Recenze: F1 2010 – Pořádné Formule 1 na PC s pořádným potenciálem i nedostatky Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 02 říjen 2010
Přejít na obsah
Recenze: F1 2010 – Pořádné Formule 1 na PC s pořádným potenciálem i nedostatky
F1 2010 - Lesk a bída současné F1
F1 2010 - Technické zpracování, obtížnost hry a jízdní model
F1 2010 - Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

 

Recenze: F1 2010

– Pořádné Formule 1 na PC s pořádným potenciálem i nedostatky

Po velmi dlouhé době jsme se dočkali pořádné hry z prostředí F1. A jak to dopadlo?

Fandové F1 si na PC museli vystačit s hrami jako GP4 nebo F1 99-02, i když to zase takový problém nebyl, protože měly v podstatě vše a hlavně ohromnou komunitu kolem, takže každý rok vycházely aktualizované balíčky tratí, vzhledů formulí, upravených jízdních vlastností a tak dále. Jinými slovy F1 2010 od Codemasters se musí postavit i těmto hrám …

Ano, čtete správně, Codemasters, to je studio, které dělá závodní hry a umí to, i když nutno říci, že v poslední době jejich kvalita přeci jen upadá a to hlavně proto, že je neustále více zjednodušují, takže od dob vynikajícího Toca Race Driver 1, jsou nové tituly vždy o něco jednodušší. Naštěstí u F1 2010 jsou Codemasters hodně vázáni licencí a tak nemohou zjednodušit věci tak, aby si ulehčili práci, jako to dělají v současnosti u svých her.

Ale jsme rozhodně rádi, že právě Codemasters získali licenci pro F1 hry, kterou vyfoukli společnosti SONY, která tu licenci využívala, či spíše zneužívala pro hry na svou platformu a na ostatní z vysoka kašlala. Majitelé F1 ale chtějí především dobrou reklamu svého produktu, kterou je Formule 1 a to jim SONY nedala. A tak byl čas vyměnit tažné koně a dát licenci někomu, kdo to konečně vezme za správný konec, někdo, kdo závodní hry umí a hlavně někdo, kdo se neomezuje na jednu platformu.

Codemasters ale obdrželi licenci poněkud pozdě a tak se až téměř na konci sezóny 2010 dostáváme k samotné hře, které letošní sezónu F1 převádí do herní podoby. Na druhou stranu díky složitým systémům simulace chování teamů, aut a protivníků, mohlo Codemasters zapracovat skutečnosti současného stavu poměrů v F1 lépe, byť samozřejmě ne dokonale, což se snad ani nedá.

 

  • Závodníci na start

 

Abych vám přiblížil, z jakého pohledu recenzuji tuto hru, tak vám prozradím, že jsem dlouholetý fanda F1 a motosportu obecně a mám i něco najeto po závodním okruhu nejen za volantem na PC. Na PC jsem ale také velkým fandou, opravdu hodně mám najeto v GP4 i F1 99-2002 a také v mnoha dalších závodních her včetně simulátorů typu LFS atd.. Jako takový ale nutně nevyhledávám vyloženě simulátory a baví mě každá slušná závodní hra, která alespoň trochu pocit skutečného auta a zajímavého závodění, dokáže nabídnout. Hry od Codemasters mám tedy docela dost rád, i když si myslím, že od prvního dílu novodobého TOCA Race Driver, šla úroveň her od Codemasters dolů směrem ke zjednodušení. Ale pořád jdou to hry velmi zábavné a ještě dnes si občas střihnu GRID a na konci loňského roku se mi opravdu hodně líbil DIRT2. Zkrátka Codemasters hry umí, i když mohly by občas udělat i trochu více.

Na F1 2010 jsem se hodně těšil a byl jsem i zvědav, jak se Codemasters poperou s tím, že nemůžou udělat věci tak jednoduše, jak by chtěli. Na rovinu říkám, že výsledkem nejsem nijak zvlášť překvapen. Codemasters dokázali, že zábavné hry umí, umí skvěle navodit dojem z jízdy i napínavého závodu, a jak jsem očekával, selhali v některých aspektech hry, které se snažili zjednodušit až tak, že to samozřejmě pokazili.

Ale dost už obecného tlachání a podívejme se na to, jak se tedy hodně očekávané F1 2010, kterou jsou asi nejdůležitější hrou, kterou v poslední době Codemasters udělali.



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 565x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 778x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 981x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3508x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1400x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1242x
Komentářů: 5