Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X – TEST a RECENZE grafické karty dvou tváří Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pátek, 30 prosinec 2022
Přejít na obsah
Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X – TEST a RECENZE grafické karty dvou tváří
Grafická karta a testy
Battlefield 2042
Assassins Creed Valhalla
Far Cry 6
Doom Eternal
Cyberpunk 2077
Forza Horizon 5
Provozní vlastnosti - spotřeba, chlazení a taktování
Celkový výkon, cena a RT
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

 

  • Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X

                                             – TEST a RECENZE grafické karty dvou tváří

Dnes se podíváme na první z mnoha nereferenčních provedení nové generace Radeon RX 7900 série grafik od AMD, které míří v těchto týdnech na trh. A jako první tu máme zcela novou Nitro+ Vapor-X edici společnosti Sapphire, dvorního výrobcem Radeon karet. Měli jsme několik týdnů si s kartou pohrát a v rámci DDWorld.cz ji pořádně otestovat. Dnes se tedy podíváme na to, co jsme zjistili.

Musím říci, že jak v praxi používáme nové RTX 4080/4090 tak nové Radeon RX 7900 XT a XTX karty v redakci i ve vlastních PC, jsem stále více znechucen totálně přepálenými ničemu neodpovídajícím šílenými cenami novinek NVIDIA a naopak velmi překvapen rozumným přístupem AMD, které zjevně obětovalo maximalizaci výkonu a hlavně vlastních firemních marží pro udržení nějaké rozumné cenové hladiny karet pro nás zákazníky. Současně jsem stále více překvapen relativně bezproblémovým provozem (zejména v kontrastu s některými jinými uvedeními nových generací karet) v případě RX 7900 modelů. Tím spíše, že jde o tak revoluční a komplexní čipletový design GPU. Samozřejmě ne vše je zcela vyladěné apod., kdy AMD stále řeší a řešit bude ty zvláštní propady výkonu v některých hrách, kdy třeba ve 2 z 10 testovaných her je RX 7900 XTX i výkonnější než 4090, v dalších 6 je zhruba 10% za RTX 4090 v průměru a tedy o 15% nad 4080 a pak přijdou 2 hry, kde nepochopitelně sotva konkuruje výkonem RTX 4080, což celý průměr recenze stáhne znatelně. Divná nekonzistence. Ale jinak žádné závažné problémy se neobjevily, dokonce žádný pád a černá obrazovka, což se mě s žádnou novou generací karet snad ještě nikdy nestalo, kdy třeba u RTX 4090 se nám za den restartují ovladače běžně několikrát, tvrdé pády pokud použiji v dané sestavě slabší jak 1000W zdroj, což se u 4080 naštěstí neděje, ale s oběma kartami musíme řešit ty stupidní redukce a dávat pozor na správné zapojení, aby nebyl ohňostroj, protože ani já nemám zatím stále žádný ATX 3.0 zdroj na testování v redakci.

Každopádně, referenční RX 7900 XT a XTX modely se hodně povedly, jsou extrémně kompaktní na současné poměr high endových karet s podobným výkonem a klasickým chladičem kde vlastně nemají konkurenci. Ano, nemají kvůli tomu extrémně tiché chlazení, ale neoznačil bych ho za nějak výrazně nepříjemně hlučné, ale tiché v zátěži nejsou. Prostě normální karty s normální velikostí, normálním napájením a na high end i normální cenou. Samozřejmě nereferenční modely jsou o něco dál.  

  • Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X

Tohle je jedna z vůbec nejluxusnějších klasicky chlazených edic. Sapphire dokonce do hry vrátilo výrazněji letité označení Vapor-X. Tahle karta má kompletně nereferenční zpracování, tedy PCB i chlazení vše designováno Sapphire. Nejde o základní edici výrobce, tou je tradičně Pulse s jednodušším provedením, čemuž odpovídá i cena. Nitro+ je extra luxus za extra příplatek.

Výsledkem je opravdu velká karta s velmi výrazným designem a RGB, jedna z největších Radeon grafik vůbec, ale překvapivě ještě stále není tak velká, jako některé RTX 4000 edice. Má „jen“ 3,5 slotu a „jen“ 320mm na délku. Ač se to nezdá, jde o velký praktický rozdíl proti až 3,75 slotovým 430+mm nereferenčním kartám RTX 4000, které se prostě do mnoha skříní rozumně nevejdou. Tahle se ještě vejde.

Samozřejmě ty extra rozměry navíc proti referenci jsou zde kvůli chladiči. Ten je obří a zajišťuje prakticky bezhlučný provoz i v zátěži. Tedy na „referenční“ nastavení. Na ten tichý provoz na těch referenčních cca 355W TBP by totiž stačil i menší chladič, důvodem proč je tak velký je druhý, tzv. OC režim, který má nastaveno 420W TBP a je možné jej taktováním poslat ještě mnohem výše! Sapphire tedy opatřilo kartu přepínatelným BIOSem rovnou se třemi pozicemi:

V základu je nastavený je SW režim s oběma profily a možností dalšího ladění. Primární je ten ten OC režim, ale musím říci, že mnohem zajímavější je ten SILENT režim dodržující referenčních 355W. O tom OC režimu posouvající spotřebu hodně přes 400W říkám na rovinu to samé, co o 450+W RTX 4090, je to hloupé, je to nesmyslné a je to extrémně nepříjemné v praxi. A po několika týdnech používání nových RTX 4090 a RX 7900 XTX nereferencí, kdy některé mají kolem 500W, mohu říci naprosto rezolutně, 355W je více než dost a na hranici akceptovatelného. To zahřívání v běžně velké místnosti je prostě znát a je obrovský rozdíl mezi 300W a 355W a ještě větší mezi 355W a 450W.

Sapphire mě každopádně potěšilo tím, že ponechalo možnost běhat na tom „referenčním“ režimu, kdy tedy je možné jednoduše nechat kartu na limitu na cca 355W a využívat tedy bezhlučný provoz s ještě rozumnou spotřebou. Nicméně ten OC režim a zejména přídavné manuální možnosti taktování/ladění jasně ukazují, že AMD naprosto vědomě a cíleně udělalo RX 7900 XTX slabší, než mohla být. A to právě proto, aby neměla nutně 450W+ jako RTX 4090. Mohla by ovšem být o dalších 15% výkonnější, pokud by AMD skutečně chtělo. Stačilo osadit rychlejší než jen 20GHz paměti a nastavit GPU na 3+GHz, ale prostě by to mělo 450W+ a vyžadovalo tomu odpovídající velikost chladiče. Jinými slovy, taková karta by nestála jen 999 dolarů.

  • Radeon RX 7900 XTX dokáže být mnohem výkonnější, než je …

Na rozdíl od RTX 4090, AMD zde zjevně nežene věci na maximum. Ovšem Sapphire Nitro+ ukazuje, jakou velkou nevyužitou rezervu AMD nechalo na stole. V základu má tedy karta nahrané dva přepínatelné (SW i fyzicky) BIOS nastavení. „SILENT“ dodržuje víceméně referenční TBP kolem 355W (oficiálně má zde jen 339W, ale spotřebu navyšuje výrazné RGB atd.). Nicméně protože je chlazení tak výkonné, dokáže držet běžně takty výše než reference, takže i výkon je nakonec lepší. Boost je zhruba 2650MHz.

Pak je zde OC režim, posouvající TBP na 420W s takty oficiálně 2680MHz. I když je pravdou, že reálně jsou ve hrách takty vyšší. V průměru se pohybují kolem 2850MHz a v některých hrách dokonce na 3GHz! Nicméně musím říci, že Sapphire si vůbec ani trochu nepohrálo s jakýmkoliv vyladěním karty. Prostě jen zvedlo napětí, zvedlo power limit, pláclo na to ten velký chladič a šup s tím na trh. Stejného výkonu se dá dosáhnout i s nižší spotřebou. Karta je ale zajímavá tím, že umožňuje další posunutí taktů a limitu a pečlivější ruční vyladění. Mimochodem NAVI 31 skutečně zjevně dokáže běhat na těch spekulovaných 3GHz naprosto bez problémů. Ono dokáže mnohem, ale mnohem víc.

Jsou případy, kde není problém jít i přes 3,5GHz. Potíž je, že celá karta na tohle není stavěná. Vyžaduje to enormní množství energie, takže karta pak limituje paměti, což má velmi negativní vliv na celkový výkon. Při taktování RX 7900 karet tak v současnosti musíte hlídat momentální výkon, kdy se můžete dostat do bodu, že budete mít sice vysokých 3400MHz na GPU, ale jen snížených 16GHz na původně 20GHz pamětech a váš výkon tak bude nižší než před začátkem taktování. Co jsem si v praxi všiml, tak maximem je v současnosti u kvalitních OC edic kolem 3,2GHz na GPU současně s 22GHz GDDR6. Musím říci, že je evidentní, že AMD má velké rezervy v možnosti použít rychlejších pamětí, kdy sice existují 24GHz GDDR6 od Samsung, ale AMD je prostě nepoužívá (hlavně kvůli ceně i spotřebě), což zjevně limituje výkon RX 7900 série. Sapphire NITRO+ má 3x 8-pin napájení a tedy dokáže poskytovat dost přes 500W energie. Při ručním ladění a taktování v tom OC režimu ji tak lze dostat na téměř 3200MHz stabilně a 22,5GHz na pamětech. Na těchto taktech dokáže být v průměru běžně o 13%(!) ve 4K výkonnější než referenční RX 7900 XTX. Nicméně prostě nemá jen těch 355W, nevystačí si s menším chlazením a nemůže proto stát „jen“ 1000 dolarů.

Schopnosti a možnosti Nitro+ edice ovšem jasně ukazují, že pokud by se AMD stejně jako NV vykašlalo na jakoukoliv rozumnou hladinu spotřeby a přiměřenost, klidně by mohlo udělat Radeon RX 7900 XTX s 3+GHz GPU a 24GHz paměťmi s výkonem stejným nebo často i vyšším, než má dnes 450W RTX 4090. A to vše při stále mnohem výrobně efektivnějším a levnějším GPU zásluhou čipletového designu, kdy NAVI 31 bude ve výsledku tak o třetinu výrobně levnější než AD102 od NVIDIA. Jsem rád, že se AMD rozhodlo pro umírněnější a rozumnější přístup (alespoň zatím a nepochybuji že později RX 7950 XTX posune věci do extrému) a udělalo RX 7900 XTX méně extrémní na hranici rozumné hranice spotřeby a zahřívání a Sapphire to tak umožňuje v tom jednom nastavení plně využívat.

 Takže se na to podívejme podrobněji …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Monday, 25 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 467x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Friday, 22 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1512x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Thursday, 21 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1212x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Wednesday, 20 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1893x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluTuesday, 19 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1149x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Thursday, 14 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1905x
Komentářů: 3