Test: Gigabyte P55-UD3R – kvalitní podvozek s dobrým poměrem cena výkon pro Core i5 Tisk E-mail
Napsal Kristián "Budy" Petráš   
Friday, 05 February 2010
Přejít na obsah
Test: Gigabyte P55-UD3R – kvalitní podvozek s dobrým poměrem cena výkon pro Core i5
Gigabyte P55-UD3R: Specifikace a balení
Gigabyte P55-UD3R: Pohled na desku
Gigabyte P55-UD3R: BIOS
Gigabyte P55-UD3R: Testovací sestava a testy
Gigabyte P55-UD3R: OC a provozní vlastnosti
Gigabyte P55-UD3R: Hodnocení
alt

 

 

 

 

 

 

Test: Gigabyte P55-UD3R

– kvalitní podvozek s dobrým poměrem cena výkon pro Core i5

Po testech hi-endových desek pro P55 se podíváme na jednu z nižších cenových hladin, která slibuje o moc zajímavější poměr cena-výkon.

V minulých článcích jsme si představili nejvyšší High-End modely od všech výrobců. Jednalo, se o velice povedené základní desky, kterým nebylo prakticky co vytknout. Bohužel jsou velice drahé a pořídí si je pouze minimum potenciálních zájemců o platformu P55. Naštěstí pro nás si výrobci připravili velké množství levnějších modelů. Dvě takové desky jsme si představili již před nedávnem. Jednalo se o Asus P7P55D a MSI P55-GD65. Tyto dvě desky nás zaujaly, neboť za cenu, kterou jsou prodávány, nabízí téměř to samé, co mnohonásobně dražší modely. Dnes nastala ta pravá chvíle pro představení levnějšího modelu od společnosti Gigabyte. Jde o jednu z nejnižších desek, co si můžete pořídit. Přesto se nedá říci, že by byla nějak extrémně osekaná. To, že levná deska je špatná, již dávno neplatí. A jak nám dokazují nejnovější počiny všech hlavních rivalů, tak i s levnější deskou nebudete o nic ochuzeni. Snad jen o Multi-GPU a pro drtivé procento uživatelů pár dalších nepotřebných věcí. Gigabyte P55-UD3R cenově zapadá nejníže, jak to jen jde, ale přesto je ideálním podvozkem pro herní PC, kde se hlavně dbá na poměr cena/výkon v kombinaci s procesorem Core i5-7xx, který už je drahý sám o sobě. V našem případě můžeme mluvit i o poměru cena/výkon/OC. Ale o tom až později.

Dnes probíraný produkt, je řazen do nejnižšího spektra. Přesto se nejedná o základní desku vhodnou pouze pro kancelářské sestavy (tam snad ani čipset P55 nemíří), ale uplatnění nalezne i v nenáročných herních PC. Proč říkáme "v nenáročných" ? Je to kvůli tomu, co deska může nabídnout. Přesto, že zde jsou přítomny dva PCI-Express sloty, tak na osazení více než jedné grafické karty pro výpočet scény můžete zapomenout. Druhý PCI-Express slot jede na pouhých čtyřech linkách, což je s bídou použitelné tak akorát pro jeden akcelerátor určený pro PhysX. V případě, že byste rádi trošku poškádlili váš procesor, deska je na to připravena. Napájecí kaskáda je značně uzpůsobena pro vysoké OC hrátky, ale to jak se ji povede, vám prozradíme až dále v článku. Jestli používáte hodně USB zařízení, určitě vás tato deska potěší svým Layotem, který vzhledem k ceně (3000 korun včetně DPH) je královsky bohatý.

Gigabyte P55-UD3R samozřejmě podporuje všemožné technologie, stejně jako všechny nové Gigabyte "základovky" pro platformu P55. Těšit se můžete na Smart6, který jsme si představili již v recenzi na Gigabyte P55-UD6. Přesto si jej dnes zrekapitulujeme. Jedná se o šestici aplikací, které by vám měli dopomoci k pohodlnější práci a také úspoře času. První technologii je Smart QuickBoot, který jak již jistě tušíte se nám stará o bleskové naběhnutí počítače. Zde si dokonce můžete zvolit ze dvou voleb. Buď bleskový start a boot operačního systému, anebo rychlejší postování BIOSu. Druhou funkcí je Smart DualBIOS, kde název opět mluví za vše. Deska nese na svém plošném spoji dva BIOS čipy, takže v případě, že by jeden BIOS čip vám selhal, tak stále počítač bude bezproblémově fungovat, neboť zde je ještě jeden záložní. Za toto musíme Gigabytu pogratulovat, neboť dva BIOS čipy na takto levné desce jsou nevídané. Někteří výrobci osazují pouze jeden čip a to dokonce i na ty nejvyšší produkty, tak se nedivte našemu nadšení, že na této desce jsou tyto čipy dva.

Třetím aktérem Smart6 je Smart TPM. Funguje na principu spárování mobilního telefonu s počítačem za pomoci Bluetooth. Ve zkratce se jedná o zabezpečení důležitých a intimních dat, ke kterým nemá mít přístup někdo jiný než vy. Dále zde máme AutoGreen, ten se stará o vypnutí počítače v případě, že se od něj vzdálíte a tím pádem šetří energii. Naběhnutí počítače po následovném zapnutí je blesku rychlou záležitostí. Přesto nemůžeme říci, že bychom něco podobného neznali od konkurenčních společností. Smart Recorder určitě uvítají uživatele, kteří mají malé děti, a nebo závislé manželky na online hrách. Zde si můžete nastavit čas, kdy se má počítač spustit a kdy vypnout. Součásti této funkce je i zaznamenávání práce se soubory, takže zcela přesně budete vědět, co se dělo s daty v době, kdy k vašemu PC zasedla jiná osoba než vy. Poslední šestou funkcí je SMART TimeLock, který zajišťuje uzamknutí počítače v předem nastaveném čase. Rozdíl oproti Smart Recorder je zde velice malý a tuto funkci tímto pádem považujeme za téměř zbytečnou. Teď když jsme si popsali všechny nové funkce, které nám deska přináší a také si prozradili něco málo ohledně desky samotné, je ta pravá chvíle vrhnout se na specifikace a balení.



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 770x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Tuesday, 16 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 795x
Komentářů: 3
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíMonday, 15 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1505x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Friday, 12 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1344x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciThursday, 11 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1138x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Wednesday, 10 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1770x
Komentářů: 6