Skvělé zprávy! BitCoin a ostatní digitální měny se propadají – velcí těžaři mezi sebou bojují. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 20 listopad 2018
altKryptoměny jsou jasný podvod, dělání z ničeho něco a poškozují i lidi mimo. Blíží se jejich konec?

 

 

Technologie Blockchainu je zajímavá a má potenciál, ale kryptoměny samotné jsou pro každého zdravě uvažujícího člověka jasné zlo a podvod, který kromě několika vyvolených všem ostatním škodí. Těžení měň je obrovské plývání zdroji, výpočetní výkon se nevyužívá k ničemu dobrému, měny využívají zločinci k praní špinavých peněz, vydírání atd. Původní myšlenka o tom, že měny budou neovlivnitelné a nekontrolovatelné už navíc jednoznačně neplatí, protože za několik posledních let se objevilo několik velkých těžařů a držitelů digitálních měn, kteří dokáží zmanipulovat „hodnotu“ měn, jak jen budou chtít. A to se údajně právě nyní děje, jak tihle velcí držitelé/těžaři bojují mezi sebou a s malými těžaři.

Ono dělání něčeho z ničeho a připisování velké finanční hodnoty reálně neexistujícím „digitálním“ měnám bylo v průběhu posledních let povýšeno na nový level, kdy vznikla řada nových digitálních měn rozdělením a oddělením se od již existující digitální měny. Bitcoin sám se rozdělil a z ničeho nic tu tak máme další „měnu“ a najednou má hodnotu a ta samotná se nyní opět rozdělila. Situace došla tak daleko, že jednotliví zastánci a „majitelé“ digitálních měn a jejich variací, si jdou po krku, velcí těžaři a držitelé měn zejména z Asie, kteří dokáží manipulovat cenou tak tlačí na menší těžaře držitele měn a snaží se je vytlačit. Aktuálně se zkrátka kryptotěžaři a kryptobaroni perou a je z toho další pokles hodnoty nejen Bitcoinu.

Ten se propadl už pod 5000 dolarů a míří ke 4000. Pořád jsou to neuvěřitelné peníze, které jsou jako hodnota přičítány něčemu, co vlastně neexistuje. Nicméně se současným propadem už jsou nervózní i dlouhodobí menší a střední investoři, protože řada z nich za podobné peníze kdysi nakoupila BitCoin, když vše rostlo do nebe a kryptobublina naplno před rokem propukla. Loni touto dobrou BitCoin rostl do nebes a atakoval postupně až 22 tisíc dolarů.

Jak se dalo očekávat, přitáhl pozornost rizikových investorů, ale také malých investorů a běžných lidí, kteří viděli snadný zisk a žádné riziko. Spousta lidí na tom samozřejmě prodělala a jejich peníze schramstli velcí držitelé digitálních měn, přesně v duchu toho, jak tyhle "měny" fungují. V současné době se bojuje o zbytky, kdy jde pořád o desítky miliard dolarů. Silnější a velcí držitelé se chtějí stát ještě silnějšími a vytlačit ty malé. Původní myšlenka digitálních měn je v přímém rozporu s tím, co se nyní děje a nikdo rozumný do toho už investovat nebude. Sám věřím v digitální měnovou budoucnost, ale ne v téhle podobě. Současné kryptoměny musí vymřít a skončit, udivuje mě, že ještě nebyly postaveny mimo zákon, protože jde o jasný podvod a past na běžné malé uživatele a bez pravidel a dohledu, které mají klasické finanční instituce. Pak se můžeme bavit o tom, jak vytvořit smysluplnou digitální měnu, která bude jen jedna. Každopádně současný stav jsou skvělé zprávy pro většinu z nás, těžení se už nevyplatí a můžeme jen doufat, že současná situace odradí od digitálních měn většinu běžných lidí. V setrvalém poklesu pokračují všechny hlavní digitální měny.

Kromě BitCoinu, který spadl z 22 tisíc dolarů před rokem na současných 4400 dolarů, padlo i populární Ethereum z téměř 1400 dolarů ze začátku roku na současných 130 dolarů. Propad postihl i Litecoin, který z 360 dolarů šel na současných 32 dolarů. Můžeme jen doufat, že pokles bude pokračovat a digitální měny se dostanou na svou skutečnou hodnotu, která je blízká nule a tohle šílené letadlo, plýtvání zdroji a nástroj pro praní špinavých peněz a zločince a manipulátory, konečně skončí. Dobrou zprávou pro nás počítačové nadšence je, že těžařská mánie je definitivně u konce, ceny základních desek, grafických karet a tak dále se tak vrátily k normálu, ceny pamětí klesají a zkrátka pro nás bude lépe. Zdravý rozum snad získává převahu, ale ještě to není úplně jisté. Konec digitálních měn v současné šílené podobě byl byl sice velkým vítězstvím rozumu, ale víme, jak to v dnešním světě chodí ... 

 


Dodatek autora: Opět se v diskusích objevují příspěvky, které nemají se slušnou a věcnou diskusí nic společného. Rád bych dotyčné upozornil na fakt, že to, že mají na věc jiný názor, neznamená, že autor článku je blbec a neví o kryptoměnách naprosto nic. Mít jiný názor na věc je v pořádku, ale to nedělá z opačného názoru hloupost, zejména když je podpořený fakty a realitou. A faktem je, že názor, který prezentuje autor tohoto článku, je velmi rozšířený, je podložený fakty o tom, co jsou kryptoměny zač, jak negativně ovlivňují reálné věci kolem atd. Stejně tak je to názor napsaný na základě dlouhodobého sledování a znalostí kryptoměn. Sám aktivně sleduji digitální měny od počátku, kdysi dávno jsem si s tím i hrál a těžil, to vše ale dlouho před tím, než to začalo mít „cenu“ a stalo se z toho obrovské letadlo, podvod, business a nástroj na praní špinavých peněz, nástroj zločinců, daňových úniků a drancování zdrojů a plýtvání energií. Znovu opakuji, věřím v digitální budoucnost, ale tou nemohou být současné digitální měny a jejich fungování a podoba, to by byla apokalyptická budoucnost. Pokud máte opačný názor, je to vaše právo, ale to neznamená, že ten váš názor je fakticky správný a že skutečně rozumíte tomu, co se děje a vidíte všechny souvislosti …

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
vladislavpokorny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 13:25:09

Souhlas.

I když mě trochu mrzí, že jsem si jich před 10 lety pár nekoupil
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 15:18:59
avatar
to jsme dva, pořád lituji, že jsem vyhodil těch 5-6 natěžených bitcoinů, co jsem kdysi měl
Kate$ka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 13:47:19

Já tomu sice rozumím prd, ale asi jako s každou možnou investyční komoditou. Co jde dolů půjde i nahoru. A co je nahoře půjde důle.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 15:20:09
avatar
komodita je něco, co fyzicky existuje a má nějakou fyzickou hodnotu ... tanker ropy, paleta zlata, tuna cukru .... ale 1000 bitcoinů žádná komodita není.
Kate$ka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 15:50:40

Je i spousta věcí se kterými se obchoduje a hmatatelné nejsou.

I kdyby tomu bylo jinak. Tak co jde dolů jde i nahoru a naopak. Vůbec se nebojím o to že za třeba 2 roky bude BTC zase nahoře a budeme si tu číst a prolomování nových rekordů.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 16:18:11
avatar
No nevím. Podle mě je to víc komodita než měna.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 16:20:24
avatar
podle mě jednoduše nesplňuje podmínky být ani jedním ... měna to není určitě a komodita také ne protože ta fyzicky existuje. Co je to tedy? Jednoduše imaginární hodnota.
Scionius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 16:44:16
avatar
Ne komodita, ne měna. Kryptoměna, viratulní měna, digitální měna. Co do čisté terminologie, s příklonem ke kryptoměně. Virtuální měnou bych spíše nazýval in-game platidla typu gold ve wow nebo platidla v uzavřených komunitach jako ruzné forum money.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 17:56:09
avatar
S měnou souhlasím, tím kryptoměny nejsou určitě.

Ale co se týče komodity...osobně to vidím takhle:

Komodita je něco, co se v jednotné či hodně podobné kvalitě dá vyrobit kdekoliv (zlato, měď, uhlí, cukr,...) a můžeš s ní obchodovat na všech trzích které to dovolují.
Můžeš jí nakupovat, prodávat, "držet" a spekulovat.
Směňuješ jí za měnu (univerzální platidlo).
Kurz je stanoven poptávkou a nabídkou.

Kryptoměnu (např. to BTC) si na celém světě může "nakopat" každý a to v jednotné kvalitě. Můžeš s ním obchodovat na všech trzích které to dovolují.
Můžeš jí nakupovat, prodávat, "držet" a spekulovat.
Směňuješ jej za měnu (univerzální platidlo).
Kurz je stanoven poptávkou a nabídkou.

V čem je rozdíl?

Proto se domnívám, že kryptoměny jsou komoditou a vlastně i důkazem, že komodita nemusí být hmotná.
Scionius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 18:35:33
avatar
Rozdíl mezi kryptoměnou jako BTC a komoditou jako uhlí je možná takový, že kryptoměny nejsou obchodovány na komoditních burzách ani nefigurují v seznamu komodit. Jak se dotýkají komoditního trhu?
Když za ně lze komodity nakoupit, podobně jako za dolar, mělo by se jednat o platidlo. Komodity se mezi sebou nesměňují, že bych si za par tun rajčat koupil par tun cukru. Prostředníkem mezi těmito transakcemi bude platidlo. Minimalně v současné časové periodě není barterový obchod zrovna v kurzu. Leda by se BTC stalo novodobým zlatem, komoditou, za které byly nakupovány jiné komodity po éře směnného obchodu, kdy zlato suplovalo roli měny.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-21 08:28:04
avatar
Dobře. Krypto není oficiálně komoditou, protože není v seznamu komodit a tak není obchodovatelný na komoditních trzích.

Ale....

Za kryptoměnu si jinou komoditu koupíš jen díky tomu, že krypto se smění na měnu.
Obchod je sice třeba jen v kryptoměně (tedy ty platíš kryptem a obchodník jej přijme), ale kdyby krypto nešlo směnit na měnu tak nekoupíš nic.

Příklad:
Máš krypto a chceš něco koupit.
Obchodníkovi (který krypto přijímá) sice tím kryptem zaplatíš, ale on jej před samotným prodejem smění dle aktuálního kurzu např. za ten dolar. To krypto si nenechá. Hlavně proto, že má nestabilní kurz a ne každý jej přijímá...není univerzální.
No, možná si nechá nějakou malou část, protože co kdyby se hnul kurz nahoru a mohl na tom ještě vydělat.
Ale to už je spekulace, stejně jako s komoditama ne?

Tedy to funguje stejně jako když máš tunu cukru, ta se smění za dolary a za ty dolary si koupíš něco jiného.

Pořád v tom vidím komoditu...nemůžu si pomoct
Scionius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-22 02:42:21
avatar
Jenže to už zavání spekulacemi o tom, jak by to mělo být, mohlo být, bude. A jelikož nemám žádnou pravomoc o tom nijak rozhodovat, tohohle se zdržím.

Pouze jsem informoval, jak to momentálně je.
jozka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - neco jako zetony 2018-11-23 16:56:20

Mno Bitcoin je neco jako kdyz se v nejake vesnici rozhodnou, ze v mistnich obchodech se da platit zetonem z mistniho kasina...
A ze kasino si nechalo vyrobit jenom omezenou radu zetonu (specialni pomer plastu, takze se neda napodobit), cim vznika jista originalita...
.
A ted otazka zni, zda zetony do kasina se daji brat jako komodita?
BlackCell [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 14:36:43

Praveze su to vobec neni dobre spravy kryptomeny su jediny nastroj slobody nad finacnymi tranzakciami
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 15:18:12
avatar
bývávala to hezká teorie na začátku ... než se toho chytli ti, kteří je dnes ovládají ;)
tastu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 19:36:55

a co jsou asi peníze, když půlku planety vlastní pár rodin, feudálů, kteří jsou stále bohatší a bohatší? pěkně jsi jim na to nalítl ;)
goo.gl/Mdkhrc
Kate$ka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 20:37:52

No přesněji to je že 99% financí vlastní 1% obyvatel země. Pro těch ostatních 99% je pouze 1%. Oběh financí jde stále dolů.
tastu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-21 07:00:09

obojí je pravda ;)
tastu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-21 07:04:07

už se tu neztrapňuj, tvé nepochopení světa je stejně velké jako HW znalosti, cenzore
a co znalosti a vědomosti, to není komodita? ta nejdůležitější ;)

jsi fakt mimo, bitcoinu nerozumíš, díky terorismu jsi schopen vzdát se svobody, jak jsi uvedl ... jsi typický konzument fake ČT či Bakakových novin

opravdu se tu snižuješ, můj respekt jsi ztratil, jak tu mažeš takovéto příspěvky ;)

nauč se alespoň základy o světě, který neznáš:
goo.gl/Bu7CrC
ku.ba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 16:07:57

Moc nechápu tady ten odpor proti BC. Je to asi podobný názor jako, že Nintendo Switch je na prd a nikdy se moc prodávat nebude...že

To co se právě teď s Bitcoinem děje je snaha o to ho potopit a to právě těmi, komu se nehodí. Bude ale stačit první krize na burze a kurz vyletí opět k nebeským výšinám.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 16:21:48
avatar
to není odpor proti BC ani digitálním měnám jako takovým, to je odpor proti současné podobě digitálních měn, zneužití myšlenky, totálnímu plýtvání zdroji a páchání špatných věcí i lidem, které s digitálními měnami nechtějí mít nic společného ...
Dzmijak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 16:56:31
avatar
Nebeské výšiny? Tak to neroztrubuj ale nakupuj kým to je lacné, aby ti to niekto iný nevyfúkol.

Z ekonomického hľadiska sa to teoreticky môže opäť rozbehnúť ale zakaždým to potrebuje násobne viac bláznov čo do toho budú slepo investovať.
Piti [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 17:34:25

Problém kryptoměn všeobecně je, že nelze určit jejich vnitřní hodnotu, jako je tomu možné u akcie, komodity, atd.

Myšlenka kryptoměn byla díky přirozené chamtivosti lidstva znásilněna a zneužita. Důkazem je 2500 existujích kryptoměn a cca 1000, které zbankrotovaly. Co je na kryptoměnách úžasného, když jich může být nekonečné množství dané pouze tím, kolik zájemců o ně se podaří najít? Pak je princip, že každé kryptoměny bude konečné množství k ničemu.
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-21 01:34:11

A bude jich ještě víc. Najdeš zájemce=zhodnotíš svoji měnu. Víc zájemců=větší kurz=máš více peněz. První kupující vyhrávají nejvíc. A výhra se neustále snižuje.
Lidi přece když na tom někdo vydělá obrovské peníze, musí tyto peníze také někdo ztratit. A rozhodně to nebudou ti nejbohatší.
Klasické letadlo to je vše.
Kate$ka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-21 07:29:10

To je určitě správná úvaha, ale na druhou stranu tohle se děje asi v každém obchodu, takže bych z toho neobviňovala BTC. Mimoto u klasického obchodu do toho ještě zasahují okolní vlivy jako daňě, inflace, politická situace a nebo stejně jako u BTC vyjádření hlavních osob. Viz třeba známý tweet Muska, že bude prodávat Teslu, který srazil okamžitě akcije o 15% dolů. Jednoduše řečeno kryptoměna není o nic horší než ta normální a ani v ničem nebezpečnější pro normálního člověka.
990 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 17:48:12

Když v r.2009 propukla celosvětová krize a banky krachovaly jedna za druhou, mnoho lidí přišlo o své celoživotní úspory a zbyly jim jen oči pro pláč. Tehdy cena Bitconu vyšplhala na nějakých 1000$ a poté se opět propadl na cca 200-300$ a na této hodnotě zůstal až do r.2016. Tehdy se také mluvilo o "konci Bitcoinu". Takže byl bych opatrný s těmi závěry.
Snowii [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 16:57:56

a jaký je rozdíl mezi ETF nebo jakýmikoliv deriváty, které reálně samy o sobě žádnou hodnotu nemají?

Suma reálných komodit je frakcí velikosti trhů a objemu peněz, které se danou komoditou zabývají a jsou na ně navázané.

Jen mám takový pocit, že tyto ti DD tolik nevadí, protože ti jednoduše nezvýšily cenu HW a nebo jim nerozumíš. Pokud si vytvořím trh nabídky a poptávky velikosti miliard dolarů na cokoliv, tak když bude poptávka a bude se obchodovat, je naprosto stejně legitimní jako trh jakýkoliv jiný, všichni na něm jsou svobodně.
Piti [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 17:27:36

ETF neboli burzovně obchodované fondy jsou vyspělejší alternativou u nás známých otevřených podílových fondů. Kurs ETF se vyvíjí podle zvoleného podkladového aktiva (burzovního indexu, komodity, atd.) Tzn. že drtivá většina ETF až na výjimky (ETF zaměřené na volatilitu VIX - index volatity indexu S&P 500) je vázána na reálná aktiva (akcie společností, nemovitosti, dluhopisy, komodity) a tyto aktiva fond reálně nakupuje. Stačí se podívat na strukturu portfolia fondů. Samozřejmě, že existují fondy typu ETN, která pouze uzavírají swapové operace.

S deriváty máte samozřejmě pravdu, velikost derivátového trhu je mnohonásobně větší než je reálná ekonomika, ale úplně bych ho nezatracoval.
Snowii [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 17:47:42

Souhlas, má to podkladové aktivum, ale v diskuzi "samo o sobě to přece nemá hodnotu" je to podobně pokřivená logika, jak toto tvrdit o kryptu třeba i v nynější podobě. Má-li něco kupce, pak to má hodnotu a to si DD může na tisíckrát tvrdit, že ne.

Jako to, že je to tu tendenční nejen proti krytpu, ale dost často obecně i v rovině názoru na HW asi pozornější čtenáři ví všichni. Já jen po pár letech nararzil opět na něco, kdy je to tak do očí bijící, že sem to potřeboval napsat - slabší povaha, no...
horst [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 17:24:06

To stejny se da rict o beznych penezich,stát jejich prostrednictvím terorizuje obcany a meni jejich hodnotu taky jak chce.Jediny rozdil je v tom, že bez bitconu se dá existovat, bez penez ne.

Jinak doporucuju inside job, proti tomu je bitcoin nevina hra.
Piti [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-20 23:57:56

Jj, Inside Job (Finanční krize) je výborný dokument
Odkaz

Doporučil bych i Margin Call Odkaz a Sázka na nejistotu Odkaz
sevos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Pravdivé informace 2018-11-21 08:35:50

Za ta léta už jsem už vím, že DD world je silně zaujatý proti crypto měnám. S tím nemám problém, je to také názor. Sám nejsem jejich zastáncem v současné podobě.

Ale proboha, když už něco hatuju tak aspoň uvádím pravdivé informace. Kde jste vzali že BTC atakoval 22 tis. dolarů (dobře možná byl myšlený Kanadský dolar)? Mrkněte sem a uvidíte, že max bylo lehce (asi $50) nad 20k https://coinmarketcap.com/currencies/bitcoin/
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-21 08:53:31
avatar
Margin Call a Sázka na nejistotu...dobré filmy.
Krásně ukazují jak se to hezky posr.lo.

Inside job? Díky za tip.
heroutm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-21 10:57:03
avatar
Další zaujatý článek někoho, koho přímo irituje to, že za včasu nenakoupil.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-21 11:13:19
avatar
Peníze které mám v účtu v Bance je taky jen záznam v databázi. Nic hmotného to není. Snad si někdo nemyslí že jsou jeho peníze v bance něčím kryté
jack.k [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-21 16:54:29

Já se musím přidat na stranu autora. Bitcoin a další digitální měny nemají žádný hmatatelný původ. Mají stejnou hodnotu jako jakákoliv herní měna, akorát ještě asi nikoho nenapadlo s těmito měnami obchodovat. To že dnešní peníze jsou už víceméně také souborem jedniček a nul našich účtech je ale zcela jiné. Za touto měnou stojí naše práce, výrobky, služby apod. Digitální měna ale vzniká z ničeho, neboť je to jen výplod jakéhosi počítačového kódu, nic víc.
Piti [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-24 23:12:10

Bitcoin klesá pod úroveň 4.000 USD !!!
Celková tržní hodnota 2504 kryptoměn klesá na 127 mld. USD.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-11-24 23:43:14
avatar
hezké ... až se těším až to bude zase pod 10 dolarů
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 567x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1529x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1228x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1905x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1156x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1909x
Komentářů: 3