MSI B350 TOMAHAWK – TEST a REVIEW poměru cena-výkon ve 2 odstínech pod váš AMD RYZEN Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pondělí, 07 srpen 2017
Přejít na obsah
MSI B350 TOMAHAWK – TEST a REVIEW poměru cena-výkon ve 2 odstínech pod váš AMD RYZEN
Základní deska
Testy a výkon desky
Provozní vlastnosti a taktování
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

  • MSI B350 TOMAHAWK – TEST a REVIEW

                        poměru cena-výkon ve 2 odstínech pod váš AMD RYZEN

Solidní kvalita i výbava a vynikající poměr cena-výkon v podání MSI B350 TOMAHAWK základní desky.

Dnes se podíváme v praktickém testu na další AM4 základní desku v nabídce, která v kombinaci s procesory RYZEN dělá dnešní konkurenční Intel LGA 1151 platformu naprosto nezajímavou. Procesory rozhodně nemohou fungovat samotné, potřebují i základní desku, takže když počítáme poměr cena-výkon CPU, vždy bychom měli započítávat i srovnatelně kvalitní základní desky pro srovnávané čipy. A zde jsou mezi současnými AMD AM4 a Intel LGA 1151 podstatné rozdíly. Když k tomu ještě připočteme ceny procesorů a fakt, že do AM4 můžeme osadit 4jádrové, 6jádrové, ale také 8jádrové procesory s výkonem TOP highendu Intelu pro ultra high end platformu X99/X299, zatímco pro mainstreamovou Intel Z270 platformu není (a nebude!) nic lepšího než slabé 4jádro, začínají být věci teprve zajímavé.

Intelu nepomáhá ani jeho politika omezování, kdy pokud chcete jakkoliv taktovat, musíte si koupit dražší (a nevýhodné) procesory i5-7600K nebo i7-7700K, a k nim ještě slušnou Z270 desku, protože s levnějšími deskami s čipsety B250 taktovat nejde vůbec. AMD na druhou stranu prodává všechny RYZEN procesory odemčené a taktovat můžete vše bez omezení jak na X370 deskách, tak na levnějších B350 deskách.

A dnes se podíváme na další z nabídky základních desek s B350 čipsetem, která v kombinaci s RYZEN 5 a hlavně RYZEN 7 dělá z nákupu současné Intel LGA 1151 platformy s Core i5/i7 procesory vyloženě důvod nechat se hospitalizovat v blázinci. Proč? MSI B350 TOMAHAWK stojí jen 2700 korun, což je o 500 korun méně, než plně kvalitativně, schopnostmi a výbavou srovnatelná deska pro Intel (MSI Z170A TOMAHAWK - Intel Z170) jež stojí 3200 korun. Připočíst k tomu musíme i ceny a výkony dostupných CPU. S Intelem máte na výběr jen mezi i5-7600K nebo i7-7700K (pokud chcete nejlepší výkon a možnost taktovat). S AMD máte ale na výběr výkonnější procesory a to RYZEN 5 1600/1600X nebo RYZEN 7 1700 za podobné ceny. Jenže výkonem jsou úplně jinde a když sečtete ceny CPU a desky a vypočítáte poměr cena/výkon, tak za současných podmínek nemá Intel co nabídnout. Nemá naprosto nic, ani výkon, ani efektivitu, ani dobrou cenu. Právě možnost osadit si velmi výkonný RYZEN 7 na cenově dostupnou desku a neobětovat tomu v podstatě nic z možností, které se nabízí, je velmi zajímavá.

  • MSI B350 TOMAHAWK – deska ve dvou odstínech

Konkurence na poli B350 desek je však obrovská a tohle je příspěvek MSI, která ji dodává hned ve dvou odstínech. Kromě námi testované relativně běžné šedo-černé verze, existuje ještě edice ARCTIC, která je bílá! Až na neobvyklý barevný design, který považuji hezčí a rozhodně mnohem zajímavější, než je ta černá edice, jsou jinak obě desky technicky stejné. Na bílou verzi si jen připlácíte zhruba 150 korun. Stále se ale jedná o základní desky pod 3 tisíce korun, které v kombinaci s RYZEN 5 či dokonce RYZEN 7 se všemi jejich možnostmi dělají z této kombinaci naprosto nepřekonatelně výhodné spojení.

Spousta lidí nechce utrácet za základní desku hodně (kdy někteří šetří až moc), nicméně výrobci nabízí dražší modely obvykle vybavené extrémně silnými kaskádami, speciálními prvky elekroniky, extrémní ochrany PCB, hromadou nadstandardní výbavy a dalších věcí, což výrazně desky prodražuje a přitom 90% uživatelů ty prvky vlastně nepotřebuje natož aby je využila. Sice je jako nadšenci milujeme, ale prostě realitou je, že je málokdo vážně využije. Dnes prezentovaná deska nabízí v nejzákladnější formě, ale ve slušné kvalitě většinu z toho, co je třeba. A nabízí velmi dobrou podporu aktualizovaných BIOSů, což už se u levných desek moc často nevidí.

MSI má kromě TOMAHAWK edice ještě velmi podobné a příbuzné verze. Dražší modely GAMING PRO CARBON vybavené lepším zvukem a dalšími extra prvky. V nabídce je také KRAIT GAMING, tedy výbavou a zpracováním podobná verze jako je TOMAHAWK a pár dalších.

Nejvyšší verzí je PRO CARBON, která má i onu kvalitnější integrovanou zvukovku série ALC1220, bohužel TOMAHAWK verze už má jen starou ALC892, které je výrazně horší. Jinak je však ve výbavě vše, co je nutné a potřeba.

Aktuálně i MSI této desky nabízí nový bios s AGESA 1.0.0.6, tedy širokou podporou i HYNIX DDR4 pamětí i vylepšení výkonu RYZEN jako celku, je však vše v pořádku. A nemá žádný problém s přetaktováním i RYZEN 7 procesorů. Nechybí samozřejmě všechny MSI technologie, včetně decentního podsvícení, které je ale v případě desky jen červené (u bílé verze je bílé), s tím, že na desce je RGB konektor pro připojení RGB prvků s možností ovládání. Deska disponuje plnou SW podporou, ovládáním, monitoringem a dalšími MSI technologiemi, které známe z dražších desek MSI.

A jaká je tato deska v praxi?



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1329x
Komentářů: 5
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1109x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1817x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1119x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1891x
Komentářů: 3
PUBG slaví 7 let – přechází na Unreal Engine 5!
PUBG slaví 7 let – přechází na Unreal Engine 5!Úterý, 12 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1854x
Komentářů: 1