TÉMA: Zaostáváme Evropo! Aneb ohlednutí COMPUTEXem a cestou po Asii 2013 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 24 červen 2013
Přejít na obsah
TÉMA: Zaostáváme Evropo! Aneb ohlednutí COMPUTEXem a cestou po Asii 2013
Asie nastupuje - za 3 roky dohnala 10-15 let západu
TAIWAN - Asijský zázrak pokračuje
Zaostáváme dámy a pánové - je na čase balit kufry?
alt

 

 

 

 

 

 

 

  • TÉMA: Zaostáváme Evropo!

                           Aneb ohlednutí COMPUTEXem a cestou po Asii 2013

500 let nadvlády Evropy (a Ameriky) nad světem, končí. A nelze si toho v Asii nevšimnout.

 

Dlouho jsem si rozmýšlel, jak tohle ohlédnutí za veletrhem Computex, který je svátkem počítačových technologií, pojmout. Snad jen připomenu, že Computex se koná v samém srdci počítačového světa, na Taiwanu, kde má sídlo mnoho předních počítačových firem. A pokud nesídlí tam, tak sídlí na pevninské Číně (kde se tak jako tak skoro všechno vyrábí) anebo o pár tisíc kilometrů dál v Japonsku, či Jižní Koreji. A samozřejmě přijedou i ti ze zbytku světa. Každý rok se pak všichni seberou a jdou ukazovat své novinky na klasickou výstavu/veletrh určený partnerům i novinářům, tak obyčejným návštěvníkům.

Letošní ročník byl opět velice úspěšný a tak nějak odpovídal tomu, jak se dnes přelévá situace ze světa. Většina návštěvníků i vystavovatelů je samozřejmě z Číny (a Taiwanu), sílí ale přítomnost ostatních asijských států včetně Koreje, Thajska a Malajsie. Evropští a Američtí návštěvníci tvoří 1/4. A pokud jde o zastoupení firem, tak čest Evropy zachraňují hlavně Německé firmy, kterých tam bylo hned několik. Ameriku pak zastupovaly hlavně Intel a AMD, kdy obě tyto společnosti představily na Computexu některé ze svých klíčových novinek. Vůbec novinek na Computexu bylo předvedeno spousta. Každopádně i letos byl Computex výborně organizován.

Tedy až na drobnost s registracemi. Je krásné, jak si ověřují novináře dopředu, chtějí vidět práci a pak pošlou uvítací dopis s popisem toho, jak snadno si pak vyzvednete akreditaci v novinářském centru Computexu. A pak tam přijdete se vším včetně jejich registračního čísla, které vám poslali, a systém vás vůbec nezná. Tohle opravdu pobavilo, ale přítomné slečny vše rychle zvládly :).

(Roccatky :) )

Kolem Computexu je také spousta akcí pro pozvané novináře, snad každá ze společností pořádá jednak zajímavé konference, ale také večerní party v nejvyhlášenějších klubech a restauracích. Nicméně museli byste být Superman, abyste všechno stihli za těch pár dní absolvovat - to opravdu není v lidských silách. A do toho samozřejmě Evropana, který se ještě nedávno skoro klepal zimou v deštivých 10-15°C, solidně utahá místních 35°C ve stínu (+ parádní vlhkost). To by ještě navíc nebylo tak to nejhorší, jako ty přechody mezi akcemi, hotely, metrem, kde všude klimatizují na těch evropských 15°C :/. Každopádně hektické Computexové dny (a noci - pro některé) jsou rozhodně něco, za čím se stojí vypravit tu dlouhou cestu. Kromě toho, že jsem si osobně mohl popovídat s mnoha svými kontakty, poznal jsem i pár nových a zajímavých lidí ze zajímavých a významných firem, jejichž podpory v brzké době využiji pro nás web. Můj itinerář lidí, se kterými se musím setkat, byl nacpaný, ale zvládl jsem to za 2 celé dny, co jsem na Computexu dohromady strávil, takže jsem spokojen - legrace je, že se zde setkávám i s Evropskými kontakty, se kterými se jinak v Evropě nějak nestíháme potkat a potkáváme se až na Taiwanu :).    

Letos si musím pochválit spojení ČSA a Korean Air, kdy nám to pěkně z Prahy letí přímo do Soulu (cca 10 hodin) a ze Soulu do Taipei (cca 2,5 hodiny). Letadla už opravdu TOP moderní, s dostatkem místa i v té "Nové turistické třídě", jak to dnes nazývají letecké společnosti. Všechna sedadla prostorná, s dotykovým multimediálním zábavním systémem pro každého cestujícího a některé už mají i USB konektor nebo elektrickou zásuvku, takže opravdu pohodové cestování proti minulosti, nemluvě o špičkovém palubním servisu. Cesta tedy pohodlně uteče. Letos jsme si s kolegou udělali malou zastávku v Koreji v Soulu ...

A tady bychom mohli začít hlavní takové vedlejší téma tohoto článku. Zaostáváme ČR i Evropo .... !



 

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 527x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 840x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3142x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1348x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1216x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1894x
Komentářů: 1