Alphacool Eisbaer Aurora HPE 360 AIO – TEST a RECENZE celo-měděného rozšiřitelného chladiče Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Čtvrtek, 05 leden 2023
Přejít na obsah
Alphacool Eisbaer Aurora HPE 360 AIO – TEST a RECENZE celo-měděného rozšiřitelného chladiče
Alphacool Eisbaer Aurora HPE 360 RGB AiO
Instalace a výkon
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

  • Alphacool Eisbaer Aurora HPE 360 AIO

                   – TEST a RECENZE celo-měděného rozšiřitelného chladiče

V dnešní recenzi si u nás odbude premiéru novinka od společnosti Alphacool. Model Eisbaer Aurora jsem testoval již v polovině roku 2020. V té době se jednalo o naprostou špičku na trhu v oblasti AiO vodníků napřič většinou výrobců. Od té doby Alphacool postupně vydával spíše odlehčené verze, kde se snažil snížit cenu. Ovšem nyní po skoro 2 letech vydává na trh vylepšenou verzi tohoto vrcholového modelů s přídomkem „HPE“. Ten se liší ve dvou věcech. Kompletně novým radiátorem, který přináší větší chladící výkon při stejném toku vzduchu skrz měděná žebra (radiátor je stále celo měděný) a také nové ventilátory s mnohem propracovanějším způsobem RGB osvícením.

U radiátoru se ale ještě zastavím, nová generace radiátorů od Alphacool s přídomkem HPE se spoléhá na ty samé materiály jako předchozí NexXxos, který na trhu existuje již dlouhých 10 let. Avšak HPE přináší další evoluční krok. Tím je počet vodních kanálků uvnitř chladiče a také je zde mnohem víc měděných žeber. To znamená, že v radiátoru je větší objem vody a přenos tepla je mnohem lepší než u předchozí generace. První interní testy s procesorem 10900X s TDP 350W ukázaly, že pokud porovnáme dva zcela identické radiátory, přináší HPE edice snížení teploty v radiátoru až o 4,5°C směrem dolů. Ovšem pokud zvýšíme otáčky ventilátoru a zhoršíme teplotu okolí, rozdíl se nadále zvyšuje a není problém dosáhnout na teploty až o 6°C lepší. Výrobce proto upozorňuje na fakt, že se jedná o největší evoluční skok v historii firmy, a to už stojí za pozornost.

Celo-měděnou konstrukci, tedy jak blok, tak výměník, hned tak nějaké AiO nemá, protože drtivá většina AiO na trhu má ten výměník hliníkový. Díky tomu tedy zcela odpadá problém s galvanickou korozí. Navíc je opět tohle AiO unikátní také v tom, že je také snadno rozšiřitelný třeba o chlazení grafické karty díky přítomné rychlospojce. Není tedy problém celý set rozšířit třeba i o druhý radiátor nebo klasickou expansní nádobu a blok pro grafickou kartu. Možnosti variability jsou u Alphacool velmi dobré, je to dáno tím, že tento výrobce dlouhá léta prodává hlavně profesionální skládané vodní sety a nechtěl o tuto možnost zcela ochudit ani nové méně náročné zákazníky co si koupí tyto již hotové sety připomínající AIO konkurence, kde ovšem žádné možnosti rozšíření nejsou.

Co ale jistě překvapí všechny případné zájemce o tento model, je rozhodně cena tohoto chladiče. Tu výrobce nastavil překvapivě nízko, speciálně ve srovnání s některými AiO, které zdaleka nemají výhody a prvky tohoto modelu, protože ta začíná na 5 100,-. Bohužel menší levnější modely prozatím v nabídce nejsou, ale očekávám, že se velmi brzy objeví také.

Co jistě potěší je výborná kompatibilita napříč snad všemi paticemi na trhu včetně nového AM5 pro novou generaci procesoru z rodiny ZEN4. Ovšem nechybí ani podpora pro TRX4 či LGA3647, které vyžadují mnohem větší dosedací plochu bloku na procesor. Výrobce také zachoval již roky zavedenou instalaci bloku na základní desku, kdo tedy někdy měl nějaký ten vodní set od tohoto výrobce, zde se jedná o ten samý princip. Instalace je tak velmi rychlá a jednoduchá. Výrobce poskytuje na celý set záruku dva roky.

Pojďme tedy k rozbalení samotného produktu a otestování, jaký je v praxi …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 427x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1503x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1206x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1891x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1145x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1904x
Komentářů: 3