Sociální sítě jako technologie selhávají. Bude líp? Facebook a další zablokovaly Donalda Trumpa. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 09 leden 2021
altProvozovatelé sociálních sítí konečně jednají dle vlastních pravidel? Změny v algoritmech jsou nutné.

 

 

 

 


Varování: Článek je názorem autora, co by provozovatele služby a platformy. Je záměrně delší a vyžaduje přehled o situaci, nadhled a kritické myšlení ...


Pokud nežijete v jeskyni, tak asi víte, co se právě odehrálo v USA. V zemi, která byla dlouhá léta majákem našeho typu svobody a demokratického zřízení. Jakkoliv je nedokonalá, je to pořád zdaleka to nejlepší, co na světě existuje. USA byly místem, kam lidé z celého světa posledních 200 let utíkali za svobodou. Během posledních 4 let jsme však byli svědky v přímém přenosu rozkladu společnosti USA, což nevyhnutelně negativně ovlivňuje a oslabuje celou Euro-Americkou civilizaci a kulturu, ve které společně žijeme. A velkou měrou se na tom podílejí technologie jako sociální sítě. V čele s Facebook a Twitter a dalšími, kteří mají obrovskou moc, se kterou však přichází obrovská zodpovědnost za to, co se na nich objevuje a co tam uživatelé dávají a jaké informace sdílejí, jež se ovšem snaží vyhnout.

Ačkoliv provozovatelé sociálních sítí mají jasná a většinou rozumná pravidla, některým uživatelům opakovaně tolerují jejich porušování (což je případ i streamovacích služeb jako Youtube nebo Twitch, kde pravidla zjevně platí jen pro někoho). Tím nejzářivějším případem a je uživatel jménem Donald Trump. S historickou ostudou končící Americký prezident, kterému Facebook, Twitter a některá média, umožňovaly šířit jednoznačné a nehorázné lži, které jsou urážkou demokracie a svobody slova samotné. A ještě ho v tom podporovaly. Proč? Protože pozornost = více kliků, více shlédnutí, více peněz z reklam.

Marně mnozí upozorňovali, jak nebezpečné to je. Jak lži a fake news, podrývání skutečně nezávislých médií, podrývání demokracie a demokratických nástrojů ze strany Donalda Trumpa a jeho zločinecké rodiny a mnoha soudy odsouzenými spolupracovníků, rozvracejí společnost. Jsou prostě lidé, kteří těm šíleným lžím a nesmyslným konspiracím věří. Lidé, kteří žijí v naprosté alternativní realitě a vesmíru. A jsou jich miliony nejen v USA a zásadní roli v tom sehrávají informace a fungování sociálních sítí. Z těch sociálních sítí, které lži a fake news šíří neuvěřitelnou rychlostí. Z těch sociálních sítí, jejichž algoritmy cíleně udržují uživatele v jejich omezené názorové bublině, namísto toho, aby jim předkládaly skutečná fakta a nutily je ke kritickému myšlení a zpochybňování vlastních názorů a postojů.

  • Sociální sítě jsou jako technologie rozbité a špatně navržené

Sociální sítě přitom mají jasná pravidla. Která ale zjevně platí jen pro někoho. Donaldu Trumpovi a mnohým jemu podobným (ovšem téměř nikdo neměl takovou výsadní pozici) je konstantní porušování pravidel nepokrytě tolerováno, ba dokonce je v tom podporují a mnozí tomu tleskali. Což Facebook nyní jednoznačně přiznává, protože prý politici jsou něco jiného než běžný člověk (s čím bytostně nesouhlasím). V čem je politická lež jiná od běžné lži a zavádějící a potenciálně velmi nebezpečné? Vše nyní dospělo k nevyhnutelnému.

Ozbrojený útok fanatických Trumpovců na Americký Capitol, sídlo Kongresu a Senátu v průběhu již jen formálního sčítání hlasů volitelů a oznamování výsledků voleb nového amerického prezidenta dne 6.1.2021. Ostudný den, který se zapisuje do historie nejen USA. Donald Trump a jeho zločinecká organizace opakovaně skrze média, a hlavně sociální sítě, lhala o údajných volebních podvodech. A to přesto, že ve více jak 60 soudních sporech, kterými napadaly výsledky hlasování (na což měly právo), neprokázali, byť jediný podvod nebo nepravost. Ba dokonce, protože u soudu jste pod přísahou a lhaní má značné důsledky na rozdíl od lhaní na Facebooku nebo v TV a mítincích, Trumpovi zástupci opakovaně potvrzovali, že nemají žádné důkazy a vlastně neví o žádných podvodech. Proto soudy ani nemohly rozhodnout jinak, Trump a jeho právníci chodily k soudům bez důkazů, protože o ně vlastně nikdy nešlo. Byla to cílená hra na část fanatických příznivců a konspirátorů, kdy na rozdíl od soudů, kde museli popravdě přiznat, že žádné podvody nebyli, na veřejnosti mohli lhát bez hrozby trestu.

Ty lži o podvodech a jak jim byly údajně volby ukradeny nikdy neměly být na sociálních sítích ani médiích tolerovány. Věděli, že lžou a věděli, že miliony jim věří. Ostatně vybrali z nich stovky milionů dolarů. O to šlo. Nikdy jim nešlo o demokracii nebo voliče, natož právo atd. Šlo o ty stovky milionů dolarů, které jdou Trumpovi a jeho rodině do kapsy z příspěvků jeho voličů. Věděli, že žádné podvody nebyly, protože ty volby pořádali a dohlíželi na ně! Úřady pod vedením Donalda Trumpa opakovaně potvrdily, že žádné volební podvody se nekonaly a vše zásadní proběhlo bez problémů. A fakt, že Trump účelově lhal potvrzují ti, kteří aktuálně jeho řady a služby rezignacemi opouštějí, tedy mnoha klíčových pracovníků jeho administrativy v Bílém domě. Když už i tihle lidé, kteří mu lhaní umožňovali a účastnili se ho, říkají že mají dost, to už musí být něco.

Ten fakt, že šlo volby, které pořádala vládnoucí strana Donalda Trumpa, je v celé věci klíčový. A speciálně v drtivé většině států, kde byly třenice největší, vládnou přímo Republikáni, nikoliv Demokraté, kteří v nich nakonec vyhráli. Samotné hlasy byly počítány pod neustálým dohledem kamer, zástupců obou stran a výsledky schvalovány komisemi, tvořené často vládnoucími republikány v mnoha klíčových státech. A byly schváleny, protože nebyly zaznamenány žádné hromadné podvody ani nic protizákonného. Ať si o USA myslíte cokoliv, je naprosto jasné, že USA nejsou Rusko nebo Bělorusko natož Čína, kde jsou volby jen jako a podvod od začátku do konce, protože u moci se drží jedna strana neustále. V USA jsou minimálně dvě velmi rozdílné strany a uvnitř nich několik dalších menších a všichni zjevně bojují neustále – dosud však víceméně v mezích fungující politické soutěže a zákonů. Důkazem, že to prostě sice nedokonale, ale alespoň trochu demokraticky funguje, že volby nejsou předem rozhodnuté natož aby to někdo řídil ala Deep State, je ostatně právě fakt, že Donald Trump byl vůbec zvolen a ujal se úřadu prezidenta. To samo je důkaz, že volby a hlasování v nich mohou změnit a mění hodně. A stačí relativně málo.

Byly zaznamenány oficiálně některé volební podvody ovšem bez jakéhokoliv zásadního dopadu na výsledek. Jedno opakované hlasování (poštou a pak osobně) a pak dvojí hlasování, jednou za sebe a jednou za mrtvého člena rodiny. V obou případech šlo o republikány a hlasy pro Donalda Trumpa. Nicméně podobné jednotlivé případy nejsou až tak neobvyklé, vyskytují se, ale jsou ojedinělé, a hlavně nemohou na celkovém výsledku voleb, kde jde více jak 150 milionů hlasů, nikde cokoliv změnit. Pokud by k nějakým rozsáhlým volebním podvodům došlo, tak aby měly šanci něco změnit, muselo by se na tom podílet obrovské množství lidí (miliony), takže podobné spiknutí by nebylo možné udržet pod pokličkou. A především USA by bylo první zemí na světě v celé lidské politické historii, kde by takhle podváděl ten, co není u moci a nemá tedy příležitost, přístup ani možnosti ty podvody dost dobře spáchat. Bohužel tahle logika a zdravý rozum jsou něco, co lidem z kultu Donalda Trumpa, naprosto uniká. Problém by to nebyl až tak velký, pokud by hlavní nástroj dezinformací, tedy sociální sítě, dodržovaly vlastní pravidla a fungovaly tak, aby tyhle lidi v jejich alternativní realitě a síti lží, permanentně neudržovaly.

I skrze ně tak Donald Trump v projevu před tlupami svých pomatených fanatických příznivců, vyzval všechny ke zvrácení v té době již nezvratitelných, dle zákona a soudů legitimních potvrzených výsledků svobodných demokratických voleb a pochodu na Capitol. A tak se také stalo. Výsledkem je dosud 5 mrtvých, značné materiální škody na symbolu demokracie, ale především historické znemožnění USA a jejich pověsti. Nesvobodné diktátorské země jako Rusko a Čína se teď USA hlasitě smějí, a tím se smějí nám všem a našim demokraciím a svobodě, kterou konstantně napadají. Často právě skrze sociální sítě, kde mají armády trollů podrývající systémy a útočící na slabší jedince podléhající konspiračním blábolům. Platí, že čím větší chaos na Západě, a tedy i v našich státech, tím lépe pro ně.

Donald Trump se svou hordou za pouhé 4 roky dokázali něco neuvěřitelného. Dovést USA z pozice majáku demokracie a respektovaného silného světového státu, do pozice tzv. banánové republiky. Bez přehánění. USA vyklidily pole v mnoha oblastech světového dění, a na jejich místo rychle přispěchala Čína se svými zájmy, které jsou velmi vzdálené zájmům demokracie a svobody. Ten posun je hmatatelný. A tomu přímo asistovaly sociální sítě jako Facebook a Twitter, které 4 roky umožňují šíření prokázaných lží, manipulací a fake news končícího Prezidenta, jeho poskoků a mnoha jim podobných. Je smutné, že teprve teď se Facebook/Instagram, Twitter a další oznamují zablokování profilů Donalda Trumpa a jeho poskoků ničící demokratické struktury na neurčito, za opakované porušování pravidel a vytváření a eskalaci zjevně nebezpečné situace.

  • Svoboda slova je právo, které má ale jen omezenou platnost!

A než někteří začnou řvát cenzura a podobné nesmysly, tak by měli vědět, že Facebook, Twitter atd. jsou soukromé společnosti/služby/prostor. Nevztahuje se na ně právo na svobodu slova/projevu, nejsou veřejným občanským prostorem v majetku a řízení státu. Jsou soukromým prostorem a mají plné právo dávat prostor jen tomu, co uznají za vhodné, a musejí tak činit jen v rámci zákona. Vaše ústavou dané právo svobody projevu se vztahuje jen na veřejné prostory a vyjadřování směrem od Vás ke Státu. A to platí v USA jako i u nás! Cenzuru může provádět jen stát a on ji provádět nesmí. Pokud ale Facebook nebo twitter smaže co napíšete a zabanuje vás, není to cenzura, je to jeho plné právo a vy máte právo tyto služby nepoužívat.

Nemáte, ovšem žádné právo si bez omezení říkat co chcete ve vztahu k jiným soukromým osobám, ve vztahu k soukromým společnostem. Nemáte prostě právo si říkat co chcete a kde chcete. Takové právo vám Ústava ani zákony nedávají. A to proto, že vaše právo končí tam, kde začínají práva druhého. Mnozí, kteří se svobodou slova ohánějí, si tak pletou svobodu projevu a demokracii s bordelem a sociální sítě výrazně zesilovaly tyhle v normálních podmínkách okrajové hlasy.

Proto nikdo nebránil Donaldu Trumpovi ve vykřikování těch jinak jasně vyvrácených lží a útoků na všechny kolem, na trávníku před Capitolem. Zda to bylo vhodné v jeho pozici, to celé je úplně jiný problém a jiná diskuse. Mě jde v tomto případě a v tomto článku o sociální sítě a jejich provozovatele, protože ať se nám to líbí, nebo ne, přímo nás obklopují a ovlivňují zásadně celou společnost a vývoj.

Sociální sítě jsou skvělá věc a skvělý nástroj. Nicméně případ Donalda Trumpa, poslední 4 roky a události posledních dní jasně ukázaly, jak nebezpečné jsou, když se zneužívají k šíření lží, ve kterých navíc své uživatele ještě algoritmy udržují. A nejde zdaleka jen o Trumpa. Skvělým příkladem je třeba neuvěřitelné posilování hnutí, které si myslí, že Země je placatá. Nebo posilování hnutí odpůrců očkování apod. Za normálních okolností okrajové skupiny lidí, kterým by se nevěnovala pozornost. Tu jim ale sociální sítě v současné podobě umožňují získat, ba dokonce je v tom podporují a rozšiřují to absurdních a nebezpečných měřítek.

Tohle se musí změnit. Sociální sítě musí začít poskytovat uživatelům nejen ty informace, které odpovídají jejich názorové bublině, ale hlavně je prokládat ověřenými informacemi a fakty z objektivních a nestranných a různorodých zdrojů. Zda tento smutný případ povede ke změně fungování sociálních sítí? To nevím, přál bych si to. Hodně by pomohlo, pokud by provozovatelé zajistili vymáhání a fungování těch pravidel, která už mají a nedělali některé uživatele, speciálně kontroverzní politiky, nedotknutelnými. Není žádný rozdíl mezi Donaldem Trumpem a jakýmkoliv jiným uživatelem té sociální sítě, kromě toho, že doposud pro jednoho pravidla platila a pro druhého evidentně nikoliv.

A pokud si někteří myslí, že se nás v ČR tyhle věci netýkají, tak pokud něco poslední 4 roky ukázaly, tak že se nás to sakra týká. A to tak, že naprosto zásadně. Silné fungující prosperující USA potřebujeme k silné prosperující Evropě a ČR. A především žijeme na stejné planetě. A máme tak velké problémy, které vyžadují spolupráci, když ne celé, tak většiny planety. Svobodný Internet v otevřené podobě, jak jej známe, je především naší Západní kulturou a výdobytkem. A Sociální sítě jsou jeho zásadním prvkem a stejným pro všechny, který zjevně potřebuje zlepšení. Ať chcete nebo ne, ať je sami používáte nebo ne, naprosto jednoznačně zásadně formují a ovlivňují společnost a dění v ní.

Mají lidi a společnost spojovat, nikoliv rozdělovat, což však poslední roky díky umožňování šíření lží a dezinformací v krátkém čase, dělaly a stále dělají. Ty jejich základní algoritmy jsou tak navrženy. Jako technologie jsou jednoznačně rozbité a jde o designovou chybu částečně podpořenou tím, že tlak na jejich zodpovědnost za obsah, není tak velký, jak by asi být měl. Situace v USA je toho jasným důkazem a situace v ČR je úplně totožná, jen obvykle s několika letým zpožděním eskalací vývoje. Je to varováním, že sociální sítě se musí změnit. Šíření lží, dezinformací a trhání společnosti nesmí být snazší, než její spojování. Algoritmy se musí výrazně změnit. Mít názor je dobrá, ba přímo nutná a vítaná věc, ale pravda jako taková je vždy jen jedna. Můžeme na ní mít různé názory a pohledy na ni a diskutovat o nich, to je pointa demokracie a svobody. Ale nelze vydával lži, konspirační teorie a fake news za názory a fakta do věcné diskuse. Mnoho lidí dnes díky sociálním sítím žije v naprosto alternativním vesmíru, kdy bude prakticky nemožné je vtáhnout zpět do reality. Situace je varováním pro všechny, a šance i čas na změnu k lepšímu, zde je a sociální sítě jsou jen začátek …

Technologie jsou dobrá věc, ale v tomto případě byly a jsou jednoznačně špatným sluhou (nebo pánem pro mnohé). A z pozice člověka, který technologiemi žije, jsem velmi velmi zklamaný, kam až situace došla. Tím spíše, že Donald Trump je jen špičkou ledovce a nejzářivější případ toho, jak takhle to prostě nejde. Zdaleka není jediný problém svého druhu a není původcem problémů jako spíše důsledkem. Diskuse na téma sociálních sítí probíhají roky a nic se neděje. Přišel čas skončit s diskusemi a začít jednat. Protože pokud Facebook, Twitter a další sociální platformy dávající takový prostor lžím, dezinformacím a konspirátorům urychleně nezmění algoritmy a nezačnou vymáhat svá pravidla, dojde k něčemu mnohem horšímu. Už pro ně samotné, jejich budoucnost a jejich fungování by bylo dobré, aby začaly skutečně jednat a využívat potenciál svých technologií správně ke spojování společnosti, nikoliv štěpení tím, že zesilují okrajové a kontroverzní hlasy a budují alternativní faktům odporující realitu … diskusí už zkrátka bylo dost.

 Tohle je možná ten moment, kdy stojíme na rozcestí. Buď se vydáme cestou, kdy nás technologie zničí, nebo posílí. USA i Evropa musí zakročit, společně a vyvinout větší tlak na provozovatele sociálních sítí ohledně jejich odpovědnost za obsah včetně lží, které se na jejich platformách objevují. Pokud ne dojde k mnohem horším událostem …


 

Doplnění článku: Donald Trump a řada dalších dostali trvalý BAN na Twitteru, bany a Facebooku a dalších sítích a službách. Google začal blokovat extrémistickou síť Parler tím, že ji smazal ze STORE a totéž udělá APPLE na své platformě, pokud PARLER nezačne během 24 hodin stejně jako Twitter a Facebook odstraňovat extrémistické příspěvky, což se jistě nestane. A přidávají se další služby včetně REDDIT atd. Chce se říci konečně. Přišel čas začít chránit naši svobodu a demokracii. A začít se musí tím, že je třeba některé naučit, že svoboda slova není a nikdy nebyla absolutní. A že lži nejsou legitimním názorem do rozumné diskuse a neměl by se jim dávat prostor. Není ještě pozdě udělat ten úklid a situaci zachránit. A snad se tak právě děje, protože jinak o tu svobodu a mír můžeme také rychle přijít.

Trefné je přirovnání mnohými k situaci nacistického Německa. Jestli pak víte, že se Nacisté dostali k moci legálně právě skrze svobodu, kterou ovšem ohýbaly a zneužívaly přesně tak, jak to (sice o poznání hloupěji, ale s větším a rychlejším dopadem), dělá Donald Trump a mnozí jemu podobní? Historie má tendence se opakovat, a mnohé události posledních dní přesně odpovídají dění, které vedlo k situaci Německa těsně před pádem demokracie a vyvoláním 2svv … právě proto je tak zásadní, aby si provozovatelé sociálních sítí a služeb uvědomili, jak velkou mají zodpovědnost a nemohou tolerovat věci a porušování většinou rozumných pravidel, jako dosud u některých dělali. Současně také musíme tolerovat jejich svobodu, kdy provozovatelé služeb mají plné právo nebýt spojováni s lidmi, se kterými spojovány být nechtějí. Nikdo navíc nezakazuje těm lidem a službám ty jejich názory a postoje, ale Google, Apple, Twitter, Facebook nemají žádnou povinnost vám jejich služby a prostor poskytovat, takže dožadovat se toho je absurdní. Současně vám nikdo nebrání udělat si vlastní Goole, vlastní Facebook s vlastními pravidly. Technologie v tomto ohledu hrají klíčovou roli, a máme technologie na to, aby sociální sítě a obsah na nich fungoval dobře a ku prospěchu svobodné demokratické společnosti, ale nebyly tak nastaveny.

  • Vlastní zkušenost aneb funguje to!

Tak snad bude líp. Ze své zkušenosti mohu říci, že pokud začnete mazat a banovat lži a toxické uživatele jako provozovatel webu, výrazně to pomáhá! V diskusích se začnou objevovat i normální lidi v mnohem větší míře, kterým trollové a lháři brali prostor a dělali z „diskusí“ peklo. Současně jako autor webu máte mnohem větší klid a více času na práci, když konstantně nemusíte tyhle exoty a jejich lži řešit. Přitom to není cenzura, protože jim nezakazujete udělat si někde jinde svůj blog a říkat si tam ty jejich nesmysly od rána do večera. Ani nemohu vyjádřit, jak moc velký rozdíl udělá, když smažete lži a zabanujete jen pár jedinců z mnoha tisíců. Jak značné zlepšení to má pak na atmosféru na webu a klid na práci. Přesně to zažívají Twitter a Facebook, kde odstraněním několika tisíc jedinců vytvoří klid pro desítky a stovky miliony dalších, kteří o diskusi s fakty a diskusi v realitě (nikoliv žití v alternativní realitě a lhaní o všem) mají skutečně zájem. Jde o to se toho nebát. Drtivá většina lidí je prostě dobrá, značná část z nich je jen jednoduše ovlivnitelná, a tak jde o to neposkytovat prostor těm, kteří toho zneužívají a ohrožují tak samotné bytí nás všech.

Musím říci, že na DDWorld.cz mám ještě mezery, je tu pár dalších trollů, a hlavně se někteří staří snaží „nepozorovaně“ vplížit zpět, ale pracuji na jejich eliminaci. A vidím kladný přínos, protože do diskusí konečně přichází více normálních lidí, čtenost je lepší a celkově mám více času a klid na práci a prostě web je, a hlavně bude lepší. Mrzí mě, že jsem dlouhá léta toleroval některé jedince a jejich lhaní a také některé firmy a jejich přístup vůči nám, protože jsem doufal, že se změní a zlepší. Ale byl jsem naivní. Takže v tomto ohledu vlastně provozovatelům sociálních sítí nevyčítám, že jim tak dlouho trvalo zabanovat lidi jako Donald Trump. Stejně jako já mnozí určitě doufali, že se prostě dotyční zlepší, že začnou být dobří, ale bohužel si musíme přiznat, že někteří jsou ztracený případ a dávat jim prostor znamená zadělat si na velké potíže pro sebe i ostatní.

Mrzí mě, že jim to trvalo tak dlouho, ale jako provozovatel vlastní platformy potýkající se s podobnými problémy jen v mnohem menším měřítku, chápu. A není zde tak vlastně o čem diskutovat, takže to u toho necháme ....

 

 

 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1386x
Komentářů: 6
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1144x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1857x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1124x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1898x
Komentářů: 3
PUBG slaví 7 let – přechází na Unreal Engine 5!
PUBG slaví 7 let – přechází na Unreal Engine 5!Úterý, 12 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1858x
Komentářů: 1