Recenze: instantní vodní chlazení Corsair H70 - Nekompromisní chladící výkon za hubičku Tisk E-mail
Napsal Kristián "Budy" Petráš   
Úterý, 11 leden 2011
Přejít na obsah
Recenze: instantní vodní chlazení Corsair H70 - Nekompromisní chladící výkon za hubičku
Corsair H70 - Balení a obsah
Corsair H70 - chladič
Corsair H70 - Testovací sestava
Corsair H70 - výkon a teploty
Corsair H70 - Závěr a hodnocení
alt

Recenze: instantní vodní chlazení Corsair H70 -

Nekompromisní chladící výkon za hubičku

Dnes to sice nebude tak docela zaměřené na vodní okruh, ale přesto chladič Corsair H70 zapadá to této kategorie. V minulých článcích zabývající se problematikou vodního chlazení jsme upozorňovali na to, ať zapomenete na "instantní" sety vodního chlazení. Jelikož výkonnostně a hlukově oproti nejvýkonnějším vzduchovým chladičům nenabízejí nic navíc. Jenom podstatně vyšší cenu a horší provozní vlastnosti.

Naštěstí inovativní Corsair přinesl zcela nový pohled na věc a nabízí za velice lichotivou cenu zajímavý vodní set. V minulosti jsme radili, ať si dáte veliký pozor na všechny "all-in-one" sety. Především na ty od společnosti Thermaltake. Tyto chladiče jsou totiž jednak předražené a také svým výkonem dosahují jen na střední třídu vzduchových chladičů. V provozních vlastnostech také zrovna neexcelují a svým hlukovým projevem připomínají spíše helikoptéru, než klasického "vodníka". Situaci trošku změnil Corsair před pár lety se svým podařeným vodním setem H50. Chladící výkon mu nescházel, cena byla zajímavá a provozní vlastnosti nebyli špatné. Naštěstí pro nás, uživatele vysoce přetaktovaných a žravých čipů, společnost před pár měsíci představila světu inovovanou verzi tohoto chladiče. Corsair H70, který dle prezentace by měl dokázat uchladit středně přetaktovaný Core i7 až o třináct °C lépe než starší kolega. Jestli je tomu opravdu, tak se dozvíte v dnešním testu.

Otestovali jsme tedy několik chladičů, které jsou svými teplotami velice blízko chladící špičce. A porovnáme je s velice zajímavým aktérem testu - Corsairem H70 ze série Hydro-Cooler. Pasivně chlazený počítač má něco do sebe, ale jediné co vám nabídne je "hrobové" ticho. Teploty nebudou zrovna nejideálnější a hlavně si moc nevyhrajete s taktováním. Od toho jsou zde "přerostlé" obludy z řad vzduchových chladičů. Ty nabízejí dostatečný výkon a zvládnou uchladit i vysoce přetaktované six-core procesory. Jenže najdou se i výjimky, kterým nestačí ani nejvýkonnější vzduchový chladič a zde přichází ke slovu vodou chlazený počítač.

Ten nabídne brutálně nízké teploty všeho, co, vodou chladíte a to si pište, že není v PC komponenta, kterou byste nemohli takto ochlazovat. Ale především si lidé doplňují počítače vodním chlazením z důvodu lehce dosažitelných vysokých frekvencí a hlavně kvůli tichu. Správný "vodník" dokáže "ukojit" jakoukoliv konfiguraci při velice nízkých teplotách a hlavně - téměř nulovému zvukovému projevu. Odvrácenou stranou mince jsou pořizovací náklady a bohužel provozní nároky - údržba. Jednak je celý okruh velice složité poskládat a zprovoznit, ale také je nutné, jej jednou za čas rozebrat a důkladně pročistit. Galvanická koroze totiž nepříjemně snižuje průtok a zhoršuje všechny vlastnosti vodní okruhu. Jestli vás tato tématika zajímá, přečtěte si naše předchozí články na téma vodní chlazení zde a zde. Je tedy jisté, že vodní chlazení není pro každého a musíme uznat, že ani autor článku není zrovna zastáncem vodního chlazení.

Sám měl totiž sestavu kompletně chlazenou vodou a měl s ní více komplikací než užitku. Záleží tedy jen na vás a vaší nátuře. Jestli jste "hračičky" a rádi se s věcmi drbete a vyhráváte si s nimi dlouhé hodiny, bude "vodník" pro vás tím pravým. Naše požadavky na vodní chlazení jsou jednoduché. Vysoký výkon, nízká pořizovací cena, bezúdržbový provoz, tichý chod a velice snadná instalace. Jestli jsou vaše požadavky stejné, tak gratulujeme. Našli jste totiž pravého adepta. Tím je právě Corsair H70 Hydro-Cooler. Jeho cena se k dnešnímu datu pohybuje okolo 2200,-.

Starší varianta, která se stále prodává a není ji problém sehnat (za cenu do 1800,-). Byla stvořena, jako alternativa ke drahým vzduchovým chladičům. Corsair H50 měl nabídnout vysoký výkon, plně vyrovnaný s drahými vzduchovými chladiči, nízkou hlučnost snadnou instalaci a nízkou cenu. Toto vše se Corsairu povedlo a díky tomu trochu nahlodával do té doby platné hodnocení o tom, že vodní sety "all-in-one" jsou "zlo", které do vašich skříní nepatří. Bohužel ne každý si může dovolit investovat (minimálně) osm tisíc korun do vodního okruhu, a  tak trh dlouhou dobu volal po něčem, co trumfne Noctua NH-D14 nebo Thermalright IFX-14 v řádu desítek procent a udrží si cenu mírně nad High-End chladiči klasického provedení. Přivítejte tedy Corsair H70, který se svým výkonem atakuje klasické vodní chlazení, které stojí minimálně čtyřikrát tolik.

Corsair H70 je vlastně pouze vypilovaným modelem H50. Největším problémem staršího modelu byl jeho radiátor. Ten je doslova malý a jeho nízká plocha nedokáže dostatečně rychle odvádět teplo do ovzduší. U H70 jsme se tedy dočkali dvojnásobného zvětšení radiátoru a to se již silně podepsalo na naměřených výsledcích. Navíc integrovaná pumpa byla také zlepšena a dosahuje vyššího výkonu při lepších rozměrech. Vylepšení doznal i chladící blok, který je lépe vyřešen a rovněž dopomáhá k lepším teplotám. Zanechme již tedy úvodu a prozraďme si, jakých změn tato nová edice doznala a jestli je opravdu tak výkonná, jak se o ni po internetu šušká.



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 621x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1546x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1234x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1912x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1165x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1913x
Komentářů: 3