ASRock Z790 Steel Legend a Z790M PG Lightning – TEST a RECENZE zajímavých LGA 1700 Intel desek Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 20 leden 2023
Přejít na obsah
ASRock Z790 Steel Legend a Z790M PG Lightning – TEST a RECENZE zajímavých LGA 1700 Intel desek
Základní desky
V praxi
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

  • ASRock Z790 Steel Legend a Z790M PG Lightning

                          – TEST a RECENZE zajímavých LGA 1700 Intel desek

Intel vydal procesory 13. generace Raptor Lake a s nimi dorazily na trh i nové základní desky, které jsou evolucí těch předchozích z minulého roku. Původně mělo jít o poslední neplánovanou generaci, ale teď je možné, že se nakonec objeví ještě jedno přeznačení, protože 14.generace procesorů bude „Raptor Lake Refresh“. Tedy stále stejná generace a LGA 1700 platforma. V každém případě, ať současnou architekturu ALDER LAKE/RAPTOR LAKE a obecně 10nm procesory pro LGA 1700 nahradí cokoliv, tedy 7nm METEOR LAKE či AROW LAKE, budou vyžadovat kompletně novou patici a tedy i desky. Nicméně podle všeho si na tuhle novou patici a novou generaci procesorů Intel počkáme skoro 2 roky, takže do té doby tu budou stávající desky.

V dnešní recenzi se tedy podívám hned na dva zástupce nejlepšího Intel čipsetu Z790 a to hned ve dvou zcela odlišných cenových relacích. Tou první je Z790 Steel Legend WiFi, což je zástupce té vyšší třídy s podporou DDR5 pamětí. Naopak Z790M PG Lightning D4 spadá do kategorie nejlevnějších Z790 desek na trhu, kde se muselo celkem dost šetři,t a proto deska podporuje pouze postarší DDR4 a je značně ochuzena jak ve výbavě, tak i v rozměru desky samotné, jedná se totiž o menší standart mATX.

Pokud jde o rozdíly mezi Z690 a Z790. je jich opravdu poskrovnu. Desky jsou z 99% identické, jediný větší rozdíl je v počtu PCIe linek z čipsetu, kde došlo k navýšení z 12 na 20 linek 4.0, ovšem došlo ke snížení linek 3.0 z 16 na 8. Dalším spíše evolučním krokem, je podpora pro paměti s frekvencí 5600MHz ze stávajících 4800MHz. Zde se ale jedná opravdu o minimalistické vylepšení, protože většina základních desek Z690 bez problémů pracuje s pamětmi o frekvenci 6000MHz+ jak jsem během minulého roku mohl několikrát přesvědčit. Další spíše negativní změnou je absence podpory Intel Optane Memory, což souvisí s tím, že Intel ukončil celou tuhle divizi kvůli hospodářským škrtům ve firmě.

Tím výčet všech změn končí. Z tohoto pohledu se tedy jedná asi o nejnudnější změnu v rámci generací čipsetu za posledních několik let. Osobně vidím důvod ke koupi, pouze v případě že si počítač s procesorem Intel kupujete až teď a koupě z690 tedy už nedává moc smysl a pokud je cena stejná je asi výhodnější vzít rovnou Z790. Ovšem z pohledu upgradu pro majitele základních desek Z690 to nedává smysl naprosto žádný.

  • Z790 Steel Legend Wi-Fi

Zpracování této desky je prvotřídní a v mnoha ohledech se dost liší od modelu z minulého roku. Deska disponuje novým 18 fázovým napájením procesoru, má tedy o 5 fází více, než měla předchozí Z690 ve stejné edici. Výrobce musel zřejmě značně posílit napájení desky, aby zvládala obsloužit i nový procesor i9-13900K, který opět přinesl vyšší spotřebu než předchozí TOP model i9-12900K. S tím je spjaté i nové a mnohem masivnější chlazení napájecí kaskády i čipsetu. Předchozí model podporoval starší DDR4 do frekvence 5000Mhz, nový model už podporuje aktuální DDR5 do frekvence 6800MHz. Další změnou je přítomnost WiFi modulu už v základním balení. U modelu Z690 sice byla deska také připravena na Wi-Fi ovšem daný modul jste si museli zakoupit zvlášť. Další změny jsou spíše kosmetického rázu, například nový model má mnohem víc RGB LED diod přímo integrovaných na základní desce, což ocení hlavně fanoušci RGB osvětlených počítačů.

Co je jistě pozitivní je přítomnost rychlé 2,5Gbit síťové karty s čipem Realtek a Wi-Fi 802.11ax 6E s integrovaným modulem Bluetooth. Co mě osobně trošku zklamalo je stále přítomnost celkem archaického zvukového kodeku ALC897, myslím si, že zde mohl už ASRock upustit od tohoto starého čipu a mohl použít ALC1200. Co možná také tročku zamrzí je absence nového USB portu s rychlostí 40Gb/s. Zde si zřejmě budeme muset počkat na lépe vybavený model Taichi, který bych měl dostat na recenzi v následujících týdnech. Pokud jde o diskovou kapacitu, lze osadit až 8xSATA klasických disků a 4 disky do slotů M.2. Jeden z nich podporuje nový standard PCIe Gen5x4, ostatní pomalejší Gen4x4. Starší M.2 porty s Gen3x4 už zde nenajdete.

Co mě osobně překvapilo, že ASRock u tohoto modelu dal konečně nadobro sbohem PS2 portu na zadním panelu, Z690 ho ještě stále měla. Díky tomu se našlo místo pro mnohem víc USB portů což já osobně vítám. Přece jenom PS2 je už celkem mrtvá věc a ASRock tento konektor používal si myslím mnohem déle, než bylo zdrávo. Co ale zmizelo ze zadního pohledu je tlačítko pro Flash BIOSu rovnou z USB disku bez nutnosti mít v desce osazený procesor. Na jednu stranu je to škoda, na druhou tento krok chápu, protože do této desky už nikdy žádný lepší procesor nedáte, takže je toto tlačítko z tohoto pohledu zcela zbytečné.

Ohledně designu základní desky, je silně ovlivněna značkou Steel Legend. Ta je tedy jako její předchůdci celá ve stříbrné barvě a není to žádná designová divočina. Pokud se podívám na chlazení čipsetu a M.2 disků, je velmi masivní a rozhodně bude stačit s velkou rezervou i v případě že dáte do desky rychlé NVMe SSD disky. Samozřejmě zde máme i RGB podsvícení, ovšem velmi decentní. K němu výrobce dodává svůj vlastní program Polychrome SYNC pro jeho další nastavení.

  • Z790M PG Lightning D4

Tento levnější model projdeme o něco stručněji, přece jenom je to asi nejhůře vybavená Z790 základní deska tohoto výrobce a opravdu se zde hodně šetřilo a deska svými funkcemi připomíná spíše hodně chudou Z690 předchozí generace. Deska má tedy jenom 12 fázové napájení, což je dokonce o jednu fázi méně, než měla Steel legend Z690.  Deska podporuje staré DDR4 paměti, ovšem až do velmi vysoké frekvence 5333MHz.

Samozřejmě i další výbava je chudšího charakteru. Síťový kodek je klasický Gigabit LAN od Intelu, Wi-Fi připojení zde není přítomné vůbec, stejně tak Bluetooth. Zvukový kodek je zde stejný jako u modelu Steel Legend, tedy celkem postarší ALC897. Pokud se podíváme na zadní panel, máme zde sice nové USB3.1 porty ovšem maximální rychlost je pouze 10Gb/s, co ale chválím je připravenost desky pro Wi-Fi připojení, stačí k tomu dokoupit Wi-Fi modul, který zasunete do slotu na desce a přimontujete si na zadní panel vývody na antény.

Podívejme se na něj podrobněji ...



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 608x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1541x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1233x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1910x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1163x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1913x
Komentářů: 3