USB-C konektor pro telefony a tablety bude v EU povinný pro všechny. Jen Apple protestuje. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 19 leden 2020
altŠílenství v podobě tun zbytečných různorodých kabelů a nabíječek minimálně v EU nejspíše skončí.

 

 

 

 

Neslyšíme o tom poprvé a zejména v EU se směrem k povinnému standardnímu jedinému konektoru a nabíječkám, pohybujeme už delší čas. EU tenhle záměr ohlásila už před lety a dosud to bylo dobrovolné doporučení. Tentokrát už se ale připravuje legislativa, a jednotný konektor bude povinný pro mobilní zařízení prodávané v EU.

Není to jen nějaký další „diktát Bruselu“ a hloupý zelený nesmysl, jak to občas s některými rozhodnutími EU dnes bývá, ale jedná se o krok správným směrem. Ostatně šílenství to bylo doposud a zejména ještě před několika lety, kdy co výrobce, to prakticky vlastní konektor a vlastní nabíječky a ještě se mohly lišit model od modelu zařízení. Nepotřebujete IQ 180, abyste si domysleli, kolik zbytečné výroby, materiálu, energie a následného odpadu se takhle produkovalo. Několik posledních let už si to přeci jen většina výrobců uvědomila a drtivá většina používá standardní konektor. A tak se stejné kabely i nabíječky daly normálně používat s různými značkami a zařízeními.

Dokonce sami výrobci se na tomhle společném postupu dohodli mezi sebou a vše směřuje k jednotnému standardu už dlouho. A tím bude konektor USB typ C a standard kolem toho. Ten chce jako povinný nařídit i EU. Tento konektor na rozdíl od staršího microUSB má výhodu v „oboustrannosti“ ale zejména celý standard s ním spojený dokáže přenášet více energie, větší objemy dat a sám má před sebou nejspíše další roky zrychlování a zlepšování, kdy samotný konektor určitě zůstane mnoho let aktuální. Drtivá většina výrobců elektroniky nemá žádné námitky, naopak USB-C je stále dominantnější u většiny mobilních zařízení včetně některých notebooků, kdy je více-účelový. Stejně tak se USB-C objevuje u mnoha nových periferií jako standard. Výsledkem je samozřejmě to, že budete moci používat univerzální nabíječku a kabel pro prakticky vše. To nejen zlevní výrobu těchto věcí, ale zejména ušetří spoustu energie a materiálu při výrobě a vyprodukuje to podstatně méně odpadu. Většina nabíječek a kabelů končila na skládkách jen proto, že přestalo fungovat zařízení k nim určené, ale nabíječky a kabely byly zcela v pořádku. Zkrátka tohle šílené plýtvání snad konečně skončí.

Snaha EU nařídit povinně USB-C standard pro minimálně všechna mobilní zařízení, se tak nesetkává s prakticky žádným odporem ze strany výrobců natož uživatelů. Ostatně neexistuje žádná nevýhoda udělat USB-C jediným standardem stejným pro všechny. Takže kdo by proti tomu mohl protestovat? Inu … společnost Apple.

Apple je jediným, jež má výhrady. Argumentuje tím, že jednotný konektor prý zastaví technologický vývoj v tomhle směru a omezí jej apod. Samozřejmě tenhle argument má šanci uspět leda u některých uživatelů Apple, kteří o technologiích moc nevědí a věří všemu, co jim jejich jableční otrokáři nabulíkují. Všichni ostatní ale dobře víme, že USB-C se neustále vyvíjí. A jen proto, že bude stejný konektor pro všechny, se vývoj kolem tohoto standardu rozhodně nezastaví. Právě naopak.

Apple protestuje proto, že na svém unikátním nekompatibilním konektoru vydělává ohromné peníze a drží své zákazníky v pasti. Ostatně ultra drahé příslušenství, včetně kabelů, nabíječek atd. je značným zdrojem příjmů pro Apple, o který nechce přijít. Jak by k tomu přišel, kdyby najednou Apple uživatelé mohli používat kabely a nabíječky za normální ceny stejné jako všichni ostatní? A dokonce by musel řešit, že by některé cenově normálně periferie a příslušenství mohly s Apple fungovat a zákazníci si nemuseli kupovat předražené věci od něj. No prostě hrůza! :). Dojení Apple oveček by měla firma složitější.

Naštěstí to vypadá, že všichni zúčastnění na výtky z Apple z vysoka kašlou. EU i všichni výrobci jsou prakticky jednotní a většina uživatelů, kteří mají alespoň základní přehled, tak samozřejmě také. Vše tedy nasvědčuje tomu, že EU schválí a zavede povinné USB-C pro všechna mobilní zařízení a Apple tak bude muset konečně tenhle standard začít používat taky u telefonů, tabletů a pravděpodobně i některých notebooků. Osobně říkám, čím dříve, tím lépe. Už to dávno mělo být. USB-C je s námi běžně už od roku 2014. A bylo by fajn, kdyby se ta povinnost týkala i dalších věcí, kde může jednotné USB-C vše plně nahradit. Část návrhu kolem toho už byla schválena, teď vše míří do dalšího kola, ale obecně se předpokládá, že vše projde. Jednoduše neexistuje žádný rozumný důvod, proč se tomu bránit.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-20 00:50:37
avatar
Jestli to budou osazovat stejně kvalitním materiálem jako tomu bylo u qteku a dalších PDA/MDA, tak to bude solidní kurvítko. Protože jak tohle exne, je po telefonu a na rozdíl od těch starých krámů se to bude měnit hodně blbě.
LadIQe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-20 06:39:13

No problem toho celeho je, ze taky lightning je asi 100x pevnejsi ako usb-c. Samozrejme tymto sa nechcem zastavat applu, len konstatujem.

Tam je ale sranda ta, ze macbooky, ipady a tusim i Mac a iMac maju usb-c len iphony nie.

Uvidime ako to bude, kedze je tam tlak aj zo strany apple fans (ved lightning ma zaklad u usb2)
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-20 09:37:27

To se Apple klidně zastaň. Přeci proboha může výrobce dělat konektory dle svých potřeb a zájmů...
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-20 10:59:34

jo technicky je lighting urcite o neco propracovanejsi a odolnejsi konektor. ale apple to usb-c dost tlaci vsude jinde nez aktualne u telefonu a myslim ze i pro nej bude vyhodnejsi letos nebo pristi rok i u telefonu prejit na usb-c. jen asi ceka na dobrou prilezitost, protoze tato zmena urcite znacnou cast uzivatelu, kteri maj soucasny prislusenstvi s lightingem, dost nastve. ale postupne se na to pripravuje - napr. tlacenim bluetooth sluchatek (lighting sluchatek je na trhu stejne malo a redukci lighting-jack uz ani nedava k telefonum zdarma) i bezdratovym nabijenim.
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - kek 2020-01-20 07:28:55
avatar
Apple protestuje, aby to pak mohl svým ovcím vydávat za evoluci svých telefonů...
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-20 07:36:24
avatar
Přijde mi, že je tahle zpráva dosti nepřesná.

EU totiž požaduje zavedení USB-C nebo možnost použítí vhodné redukce a tu má apple ve svém příslušenství k zakoupení. O více se tam nejedená, tam není řečeno, že ji apple musí mít v balení a nebo zdarma.
dakuhonoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-20 08:38:39
avatar
Takže sa opakuje to, čo s microUSB type-b?

Tak to je potom vcelku zbytočný článok.
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-20 09:39:16

A navíc o to usiluje EK...
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-20 10:02:27

To sa dalo čakať. Ach Apple.
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-20 10:10:44
avatar
A nabíjecí proud a voltáž? Je na to taky nějaká norma? Pokud bude nabíječka dávat víc voltů, může mi přece poškodit baterii.
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-20 20:37:57

Stejně jako u elektroaut. Rozhoduje o tom připojená věc, ne nabíječka.
Nicméně tvé obavy jsou na místě, viz. pseudo standardy u společností jako je Huawei,Oppo, OnePlus apod., kde je zapojení kdo ví jaké a do svého telefonu to prostě strčit nechceš.
Oldis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-20 11:03:34

jak se tím procpe 180w pro můj notebook?
slabam [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-20 12:19:24

Silou, Kaťuško, silou.
shadowmage [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-20 11:28:03
avatar
No jestli se o tom budou dohadovat tak dlouho jako o zrušení letního a zimního času, nebo dvojí kvalitě potravin pro různé části EU, tak než se dohodnou budou všechna další rozhraní stejně historie. Jenom kraviny zvládají dohodnout ze dne na den...
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-20 11:32:58
avatar
A víš proč? protože kokotiny co měněj jsou takové blbosti, že nikdo neuvažuje o tom je nějak měnit kromě EK
slabam [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-20 12:41:48

Tahle iniciativa EK je právě takovej "diktát Bruselu" jak DD říká, že není.

IMHO byla minulá iniciativa ústící do "dobrovolné" hamonizace optimální a zcela dostatečná. Došlo k redukci konektorového pekla na 2-3 základní typy, které jsou mezi sebou pomocí redukcí unverzální.

Jestli to teď EK zabetonuje na jednom typu, dovedete si představit, že by už 10 let musely mít telefony konektor USB-mini? Já teda ne.
Sokolik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-20 12:46:19

Neuvěřitelné, s jakým zaujetím, se dá opět kopat do Apple a v jakých souvislostech o elektroodpadu :-)
Lighting sice není "standard" ale alespoň je zde možnost hromadu zařízení Apple nabíjet jednou nabíječkou a to už cca od roku 2012-2013, kdy byl Lighting zaveden, což se o ostatních výrobcích obdobných produktů rozhodně říci nedá. Vůbec se nedivím, že se staví Apple na zadní, USB-C je sice v mnoha ohledech univerzálnější a zajímavější konektor, bohužel konstrukčně nepatří mezi odolné. A také se vůbec nedivím, že se zde opět sviní na Apple :-)
Kurtz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-20 12:55:36

Nejak nerozumim v jake pasti jsem Applem drzen. Mohu pouzit naprosto jakoukoli USB nabijecku a treba tento kabel za 66,-.

https://www.czc.cz/gembird-cablexpert-kabel-usb-2-0-lightning-ip5-a-vyssi-nabijeci-a-synchronizacni-kabel-2m-cerna/248209/produkt

Jsou USB-C kabely snad vyrazne levnejsi?
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-20 13:29:42

zrovna bych se spis drzel originalu a po nejnizsi cene bych teda ani u kabelu moc nesel. ve slevach se da i original koupit za nejakych 250-300. iphone ale pouzivam 7 let a i ten nejstarsi lighting kabel co sem mel k iphone 5s porad funguje stejne jako druhej kabel co sem si k nemu dokupoval na cestovani. jinak sem zadnej kupovat nemusel, naopak s postupnymi obmenami telefonu mame doma 3 nabijcky i s kabelem v zaloze ale jak sem psal vyse, stejne predpokladam ze i u iphone na usb-c apple za rok dva prejde. ani jim se nevyplati mit spesl konektor, kterej pouzivaj jen telefony. navic byl apple mezi prvnimi kdo zacal v noteboocich usb-c prosazovat a ke vsemu od nabijeni po pripojeni displeje, ipady ho maji uz take delsi dobu. naopak jini vyrobci si v noteboocich stale drzi svoje specialni konektory pro nabijecky.
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-20 17:13:19

Ty úspory se budou realizovat jak přesně?
Už jsem koupil za svůj mrzký život hromady zařízení s mikroUSB konektorem, a ke každýmu byla přibalena nabíječka. Výjimkou byl snad jen Kindle a PocketBook, kde byl (ale nevím to jistě), jen USB kabel.
Pokud k tomu budou balit pořád nabíječky, tak tato unifikace ztrácí smysl.
Když ty telefony budou mít povinně teda USB-C, budou to prodávat bez těch USB nabíječek a o 200 Kč levněji?
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-21 02:01:39
avatar
Výrobce stojí nabíječka odhadem desetikorunu, nebude si zbytečně ukrajovat ze zisku.
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nabíječka 2020-01-21 12:27:55

Celé to povídání v EU je o nabíječkách nikoliv o kabelech. Takže jestli nabíječka bude mít ženskou díru USB-A nebo USB-C nemění nic na díře do telefonu.
Ten co čte [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Jableční otrokáři? 2020-01-21 12:53:42

Všude, kde se dají vydělat peníze, existují tlaky na to, připoutat si zákazníka. A až bude všude usb-c, tak jestli si někdo myslí, že to bude univerzální, je na omylu. U nabíječek stačí varování, že jedině nabíječkou Samsung nabijete mobil kvalitně. Pak stačí generátor pulsů v nabíječce a kontroler v mobilu, který prostě nepřečte pulzy a nabíječku odpojí. Seznam blokuje některé stránky mikrokódem tak, že ne všechno se otevře v jiném prohlížeči, než v tom od Seznamu. Prkotiny, že? Ale točí se v tom miliony. Takže pokud třeba Apple bude muset přejít na USB-C, najde způsob, jak zcela legálně přinutí používat jeho nabíječky. A odůvodnění? Nehodláme v zájmu zákazníků riskovat poškození přístroje. USB-C je jednoznačně lepší. Ale vnucovat a nařizovat? Jsou důležitější věci, kde by se ojroposlanci mohli realizovat.
Fanyqt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-21 14:03:10

No na to, že se proslýchá, že Apple velice brzy (ne-li příští rok) zruší u iPhonu kabelové nabíjení úplně, tak je tenhle hate opět zcela zcestný. Nehledě na to, že konkurence v lighting kabelu existuje úplně stejná, jako u USB-C. Co všechno se za chvíli bude paušalizovat? Rozměry pneumatik? Obsahy motorů? Ať to proboha určí trh a ne regulace EU.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 665x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1570x
Komentářů: 9
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1248x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1925x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1169x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1917x
Komentářů: 3