TEST: Intel Core i7-980X: Jeho excelence, šestijádrové CPU přichází – to nejlepší pro váš PC! Tisk E-mail
Napsal Kristián "Budy" Petráš   
Středa, 24 březen 2010
Přejít na obsah
TEST: Intel Core i7-980X: Jeho excelence, šestijádrové CPU přichází – to nejlepší pro váš PC!
Core i7-980X: To nej od Intelu
Intel Core i7-980X - Retail Balení a chlazení
Intel Core i7-980X: Testovací sestava
Intel Core i7-980X: Herní testy
Intel Core i7-980X: Výkonové testy
Intel Core i7-980X: Jak na taktování?
Intel Core i7-980X: 4,7GHz se 6ti jádry!
Intel Core i7-980X: Provozní vlastnosti
Intel Core i7-980X: Hodnocení
alt

 

 

 

 

 

 

TEST: Intel Core i7-980X: Jeho excelence, šestijádrové CPU přichází

Dnes se podíváme na produkt, který nadchne každého technologického fandu. Jednoduše nejvýkonnější procesor, který si dnes můžete do domácího počítače osadit ….

Každých několik měsíců se posuneme o kousek dál. Na poli procesorů se objeví nový TOP model, který je obdivovaný mnohými, ale pořídí si jej málokdo. Občas se hranice posunou třeba jen zvýšením frekvence, ale občas je posun mnohem radikálnější a jedná se o novou kapitolu. K té se dostáváme i nyní, protože dnes představovaný procesor je první šestijádrovým desktopovým procesorem na trhu.

Světem internetu již prolétla spousta recenzí nové šesti-jádrové hračky od Intelu. Dnes přicházíme i my s naším testem a představíme vám ES procesor, který nám Intel zapůjčil pro recenzi. Čtyř-jádrová CPU jsou s námi pěknou řadu let a stále neřekla poslední slovo. Jejich výkon je plně dostačují na většinu aplikací, a v herních podmínkách se drží na výkonnostní špici. Jestli se pamatujete na první Quad Core procesor, který se na světových trzích objevil ke konci roku 2006, tak zcela jistě víte, že se jednalo rovněž o extrémní model se značením QX6700. Později přišla jeho mírně "osekaná" verze s názvem Q6600 a Q6700 a musíme konstatovat, že jestli ve vašem PC tiká některý z těchto procesorů, tak výkon vám určitě neschází. Autoři všemožných aplikací v posledních letech poněkud zaspali dobu a zapomněli na neustálý vývoj v oblasti hardwaru. A díky tomu je nástup optimalizovaných aplikací (hlavně hry) pro více jádrové procesory pomalejší, než by se slušelo. Naštěstí situace se začíná mírně obracet k lepšímu a brzy přibudou hry, ve kterých se nebude ani šesti-jádrový čip "flákat". O vydání šesti-jádrových procesorů se ví už nějaký rok, ale na jejich představení a uvedení na trh jsme si museli počkat až do současnosti.

(Intel Core 2 Quad Q6600)

V tomto měsíci konečně Intel předvedl světu, že je stále lídrem ve svém oboru. Jako první na světě nám představil desktopový šesti-jádrový čip vyrobený vyspělým 32nm procesem. Opět se opakuje situace z předešlých let, kdy jsme se prvně dočkali toho nejvyššího modelu se značením Extreme. Ke slovu se dostanou i levnější šesti-jádrové čipy, ale to až časem. Ve třetím kvartále nám Intel nabídne levnější model se zamknutým násobičem (Extreme verze jej má plně odemknutý), který bude cenově zajímavější. Ale že by se svou cenovkou zapadal do "lidové kategorie" se říci nedá. Od tohoto tu ale máme konkurenci a velice brzy se dočkáme levných šesti-jádrových čipů od AMD. Ty, vzhledem ke své ceně, budou asi pro většinu zákazníků mnohem zajímavější než dnešní Core i7 980 Extreme a jeho plánované levnější deriváty. Na druhou stranu rozhodně nehrozí, že by nabídly stejnou porci výkonu. Za ten se zkrátka platí a Intel má u svého nového modelu hned několik trumfů, které mu zajistí jasné výkonové prvenství, pravděpodobně na minimálně celý jeden rok. Jak vůbec bude vypadat nejbližší budoucnost, a aktuální nabídka na poli CPU? Podívejte se:

Serverové procesory nové generace většinou vychází jako první. Jestli je pro vás model 980X příliš drahým a na Core i7 970 se vám nechce čekat, nic vám nebrání v pořízení si některého multi-jádrového Xeonu, který pasuje do patice s1366. Velice lákavě vypadá model X5650, ten nabízí dostačující frekvenci společně s dobrý násobičem BCLK. Přetaktovat jej na 4300MHz nebude žádným problémem a cena není až tak šílená, jako za Extrémní Core i7. Na druhou stranu není úplně stejný jako desktopový model a je otázka, zda s ním bude úplně každá deska a paměti spolupracovat.

Ostatní procesory od Intelu, které jsou obsaženy v tabulce, není problém k dnešnímu datu zakoupit, ale brzy nebudou pro nás uživatele aktuálními. Model Core i7 965 a 940 se již nějakou dobu nevyrábějí a není možné je pořídit jinak než z "druhé ruky". Core i7 950 se doprodává stejně tak jako Core i7 920, ty se momentálně nahrazují modely Core i7 960 a 930 a jsou v ČR již skladem. Solidní zmatek v cenících s procesory udělají nové Phenomy II X6, jelikož se budou prodávat za opravdu pěkné ceny a je dosti pravděpodobné, že vyšachují ze hry většinu čtyř-jader architektury Nehalem. Ale pouze v případě rozumně nastavené ceny, vyladěného výkonu vůči frekvenci a dobrým provozním parametrům. Jak to nakonec dopadne, se dozvíme brzy, protože naplánované vypuštění CPU na trh, proběhne již za pár týdnů. Když se AMD vše podaří, tak jak by mělo, můžeme očekávat cenovou válku a uvedení levnějších šesti-jader od Intelu. Dle informací, co se k nám donesly, tak i7 970 není jediným multi-jadrem, které má tato mamutí společnost v záloze. Pevně doufáme, že AMD neudělá krok vedle a jejich nové procesory budou obstojně konkurovat. Nevíme jak vy, ale nám by se nějaký níže taktovaný Westmere za cenu okolo osmi až desíti tisíc korun velice zamlouval. Cenová mezera zde je, záleží už pouze, jak se předvede konkurence. Raději ale mnoho neočekávejme, Intel například nastavením cen u Core i3/5 jasně ukázal, že nemá důvod usilovat o nejlepší poměr cena-výkon na trhu a tak se obáváme, že se do toho nepožene ani po vydání X6 procesorů AMD a situace zůstane v podstatě neměnná.

  • Má šestijádrový procesor smysl?

Určitě si říkáte k čemu dnes kupovat šesti-jádrový procesor, když kolikrát je problém zatížit i čtyř-jádrový čip. Tak v první řadě, Core i7 980X není procesor pro každého. Díky své ceně si jej může dovolit pořídit pouze horních "deset tisíc". Ti, co na něj budou mít finanční prostředky a jsou takovými běžnými domácími uživateli, tak zcela jistě nebudou mít v počítači jednu grafickou kartu. Pro špičkové ATI Eyefinity až se 6 monitory, je zapotřebí více grafických karet. Ideálně rovnou dvě HD 5970 a v tomto případě narážíme na jeden drobný problém. Tyto dvě grafické karty potřebují pekelně výkonný procesor, a sebe lepší Nehalem zde v některých případech bude brzdou. Kdo má peníze na dvě tyto poměrně drahé grafiky, tak bude mít i na tento procesor a uplatnění zde jistě nalezne.

Další, komu by se takový procesor mohl hodit a hlavně by jej byl skutečně reálně schopen smysluplně využít, jsou grafici a lidé pracující velice často s 3D grafikou nebo s úpravou videa. Pro ostatní uživatele tento procesor není a nikdy nebude. Kdo se u procesoru musí ptát na jeho cenu, pro toho Core i7-980X opravdu není. Pokud jste spořivější, a čtyř-jádra jej již omrzela, může vyčkávat na nové Phenomy II X6 ,které díky ceně budou velice zajímavými adepty ke koupi pro slušné spektrum zákazníků. Core i7-980X si ale bude nadále uchovávat punc výjimečnosti a AMD jej rozhodně hned tak z trůnu nesesadí. Nyní si pojďme představit jeho excelenci … Intel Core i7-980X



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 623x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1548x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1235x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1914x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1166x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1914x
Komentářů: 3