Recenze a test: Max Payne 3 - návrat legendy ve strhující akční hře s perfektní grafikou Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Neděle, 10 červen 2012
Přejít na obsah
Recenze a test: Max Payne 3 - návrat legendy ve strhující akční hře s perfektní grafikou
Max Payne 3 - Gameplay a zpracování
Max Payne 3 - Technické zpracování a test GPU
Hodnocení a závěr
alt

 

 

 

 

 

 

  • Recenze a test: Max Payne 3

                     - návrat legendy ve strhující akční hře s perfektní grafikou

Z 3. dílu Max Payne pod taktovkou Rockstar jsme měli obavy. Výsledek však předčil očekávání.

První dva díly Max Payne vyšly už před mnoha lety, ale v žánru akčních her z pohledu třetí osoby patří stále k tomu nejlepšímu, co se kdy objevilo. Nejen fantastickou atmosférou a hloubkou postav, ale také pro návykovou akční hratelnost díky bullet time a dalším věcem. Na třetí díl jsme si museli počkat zhruba 9 let. Panovali nemalé obavy, jak se s tím RockStar (GTA), vypořádá, protože první díly dělalo úplně jiné studio. Ani první záběry ze hry, kde pobíhal holohlavý "starý" muž ve slunné Jižní Americe, nebudily zrovna důvěru. Musím se přiznat, že jsem byl jedním z těch, kteří o MP3 opravdu hodně pochybovali ....

Max Payne 3 však více než překonal všechna očekávání a nebojím se říci, že tohle je snad vůbec nejlepší hra, kterou kdy u Rockstar vytvořili. Není to jen vynikající akční hra, která více než důstojně pokračuje v zavedené značce, ale také velmi dobře technicky odvedená práce. Na úvod tedy říkám, že smekám klobouk a je to jedna z mála velkých AAA her, které dokázaly v poslední době skutečně příjemně překvapit a být lepší než marketingová kampaň na hru samotnou.

  • Max Payne 3

Tahle hra má úplně všechno, co by měla špičková hra z roku 2012 mít. Je na ní vidět, že byla dělána na moderní HW (tedy ne primárně na konzole). Technické zpracování a grafika odpovídá roku 2012 a kdo tvrdí, že na grafice nezáleží, toho Max Payne 3 vyvede z omylu. Názorně totiž ukazuje, že kvalitní hra se bez špičkové a detailně udělané grafiky prostě neobejde. Max Payne 3 má však také vynikající akční hratelnost a jak už je to dnes moderní, je to v podstatě interaktivní akční film s velkým množstvím filmových scén.

Příběh sice není kdovíjak originální, je to takové klasické hollywoodské akční kriminální drama, ale ústřední hrdina (Max Payne 3) se svým drsně pesimistickým přístupem k životu do něj přesně zapadá a rozhodně si jej s ničím nespletete. Stejně tak Jižní Amerika, kde se hra z 90% odehrává, je nakonec dost dobrá i pro hru jménem Max Payne, kde se originální díly odehrávaly v temném New Yorku.

(pro zvětšení klikněte na obrázek)

Tvůrci se snažili atmosféru hry posunout o kousek dál, ale stále se držet klasiky. A to se jim podařilo mnohem lépe, než většina čekala. Jedinou významnou změnou tak je nahrazení vynikajících komiksových příběhových předělů modernějšími filmovými scénami. Je to možná trochu škoda, ale Rockstar už jsou zkrátka takoví. Přesto v mnoha ohledech se nový Max Payne drží atmosféry předchozích dílů, a to je jen a jedině dobře.

(pro zvětšení klikněte na obrázek)

Čeká na vás celkem 14 kapitol, do kterých je celá hra "filmově" rozdělena s herní dobou celkem +/- 12 hodin. Hra má hodnocení 18 let + a to zcela zaslouženě. Je to opravdu hodně syrová drsná hra, bohužel ne ve všech momentech (a událostech), které líčí, až tak nerealistická, a některé slabší povahy by to nemusely ani vydýchat. Samozřejmě hodně přehnané jsou zde soubojové momenty, kdy přesila 1:10 není pro Maxe žádná výzva, ale je to prostě hra a Max Payne 3 se vším, co k tomu patří.

(pro zvětšení klikněte na obrázek)

Podívejme se na hru podrobněji. Dnes samozřejmě nebude chybět ani test náročnosti na grafiky, kdy dokonce hodně uvažujeme, že nového Maxe zařadíme jako testovací hru místo výrazně zastaralejšího Batmana AC.



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 369x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 617x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1141x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 983x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1050x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1734x
Komentářů: 6