Test: Asus P7H55D-M EVO a Asus P7H57D-V EVO – levné základy pro Intel Corei3/5 Tisk E-mail
Napsal Kristián "Budy" Petráš   
Thursday, 22 April 2010
Přejít na obsah
Test: Asus P7H55D-M EVO a Asus P7H57D-V EVO – levné základy pro Intel Corei3/5
ASUS P7H55D-M EVO: parametry a balení
ASUS P7H57D-V EVO: Parametry a balení
ASUS P7H55D-M EVO: Deska
ASUS P7H57D-V EVO: Pohled na desku
Testovací sestava
Testy
ASUS P7H55D-M EVO: BIOS
ASUS P7H57D-V EVO: BIOS
Taktování a provozní vlastnosti
Hodnocení
altV dnešním testu si představíme dvě základní desky s čipsety H55 a H57, které jsou určeny pro procesory Intel s integrovanými grafikami.

 

 

 

 

 

 

Test: Asus P7H55D-M EVO a Asus P7H57D-V EVO

– levné základy pro Intel Corei3/5

V dnešním testu si představíme dvě základní desky s čipsety H55 a H57, které jsou určeny pro procesory Intel s integrovanými grafikami.

Dnes představované dva modely jsou z produkce společnosti Asus, a řadí se mezi nejnižší a nejvyšší, co si pro své procesory Core i3/i5 můžete pořídit. Začněme tou dražší verzí. Ta nese na svém PCB nový čipset H57, který je připraven pro procesory s iGPU. Jmenuje se Asus P7H57D-V EVO a cena začíná na čtyřech a půl tisíci korun. Levnější model je vybaven čipsetem H55 a je jej možno pořídit za cenu okolo tři tisíc dvou set korun. Tyto desky jsou takovou drobnou ukázkou toho, co nás v blízké budoucnosti bude čekat na platformách od Intelu, ale i AMD. Je totiž dosti pravděpodobné, že nové desky, určené pro procesory "Sandy Bridge" a AMD "Bulldozer" budou všechny disponovat FDI rozhraním jako dnes probírané novinky. O těchto dvou nových architekturách toho nevíme mnoho, ale je zcela jisté, že minimálně na levnějších (ale spíše na všech) verzích bude přítomno integrované grafické jádro. Obě společnosti v tomto vidí budoucnost, a již se pomaloučku připravují na mírnou evoluci v tomto segmentu. H55/H57 budiž prvními vlaštovkami, které poslouží i jako pokusní králíci pro nadcházející platformy.

Nyní si popišme, co ono FDI rozhraní je. Oficiálně jej Intel pro své nové desky značí jako HD Graphic Support. Nejedná se o nic jiného než je vlastně DVI, analog a HDMI rozhraní přímo na desce. Ty je možné používat pouze, když je ve vaší sestavě obsazen procesor s integrovaným grafickým jádrem. V případě použití některého čtyř jádrového čipu z rodiny Lynnfield nejste schopni tohoto rozhraní využít.

Čipsety H55/H57 jsou vlastně mírně předělané P55. Přibylo zde FDI rozhraní a něco málo na vybavenosti se "uřízlo". Máme tu mírný rozdíl v počtu maximálních USB portů, které zpravuje PCH čip. Dále bylo ušetřeno na počtu linek pro PCI-Express sloty, což značí možnost vybavení desky pouze jednou grafickou kartou. Naštěstí výrobci se s tímto poprali po svém a v cenících není problém nalézt modely, které jsou parametrově velmi blízko modelům založeným na P55. Ukázkou budiž desky od Asusu.

Zaměření těchto nových produktů je na kancelářské sestavy, HTPC a velice levná herní PC. Použitelnost je ale vysoká. Při osazení některého z vyšších modelů do herního PC chybu neuděláte. Přesto bychom vám ale doporučili nějaký model s P55. H55 a H57 v obstojné výbavě pro herní sestavu vyjde dráže než deska založená na P55. V případě, že stojíte o slabší HTPC sestavu, která bude určena pro přehrávání filmů, a možná občasné brouzdání po internetu, tak vám vřele tyto "H" čipsety doporučujeme. S procesorem z rodiny Westmere se bude jednat o výbornou volbu s postačujícím výkonem za lidovou cenu. Grafický čip, by měl pro tyto účely být dostačujícím, a tak se vyhnete koupi grafické karty, kterou byste ani nemuseli plně využít. Tímto samozřejmě snížíte spotřebu a zahřívání sestavy, což je v HTPC velice žádaným artiklem.



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Monday, 25 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 71x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Friday, 22 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1396x
Komentářů: 7
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Thursday, 21 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1150x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Wednesday, 20 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1862x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluTuesday, 19 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1126x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Thursday, 14 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1899x
Komentářů: 3