EA se vrací na STEAM! Sázka na pouze vlastní distribuční platformu nevyšla. A to je dobře! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 30 říjen 2019
altJe to oficiální, EA hry míří opět na platformu STEAM, jako první dorazí nové STAR WARS.

 

 

 

 

Ať už si o STEAMu myslíme cokoliv, realita je, že prostě neexistuje lepší, funkčnější a propracovanější distribuční platforma. Bohužel. A k našemu zklamání, snad s výjimkou GOG, se nikdo pro uživatele lepší a skutečně konkurenční platformu, ani vytvořit nesnaží.

Všechny distribuční platformy v čele s EPIC, ale i EA ORIGIN, UBISOFT UPLAY atd. sledují jen a pouze zájmy vydavatelů a jdou přímo proti zájmu funkčního trhu a zájmu uživatelů. Ač mnohé tyto služby měly dnes už dlouhé roky na zlepšení a vlastní vývoj, nikdy se k tomu, co nabízí pro uživatele STEAM, ani nepřiblížily. Problém je samozřejmě obecnější a větší, digitální distribuce v řadě případech porušuje práva uživatelů, absence systémů pro reklamace her a vracení peněz, absence systémů pro možnost přeprodej her, absence možnosti přecházet s knihovnou her mezi službami apod. to by bylo na dlouho.

Velkým problémem je pak fakt, že místo toho, aby vznikaly platformy, které nabízí širokou paletu her a tyhle platformy mezi sebou soupeřily o zákazníka cenami, funkcemi a podmínkami, tak jako zákazník nemáte na výběr. Všichni vydavatelé se snažili vytvořit si vlastní platformu pro své vlastní hry. Exkluzivita je mor a velmi špatná věc. Protože nám zákazníkům nedává na výběr. Až do současnosti jsme tak byli svědky, že místo aby vznikla konkurence STEAMU jako univerzální platformy pro všechny vydavatele, vznikají jen exkluzivní platformy s exkluzivní nabídkou her. Nejkřiklavějším případem je EPIC, který nepřetahuje zákazníky lepšími cenami her a hlavně funkcemi, ale tím, že zaplatí vydavatelům za to, že hra bude minimálně nějaký čas jen na jeho platformě, která funkčně není ani stínem toho, co nabízí STEAM. Že má EPIC nižší distribuční ceny pro vydavatele? Zákazník z toho nijak netěží! Vydavatel si jen o to zvětší zisk, nebo ty peníze zaplatí za tu exkluzivitu, že hra je dostupná jen na EPIC. Jako zákazníci nemáme na výběr a možnost si hru pořídit jinde, takže co z toho máme?  

A tak oznámení, že EA se vrací na STEAM je velká věc!

  • Obrat trendu k lepšímu? Částečně …

Společnost EA po letech, kdy stáhla své hry ze STEAM platformy na svou ORIGIN, aby se nemusela dělit o zisky apod. oznámila pro mnohé překvapivě, že s touhle exkluzivitou končí. Tedy částečně. Bohužel, pokud jste se těšili, že budete tak moci smazat nepříliš populárního ORIGIN klienta a mít zase jen STEAM, tak smůla.

Hry, počínaje novým STAR WARS, sice na STEAM koupit budete moci, ale k jejímu hraní stále bude vyžadováno i ověření přes ORIGIN, takže to samozřejmě nedává moc smysl a stále musíte mít oba klienty. Nicméně i tak je to krok dobrým směrem, tedy nebudete nutně omezeni jen na ORIGIN, pokud si hru chcete koupit digitálně se všemi službami a funkcemi okolo. Jen toho ORIGINu se nezbavíte. EA chystá skrze STEAM nabízet příští rok i předplatné.

Důvodem, proč to EA vůbec dělá, je samozřejmě fakt, že sice při prodejích her exkluzivně přes svůj ORIGIN se nemusela s nikým dělit o zisky a platit provizi, kterou samozřejmě bude STEAMu opět platit, ale současně oslovovala mnohem menší skupinu potenciálních zákazníků. STEAM je prostě příliš velký na to, aby byl ignorován a EA si spočítala, že i když bude muset platit distribuční poplatky, má šanci oslovit více zákazníků a vyplatí se jí to.

Je tedy jen otázkou času, kdy krok EA budou následovat i další vydavatelé. Určitě ale považuji za nesmyslné, když vedle STEAM klienta budu muset mít současně aktivní i druhého klienta apod. Tohle opravdu není uživatelsky přívětivé řešení. A není to tím, co si pod soubojem digitálních distribučních herních platforem představuji. Ale i tak, je to výrazný obrat dosavadního trendu, kdy exkluzivita her dostupných a omezených pouze na konkrétní platformu, je ve své podstatě poškozováním práv zákazníků a bránění fungování konkurenčního prostředí. Exkluzivita nevytváří konkurenci, ale brání jí.

Má podle vás tah EA smysl nebo bude prostě problém nutná dvojice klientů?

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-30 14:03:31
avatar
Origin brzy dojde úplného konce. Naposled jsem jej použil u BF 3a 4 a hlavně u 3jky to bylo utrpení Svatýho Šebestyána. Ostatní klienty ani neinstaluju už. Co není na steamu mě absolutně nezajímá, prostě tyhle hry ať jsou sebelepší, neutratím za ně ani korunu.
Dan666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-30 15:51:12
avatar
hmm sice me taky sere mit "milion"klientu,ale ja i mi kamosi co jste BF3 hravali,jsme nemeli problem s Originem
stejne tak nemam problem GOG a ano Steam je mnohem lepsi co se tyce servisu atd.,ale jako SW me Origin nijak zvlast nenasral.Proste pokud chci neco hrat tak to prvni chci na Steam a pokud to nejde tak bohuzel kapituluji,je to asi dano tim ze vecina her co hraji aktivne ma stejne sveho vlastiho klienta a to sice WOT,Escape from Tarkov,LOLko atd.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-30 16:36:04
avatar
Origin nám běžně hlásil že nemám zakoupeny DLC balíky a podobně, pořád ho restartovat aby se načetly a když jsem chtěl zkusit BF3 asi před rokem tak mi ty DLC nezobrazil vůbec, jakobych je nikdy nevlastnil. Nasrat na celý stupidní klienty.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-30 20:37:08
avatar
Jsem na tom podobně.
Jakmile je u hry napsáno, že ke hraní je potřeba ještě instalace + registrace do uPlay, atd., tak beru nohy na ramena.
Upřímně jediná správná distribuce je GOG, kde běžící klient je volitelný a jsem majitel hry, ne jen nájemník jako u ostatních!
Steam beru na milost jen proto, že spousta her prostě jinde není a taky proto, že nedělá zhůvěřilosti typu ukončení hry při výpadku spojení se serverem uprostřed hraní (jako třeba uPlay!? ) a umožňuje hraní offline.
Dan666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-30 22:28:00
avatar
odpojeni u Uplay neni kvuli Uplay,ale kvuli tomu ze Ubisowt pouziva ve velkem DUNA ochranu(alespon myslim,Uplay jeste nemam protoze od Ubisowtu nic zatim nechci)kdezto Origin jsem nainstaloval kvuli BF:BC2,BF3 a Crysis3.GOG jsem mel jen protoze bylo zadara Shadow Warrior 2 jinac bych nikdy asi nenainstaloval a Epic jsem chtel instalovat kvuli Metru,ale kdyz jsem se dozvedel ze stejne bude na Steamu,tak si pockam a uziji si dopatchovanou hru a se slevou protoze bude rok "stara"
Rohl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-02 18:05:00

Origin byl neskutečný crash/bug fest. Moc dobře si to pamatuju když vyšel BF3 a SWTOR. Do teď ho nesnáším, co se dá dělat. Ale musím uznat že už je po těch letech alespoň trochu použitelný.
M11857 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-30 14:07:07

Rockstar a jejich social club nově s možností nákupu, ale pokud člověk chce, koupí hry a má vše na steamu, tak se toho chytli.
Kermit [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-30 15:57:35
avatar
EA se vrací na STEAM?
to je mi uplně osobně fuk hra která vyjde pod EA je odpad to samy ubisoft nekupuji a kupovat nebudu hry dělat neumějí a pokud náhodou mají dobrý nápad na hru tak ji zmrvi viz oba dily the division od ubisoftu
Dan666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-30 16:02:07
avatar
nemyslim si ze by EA ustupovalo,potrebovalo nejak prosadit svou platformu a nyni kdyz uz lidi +- Origin maji a jsou snim taky+- smireni,tak jdou z5 po zisku(to co "prodelavali"kdyz nebyli na Steamu se da brat jako marketing Originu.Podle me to same dela Epic games launcher na sve prosazeni pouziva exkluzivitu titulu+marketingove keci jak Steam okrada vyvojare,pritom Steam ma mnoho servisu k hram ci support centrum atd. a to neco taky stoji,kdesto Origin,Epic,Uplay atd.maji .......
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-30 17:43:51
avatar
Škoda, že nejsou více i na gogu, zejména u některých starších her bych to uvítal. Steam není o moc lepší než Origin. Jinak mi vadí ,že ceny jsou plus mínus stejné na různých klientech ,když provize je jiná, proč nejsou hry na Steamu dražší o provizi, pak by spousta lidí koupila na Originu dobrovolně. Naopak mi vadí různé ceny podle regionů...
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-31 13:04:48
avatar
Na jaký platformě to je je mi celkem jedno.. hlavně ať to není osekaný obsahem, nasraný mikrotransakcema a slot machines na coiny za real money... to bych blil

No aby si ve výsledku ten přechod a pokles jejich marže nevybrali na hráčích prostřednictvím shora uvedeného...
schali [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - EA ORIGIN 2019-11-01 10:29:48

Myslím ,že se dá považovat za velkou čest, když nemáte ani jednu hru v EA ORIGIN a nemáte to tím pádem vůbec nainstalovaný. Je to i můj případ. Dokud EA nevydá skutečně revoluční špičkovou hru(to nevydá nikdy), tak budu EA naprosto ignorovat.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 212x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1443x
Komentářů: 7
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1177x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1875x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1135x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1902x
Komentářů: 3