Bitva Titánů: ASUS NVIDIA GTX 295 vs ASUS ATI HD 4870 X2 – nic než výkon Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Úterý, 31 březen 2009
Přejít na obsah
Bitva Titánů: ASUS NVIDIA GTX 295 vs ASUS ATI HD 4870 X2 – nic než výkon
NVIDIA GTX 295 vs ATI HD 4870 X2
ASUS ENGTX295/2DI/1792MD3
ASUS EAH4870X2/HTDI/2G Tri-fan)
ASUS Balení grafik
Testy
Enemy Territory: Quake Wars (OpenGL)
Fallout 3 (DX9)
STALKER: Clear Sky (DX10)
Tom Clancy´s H.A.W.X. (DX10)
F.E.A.R. 2: Project Origin (DX9)
World in Conflict (DX10)
Race Driver: GRID (DX9)
Crysis Warhead (DX10)
Provozní vlastnosti - Spotřeba, teploty
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

  • Bitva Titánů:

    ASUS NVIDIA GTX 295 vs ASUS ATI HD 4870 X2

Dvě nejsilnější grafické karty současnosti proti sobě v testu bez kompromisů. Kdo je nejlepší z nejlepších? ATI nebo NVIDIA?  

   Máte rádi grafické karty, které mají malou spotřebu, vysoký grafický výkon za nízkou cenu, moc netopí, nejsou hlučné a jsou malé a pěkné? Tak to dnešní článek radši čtěte se zavřenýma očima :). Dnes se podíváme na dvě grafické karty, které jednoznačně vedou ve všem, na co se zaměříte. Žerou tolik, že si vás ČEZ poznamená jako VIP zákazníka, topí jako radiátor o Vánocích, stojí tolik co celý počítač velké části z vás, a zaberou půl skříně a předsíň k tomu. Ale máme je rádi. Proč?

Jedna půlka z vás by vraždila, aby si na ně mohla jen sáhnout, a nikdy se jí to nepoštěstí. Další třetina si alespoň sáhne, pár si je dokonce vyzkouší a jen několik málo šílenců skutečně pořídí. To nám ale nikomu vůbec nevadí, protože i když si je téměř nikdo nekoupí, mluví se o nich absolutně nejvíce, rádi se o nich bavíme a hltáme každou novou informaci o další generaci. Řeč je samozřejmě o tom nejlepším, co grafický trh nabízí a platí pro každou z nich v každé době to, co jsem napsal. Momentálně je tím best of best na trhu grafická karta ATI Radeon HD 4870 X2 a NVIDIA GTX 295.
  • Bitva Titánů v bitvě titánů

Protože tyhle grafické karty nejsou běžné a jsou určené opravdu pro úzkou cílovou skupinu pro maximální rozlišení a detaily, považujeme testovat tyto grafické karty v rozlišení nižším než 1920x1200 s plným AA, nejen za naprostou kravinu, ale rovnou za důvod nechat se vyšetřit. Všichni, i Franta z horní dolní ví, že na 22“ rozlišení stačí klidně s přehledem HD 4850, s velkou rezervou HD 4870. Testovat duální titány na tomto rozlišení je jednak jejich parametrů nehodné a jednak je to totální nesmysl. Porovnávat výsledky 300 vs 250FPS a upřímně vážně tvrdit, že 300 FPS je k něčemu, jež opravdu na pováženou.

Možná by nebylo od věci prozradit našim milým čtenářům jeden fakt, který se moc často nedočtete a recenzenti grafik vám ho moc neříkají. Proč? No protože by vlastně v současnosti dělali zbytečnou práci. Tou pravdou je, že dnes většina hrajeme na LCD monitorech, které mají 60Hz, a zkrátka víc než 60FPS vám je prostě k ničemu - monitor je vlastně nezobrazí :). Proto je v drtivé většině současných her zamčena maximální hodnota FPS právě na 60FPS a u mnoha her to znamená, že pokud vám dá levný Radeon HD 4830 v dané hře 60 FPS, pak pokud ten lock nevypnete (a většina z vás ani neví jak), tak stejných 60FPS budete mít s dražší grafikou za 6000 i za 10000 korun. Pro účely testů tak vlastně upravujeme spouštěcí soubory tak, abychom lock odstranili a ukázali vám, kolik FPS navíc vlastně na svém 60Hz monitoru neuvidíte, ale zaplatíte za ně. Sranda ne? :)

Testovat tedy HD 4870 X2 a GTX 295 v nízkých rozlišeních a nastaveních detailů či AA/AF považujeme nejen za nesmysl, ale vyloženě za snahu ovlivnit výsledky. Odladění těchto duálních karet pro nižší detaily nemusí být vůbec takové, jako odlazení pro vyšší detaily a rozlišení, pro které je grafika určena. Zkreslovat výsledky rozdíly 150 vs 200 FPS a podobně, je vážně na mokrý hadr na čelo. Ne. TOP grafické karty jsou určené pro maximální rozlišení a detaily a to co žádají nejnáročnější uživatelé. Zaměříme se tedy na to, k čemu se tyto grafiky používat budou a jak se používat budou. Náš test jsme k tomu uzpůsobili.



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 631x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 885x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3304x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1362x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1226x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1904x
Komentářů: 1