OLED monitory se jen tak nerozšíří – výrobci řeší potíže s kvalitou. IPS bude pokračovat. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 12 leden 2017
altLetos se měly dostat na trh první OLED monitory. Jejich nástup se ale odkládá.

 

 

 

 

Zejména DELL se hodně snažil a minulý rok ohlásil UO3017Q monitor se 4K rozlišením a OLED obrazovkou. Bohužel rok po jeho představení bylo rozhodnuto o tom, že monitor se na trh nepodívá. DELL s výrobci OLED obrazovek nedokázali totiž vyřešit některé problémy. Ty se týkají údajně jak barevného podání, které je prý nestálé a různé z různých úhlů, ale hlavně OLED panely mají kratší životnost ve špičkové kvalitě obrazu, než se čekalo. 

OLED je stále zajímavá technologie a výrobci do ní investovali miliardy, avšak brzy tomu bude 10 let od prvních slíbených termínů, kdy se měly běžně OLED monitory původně prodávat. Ani po takové době však OLED monitory na trhu nemáme, a TV je také poměrně málo a řeší podobné problémy. Kromě technických aspektů jsou tak OLED stále i velmi drahé a na nějaké rychlé rozšíření to přes proklamace o zvýšení výroby nevypadá. Tím spíše, že DELL i další své produkty založené na OLED odkládají, či dokonce ruší. Na „nalepovací“ a „rolovací“ monitory si tak zjevně budeme muset dalších několik let počkat.

Jedinou útěchou nám může být, že výrobci neustále zdokonaluje IPS technologii, a tak máme na trhu stále tenčí monitory s menšími rámečky a hlavně se solidní IPS panely dostávají i do low endu. V high endu pak máme parádní 4K modely s velmi rychlými odezvami a dokonce se chystají už 8K IPS monitory. Barvy včetně nastupujících 10-bit, RGB jsou parádní a asi málokdo bude kvalitnímu IPS dnes něco vyčítat. Ano, OLED je v některých ohledech na první pohled působivější, ale pokud tomu prostě chybí výdrž a provozní kvality IPS, je to prostě problém. OLED je tak nejvíce vidět na mobilních telefonech, kde asi nejdále to dotáhl SAMSUNG s jeho „primitivnějším“ OLED které známe jako AMOLED. Existují i telefony s OLED, ale u těch se právě také problémy objevují. Každopádně výhoda OLED jsou možnosti ohebných konstrukcí, takže vývoj OLED bude pokračovat, nicméně je hodně alarmující že tolik lidí, tolik peněz a tolik firem se OLED zabývá a zatím nikdo nedokázal vyřešit za tolik let vše tak, aby se OLED na trh skutečně ve velkém dostalo. Tak nějak si říkám, jestli není s OLED něco špatně v základu.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
caleb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-01-13 10:19:24

No ve vydrzi bych uz asi problem nevidel lg se chlubi, ze jejich oled tv vydrzi 100 000 hodin, coz je 27 let pri pozorovani 10 hodin denne:

http://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1465304750
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-01-13 11:51:23
avatar
Ja som ten článok síce nečítal, ale je rozdiel medzi životnosťou monitora ako celku a postupnou degradáciou kvality OLED. Sám vlastním amoled na note 3 a po 3 rokoch používania keď som ho dal vedľa nového S5 mini vyzeral ten obraz dosť biede, celý displej išiel do zelena.. Toto sa ti v takej miere na IPS paneli nemôže stať.
MAXX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-01-13 12:19:59
avatar
Srovnávate Amoled a OLED, ikdyž mají společní základ, nejsou totožné. Příklad: ADS-IPS, AH-IPS, A-MVA, A-MVA3, A-MVA+, MVA, PLS, VA, WVA jedná se o zobrazovací standarty spadající do rodiny IPS, ale taktéž není mezi nimi rovnítko. Navíc dochází pouze ke snížení zobrazované kvality, nikoliv k poškození a nefunkčnosti.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-01-13 14:35:29
avatar
problém není životnost panelu, ale životnost kvality panelu ... je tam velká degradace obrazu
MAXX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-01-13 12:23:41
avatar
Já si spíš říkám, jestli dále nepokračuje už jednou prokázaný kartel výrobců monitorů. O OLED technologii se mluvilo už na sklonku 20. století. Pokud by technologie trpěla závažnou výrobní vadou, už by se o ní muselo dávno veřejně vědět, navíc OLED produkty (LG,Samsung) již na trhu existují. V moment kdy by některý výrobce uvedl na trh kompletní řadu výrobku na technologii OLED, tak by ostatní musely žrát trávu, vůči technickým parametrům a kvalitě obrazu (doporučuji osobně zhlédnout) by neměli co obchodně nabídnout. Jak podotýká kolega caleb, negativum ve formě ztráty intenzity modrých subpixelů na 50% po 100 000 hodinách je za bežných podmínek pro užívatele nedosažitelné. Stejně jako pohádku u SSD při nadměrném zápisu. Výrobci to uměle prodlužují, nemají se kam v dohledné době za OLED jak posunout
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-01-13 12:25:44
avatar
Zdravím kolegové, mám Oled tv od Lg. Nádherný obraz a jak dlouho vydrží, to je otázka. První plazmu jsem koupil v roce 2006.A stále šlape jak hodinky u mého táty. Tak uvidím jestli těch 80000kč jsem dobře investoval.
Crusader [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-01-13 12:49:00
avatar
V čem konkrétně je AMOLED primitivnější než OLED?
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-01-13 13:00:02
avatar
Škoda, OLED bych chtěl jako svůj příští monitor, teď jsem sice kupoval drahé IPS, ale bylo by fajn kdyby to do 5 let výrobci vyřešili. Btw na IPS mi hodně vadí glow. A dělají to i ty nejdražší, je to dáno technologicky. Naučil jsem se s tím žít (brutální snížení a vytunění jasu), ale znám pár lidí kteří kvůli tomu dokonce preferují kvalitní TN
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-01-13 13:12:28
avatar
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?p=16901061

Koukni zde, technologie stará asi 8 let, přestalo se to dělat protože prý byla horší ostrost a kontrast. Co naplat, takovéto monitory by příliš konkurovaly VA panelům. Kdyby udělaly IPS panel s A-TW a ULMB tak by ani oled nebylo moc potřeba.
mojzisl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-01-13 14:44:33

„primitivnějším“ OLED které známe jako AMOLED

Sorry, ale toto je na facku. Ty písmena AM před OLED znamenají Active Matrix, to je naopak ten pokročilejší způsob adresování jednotlivých pixelů, to samé se rozlišuje, nebo spíše rozlišovalo u LCD, kdy existovaly LCD s aktivním i pasivním řízením pixelů.

Autor chtěl zřejmě říct, že Samsung jde jinou cestou uspořádání subpixelů (RGBG PenTile), než tradiční RGB, což je pravda, ale také Samsung používal u mobilů a i dnes používá u tabletů klasické OLED s RGB maticí.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 770x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 795x
Komentářů: 3
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1505x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1344x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1138x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1770x
Komentářů: 6