Uncharted: Legacy of Thieves Collection – RECENZE hry a TEST výkonu GPU a CPU Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Neděle, 23 říjen 2022
Přejít na obsah
Uncharted: Legacy of Thieves Collection – RECENZE hry a TEST výkonu GPU a CPU
Technické zpracování - TEST výkonu GPU a CPU
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

  • Uncharted: Legacy of Thieves Collection

                                             – RECENZE hry a TEST výkonu GPU a CPU

Je škoda, že společnosti SONY trvalo tolik let pochopit, že PC hráči jsou také hráči/zákazníci, a že její PlayStation konzoli prostě nechtějí. Ne proto, že by byla špatná, ale protože prostě chtějí své hry hrát na své univerzální a oblíbené platformě, bez kompromisů na detailech či ovládání. SONY se zbytečně roky připravovalo o spoustu zákazníků a příjmů ze svých her, a její exkluzivní hry jen pro PlayStation konzole prostě nikdy nemohly oslovit skutečné masy hráčů ve světě. Ano, PS komunita sice není malá, ale PC platforma je prostě mnohem mnohem větší. Nicméně nakonec u SONY prozřeli.

Poslední 2-3 roky se snaží, a je prakticky jisté, že dosavadní absolutní exkluzivita SONY her pouze pro konzole PlayStation, skončila. Časová exkluzivita téměř jistě ovšem zůstane. A osobně si myslím, že to není tak špatně, protože PC hráči jsou náročnější a PC verze potřebuje obvykle více péče a rád si počkám na obsahově kompletní vyladěnou finální verzi hry, doposud se to vyplatilo :). Takže očekávám, že na každý zbrusu nový titul SONY si počkáme tak 2 roky po jeho uvedení na PS, než vyjde i na PC. Což téměř jistě platí i o letošních velkých zatím jen konzolových SONY hitech jako Horrizon Forbidden West nebo God of War Ragnarok. Mezitím nás firma zásobí PC verzemi svých starších, dříve tedy exkluzivních hitů a titulů.

A nenudíme se. Horizon Zero Dawn v roce 2020 byl jasný hit. Days Gone v roce 2021 také nezklamal. No a letošní rok je velmi bohatý. Na začátku roku nám SONY naservírovalo PC verzi God of War a byla to paráda:

V létě pak dorazil na PC i Spider-Man ve své nejlepší verzi:

A potvrzené na vydání v letošním roce (18.11.) je i přímé pokračování Miles Morales, na které se určitě také podíváme. Pracuje se i na PC verzi The Last of Us, a tam to určitě neskončí. Dnes se ovšem podíváme na jinou známou původně SONY exkluzivitu, kterou nám nyní firma servíruje ve své nejlepší verzi na PC s vylepšenou grafikou a ovládáním. Uncharted konečně našlo cestu na PC, i když dostáváme vlastně jen závěr celé série v podobě Legacy of Thieves Collection, alias 4tého dílu s přídavkem. No a dnes se podíváme, jaký je, a hlavně jak šlape na našich PC!

  • Uncharted: Legacy of Thieves Collection

Slavná dobrodružná série ve stylu Tomb Raider nebo Indiana Jones, jen trochu akčnější, je na PlayStation téměř kultem. Dokonce nedávno vznikl i na poměry herních filmů slušný, ale celkově jinak dosti průměrný dobrodružný film, než se hry konečně dočkali i PC hráči. No a zklamaní nejsme. Sice se podíváme vlastně na samý závěr (technicky jde o 4tý díl + přídavek), ale vše funguje i samostatně.

Pokud bychom měli hru nějak zařadit, tak jde o klasickou příběhovou filmovou hru s koridorovými sekcemi. Asi nejblíže má k Tomb Raider hrám, a to nejen herním stylem, ale nepřekvapivě i tematicky. Náhoda to samozřejmě není. Dá se říci, že pokud se vám líbily Tomb Raider hry, bude se vám tahle líbit také. Je jen o něco výbušnější a akčnější s více hrdiny a hrdinkami. V Uncharted 4 A Thief’s End budeme v kůži slavného Nathaniela Draka v dodatku Uncharted: The Lost Legacy pak změníme prostředí i kulisy a budeme hrát za Chloe a Nadine.

Obě hry jsou zaměřeny hlavně na silný příběh a filmové akční sekvence, a proloženy koridory, kde se leze, plazí skáče, střílí nebo řeší nějaké hádanky. Nic celkově objevného. Jednotlivé lokace jsou nápadité, vizuálně zajímavé, prostě hodně podobné stylu Tomb Raidera. Podobnost sérií je opravdu značná :). Což není nic proti ničemu, protože podobných her zase tak moc není.

Nejsou zde žádné objevné herní mechaniky, prostě jde o poctivou single-playerovou dobrodružnou hru. Asi nejotravnějším prvkem jsou „quick time eventy“, kterých je ve hře/filmových sekvencích hodně a rychle začnou spíše otravovat. Spousta momentů by bylo lepších bez toho, stejně jen vytváří falešný dojem, že v té filmové scéně něco děláte.

A jak se povedlo převedení konzolové exkluzivity na PC a potřebná vylepšení? Podívejme se …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1334x
Komentářů: 5
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1114x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1825x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1120x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1892x
Komentářů: 3
PUBG slaví 7 let – přechází na Unreal Engine 5!
PUBG slaví 7 let – přechází na Unreal Engine 5!Úterý, 12 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1857x
Komentářů: 1