ASRock X670E Steel Legend – TEST a RECENZE cenově rozumnější špičkové AM5 desky Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Sunday, 05 February 2023
Přejít na obsah
ASRock X670E Steel Legend – TEST a RECENZE cenově rozumnější špičkové AM5 desky
Základní deska
Deska v praxi
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

  • ASRock X670E Steel Legend – TEST a RECENZE

                                                     cenově rozumnější špičkové AM5 desky

Dnes se podíváme na další z AM5 základních desek, které na trhu máme a jejichž ceny setrvale klesají. Dnes to bude další z modelů se špičkovou X670E platformou, která je tím nejlepším, co momentálně na trhu pro mainstreamová PC máme. Kompletně PCIe 5.0 řešení. Nicméně v dnešním případě máme jednu z cenově rozumnějších X670E desek na trhu. Rozumnější neznamená samozřejmě levná, což vzhledem k požadavkům a nárokům na X670E desky asi ještě dlouho nebude, ovšem s ohledem na ceny jiných X670E, takhle docela rozumná je.

  • AMD AM5 a X670E

Jak víte, AMD uvedlo loni zbrusu novou patici AM5, která je nástupcem letité AM4 a i v jejím případě se zavázalo na dlouhodobou multigeneranční podporu. Takže nákup kvalitní AM5 základní desky dnes, vám může ušetřit hodně peněz a času v budoucnu, kdy jednoduše budete moci obměňovat po aktualizaci BIOSu procesory.

Současné X670E desky budou podporovat vedle RYZEN 7000, takže 7000X3D, RYZEN 8000, pravděpodobně i RYZEN 9000 apod. Současně X670E má předepsánu podporu PCIe 5.0 v grafickém i M.2 slotu současně, a to hned na několika, takže i v tomto ohledu je sázkou na budoucí podporu nových komponent. V případě nejvyšší X670E je pak přímo předepsaný minimálně jeden PCIe x16 slot v Gen5 a k němu současně minimálně jeden M.2 pro SSD v Gen5. Potřebné PCIe 5.0 linky zajištují nové procesory RYZEN 7000X, které přináší až 24 využitelných Gen5 linek. Samotné čipsety zajišťují PCIe 4.0. linky a ostatní výbavu desky.

  • ASRock X670E Steel Legend

Dnes se tedy podíváme, co si v rámci AM5 X670E desek připravila společnost ASRock. Steel Legend není TOP modelovou sérií, má jít o cenově dostupnější, ale stále špičkové desky se vším potřebným. Pravda, na X670E platformě se nedá ze strany výrobců moc šetřit, takže i tahle deska má ve výbavě hodně věcí.

Zpracování této desky je prvotřídní. Máme zde 19 fázové napájení, které je chlazeno dostatečně velkými pasivy, které nemají problém odvádět teplo i se spotřebou procesoru přesahující 200W, což je třeba v případě Ryzen 9 7950X při náročnějších úkonech. Výrobce tento model osadil rychlejší síťovou kartou Dragon s rychlostí 2,5Gbit, takže je zde i rezerva do budoucna, až budou běžnější 2.5Gbit switche a další síťové prvky. K tomu přidal druhou běžnější 1Gbit s čipem Realtek. Ohledně USB portů, máme jich zde celkem 12. Nechybí ani rychlý USB Type-C Gen 2x2 s rychlostí 20Gb/s pro velmi výkonné externí SSD disky. O bezdrátové připojení se pak stará rychlý Bluetooth modul společně s Wi-Fi 6E s externí anténou. Pokud jde o diskovou kapacitu, lze osadit 4xSATA klasických disků a 3 disky do slotů M2.

Výrobce myslel i na fanoušky ladění, deska plně podporuje maximální možnosti taktování, dokonce zde najdeme BIOS Flash back tlačítko na zadním panelu. Tato funkce slouží k bezpečnému updatu BIOSU bez nutnosti mít v desce osazený procesor. Stačí pouze na Flash disk nahrát aktuální BIOS, zasunout disk do příslušného slotu a zmáčknout toto speciální tlačítko a základní deska už udělá vše za Vás. Pokud je o celkem dost užitečný POST display, na tomto modelu se bohužel nenachází. V tomto ohledu si budeme muset počkat na lépe vybavený model Taichi.

Pokud se podívám na chlazení čipsetu a M2 disků, je velmi masivní a rozhodně bude stačit s velkou rezervou, jenom  u slotů M2 musím upozornit na to, že integrované chlazení se nachází jenom na horním a spodním M.2 slotu. Na prostředním se chladič nenachází. Samozřejmě zde máme i RGB podsvícení, ovšem velmi decentní. K němu výrobce dodává svůj vlastní program Polychrome RGB pro jeho další nastavení.

Pojďme se povídat na samotnou základní desku více z blízka…



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 490x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Tuesday, 16 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 663x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíMonday, 15 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1221x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Friday, 12 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1060x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciThursday, 11 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1082x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Wednesday, 10 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1742x
Komentářů: 6