Test: Asus Maximus III Extreme P55 - Když požadujete maximum Tisk E-mail
Napsal Kristián "Budy" Petráš   
Pondělí, 31 květen 2010
Přejít na obsah
Test: Asus Maximus III Extreme P55 - Když požadujete maximum
ASUS Maximus III Extreme - Technologie
Asus Maximus III Extreme - Parametry a balení
Asus Maximus III Extreme - Pohled na desku
Asus Maximus III Extreme - Detailní pohled
Asus Maximus III Extreme - Testovací sestava
Asus Maximus III Extreme - Testy
Asus Maximus III Extreme - BIOS a OC k 4,4GHz
Asus Maximus III Extreme - Taktování a provozní vlastnosti
Asus Maximus III Extreme - Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

 

 

 

Test: Asus Maximus III Extreme P55 - Když požadujete maximum

Základní deska, která se snaží o obsazení trůnu na platformě Intel P55. Má na to?Dnes vám konečně přinášíme test, který slibujeme již nějaký ten čas. Máme pro vás otestovanou jednu z nejluxusnějších desek pro Intel P55 platformu. Jestli si říkáte, že by tato deska mohla být pro vás tou pravou, tak rozhodně čtěte dál.

 Dnešní test neukazuje běžný "spotřebitelský" produkt, na jaký byste mohli být zvyklí z této mainstreamové platformy, kterou P55 svým určením je. Maximus III Extreme je deklarací toho, že i na "slabší" platformě se dají lámat velice zajímavé rekordy. Asus si totiž pro nás připravil "podvozek", který jak funkcemi, tak cenou, je určen pouze pro lidi, kteří stojí o rekordy. A to ne jinak, než nekonvenčními metodami. v tomto případě máme tu čest se základní deskou, kterou si do sestavy osadí skutečně hrstka extrémistů. Deska je zrozena pro extrémní taktování za pomoci dusíku a všechny funkce, které nabízí, jsou pro běžné uživatele doslova zbytečným luxusem. Mainstreamový socket LGA1156 a P55 čipset, nabízí široké spektrum produktů. Od těch opravdu levných, s nižším OC potenciálem, až po vyšší produkty, kde jsou funkce vyhnány na maximum, a cena se drží v přijatelných mezích. K naší smůle nemůžeme zařadit Maximus III Extreme do žádné z těchto kategorii.

Dnešní produkt bude vybočovat z řady jiných, jelikož si ukážeme extrémně drahou, ale také extrémně připravenou desku na všechno. Než se na to vrhneme, proberme si trošku účel této "nabušené" desky. Stačí se krátce podívat na layout této překrásné ladičské desky s P55 a každému musí být jasné, že zde se na běžné sestavy nehraje. Pořizovací cena této TOP-end hračky určené pouze overclockerům a je na poměry "levného" mainstreamového socketu a platformy P55, doslova šílená. Měli jsme zde spoustu "drahých" desek, ale ty ještě si dokázaly obhájit svou cenu funkcemi a taktovacím potenciálem. Málo kdo si bude pořizovat vyšší model procesoru než je Core i7 860. Vyšší verze nenabízejí nic navíc, tedy kromě drobného navýšení frekvence při enormním cenovém nárůstu. Je tedy logické, že kdo je ochoten utrácet vysoké sumy za novou sestavu, tak raději sáhne po X58 platformě. Cenově to může vyjít nastejno a máte jistotu, že vaše platforma bude ještě minimálně rok a půl aktuální. Neméně lákavá je možnost upgradu na šesti jádrový čip, což na levnější platformě možné není.

Z toho si jasně vydedukujeme, že málokdo ochoten v mainstreamové cenové kategorii utratit za základní desku nad pět tisíc korun. A to je potíž všech vyleštěných "drahokamů". Funkce jsou proti levnějším deskám pro uživatele taktující na "vzduchu" případně na vodě, nevyužitelné. A vyšší investice nejsou pro ně rentabilními. Je tedy jasné, že uchazeči o tyto drahé desky budou pouze overclockeři, kterým nebude líto utratit horentní sumy za dobře "pojištěné" taktování s dusíkem. Asus Maximus III Extreme nenabízí nic nového, co bychom na P55 zatím neměli, tedy až na jednu věc.

 Tím je provozování herního PC s více grafickými kartami. Zde si P55 nevede moc dobře a díky nízkému počtu linek není moc vhodný pro takovou sestavu. Pro nejvyšší využití nabízeného výkonu grafikami je zapotřebí dostatečný počet linek na desce a to dnešní produkt dokáže nabídnout. Výrobce zde osadil můstek nForce 200 díky kterému odpadá jeden z největších problému celé platfomy. Bohužel narážíme na další ale a tím jest opět cena. Málo kdo by si pořídil platformu s menší "životností" a méně možnostmi pro další upgrade a to navíc za cenu, toho nejlepšího z nabídky X58.

Tímto nám odpadá další možnost racionální koupě a odvolává nás opět, pouze k taktovacím účelům a pokořování rekordů s hromadou grafik na levnější platformě, kde mimo jiné se dají procesory výborně taktovat. Bavíte se narůstající frekvenci procesoru a honíte své ego nad dosaženými body v benchmarcích? Tak zbystřete, jelikož si zrovna jeden produkt pro tyto radovánky jdeme ukázat. Vůči levnější alternativě Maximus III Formula zde máme plnou podporu nejnovějších standardů a také možnosti razantního navýšení výkonu (přes grafické karty). Zkrátka nic, co by za udávanou cenu stálo za koupi pro běžného uživatele, který PC jen používá. Situace se obrací, až když budete taktovat s dusíkem a to již může nová Extrémní Maximuska dosáhnout lepších výsledků

Produkt bude zajisté budit rozruch na výstavách, s přibývajícími rekordy na kontě a také svým vzhledem a cenou v cenících. Tak se dnes podívejme, zda bude obdiv nadšenců patřit tomu správnému produktu …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 533x
Komentářů: 0
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 438x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 722x
Komentářů: 1
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1567x
Komentářů: 6
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydání
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydáníÚterý, 09 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1725x
Komentářů: 1
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamal
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamalPondělí, 08 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1544x
Komentářů: 5