Fractal Design Terra – TEST a RECENZE extra kompaktní mini-ITX SFX skříně i pro výkonnější PC Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 31 květen 2023
Přejít na obsah
Fractal Design Terra – TEST a RECENZE extra kompaktní mini-ITX SFX skříně i pro výkonnější PC
Exteriér
Interiér
Osazení komponent a chlazení
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

  • Fractal Design Terra – TEST a RECENZE

                      extra kompaktní mini-ITX SFX skříně i pro výkonnější PC

Společnost Fractal Design netřeba představovat. Mimo promyšlených elegantních vysoce funkčních klasických modelů skříní s nápaditým vzhledem, čas od času vyzkouší i něco jiného, co do jeho obvyklého stylu úplně nezapadá. Občas se to povede, někdy ne. Důležité je, že stále něco zkouší :). Dnes nám nabízí zcela nový model TERRA, který vypadá úplně jinak, než cokoliv, co jsme od Fractal doposud viděli. Já vím, všichni by asi teď nejraději viděli, kdyby Fractal co nejrychleji rozšířil velikostní nabídku extrémně povedeného modelu NORTH, ale na to si budeme muset zjevně ještě počkat. Dnes se tedy podíváme na tuhle novinku …

  • Fractal má mini-ITX PC case v oblibě

Myslím, že Fractal je výrobce PC skříní, který má v aktuální nabídce zdaleka nejvíce mini-ITX modelů ze všech výrobců. Vedle prostorných modelů jako jsou varianty jeho hlavních řad Torrent, Define apod. kde jsou tzv. NANO edice pro mini-ITX desky, nabízí také specializované kompaktní skříně, které se velice liší designem. A většinu jsme v minulosti testovali. Vedle starých NODE modelů se v poslední době objevily tři unikátní cíleně kompaktní mini-ITX variace skříní, které si překvapivě nejsou vlastně ani trochu vzhledově podobné.

ERA ITX, RIDGE a nyní představený model TERRA. Jak vidíte, každý je velmi odlišný vzhledem i konstrukcí. Navazují tak právě na starou NODE sérii. Ve všech případech jde záměrně primárně o co nejkompaktnější mini-ITX skříně, což je odlišuje od aktuálních mini-ITX variant skříní, jako jsou DEFINE 7 NANO a TORRENT NANO. Ty jsou podstatně konstrukčně klasičtější skříně, a hlavně záměrně prostornější. Není tak sporu o tom, že Fractal má evidentně velmi rád mini-ITX formát. A soudě podle toho značného počtu modelů v jeho nabídce, jej musí mít rádi i zákazníci. Osobně mám rád kompaktní PC s dobrým chlazením, a tak si vždy najdu čas na vyzkoušení nějaké té novinky nejen od Fractal v této oblasti. Dnes to však bude o nové TERRA, která rozhodně vypadá překvapivě velice odlišně, než dosavadní Fractal produkty.

  • Fractal Design TERRA

Zaměření na co nejkompaktnější rozměry je zcela zřejmé. Ačkoliv TERRA vypadá úplně odlišně od všech dosavadních designů jeho skříní, je docela podobná některým konkurenčním podobně koncipovaným modelům, které jsme také testovali. Takže to není tak, že by Fractal vymýšlel něco skutečně úplně nového. Spíše se inspiroval a samozřejmě projevil svůj obvyklý styl a přístup.

V každém případě je TERRA velice malá skříň a cíleně se snaží o minimální rozměry. Naskládat něco dovnitř bude vyžadovat hodně trpělivosti, zejména pokud jde o uklizení kabeláže. A samozřejmě je nutný pečlivý výběr komponent, protože kompromisů je zde hodně a velikostní omezení toho, co se vejde a nevejde, jsou velice striktní.

Jakkoliv se Fractal snažil v tom 10,4 litrovém objemu udělat tolik místa a variability, kolik se jen dá. Včetně možnosti drobné změny prostoru pro GPU nebo CPU (jeho chlazení), ale jedno přímo ovlivňuje druhé. Jako obvykle výrobce rozhodně nešetřil na zpracování, šasi a panely jsou hliníkové s moha šikovnými detaily. TERRA rovněž přichází ve třech barevných zpracováních. Klasicky elegantní černá (grafitová), pak výraznější stříbrná a velmi neobvyklá zelenkavá (jade). Všechny mají opět malý „dřevěný“ designový prvek, což se zjevně Fractalu zalíbilo a používá dřevo na své poslední modely.

Každopádně novinku jsme prohnali naším praktickým testováním a vyzkoušeli jsme, co je možné a není. Takže se dnes podíváme, jaká nová mini-ITX skříň Fractal TERRA je a povíme vám o tom …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 642x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1559x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1241x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1920x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1167x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1916x
Komentářů: 3