AMD píše historii a zrušilo Intel. TESTy mobilních procesorů AMD RYZEN 4000 ukazují nevídané. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Monday, 30 March 2020
Přejít na obsah
AMD píše historii a zrušilo Intel. TESTy mobilních procesorů AMD RYZEN 4000 ukazují nevídané.
AMD nemá jen více výkonu, vede i efektivitou a cenou
alt

 

 

 

 

  • AMD píše historii a zrušilo Intel.

         TESTy mobilních procesorů AMD RYZEN 4000 ukazují nevídané.

Výrobci notebooků nás na to připravovali, ale stejně je to působí neuvěřitelně, i když to člověk vidí na vlastní oči. Ještě nikdy nemělo AMD lepší mobilní procesor, než Intel. Natož způsobem, jakým jej má dnes. Znovu opakuji, za posledních 30 let, co jsou na trhu běžné notebooky tak jak je známe a používáme, se nikdy nestalo, že by v této oblasti Intel neměl prakticky po všech stránkách lepší procesory. AMD mělo kdysi v minulosti velmi slušné a konkurenceschopné mobilní procesory, ale hlavně v poslední dekádě, kdy se mobilní PC staly dominantním a vůbec nejprodávanějším typem PC na trhu, kde tvoří kolem 65% celkových prodejů PC, Intel naprosto dominoval výkonem a hlavně efektivitou. Kromě nejnižších cenových hladin jste o AMD v mobilním počítači na trhu ani nezakopli. Jenže to se v roce 2020 mění. A to tak, že výrazně.

 

  • Nejlepší mobilní procesory na trhu má …. AMD?!

Chcete co nejvýkonnější, bezpečný (bez děr), efektivní a cenově slušný mobilní procesor? Tak to můžete vynechat nabídku společnosti Intel, protože ten nemá žádný takový procesor. Nové 7nm procesory AMD RYZEN 4000, postavené ale už na rok staré architektuře ZEN 2, jsou totiž ve všech ohledech lepší. A to tak, že některé testy mnozí dělali několikrát, protože stále nemohou uvěřit výsledku.

První recenze a testy notebooků s AMD jsou konečně tady. Většina novinářů měla zatím možnost otestovat hlavně tenký herní notebook ASUS ROG Zephyrus G14, který jsme vám už představovali:

 

Tenhle notebook je zajímavý mnoha věcmi. V první řadě tím, že je to opravdu notebook. Není to přerostlé monstrum, co můžete tak maximálně převážet. Tohle je 14“ tenký velmi mobilní kovový počítač na cesty. Nepoužívá ani nejvýkonnější mobilní varianty procesorů AMD RYZEN 4000, tedy modely řady „H“ s až 54W TDP. Používá úspornější 35W varianty řady „HS“. Notebook je tak malý a tenký, že by ještě nedávno byl považován prakticky za ultrabook. Přesto tenhle velmi mobilní 14“ počítač ukrývá 8jádrový/16vláknový RYZEN 7 4800HS nebo RYZEN 7 4900HS, který nese i velmi výkonnou integrovanou grafiku Radeon VEGA. Vedle toho má ale také až RTX 2060 Max-Q neintegrovanou grafiku, 16GB DDR4 3200MHz paměti a NVMe SSD.

Znovu tedy opakujeme, RYZEN 9 4900HS není nejvýkonnějším mobilním procesorem, který AMD má ve své nabídce, protože je záměrně limitovaný na pouhých 35W TDP. Přesto stačí na poražení toho nejvýkonnějšího, co dokáže nabídnout Intel, včetně 45W+ Core i9-9980HK (s boostem 5GHz), tedy 8jádra/16vlákna nacpaného vždy do mnohem tlustších a dražších notebooků.  Reálně navíc vzhledem k cenám je nutné RYZEN 9 4900HS srovnávat s maximálně Core i7-9750H, které je ale o 30-40% běžně slabší.

(Ryzen 9 4900HS vs Core i9 9980HK notebook .....)

4900HS má dokonce výkon na dohled desktopovému RYZEN 7 3700X a tedy i 9900K! Intel prohrává prakticky všude výkonem, až na výjimky, kdy pro některá nastavení u zpracování videa dokáže zapojit integrovanou grafiku, a tedy technologii QuickSync. Jenže to je podporováno jen málokde a faktem je, že v tom případě netestujeme výkon CPU ale vlastně iGPU a tak je otázkou zda není férovější zapnout akceleraci přes grafiku. A tu má AMD RYZEN 4000HS také, jen zatím nebyla aktivována podpora HW akcelerace jeho VEGA iGPU tam, kde zatím funguje jen QuickSync. Nicméně ve většině nastavení a činností je QuickSync nefunkční, takže rozhoduje výkon CPU ani to nejlepší, co dnes Intel má, na mobilní 35W RYZEN procesor prostě nestačí.

Docela by mě zajímalo, kolik by dokázal ten RYZEN 9 4900H, tedy nebržděný 54W model. někteří už měli čas, napatlat procesor 4900HS tekutým kovem, což jeho výkon ještě posunulo, ale pořád v tenkém ASUS Zephyrus G14 nemá samozřejmě tolik prostoru pro chlazení atd.

Zkrátka AMD ještě neukázalo vše, co jeho mobilní CPU dokáží. Přesto už tenhle 35W kousek dokáže téměř výkonově vyrovnat desktopový Core i9-9900K s jeho reálnými 150W TDP!!! Jenže mobilní AMD RYZEN 4000 není jen CPU. Má také velmi schopnou integrovanou grafiku.

 

  • AMD drtí Intel výkonem integrované grafiky.

V poslední době budil Intel dojem, že jeho nové integrované grafiky jsou opravdu konkurenceschopné tomu, co nabízí AMD. Jenže jak jsme varovali, Intel záměrně klame, protože jeho nejnovější 10nm procesory používají ultra rychlé DDR4 3733MHz paměti, které výrazně zvyšují výkon, zatímco se rád srovnává s AMD RYZEN 3000U sérii, která je omezená jen na DDR4 2400MHz. Nová generace AMD RYZEN 4000 ukazuje, jak se mají věci doopravdy. Nejen že notebooky používají dvoukanálové osazení, ale vždy mají minimálně DDR4 3200MHz a chystají se i rychlejší.

AMD také výrazně zapracovalo na integrované grafice u RYZEN 4000 APU. Není to sice NAVI architektura, ale stále VEGA, kterou někteří nepochopitelně stále označují za nepovedenou architekturu. Jenže byla také inovována. Výsledek je ohromující.

Výkon integrované grafiky v RYZEN 9 4900HS dokáže konkurovat low endovým neintegrovaným grafikám!!! Je tak mnohem lepší, než cokoliv, co může nabídnout Intel, včetně nejnovější generace. Proti přímé konkurenci v podobě Core i7-9750H je běžně 2,5x(!) výkonnější. Je ale i 2x výkonnější, než co nabízí starší 12nm integrovaná VEGA ve 4jádrovém AMD RYZEN 7 3700U procesoru minulé generace. Mnoho her si tak v 1080p opravdu zahrajete! Na integrované grafice.

Samozřejmě notebook ASUS Zephyrus G14 je osazený i RTX 2060 Max-Q, která je pro hraní her mnohem lepší. A dobrou zprávou je, že AMD dokáže překonat Intel i v těch hrách. Speciálně pokud bychom srovnali tenčí notebooky s omezeným chlazením, hraje lepší efektivita procesorů AMD roli.

Jenže to pořád není všechno ….



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 414x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 767x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3008x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1338x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Tuesday, 16 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1206x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíMonday, 15 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1890x
Komentářů: 1