak nejak vice lidske a blize k nam uzivatelum a vicemene opravdu objektivni. GL&HF.
Grol2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-08-05 13:56:26

DDworld ctu pravidelne a nikdy pro me nebylo problem najit v tvych clancich informaci. Jsem ale, rekl bych, docela imunni vuci reklamni masazi, takze ruznym slibum vyrobcu moc neverim a jsem z clanku dostat informaci, ktera me zajima. Bohuzel asi ne vsichni ctenari. Je pravda, ze pises trochu jinak nez ostatni. V tvych clancich je vic tvych vlastnich nazoru, ruznych rozboru ap. (kvuli kterym tve clanky ctu). Pokud chces ale v tomto duchu pokracovat, pocitej s tim, ze s tvymi nazory vsichni lide souhlasit nebudou. Pokud se omezis na pouha konstatovani a prepisovani zprav bez nejakeho rozboru, nebudou se s tebou lide hadat, ale zase zapadnes mezi podobne zurnaly. Je tezke poradit, jak z toho kruhu ven. Snad jen, snaz se jasneji odlisovat, co je nazorem autora, co je predpoved do budoucna a co je fakt. Tak, aby to pochopil i Venca o vidli.

V kazdem pripade preju hodne uspechu a negativni reakci se nenech odradit. Ona totiz kdyz je, je to spatne, ale kdyz neni, je to jeste horsi. Pokud se udrzi v mezich slusnosti, je vse v poradku.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 623x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Tuesday, 16 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 704x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíMonday, 15 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1294x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Friday, 12 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1130x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciThursday, 11 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1096x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Wednesday, 10 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1754x
Komentářů: 6