Recenze a test: FAR CRY 3 - Drsná otevřená akce a boj o přežití si říká o titul akční hry roku 2012! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pondělí, 26 listopad 2012
Přejít na obsah
Recenze a test: FAR CRY 3 - Drsná otevřená akce a boj o přežití si říká o titul akční hry roku 2012!
Gameplay
Technické zpracování a grafika
Testovací sestava a nároky na PC
Hodnocení a závěr
alt

 

 

 

 

 

  • Recenze a test: FAR CRY 3 - Drsná otevřená akce

                                       a boj o přežití si říká o titul akční hry roku 2012!

Nemáte rádi koridory a dětinské akční hry typu Call of Duty? Tak to vás Far Cry 3 více než potěší.

První Far Cry je dnes už legendou. Vynikající technologické a grafické zpracování a vynikající akce v parádním prostředí tropického ostrova dostala před pár lety nástupce. Far Cry 2 byl ovšem z mnoha hledisek propadák. Technologické a grafické zpracování a otevřený svět sice nebylo špatné, ovšem herní náplň v podobě nic moc prostředí současné Afriky, otravné znovuobjevování se nepřátel na již navštívených a pracně vyčištěných místech a celkově rychle se projevující sterilita, zkrátka Far Cry 2 málokdo dohrál. Na Far Cry 3 jsme tedy čekali s napětím. A mohu říci, tvůrci překonali veškerá očekávání. Far Cry 3 je mixem povedených aspektů prvního i druhého dílu. Zároveň autoři hry možná pochopili, že průměrnému hráči počítačových her není 15 ale 30 let a tak se nebáli ukázat násilí se vším všudy, dokonce se nevyhnuli ani sexu atd. V této souvislosti si nemohu nevzpomenout na pozdvižení, které vyvolaly "sexuální" scény v Mass Effect, kde v podstatě nebylo nic vidět. Far Cry 3 jde možná dál, než jakákoliv běžná klasická hra před tím a je kupodivu ticho po pěšině :). Na druhou stranu nezachází nikam dál než běžná akční filmová produkce, takže i v tomto ohledu byla ona kauza sexuálního obsahu v Mass Effect, o to více absurdní.

Každopádně Far Cry 3 je akční hra ryze pro dospělé publikum a celkem bych doporučil, pokud svým ratolestem plánujete pořízení nějaké hry pod stromeček, dávat si na to pozor. Tím, že je to hra vyloženě pro dospělé herní publikum, nemá tato hra některé prvky typické pro současnou produkci akčních arkád, což nejeden hráč skutečně ocení, i když stále, asi spíše vlivem omezení postaršího herního engine, zůstaly.  

 

  • Far Cry 3 - drsná hra o přežití

Tahle hra je další z mála, která dokonale odhalí, kdo z herních recenzentů skutečně recenzuje a kdo si jen vymýšlí pohádky na základně třeba hodiny hraní. Udělat si obrázek o hře můžete prostě až po jejím dohrání, což u FC3 platí trojnásob a v tomto případě to není záležitost ani na 1, ani na 2 odpoledne. Herní doba, když dobudete oba ostrovy, splníte minimálně všechny hlavní i vedlejší úkoly (ne ale všechny výzvy) a sesbíráte alespoň část předmětů a prolezete alespoň část chámů a jeskyní, se vyšplhá na minimálně 25 hodin. Ale to jen pokud hrajete na nižší obtížnost. Pokud si dáte vyšší obtížnost, počítejte se 27-30 hodinami a s tím, že se u téhle hry u některých misí pekelně zapotíte.

Jsem toho názoru, že mnoho "recenzentů" opět hru vůbec nedohrálo, soudím i podle hodně vágních a zavádějících popisů příběhů apod. Je totiž zajímavé, že se mluví jen o úvodní postavě Vaase, který je ovšem jen jedním, ze 4 hlavních postav hry, a zdaleka ne tou nejdůležitější. Vass je totiž jen ubohá figurka, psychopat a šílenec a není vlastně moc podstatný pro samotnou hru, ani nejdůležitějším, nebo nejobávanějším nepřítelem.,

Ve Far Cry 3 jsou celkem 4 důležité charaktery a Vass je jen úvodní zahřívací kolo, jen poskok, se kterým to navíc poměrně rychle vyřídíte (i když přitom několikrát skoro umřete). Mnohem důležitější je jeho šéf (Hoyt), ke kterému už se ale řada recenzentů asi nedostala. Nicméně ani on není vaším největším nepřítelem. Že by to byla Citra? To je třetí důležitý a vlastně klíčový charakter ve hře, což ale pochopíte až v samém závěru hry (zejména v jednom ze dvou konců). Citra je sestra Vasse a mnohem podstatnější postava celé hry. Ale ani ona není váš největší nepřítel, tím jste totiž právě vy a to, co se z vás v boji o přežití a záchranu přátel stane, což se hra právě snaží na příběhu vykreslit. Na konci hry vám dají tvůrci jedinou, za to velkou, volbu celé hry a musím říci, že oba rozdílné konce jsou téměř dokonalé. Zkrátka hlavní příběh hry je vynikající, možná jeden z vůbec nejlepších, které kdy jaká čistě akční FPS hra měla (tohle opravdu není příběhové RPG s volbami ala Fallout NW, Mass Effect a třeba ani jako BorderLands 2 apod.). A stejně tak jeho dospělé a až naturalistické podání a otevřenost přístupu k různým způsobům hraní dělá z této hry opravdovou akční pecku a jednu z nejlepších čistě FPS her za dlouhou dobu.

Vedle hlavního příběhu, který sám o sobě s jeho misemi by nebylo teoreticky problém dohrát za pár hodin, je tu ale velký Rook Island, který kromě úžasného zpracování přírody, nabízí i ztracené starodávné chrámy, ale i pozůstatky Japonského opevnění z 2svv. Vydávat se tedy budete i na průzkum hlubin, kde by žasl i Indiana Jones. Bojovat o přežití své i svých přátel (konec hry je v tomto opravdu přemýšlivý), budete i proti přírodě, kdy vás může zabít had, medvěd, tygr, ve vodě žraloci a výborně schovaní krokodýlové. Opravdu doporučuji pustit si hru na vyšší obtížnost. Far Cry 3 je ale také hra, kde upřímně lituji každého, kdo ji hraje jen na jediném monitoru. Ne že by to také nebavilo, ale zkoušel jsem to chvíli, a proti Eyefinity na 3 monitorech je zážitek mnohonásobně nižší. Na Eyefinity (anebo Surround) vás hra naprosto obklopí a pohltí způsobem, kterým to takovým způsobem opravdu dokáží jen některé tituly, a doporučuji každému to vyzkoušet.

Ale vezměme to popořadě, jaká je tedy hra?



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 611x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 701x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1288x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1123x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1095x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1753x
Komentářů: 6