AMD RYZEN 9 7950X (ZEN 4) – TEST a RECENZE nového nejlepšího mainstreamového CPU! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pondělí, 26 září 2022
Přejít na obsah
AMD RYZEN 9 7950X (ZEN 4) – TEST a RECENZE nového nejlepšího mainstreamového CPU!
AMD RYZEN 9 7950X a ASRock X670E Taichi a testování
CineBench R20 a R23
7-Zip - komprimace
POV-Ray
Blender
Video Encoding
Výkon ve hrách
Spotřeba, teploty a taktování
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

 

  • AMD RYZEN 9 7950X (ZEN 4) – TEST a RECENZE

                                               nového nejlepšího mainstreamového CPU!

AMD jede podle jasně nalinkovaného plánu a překonává vlastní i očekávání všech ostatních. Za posledních několik málo let udělala na procesorovém poli větší posun, než Intel za více jak dekádu. Prakticky ve všech ohledech má dnes AMD nejlepší, nejefektivnější a technologicky nejpokročilejší procesory. Ovšem pokud jste si stejně jako mi všichni ostatní mysleli, že RYZEN 9 5950X je opravdu skvělý a hned tak ho něco nepřekoná, tak po 22 měsících přichází na trh nový RYZEN 9 7950X, který je úplně někde jinde a lepší ve všem! Jde o nejlepší desktopový mainstreamový procesor, který se kdy na trhu objevil, a dnes se na něj spolu podíváme v praxi :).

 

  • AMD RYZEN 7000X aneb ZEN 4 do akce!

Před sebou máme kompletně novou generaci procesorů, architektury, i patice a celé mainstreamové platformy AMD. ZEN 4 je technologicky největší generační posun od první generace ZEN. Každý aspekt architektury i výbavy se dočkal vylepšení. Přesto nejde o revoluci, protože AMD se rozhodlo hrát na jistotu, kvůli snaze o co nejhladší přechod na zcela novou platformu a nový 5nm výrobní proces. Revoluci si tak AMD schovává pro následující ZEN 5, plánovaný na rok 2024 ;).

Nový ZEN 4 tak nepřináší zásadní přepracovaní základní čipletové konstrukce a samotného modulu, kdy stále je zde v základu o 8jádrový/16vláknový čip a také samostatné I/O. Nicméně proti ZEN 3 je posun v mnoha směrech obrovský. To že má zatím nejvýkonnější model v nové řadě, tedy RYZEN 9 7950X, stejný počet 16jader/32vláken a tří čipovou konstrukci, je asi tak to jediné, co s dosavadním králem v podobě RYZEN 9 5950X, mají společného. Vše ostatní je úplně nové …

 

  • Co je nového?

Budeme mít hodně článků, kde se budeme věnovat jednotlivým zásadním oblastem podrobněji, dnes je to hlavně o recenzi konkrétního modelu procesoru, takže věci okolo vezmeme jen zběžně. Co je tedy nového?

ZEN 4 čipy přechází ze 7nm výroby v případě předchůdců ZEN 3, na novou 5nm výrobu TSMC. To umožnuje masivní nárůst hustoty tranzistorů, ale také množnost masivního nárůstu taktů. A toho AMD opravdu hodně využívá.

RYZEN 7000X procesory jsou v běžných situacích i o celý 1GHz rychlejší, než předchozí generace. Až 5,7GHz mají v boostech. Nicméně je s tím spojena i vyšší spotřeba. 5nm čip může být o poznání úspornější a efektivnější, ale ne, když jej záměrně honíte o GHz rychleji než starší 7nm :). Alespoň první 4 vydané procesory RYZEN 7000X jsou primárně o výkonu, o maximálních taktech, a tak se na maximálně nízkou spotřebu nekouká. Ovšem je zde také ECO režim, který je hodně zajímavý ;).

Vedle podstatně vyšších taktů čipů přináší ZEN 4 také sama i sobě kolem 13% nárůst IPC, je zde zbrusu nový paměťový řadič, kdy AMD přechází na DDR5 paměti. Ve výbavě je nově podpora AVX-512 instrukcí atd.

Zajímavý je i ten I/O čip, který se stará o výbavu, i ten je zcela odlišný od toho v RYZEN 5000 sérii. Nově je místo 12nm vyráběný už 6nm, současně má PCIe 5.0 linky (a to dostatečný počet pro GPU i M.2 současně). Asi nejzajímavější novinkou je ale přítomnost malé integrované grafiky se všemi výhodami, co k tomu patří. Je ovšem slabší než u APU typu RYZEN 5000G, protože prioritou není výkon, ale jen to, aby zde vůbec integrovaná grafika byla. Pouze 2CU RDNA 2, ovšem v plné multimediální výbavě akcelerace formátů a s podporou HDMI 2.1 a DP 2.0 na výstupech! A má ji každý RYZEN 7000X procesor.

 

  • Konec AM4, přichází AM5 a AMD s ní má velké plány!

Ještě, než se podíváme na samotný procesor, je nutné si říci zásadní věc. Tohle není jen další nová generace procesorů, AMD dnes přichází s kompletně novou mainstreamovou platformou AM5, která střídá letitou nesmírně populární AM4. Ta překvapila naprosto všechny, když nakonec od roku 2016 podporovala hned několik naprosto odlišných generací procesorů i architektur. Nikdy v historii desktopových CPU jsme nemohli tolik různých modelů za tolik let osadit do jedné jediné základní desky. Natož aby platforma z roku 2017 mohla i v roce 2022 být stále to nejlepší na trhu. Nicméně vývoj technologií pokračuje a AM4 již došla na hranici svých možností. Přichází AM5!

Ta je zcela nová. Ač jsou procesory a patice stejně velké (40x 40mm), fyzicky jsou naprosto odlišné. AM4 používaly PGA 1334, tedy nožičky (piny) byly na procesoru. AM5 přechází na LGA, tedy piny jsou v patici. To je nutné, protože přes fyzicky stejné rozměry má novinka rovnou 1718 pinů, což prostě není fyzicky rozumné snažit se nacpat ve formě jemných nožiček na CPU. Takže s AM4 končí PGA styl procesorů.

Novinka díky tomu nabízí podstatně větší možnosti, pokud jde o napájení a jeho řízení, zvýšen byl limit spotřeby. Především ale umožňuje podporu nových generací technologií, jakou jsou PCIe 5.0 a DDR5.

Za pozornost ovšem stojí, že AMD se snaží přechod na nutnou novou platformu usnadnit. A tak přes kompletně fyzicky odlišné řešení patice, jsou nakonec AM4 chladiče kompatibilní s AM5 deskami! Což nejen ušetří životní prostředí, kdy tak nemusíme perfektně funkční chladiče vyhazovat, ale samozřejmě šetří naši kapsu i čas a testování. Ale to není vše. AMD současně slibuje, že AM5 zopakuje to, co nabídla AM4. Tedy nové desky nebudou podporovat jen jednu, ale několik generací procesorů RYZEN. Počínaje tedy ZEN 4 od dnešního dne. To je masivní výhoda proti konkurenčnímu Intelu, který nic podobného se současnými platformami slíbit nemůže, a tak v případě nákupu celého nového špičkového PC se zdá být výběr o to jednodušší.

 

  • Úvodní nabídka RYZEN 7000X se soustředí na TOP výkon

AMD v první vlně uvádí na trh 4 modely pro novou platformu. Ve všech případech jde o 7000X procesory, které jdou po maximálním výkonu, tedy taktech a tomu odpovídá i vyšší spotřeba.

Na trh ale dorazí i levnější verze s nižšími takty a podstatně nižším základním TDP, tedy i spotřebou. Současně však AMD chystá zejména pro hráče a uživatele aplikací těžících z velké cache ještě výkonnější modely v podobě RYZEN 7000X3D série. Tedy procesory s vrstvenou L3 cache, která bude zhruba 3x věší než mají RX 7000X v základu. No a stejně jako u RYZEN 7 7800X vs 7800X3D se tak dá čekat i o desítky % vyšší výkon v aplikacích, které si na velkou rychlou L3 potrpí. Což jsou překvapivě speciálně hry. Nicméně AMD oficiálně potvrdilo, že letos RYZEN 7000X3D nedorazí, jsou naplánovány na Q1 2023 a tedy do půl roku budou na trhu.

Takže se zatím podívejme na RYZEN 9 7950X, co by aktuálně nejlepší, nejvýkonnější a také nejdražší model v nové nabídce AMD pro AM5 …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 109x
Komentářů: 0
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 916x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 781x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 873x
Komentářů: 1
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1686x
Komentářů: 6
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydání
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydáníÚterý, 09 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1759x
Komentářů: 1