NVIDIA vydala mobilní grafiky GTX 1600 a RTX 2000 SUPER – Je v nich pořádný zmatek. Co umí? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 03 duben 2020
altDva podobné notebooky se stejnou konfigurací GPU mohou mít odlišný výkon. Přeznačení i inovace.

 

 

 

 

Pokud nemáte rádi přeznačování produktů a speciálně grafických karet, tak vás novinky NVIDIA úplně nepotěší. Inovované mobilní grafiky NVIDIA GTX 1600 a RTX 2000 SUPER tedy nejsou novinkami a ani vzdáleně novou generací (naštěstí to tak NV na rozdíl od Intelu a jeho neexistujících vymyšlených procesorů desáté generace, novým názvem neoznačila), ale nějaké zlepšení přináší. Budou ale noční můrou pro přesné testování a a poměřování. A hlavně pro zákazníky, protože NVIDIA rozhodně neudělala věci tak, aby byly jasné a přehledné. Spíše přesně naopak. Tak se na to podívejme ..

  • Inovované nikoliv nové mobilní GPU NVIDIA

Překvapení to není, očekávali jsme je, což je jasná indicie, že jsme minimálně rok od nějaké skutečně nové mobilní generace grafik NVIDIA (alespoň v případě mobilních variant). NVIDIA tedy vzala již existující GTX 1600 a RTX 2000 sérii karet a upravila u některých některé parametry, ale také ceny a pár dalších věcí kolem grafik v rámci použití v mobilních PC.

Pokud jste doufali, že již delší čas kritizované značení bude jasnější, jednodušší a přehlednější, tak bohužel. I tady NVIDIA používá nesmyslné „SUPER“ v názvu, místo třeba jen mnohem kratšího „S“, takže plný oficiální název nové grafiky je „NVIDIA GeForce RTX 2080 SUPER 8GB“. Skutečně výživné. Co mě osobně vadí více, že nikde v tom názvu není odlišení mobilní a desktopové varianty. NVIDIA má tedy stejné označení RTX 2080 SUPER pro mobilní i desktopovou variantu, ačkoliv jsou mezi nimi výrazné fyzické rozdíly a samozřejmě výkon mobilní varianty se k té desktopové ani neblíží. Na rovinu, tohle značení považuji za extrémně matoucí. Co bylo tak špatného na písmenku „M“, které kdysi v názvech mobilních variant grafik obou výrobců GPU bývalo? (AMD jej nadále používá).

Tady ale zmatené názvy teprve začínají. Aby to bylo úplně nepochopitelné, NVIDIA vydala GTX 1650 Ti a GTX 1650, které se názvem sice liší, ovšem mohou mít úplně stejné parametry! Problém je, že není GTX 1650 jako GTX 1650. NVIDIA už neodlišuje modely GTX 1650 s méně výpočetními jednotkami a 4GB GDDR5 paměti proti modelům GTX 1650 se stejným počtem jednotek a 4GB GDDR6 paměti jako má GTX 1650 Ti. Tohle absolutně nechápu. V tom se přeci nikdo nemůže vyznat. A je také sakra rozdíl mít v praxi značením stejnou kartu s méně jednotkami v GPU a jen GDDR5 proti verzi s více jednotkami a GDDR6. Jak je vůbec možné to nazvat stejně?! Jak se v tom má zákazník vyznat? Nebo je cíl, aby se v tom nevyznal?

Vyšší modely už jsou jednoznačněji odstupňované, jenže ani tady nedává vše smysl. NVIDIA uvedla RTX 2080 SUPER, RTX 2070 SUPER, ale už ne RTX 2060 SUPER, přičemž ovšem v nabídce zůstávají a pokračují RTX 2070 neSUPER a GTX 2060 neSUPER. A pokud by to bylo pořád pro některé přehledné, tak současně s nimi existují také Max-Q varianty jednotlivých verzí. Takže jednotlivé varianty mají hodně široké rozpětí uváděných TDP hodnot, což se přímo odráží na dosahovaných taktech a tedy výkonu.

Celé je to extrémně nepřehledné, složité a rovnou řeknu na rovinu že hloupé. Ve finále to bude znamenat, že některé karty se budou výkonově překrývat, stejně se fyzicky tvářící notebooky s papírově stejnou konfigurací mohou mít klidně výrazně odlišný výkon jinak stejného GPU. Takže vy si jdete koupit na základě nějaké recenze notebook s RTX 2070 SUPER, ale vámi vybraný NB ač má stejný CPU, RAM i to GPU pokud jde o parametry, ve finále může mít klidně o 15% nižší výkon, ale to zjistíte, až když si to změříte doma. Protože parametry jsou zjevně jen nějaké doporučení u téhle generace grafik. Skoro se divím, že se NVIDIA na to odlišení názvu nevykašlala úplně a nenazývá všechny karty RTX 2000 a basta.

  • Některá vylepšení jsou zajímavá

Dobře, názvy jsou příšerné a přehlednost značení a parametrů taky. To samozřejmě neznamená, že to nejsou dobré mobilní grafiky. Je pravda, že v podstatě jde jen o přeznačené již existující karty, takže základní technologie a věci se nemění. Přesto o něco více výkonu za lepší cenu u některých notebooků by tu být mělo.

NVIDIA tvrdí, že nové verze mají efektivnější napájecí kaskádu a také efektivnější GDDR6 paměti s nižším napětím. Obojí by tedy mělo znamenat, že ve srovnání nové a starší verze při stejném TDP by mělo GPU mít možnost dosahovat stabilně o něco vyššího taktu u novinky, a tomu odpovídajícímu zvýšení výkonu. Rozdíl samozřejmě bude jen v jednotkách %.

Další novinkou je technologie Dynamic boost, kdy HW a SW cestou bude dynamicky měnit limity spotřeby pro CPU a GPU jako celek. Fungovat to bude zatím jen ve hrách, kdy tedy v nich není obvykle procesor tak namáhaný, takže celkový limit napájení, který má propojené chlazení obou komponent v notebooku, může být více využit z větší části pro GPU. Dosud byly limity pro CPU a GPU řízeny samostatně. Nyní to tedy bude jako jeden celek. Pokud se to někomu zdá povědomé, zdání to není. NVIDIA doslova opsala technologii, kterou v lednu představilo AMD. Tedy AMD SmartShift. Nutno říci, že AMD jí to značně usnadnilo a ani nebránilo, protože SmartShift neuzamklo jen pro RYZEN+RADEON. Fungovat bude i s RYZEN+GeForce. NVIDIA to tedy opsala celé a používat to bude i v kombinaci s Intelem. AMD tedy udělalo pro celý svět lepší notebooky jako celek i ty s Intelem a zase zadarmo a nevydělá na tom. Vymyslet to NV nebo Intel, tak si to nechají pro sebe a pořádně bychom za to připláceli … typické :).

Posledním technickým vylepšením, které stojí za zmínku, je Advanced Optimus. Tedy známá technologie přepínání mezi integrovanou a neintegrovanou grafikou. Starší verze ale měla velký problém s technologií vychlazování snímkové frekvence (FreeSync, AdaptiveSync, GSync). Chyběla určitá napojení, které by to umožňovalo. To byl ten problém, proč existovalo jen minimum notebook s GSYNC. NVIDA tedy celý Optimus předělala. Výrobci LCD panelů vytvořili dodatečný čip, bude celou věc řešit. A bude tedy současně možné používat přepínání grafik i vyhlazování snímkové frekvence i v případě NVIDIA grafik.

A je to řešení, které je univerzální, takže to má fungovat s Intel procesory a jejich grafikami i s AMD procesory a jejich grafikami. Nevýhodou je, že to není povinný ani standardní prvek výbavy, takže u mnoha nových notebooků nebude, u některých ano, což může být potenciálně zmatečné pro zákazníka z hlediska orientace, jaká výbava v jeho případě funguje a jaká nikoliv.

  • Dobrá zpráva na závěr: Snížení cen = vyšší výkon za lepší cenu

Tu nejlepší zprávu jsem si nechal na konec. Stejně jako tomu bylo v deskopu, kdy NVIDIA po nástupu konkurence snížila ceny svých karet, situace se opakuje i v mobilním segmentu. Nové mobilní 7nm Radeon RX 5000M grafiky se totiž chystají v Q2 také na trh (od RX 5300M po RX 5700M), takže NVIDIA se na ně připravila a o trochu snížila své přepálené ceny. Nově tak třeba rozumná mobilní RTX 2060 grafika, bude dostupná už v konfiguracích od 1000 dolarů, zatímco dříve začínala na 1200 dolarů.

Inovované modely GTX 1600 i RTX 2000 mobilních grafik NVIDIA budou dostupné pro Intel i AMD konfigurace notebooků. První se reálně do prodeje dostanou ještě tento měsíc, ale s většinou se počítá až v květnu a dál. Samozřejmě i zde je situace ovlivněna celosvětovou krizí, výroba některých modelů má zpoždění a jiné komplikace a nelze samozřejmě přesně předvídat, co a jak bude v tuto chvíli a dál.

  • Poznámka by DD:

Osobně jsem velmi zklamaný z novinek NVIDIA. A to nikoliv z výkonu ani technologií grafik samotných, ty jsou v pořádku, ale z těch pitomých názvů a naprosto nepřehledných parametrů. Jako někdo, kdo se v těchto věcech velmi orientuje a žije v nich prakticky pořád, je považuji za velmi zmatečné pro zákazníky. Chápu, proč existují úspornější a méně úsporné varianty, ty jsou v pořádku, ale nechápu, proč pod stejným názvem mohou být karty úplně odlišných parametrů, a tedy i výkonu?! Nechápu proč vedle sebe existují SUPER a neSUPER edice? A už vůbec nemůžu tolerovat, že má NVIDIA stejný jeden název pro mobilní i desktopovou kartu, i když to rozhodně není to samé. I kdybych ignoroval prostý fakt, že mobilní karta vypadá takhle:

zatímco desktopová takhle:

… což tedy jasně dokazuje, že to není technicky stejný produkt a nemůže se jmenovat stejně, tak je tu velký rozdíl ve výkonu kvůli TDP a s ním souvisejících parametrech. Proč se nemůže desktopová verze jmenovat RTX 2060 a mobilní varianta RTX 2060M?! Bylo by to příliš přehledné a jednoznačné?

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
m_sefl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-03 14:35:44

Ale ty ceny...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-03 14:57:44
avatar
rozhoduje OEM jejich zájmy nikoliv to co je nejvýhodnější pro zákazníka ... zákazník je jen ten blbec na konci co to zaplatí

konkurence mezi dodavateli lepší ceny CPU a GPU nejsou v zájmu OEM výrobců .... zákazníci by si mohli vybírat a nedej bože, že by si vybírali levnější a zároveň lepší produkty ...
m_sefl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-03 17:10:19

Notebooky mají dlouhé roky v 99% případů pouze modrou a zelenou samolepku. Smutné. Snad se to nyní fakticky změní.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-03 17:13:07
avatar
mění ale zdaleka ne tak, jak by mělo a drtivá většina lidí dnes bude muset platit více za méně ... dokonce většina těch drahých NB bude mít mnohem slabší a horší procesory než některé tenké levné NB s RYZEN 4000 sérií. A bude to hodně vidět. Bohužel Intel si může dovolit podpořit výrobce finančními bonusy a všechno to zaplatí zákazník, takže výrobci vydělají 2x ....
m_sefl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-03 18:19:44

On celkově trh s notebooky neskutečně stagnuje. Ať už jde o kapacity pamětí, konfigurace disků, procesory či samotné displeje. Zákazníci většinou kupují notebooky pod 20k s nechutnými TN panely a hráči ví, že je lepší investovat do pořádného PC. Konkrétně, to že má většina notebooků pod 20k stále TN panely, to je hodně smutné.
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-05 10:36:53

Drahé notebooky nad 30k výbavou nestagnují.
S pět let starým dvoujádrem(8GB/500GB) čekám na pokles cen o 30%.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-21 15:49:52
avatar
No. Pod 10 litrů seženeš i s 14" FullHD IPS a dokonce i s podsvícenou klávesnicí. A s 8 GB RAM. Ale jen se 128GB SSD a s Ryzenem 3 3200U, ale i s Windows 10 Home.
PeHa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Q2 2020-04-03 19:42:47

DD ak odhadujes spustenie AMD 5000 grafik v Q2, tak kedy odhadujes ze notebooky s tymito grafikami budu na trhu?
Kubicek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-03 19:50:53

Co se pojmenovávání týče, jsou notebooky, kde je výkon grafik stejný jako u desktopu.

Tohle je už čistě v režiji výrobců jaké použijí chlazení a jak nastaví power management.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-03 20:15:53
avatar
jak by mohly mít výkon jako v desktopu? mají zcela odlišné napájení a TDP ....
Kubicek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-03 20:38:41

Třeba tak, že to mám osobně vyzkoušeno?Na předchozím notebooku s GTX1080 jsem měl stejný výkon jako kolega se stejnou GPU v desktopu a výsledky z mého současného Alienware s RTX2080 jsem už tady postoval, ten má dokonce mírně vyšší výkon, než je průměr u desktopových RTX2080.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-03 20:41:34
avatar
to je nesmysl, TDP desktopových karet je mnohem výše, by se ti ta karta v tom NB upekla speciálně RTX série ... vždycky tam bude rozdíl alespoň 10-15% výkonu.
Kubicek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-03 22:29:14

No, na rozdíl od teoretiků zkušenost mám
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-03 23:07:36
avatar
no já právě taky. u RTX určitě jsou mobilní verze pomalejší než desktopové .... u předchozí generace to bylo mnohem blíže, to máte pravdu, ale to proto, že Pascal byly menší čipy a efektivnější pro mobilní použití ;)
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-03 23:14:34
avatar
No musím říci , že ale opravdu předešlé série např 1070 podávaly opravdu srovnatelný výkon s desktopovou 1070 rozdíl maximálně do 10% u hůže chlazených notebooků. No a nešly dále moc taktovat, protože chlazení bylo už na hraně, ale s podlozkou a dobre dimenzovanym chladicem opravdu jely 1070 v notesu jako ta desktopová. Proto taky vymizelo o označení M. U RTX série nemám tucha jak to je, zda je to také tak nebo ne, opravdu nevím. Ale u pascalu i parametry samotného čipu/pamětí/sběrnice seděly. Takže to nebylo jako dříve kdy třeba karta 760 měla parametry x a 760m měla parametry x- tohle a - tamhleto aby míň žrala.

Samotného mě to tehdy překvapilo, ale bylo to tak. Možná v tom nvidie pokračuje i u RTX karet.

dle mého názoru to nvidia jednoduše vsadila na self regulaci samotnáho čipu prostě to bude boostovat kam to teplota pustí a zbytek už je na várobci stroje jak dobře chlazení uděla a kolik vlastně z té karty vsždíme, zda to dotahne až na desktop variantu. Proto to asi nemá to M označení, ale je to jen teorie.
Kubicek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-05 00:47:48

Ano, u dobře chlazených notebooků byl výkon totožný a to samé je i u RTX notebooků.
Já jsem tu důkaz již postoval
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 546x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1525x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1225x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1903x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1154x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1909x
Komentářů: 3