ml']='59170'; $hit['aktuality/6.html']='82756'; $hit['magazin/41.html']='119074'; $metaTitles=array(); $metaDescs=array(); $metaKeys=array(); $metaLangs=array(); $metaRobots=array(); $metaGoogles=array(); ?> Průvodce nákupem PC - 9/2010: Zpátky do školy! Nejlepší výběr počítačové sestavy - DDWorld.cz
Průvodce nákupem PC - 9/2010: Zpátky do školy! Nejlepší výběr počítačové sestavy Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 01 září 2010
Přejít na obsah
Průvodce nákupem PC - 9/2010: Zpátky do školy! Nejlepší výběr počítačové sestavy
Historické okénko - PC sestavy v září 2008
PC sestavy do kanceláře i domácnosti
PC sestavy - výkon za rozumnou cenu
Výkonné a kvalitní PC - to nej za rozumné ceny
Závěr
alt

 

 

 

 

 

 

¨

Průvodce nákupem PC - 9/2010: Zpátky do školy!

Nejlepší výběr počítačové sestavy

Tradiční dlouholetý průvodce nákupem PC sestav je opět zde. Tápete v obchodech? Už nemusíte!

Naše přehledy PC sestav vychází už několik let a vycházely také na nejčtenějších webech v ČR. Nyní se je někteří další snaží poněkud nedokonale kopírovat, ale vy můžete být stále v klidu. Nejlepší rady na nákup těch nejvýhodnějších a pro vás nejlepších komponent a celých PC sestav najdete stále pouze zde.

Na rozdíl od jiných totiž námi doporučované komponenty dobře známe, testujeme je a dokonce řadu těch sestav a kombinací známe a víme dobře, jak spolu fungují. To se poněkud liší od „skládání počítačů podle „papíru“ a ceníku“, který se praktikuje v jiných přehledech. Můžete se také poměrně snadno nechat napálit a nachytat, protože stále jsou zde věci, které kombinaci některých komponent hatí a jinak, než že si to vyzkoušíte, na to nepřijdete. Na DDWorld.cz pro vás staví sestavy ti, kteří doporučované komponenty znají, testují a používají a neviděli je jen na obrázku.

  • Novinky a aktuality ovlivňující výběr PC a komponent …

Tradičně musíme začít krátkým přehledem toho, co se aktuálně děje. Nákup PC to není záležitost jen momentální situace. Může se totiž stát, že se vyplatí chvilku počkat, protože je na obzoru něco, co silně ovlivní situaci. Samozřejmě je tu také celá řada věcí, které se vyplatí vědět a znát. Jak víte, ceny počítačů a hardwaru ovlivňuje kurz dolaru. V posledních měsících tak pro nás bylo docela draho. Nyní už je to o něco lepší a kurz se pohybuje kolem 19,6 korun za jeden dolar a tak to s výhodností nákupu vypadá nyní takto:

Lze tedy říci, že v současné situaci neklade kurzová situace vážné překážky k výhodnosti nákupu. Samozřejmě rádi bychom jako nakupující viděli dolar levnější, jako tomu bylo předloni, kdy nás stál jeden dolar kolem 16 korun. To byly ceny, jak vidíte v grafu. Bohužel nějaké velké výkyvy se v tomto ukazateli moc nečekají.

  • Procesory a základní desky

Jestli se ptáte, zda se něco závažného děje na poli procesorů a základních desek, tedy platforem, tak musíme říci, že nic. Kromě drobných cenových změn, kdy AMD posouvalo ceny svých procesorů na hodně zajímavé úrovně a pod 5000 korunami je poměrem cena-výkon hodně dobré, Intel zase o něco zlevnil pár svých dražších modelů. Obecně je ale situace stabilní a to proto, že stávající řady a modely procesorů letos končí.

Intel i AMD letos nic nového neplánují, zato začátek příštího roku začne zostra u Intelu, který nahradí současnou mainstreamovou P55 platformu a patici LGA 1156 kompatibilní s procesory Core i3/5/7 novou P65 platformou s paticí LGA 1155 s novými 32nm procesory SandyBridge, které ponesou označení Core i3/5/7 ale řady 2000. Obě platformy jsou ale nekompatibilní, takže stávající procesory do nových desek neosadíte a nové procesory neosadíte do stávajících desek. Pokud uvažujete o nákupu high-endové platformy X58, tak ta se bude měnit na X68 a nové 8jádrové Corei7 procesory až v druhé polovině roku 2011.

U AMD se už také nebude u současných modelů procesorů moc měnit. Stávající architektura procesorů definitivně končí a nová zbrusu nová architektura Bulldozer už je sice hotová, ale ještě nějakou dobu bude trvat její odladění a příprava 32nm výroby. Nové procesory čekáme až v polovině roku 2011. Na začátku roku 2011 dorazí jen první 40nm procesory FUSION, které vyzvou Intel ATOM. To jsou ale procesory, které do desktopových sestav samostatně nekoupíte, pouze se dají sehnat na samostatných základních MiniTX deskách a pro HTPC lze o nich uvažovat.

Nové základní desky s novými čipovými sadami samozřejmě přijdou společně s novými modely procesorů.

  • Grafické karty

Hlavní novinkou je fakt, že oficiálně mizí ze světa značka ATI. ATI jako firma přestala existovat už před 4.lety, kdy ji koupilo AMD. Grafické karty ATI Radeon HD 5000 jsou poslední grafické karty s logem ATI. A rozloučení je to tak více než důstojné. Dál už budou nové grafické karty řady Radeon HD 6000 prodávány pod označením AMD Radeon.

Ano slyšíte dobře, nové grafické karty AMD Radeon HD 6000 míří na trh. Již od října začne AMD kompletně nahrazovat celou svou modelovou řadu HD 5000 grafik. Letos dorazí modely HD 6700/6800 i 6900. A to stále konkurenční NVIDIA nedodala k mnoha současným modelům konkurenci. NVIDIA bohužel tvrdě zaostává a jediné zajímavé modely - GTX 460 brzy budou opět překonány.

V září dorazí GTS 400 modely, které však nedokáží překonat HD 5700 grafiky, kterým by měly konkurovat. A ty už mají přitom nástupce. V posledních týdnech se cenově propadají GTX 470/480 modely, o které není ze strany výrobců grafik ani zákazníků zájem. GTX 470 se propadá proto, že stejný výkon vám poskytne přetaktovaná GTX 460 1GB a výrobci grafik mnoho OC edicí mají, protože se jim výrobně vyplatí více než GTX 470. GTX 470 jsou tak v podstatě ve výprodeji. Stejné je to i s GTX 480. Proti nové HD 6870, která dorazí za 2 měsíce, totiž nemá sebemenší šanci a náhradu NVIDIA nemá.

Výrobci grafik to vědí a tak se do výroby GTX 480 neženou, stejně jako se do jejich nákupů neženou zákazníci. Bohužel tak vše nasvědčuje tomu, že do nového roku opět budeme vstupovat s téměř kompletní novou grafickou řadou AMD, která opět bude ve všech směrech překonávat nabídku konkurenční NVIDIA, která však už nemá v záloze žádnou novou generaci ani nic, čím by mohla odpovědět. Nově tak budou karty rozdány až s nástupem 28nm výroby, ale tyto grafiky nás čekají až v druhé polovině příštího roku.

  • Ostatní

Do běžného prodeje dorazil kancelářský balík nových MS Office. Intel pak na konec roku chystá velké manévry na poli SSD, ale levné modely těchto disků dorazí až začátkem příštího roku. U některých z vás asi bude nejvíce výběr PC sestavy ovlivňovat herní sezóna, která bude trvat 6 měsíců, a čekají nás velké herní tituly. Mnohé už nabídnou DirectX11. O novinkách na poli her vás pravidelně informujeme v našich přehledech:

Herní aktuality a novinky

 
  • Jak na PC sestavy

K dobrému přehledu musí patřit i skvělý přehled o skutečných schopnostech, výkonu a kvalitách různých komponent, z kterých jsou PC složeny. Na internetu najdete různé články s doporučením PC na nákup, ale většinou mají společného jmenovatele, kterým je, že autor sestav většinu doporučených komponent, nezná, netestoval a tak těžko může vědět vše a udělat nejlepší doporučení. Na DDWorld.cz s tím ale problém nemáme. Testujeme hodně komponent a doporučujeme tak věci, které skutečně známe, máme otestované, nebo s nimi máme zkušenosti a víme, jak se v dané sestavě budou chovat.

PC sestavy na našich stránkách jsou tedy složeny a doporučeny na základě skutečné znalosti jednotlivých komponent, žádné skládání sestav jen podle ceníků se nekoná. Víme a známe schopnosti, výkon, kvalitu i kompatibilitu všeho, co doporučujeme a téměř vše jsme měli v ruce. Dáváme i nějaké ty alternativy. Při výběru a doporučení se soustředíme na několik věci:

1, nesnažíme se vejít do dané ceny za každou cenu

Typickým nešvarem je snaha vejít se pevně stanovené hladiny, přičemž ale musíte udělat řadu kompromisů, které ve výsledku nejsou nutné, protože lepší, kvalitnější i výkonnější komponenty ve výsledku vyjdou třeba jen o pár set korun víc. Naše sestavy tedy netlačíme do striktně omezených cenových hranic, ale snažíme se na každé cenové relaci doporučit zkrátka to nejlepší a ideální, co se vyplatí pořídit. Nešetřete tedy pár korun za každou cenu!

2, Poměr cena-výkon a cena-kvalita je svatý

Nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci. Kvalitní komponenty nestojí o moc více než ty nekvalitní, přitom provozní vlastnosti mají výrazně lepší. Nešetřete za každou cenu. Neméně důležitý je poměr cena-výkon. Nenakupujte podle značky procesor ani grafiku, nekupujete nic, než logo. Žádnou prémiovou kvalitu, výkon ani jiné bonusy. Vždy kupujte to nejlepší, za vaše peníze. Jinými slovy to, co vám poskytne nejvyšší výkon s moderními technologiemi v dobré kvalitě a dobrými provozními vlastnostmi, a to vše za co nejnižší cenu. Cokoliv jiného je prostě hloupost.

3, Doporučujeme PC sestavu jako základ

V našich doporučeních nenajdete periferie, jejichž výběr je značně individuální a nelze tak doporučit objektivně, jako to lze u HW v PC. Proto výběr periferií necháváme jen na vás a snažíme se vám vyjít vstříc nějakým tím testem, kterým na nějakou tu zajímavou periferii upozorníme. V tabulkách ale uvádíme cenu potřebného OS (a vhodné verze k dané sestavě).

Pojďme se tedy společně podívat na to, co nám jednotlivé cenové relace nabízejí …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 530x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 841x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3151x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1349x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1217x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1894x
Komentářů: 1