AMD RYZEN 7 1800X – REVIEW a TEST procesoru, který mění trh a vrací AMD do hry! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Čtvrtek, 02 březen 2017
Přejít na obsah
AMD RYZEN 7 1800X – REVIEW a TEST procesoru, který mění trh a vrací AMD do hry!
AMD ZEN a procesory RYZEN 7
CineBench R15 - Rendering
7-Zip - Komprimace dat (AES)
POV-Ray - RayTracing Rendering
HandBrake X264 - Video Encoding
TrueCrypt
Herní výkon - hrajeme ve FullHD i 4K
Spotřeba a taktování
RYZEN vs FX a Intel - Ceny, výhodnost atd.
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

  • AMD RYZEN 7 1800X – REVIEW a TEST procesoru,

                                                             který mění trh a vrací AMD do hry!

Přichází velká a vítaná změna! Výběr výkonného procesoru byl posledních několik let dosti jednoduchou, ale drahou záležitostí.

Konkurence je něco, co nutí všechny se neustále zlepšovat, něco, co podněcuje vývoj a přináší pokrok. Na procesorovém trhu jsme však o konkurenci téměř přišli. Zcela dominující Intel, co by největší výrobce mikročipů na světě fakticky nikdy skutečnou vyrovnanou konkurenci neměl a nemá ji ani dnes. Bohužel, co do velikosti a možností firmy jako takové, prostě nikdo podobně mocný a velký neexistuje (I Samsung co od objemu výroby je jen poloviční). Pokud jde však o produkty a výkonné procesory, dokázala mu jedna malá společnost, k nemalému překvapení všech, silně šlapat na paty. Dokonce tak moc, že v jednu chvíli Intel nedokázal férově svými produkty vůbec konkurovat. A tak Intel tuto konkurenci, dnes oficiálním vyšetřováním uznanými neférovými a protisoutěžními způsoby ušlapával, jak to jen šlo. A úspěšně tak negativně ovlivnil celý trh na mnoho let dopředu. Ač jde o více než 10 let starou záležitost, dnes už víme, že to mělo dalekosáhlé důsledky a má je až dodnes. Úspěch a hlavně finance, které by AMD v normálních podmínkách mělo, se nekonaly. A to ovlivnilo další možnosti a fungování AMD a trhu s procesory jako celku. Přidejme k tomu několik následných tragických manažerských rozhodnutí a selhání v důsledků snahy o řešení ztížené situace, vnitřní problémy AMD a špatné řízení. A výsledkem toho byly i procesory FX architektury Bulldozer z roku 2011, které už zdaleka tak dobré ve srovnání s Intel nebyly, což problémy firmy dále prohlubovalo a způsobilo, že AMD prostě nemělo čím konkurovat Intelu, který tak zcela bez potíží ovládl celý trh. A už několik let, pokud chcete výkonný procesor v cenové kategorii nad 200 dolarů, máte na výběr pouze Intel nebo nic.

Tak zemřela konkurence a s ní nejen možnost výběru, ale postupně zpomalil i samotný technologický vývoj. A to nejen procesorů, ale i jejich cen, vývoj optimalizací softwaru i her, kdy Intel nenabízel pro většinu trhu více než 4jádrové procesory, tudíž běžné aplikace nemělo moc smysl optimalizovat. A nové generace Intel procesorů přinášely stále méně a méně a uživatelé tak měli stále menší důvod, cokoliv ve svých PC měnit a vývojáři více než 4 jádra využívat. Ještě dnes tak mají mnozí původní Core i7-2600K, které nebyl důvod měnit, protože Intel o několik generací později, dokáže dnes nabídnout vlastně za stejnou cenu (dokonce snad i za více) pořád jen ta samá 4jádra/8vláken, jen s taktem o cca 1GHz vyšším a o něco vyšší efektivitou provozu. To nikoho k upgrade nepřesvědčí. Nebýt toho, že má Intel na trhu ještě serverovou platformu, kterou přizpůsobil pro desktop (X79 a následně X99) a nabízí do ní dnes až 10 jádrové procesory, situace by byla ještě horší. Jenže pokud jste tento vysoký procesorový výkon chtěli, museli jste sáhnout pořádně hluboko do peněženky. 8jádrový/16vlánový procesor, kdy první Intel vydal až v roce 2014, stále stojí více než 30 tisíc korun. Jinými slovy kromě horních několika % movitých uživatelů, zbytek trhu a uživatelů kvůli Intelu zamrzl u 4jádrových procesorů. Intel jim jen co rok až dva, nabízel o pár % více výkonu s trochu lepší spotřebou či efektivitou, ale stále za stejné ceny. A tak by to téměř jistě zůstalo ještě několik let (alespoň plány Intelu podle toho vypadaly).

  • AMD se vrací?!

Máme rok 2017 a AMD hlásí návrat. V situaci, ve které by většina firem už dávno zkrachovala, se nějakým způsobem AMD udrželo na živu a dávalo samo sebe do pořádku (hlavně po stránce vedení firmy a strategie).

Nějakým zázrakem dokázalo dát dohromady kvalitní team lidí, kdy velká část stála za největšími procesorovými úspěchy minulosti AMD a dalo jim volnou ruku a svobodu vývoje s tím, že v podstatě vsadila do hry celou svou další existenci. 4 roky všichni makali a vytvořili nejen zcela novou architekturu, ale také přizpůsobili původně mobilní 14nm FinFET výrobní proces pro výrobu velkých CPU.

A na výsledek toho všeho se dnes můžeme podívat v prvním konkrétním produktu a dnes vám řekneme a ukážeme, co nový procesor AMD RYZEN 7 umí. 



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 210x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1442x
Komentářů: 7
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1177x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1875x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1135x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1902x
Komentářů: 3