Biostar X670E Valkyrie – TEST a RECENZE solidní a zatím nejlepší základní desky od Biostar Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Úterý, 17 leden 2023
Přejít na obsah
Biostar X670E Valkyrie – TEST a RECENZE solidní a zatím nejlepší základní desky od Biostar
Základní deska
V praxi
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

  • Biostar X670E Valkyrie – TEST a RECENZE

                                   solidní a zatím nejlepší základní desky od Biostar

V dnešní recenzi se podívám na nejlepší základní desku s vrcholovým čipsetem X670E pro soket AM5 pro nové procesory ZEN 5 od společnosti Biostar. Jedná se o model Valkyrie, která byla u tohoto výrobce uvedena teprve v roce 2021. Výrobce chtěl navrhnout konkurenci TOP modelům ostatních výrobců na trhu a z počátku se to až tolik nedařilo, jak ukázala naše recenze na model Z590 pro procesory Intel.

Výrobce se však nenechal odradit a rok na to přišel s notně vylepšenou Z690, kterou jsem bohužel nakonec na test nedostal, ovšem letos se výrobce rozhodl mi poslat jak Z790 tak i X670E. Jako první mi nakonec dorazil model pro nový soket AM5 od AMD a jedná se tak o zcela první desku z řady Valkyrie pro procesory AMD, protože X470/570 vůbec v této edici vydána nebyla.

Pokud jde o cenu a dostupnost, v České republice se objevuje za 11 500 vč. daně. Základní deska tak cenou i vybavením konkuruje deskám jako je X670E Aorus Master nebo X670E STRIX. Obě dvě doma mám a již jsem měl možnost je řádně otestovat, takže mám přímé srovnání, jak velký pokrok Biostar udělal za ty zhruba 3 roky, co se rozhodl konkurovat i v této cenové hladině.

  • Biostar X670E Valkyrie

Zpracování této desky je prvotřídní a vůči nejlepšímu modelu základní desky tohoto výrobce na soket AM4 je to obrovský skok vpřed. Deska disponuje 22fázovým napájením procesoru, má tedy o 15 fází více než již zmíněná X570GTA. S tím je spjaté i nové a mnohem masivnější chlazení napájecí kaskády i čipsetu. Předchozí model podporoval starší DDR4 do frekvence 4000+MHz, nový model už podporuje aktuální DDR5 do frekvence 6000+MHz.

Další změnou je přítomnost rychlého portu USB 3 Gen2x2 na zadním panelu. Ten přináší rychlost 20Gb/s, tedy dvakrát tolik než USB 3 Gen2. Bohužel USB 4.0 s rychlostí 40Gbit/s, se na této desce nenachází, ovšem konkurence v podání STRIX nebo AORUS tento port také nemají, takže to nepředstavuje žádný problém. Co se týče celkového počtu USB portu, máme jich zde celkem 10 na zadním panelu a možnost osadit dalších 7 přímo ze základní desky, celkem tedy 17. Základní deska má na zadním panelu konektory pro připojení antény pro Wi-Wi 6E, ovšem WiFi modul není součástí základní desky, musí se dokoupit zvlášť. Tento krok celkem nechápu, protože se jedná o TOP model výrobce a zde by se takto šetřit nemělo, působí to lacině, aby si uživatel musel dokupovat Wi-Fi kartu a ještě si ji sám instalovat a zapojovat. Snad se v tomto směru výrobce do budoucna poučí.

Ohledně klasické síťové karty vsadil Biostar na ověřený Intel i225V s rychlostí 2.5Gbit. Potěším jistě fanoušky kvalitního zvuku, výrobce osadil desku kodekem Realtek ALC1220, který stále patří mezi kvalitní zvukové kodeky, ale není to nejlepší na trhu vůbec dnes. Pokud jde o diskovou kapacitu, lze osadit až 6xSATA klasických disků a 4 disky do slotů M.2. Dva z nich podporují nový standard PCIe Gen5x4, další dva pak Gen4x4.

Na zadním panelu se pak nachází tlačítko pro Flash BIOSu rovnou z USB disku bez nutnosti mít v desce osazený procesor. Tato funkcionalita se bude dozajista hodit při upgradu na procesory nové generace, které by do tohoto čipsetu měly pasovat po vzoru zpětně kompatibility i prvních základních desek pro soket AM4.

Podívejme se tedy na desku podrobněji …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 496x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1520x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1217x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1899x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1150x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1907x
Komentářů: 3