GIGABYTE X670E AORUS MASTER – TEST a RECENZE výborné AM5 desky pro AMD RYZEN Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Pátek, 27 leden 2023
Přejít na obsah
GIGABYTE X670E AORUS MASTER – TEST a RECENZE výborné AM5 desky pro AMD RYZEN
Základní deska
Deska v praxi
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

  • GIGABYTE X670E AORUS MASTER – TEST a RECENZE

                                                         výborné AM5 desky pro AMD RYZEN

V dnešní recenzi se podívám na jednu z prvních desek nové generace pro zcela nový soket AM5 od AMD pro nové procesory ZEN4, tedy řadu Ryzen 7000. Někteří se možná na dnes testovanou desku díváte a říkáte si, že jsme ji přeci již testovali:

Ale to byla AORUS XTREME, kdy bohužel Gigabyte v této generaci desek pro AMD nazval XTREME modelem desku, která je ve skutečně MASTER, tedy nižším modelem. Extrémní skutečnou XTREME desku Gigabyte pro X670E zatím nepředstavil, ačkoliv skutečnou EXTREME představil u prakticky zbytečné Z790 série. Nejen kolegové v redakci DDWorld.cz ale i mnozí další redaktoři a uživatelé ve světě jsou přístupem Gigabyte zklamáni a stále doufají, že se skutečná XTREME X670E představí. Ta současná je prostě jen MASTER deska s pár extra prvky a zdobením navíc. To ale neznamená, že by AORUS MASTER byla špatná deska. Rozhodně není, a tak se na ni dnes podíváme.  

Dobrou zprávou je, že MASTER X670E je proti XTREME X670E výrazně levnější, i když fyzický rozdíl mezi těmi deskami není nijak velký, je to fakticky stejná kvalitní luxusní E-ATX deska lehce se lišící výbavou. Zatímco ale XTREME stojí přes 18 tisíc, MASTER se aktuálně prodává kolem 11,5 tisíce, což je zajímavé. Samozřejmě konkurence na trhuje a solidní.

  • AMD AM5 a X670E

AMD s AM4 stanovilo precedens, který bude mít konkurence velké potíže následovat. Firma už oznámila, že s novou AM5 na AM4 naváže ve stejném stylu. Tedy slibuje oficiálně dlouhou podporu několika následujících generací procesorů až za rok 2025 a dál. To znamená, že dnešní nové X670/B650 desky by měly podporovat nejen letošní RYZEN 7000 a 7000X3D procesory, ale také jejich nástupce v podobě ZEN 5 plánovaný na začátek 2024 a téměř jistě i ZEN 6, a ani tím by to končit nemuselo. Aby AMD přechod z AM4 maximálně usnadnila, tak dokonce zachovala kompatibilitu chladičů, kdy téměř vše, co šlo namontovat na AM4 jde se stejnými upínkami namontovat i na AM5. Což také rozhodně nebylo při uvádění nové platformy zvykem.

Zajímavé je to i kvůli faktu, že AM5 patice je zcela fyzicky odlišná od AM4. Z PGA jsme přešli na LGA. Piny se přestěhovaly z procesoru do patice. Jde o stejné řešení, jaké používal v mainstreamu dosud jen Intel. Důvodem je značný nárůst počtu kontaktů (pinů). Při stejném rozměru 40x40 má novinka 1718 pinů (LGA 1718) zatímco AM4 mělo jen 1331 kontaktů. Nová patice jich má tedy o 29% více, co s ohledem na vyžadovanou fyzickou jemnost a zajištění rovnoměrného přítlaku celého procesoru, jednoduše již neumožňuje použití klasicky nožiček na procesoru (PGA). Nová konstrukce tak umožňuje i navýšení napájení pro procesor, více kontaktů zajišťuje také možnost rozšíření výbavy a komunikaci s ní.

S tím vším souvisí i nová generace čipových sad, tedy AMD X670 a AMD B650 řada, které existují ještě ve špičkově vybavených X670E a B670E (E jako Extreme), kdy základní desky s nimi musí mít vždy PCIe 5.0 podporu, která pochopitelně vyžaduje kvalitnější a tudíž dražší zpracování PCB a elektroniky. V případě nejvyšší X670E je pak přímo předepsaný minimálně jeden PCIe x16 slot v Gen5 a k němu současně minimálně jeden M.2 pro SSD v Gen5. Potřebné PCIe 5.0 linky zajištují nové procesory RYZEN 7000X, které přináší až 24 využitelných Gen5 linek. Samotné čipsety zajišťují PCIe 4.0. linky a ostatní výbavu desky.

  • Gigabyte X670E Aorus Master

Zpracování této desky je prvotřídní. Máme zde 20fázové napájení, které je chlazeno dostatečně velkými pasivy se žebrováním, nejedná se tedy o velké kusy hliníku ale o staré dobré hliníkové lamely přiletované na heatpipe trubici, která má přímý kontakt s čipy napájecí kaskády. Výrobce zašel dokonce tak daleko, že mezi chladič a čipy vsadil kvalitní teplo vodivé pady s vysokým přenosem tepla 12 W/mk, které rozhodně nejsou v tomto směru běžné. Stejně dobře je na tom i masivní chlazení čipsetu a všech M.2 pozic pro pevné disky. Výrobce tento model osadil síťovou kartou Intel s rychlostí 2,5Gbit. Ohledně USB portů, máme jich zde celkem 12. Chybí ovšem USB4 verze, je tu jen starší generace.

Výrobce myslel i na fanoušky ladění, deska plně podporuje maximální možnosti taktování, dokonce zde najdeme BIOS Flash back tlačítko na zadním panelu. Tato funkce slouží k bezpečnému updatu BIOSU bez nutnosti mít v desce osazený procesor. Stačí pouze na Flash disk nahrát aktuální BIOS, zasunout disk do příslušného slotu a zmáčknout toto speciální tlačítko a základní deska už udělá vše za Vás. Pokud je o celkem dost užitečný POST display, na tomto modelu se nachází také.

Pokud se podívám na chlazení čipsetu a M2 disků, je velmi masivní a rozhodně bude stačit s velkou rezervou, dobrou zprávou je také to, že chlazeny jsou všechny pozice a velmi pohodlná je i jejich montáž. Gigabyte totiž přichází s bez šroubkovou instalací na všech M.2 pozicích, instalace M.2 disků je tedy mnohem jednoduší a rychlejší. Samozřejmě zde máme i RGB podsvícení, ovšem je celkem decentní.

Pojďme se povídat na samotnou základní desku více z blízka …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 474x
Komentářů: 1
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1449x
Komentářů: 5
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydání
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydáníÚterý, 09 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1677x
Komentářů: 1
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamal
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamalPondělí, 08 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1519x
Komentářů: 5
Assetto Corsa se dočká nového dílu EVO
Assetto Corsa se dočká nového dílu EVOČtvrtek, 04 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1957x
Komentářů: 0
Remake Star Wars: KOTOR stále žije!
Remake Star Wars: KOTOR stále žije!Středa, 03 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1548x
Komentářů: 1