Youtube testoval až 10 nepřeskočitelných reklam a 4K jen pro platící uživatele. Jak to dopadlo? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 20 říjen 2022
altGoogle se snaží zvýšit příjmy, jak jen to jde. Neřeší ale největší problémy platformy.

 

 

 

 

Služba Youtube společnosti Google je revoluční projekt. Dnes už si bez ní nedovedeme Internet ani představit. Stejně tak si mnozí nedovedou představit jakou práci a kolik to stojí udržet takovou zásadní celosvětovou službu v chodu. Miliardy uživatelů znamenají obrovské nároky na výpočetní výkon i přenosovou soustavu světového Internetu. Samotný provoz stojí minimálně jednotky miliard dolarů. A asi neexistuje dnes moc společností, které by to v tomto měřítku vůbec byly dnes schopny provozovat, mimo Google. Tím spíše, že Youtube je fakticky pro všechny zdarma!

Placený je z reklamy, a té tam viditelně přibývá. Google dává dnes reklamy téměř před každé video a některé už nepřeskočitelné. V posledních týdnech zkoušel dokonce blok o až deseti nepřeskočitelných reklamách. Vyšlo ovšem najevo, že šlo spíše o chybu nastavení testování, kdy Youtube v praxi na omezeném vzorku uživatelů testoval více reklam, ale těch 10 bylo extrémem a chybou a v praxi rozhodně tolik reklam běžně nebude. Nicméně zcela určitě reklamy přibude. Velký problém pro Google jsou ovšem výborně fungující blokátory reklam, přímo rozšíření prohlížečů, čemuž chce firma udělat přítrž. Tedy alespoň ve svém prohlížeči Chrome, který dostane příští rok novou verzi, jež omezí jednu z klíčových komponent a prvků, díky kterým jsou blokátory reklam tak funkční dnes.

V souvislosti s tím se také YT testoval 4K rozlišení videí jen pro předplatitele. Tedy přesněji zda Youtube premium, kromě omezení reklamy, by nabízelo také jako bonus možnost 4K rozlišení. Nicméně nakonec se po mnoha spekulacích nechal Google slyšet, že tento experiment končí. 2160p rozlišení zůstane zdarma a přístupné pro všechny.

Upřímně, stejně jako mnoho lidí v businessu, já osobně bych neměl nic proti, kdyby 4K bylo za to předplatné. Na rozdíl od jiných věcí, za které se obvykle předplatné vybírá, videa ve vyšším rozlišení znamenají pro danou službu opravdu nezanedbatelné reálné náklady. 4K kvalita znamená podstatně vyšší nároky na datový prostor a tedy vše s tím související. Přitom většině lidí je v praxi jedno, jestli sleduje 4K nebo FullHD, protože rozdíl mnozí nepoznají. Poznáte kvalitu zvuku, poznáte samozřejmě rozdíl mezi 460p a 1080p, ale pro mnoho uživatelů už není zásadní praktický rozdíl mezi 4K a FHD rozlišením videa, speciálně pokud jej sledují na tabletech a mobilech.

Samozřejmě je hezké, že Youtube nadále bude nabízet 4K zdarma pro všechny. Na druhou stranu, jestli by většina uživatelů spíše neuvítala 4K jen pro platící a tedy mnohem menší náklady na provoz 4K pro youtube samotné, protože by jej využíval jen zlomek uživatelů, a tím pádem možnost/nutnost méně reklam pro všechny ;). Osobně si myslím, že hlavní důvod, proč bude 4K i přes ty náklady nadále zdarma, je prostě že Google chce posouvat hranice a chce mít náskok před všemi ostatními, protože většina podobných služeb, 4K rozlišení s ohledem na nároky zpoplatňuje …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
GeoTech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-21 21:40:07

Vdaka bohu za adblock a Firefox ... Ked si niekedy spustim youtube v android apke s tymi reklamami to je nepozeratelne. Asi pred 15 rokmi som uplne prestal pozerat TV presne kvoli reklamam. Vyzera to ze podobny osud caka nakoniec aj youtube.
Dudo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-21 22:09:49
avatar
presne tak , líška a adblock for YT
Prometheus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-21 22:14:11

Blokátory reklam naštěstí existují a vadí mě, že mě s tím stránku otravují a co jako že je člověk používá? Samotná reklama mě nevadí ale to, že reklamy zabírají velké místo obrazovky nebo něco vyskakuje. Dále ještě něco udělat s automatickým spouštěním videí, která buď zobrazím na monitoru jako u Seznamu, když se dívám na zprávy z jiných serverů nebo náhodou jen kurzorem myši najedu. Co to proboha je? Pamatujete, jak stahování programů, her a filmů je krádež a jak počítali škodu, tak se podle nich jednalo o fyzickou krádež? Zajímalo by mě, jak by reagovali, kdyby šli normálně po ulici a kolem nich by někdo šel a neustále ukazoval reklamy nebo zprávy.
kidd.hombre [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-22 00:26:19

staci si predplatit premium a mate to bez reklam
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-22 01:34:42

Nebezpečné kreditkové platební metody si může Google nechat v americe.
To je problém přidat jednorázové anonymní platby?
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-22 08:03:18
avatar
A nebo by člověk měl umět používat virtuální kartu a je taky po problému
DandaH [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-23 11:11:03

a nebo mít jednu kartu s limitem jen pro platby na netu. jinak Premium YT mám asi dva roky a nemůžu si to vynachválit. pořizoval jsem to hlavně kvůli dětem, jelikož oni často sledují pohádky apod a reklamy byly za trest. Blokátory řeší možná android nebo windows apod. ale Apple TV, aplikace v chytré TV už tak dobře vyřešit nejdou. Zkoušel jsem i PiHole ale nebylo to ono. Zlaté premium
Sephinothf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-23 15:49:24
avatar
Co tak mít jinak nastavé limity na fyzickou a virtualni použitelnost,...
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-23 20:55:03

Ideálně v kombinaci s VPN ... když si vyberete Turecko, máte premium doslova za pár korun měsíčně . VPN stačí mít aktivní při objednávce. Dál se vám Youtube přepne na CZ verzi, ale nadále premium
Na PC bych to neřešil, tam jsem reklamy na Youtube neviděl ještě nikdy, ale kvůli mobilům jsem to musel pořídit. Tam to bylo takové čisté řešení
Goloka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-24 20:23:20
avatar
Já mám v počítači i na mobilu Firefox s addonama AdBlocker Ultimate + uBlock Origin + Privacy Badger a žádné reklamy nevidím.
free.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-21 22:16:36

Já jim nezapomenu skrytí počtu disliků
TeeJay [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-22 19:26:15
avatar
Na to je taky rozšíření, které to zase zobrazí. Asi tu informaci má YT stále někde dostupnou.
free.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-22 20:35:59

To rozšíření mám. Disliky u starších videí si uložili do databáze. U novějších videí to dopočítávají nějakým algoritmem + berou údaje od lidí s rozšířením, kteří dají dislike. I tak to není přesné.
Chybí mi to hlavně u tutoriálů, protože člověk tak hned poznal ty nesolidní.
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-21 23:10:10
avatar
Youtube a Google je pro me naprosta zumpa, kvuli tomu jak omezuji uzivatele! A to, jak odstranili dislajky byla posledni kapka. Jestli z chromu zmizi adblock, tak proste prejdu na jiny prohlizec.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-22 06:13:42

Ja zase použivam Operu 25 let a spokojny
Jedine čim ma naštvali že nefunguje na Opere automaticky prekladač a kôli tomu musim chodiť na chrome... proste božie utrpenie ale čo už ked opera nepreklada.
n3v3r3k [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-22 08:31:30

4k na ytbu nepotrebuji a o zbytek se postara adblock.
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-22 18:51:46
avatar
Kdyby si sledoval na velke 4K televizi videa ve 2160p, tak zmenis nazor. Na telefonu a monitoru s mensim rozlisenim to je samozrejme zbytecny.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-22 08:43:19

ublock funguje chválabohu na youtube stále naprosto bezchybně (narozdíl od jiných webů, kde jsem ho byl nucen vypnout, aby vůbec stránky fungovaly), naprosto transparentně odfiltruje VEŠKEROU reklamu. Dokonce až do té míry, že jsem byl doslova zděšen, co to tam k* vybíhá za jakýsi reklamy a v přehojné míře, když jsem byl jednou nucen sjíždět youtube na prohlížeči (počítači) bez ublocku.
caleb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-23 19:51:14

Jo, ublock je fakt uzasnej, na mobilu adblock browser je taky dobrej.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-22 09:26:20
avatar
DD to s tím úložištěm je komplikovanější. Ano soubory v 4K jsou větší ale pokud je bude Google chtít nabízet ať zdarma či za úplatu, tak to místo na úložišti prostě schlamstnou, bez ohledu komu budou zpřístupněny. Teoreticky by se mohlo stát, že zdarma všichni pojedou na Ful-HD a jediný uživatel v 4K náklady na úložiště se nezmenší. S počtem uživatelů v 4K ale vzrůstají nároky a tedy investice na konektivitu nejen Google ale i provozovatelů internetu a i koncového zákazníka. Že to problém je, je důkazem situace za Covidu, kdy streamovací služby musely snížit kvalitu obrazu i zvuku z důvodu přetížené sítě. Samozřejmě se to dá řešit a asi i řeší investicemi do optiky pokud možno až k zákazníku. Já patřím mezi ty šťastné, co mají optiku už roky až do domu a jen posledních pár metrů metaliku do routeru. Takové štěstí ale nemají všichni a to ani na západě od nás. Ty investice do propustnosti sítě si ale poskytovatelé nechají koncovým uživatelem zaplatit.
Rohl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-22 12:36:11

Když lidé nechtějí sledovat reklamy, tak musí podpořit autory obsahu jinak.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-22 14:40:22

Já nikoho podporovat nemíním, leda morálně. Je dost dobroserů, co jsou ochotni tvořit obsah jen pro dobrej pocit ostatních, tedy zadarmo. A tak už je to od pravěku, viz malby v jeskyních.
Rohl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-23 15:15:39

Však je to v pořádku. Vždy tu bude možnost sledovat nízkokvalitní obsah pro socky. Spoustu lidí časem přestane bavit dělat věci pro ostatní zadarmo, tak je potom třeba přejít na jiného autora.
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-22 13:07:48
avatar
Máme tu nemilou zprávu, EU nejspíš odhlasuje zákaz 8K televizorů, jelikož nebudou splňovat energetické štítky aspoň na G stupnice do 2023, což mají od roku 2021, příští rok se opět zpřísňuje energetická náročnost, první posun byl v březnu 2021 a druhý má být v roce 2023. Takže proč řešíme 4K, stejně to bude to maximum co budete moci mít doma
jpsix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-22 15:23:13

najvyšší čas opustiť EU diktátora
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-22 15:30:18
avatar
to je náhodou milá zpráva ... EU by měla omezit spotřebu určitých produktů, protože není žádný posun a vývoj, když za 20% více výkonu zvýšíš o 40% spotřebu ...

jsem si jistý, že spotřeba 8K monitorů a TV nemusí být zdaleka tak vysoká, jen prostě výrobci neinvestují dostatek do vývoje ...

kdyby třeba spotřeba domácích CPU byla omezená na 250W maximálně, hned by vývoj směrem k vyšší efektivitě byl prioritou ...
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-22 16:47:36
avatar
To se dá snadno obejít stáhnutím patřičného biosu a je vymalováno. Tomu nezabráníš, protože celý svět to nezavede. 8K má smysl až od velkých úhlopříček, kde už jen tento fakt zvyšuje spotřebu z důvodu rovnoměrného podsvícení panelu. Nemluvě že panel 8K má vlastně 2X tolik bodů které jsou ovládány a to také baští energii. Stejně je na tom OLED víc aktivních bodů bude znamenat při světlé scéně až o 50% větší spotřebu. U OLED ale záleží zda jde o noční či denní režim, protože ten denní má podstatně vyšší spotřebu než noční. a pokud jde o režim HDR, tak ten zvyšuje spotřebu všude.
blackie333 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-25 08:06:18

8K panel má 4x viac bodov ako 4K.
Myslím, že to má zmysel minimáne od 85" vyššie, inak je to zbytočné, rozdiel viditeľný možno z 20cm.
A rozsvecovať taký počet pixelov na 1000 lumen je ozaj zbytočnosť. Až doladia technológiu obrazoviek (nebude potreba toľko vrstiev, ktorými svetlo prechádza) a patrične klesne spotreba, nech to zase povolia.
Ja by som sa nebránil nastaviť limity aj pre PC kompomenty, nech sa na vývoji potrápia, ako vyrobiť výkonné a súčasne efektívne komponenty. Lacná energia sa tak skoro nevráti, ak vôbec...
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-22 16:33:26
avatar
Tak nemá být přímo řečeno zákaz 8K TV, ale předpokládá se, že TV v 8K ten spotřební limit nebudou sto splnit. Spekuluje se, že výrobci budou mít v základu nějaké nastavení které bude strašné na kvalitu obrazu, ale takto podlezou limit nastavený EU. Doma si pak majitelé přepnou TV do normální kvality která samozřejmě ale baští o dost víc.
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-22 15:33:33

Mě štve, že Google donutil ukončit Youtube Vanced pro mobily...kvůli tomu nemůžu ani resetovat mobil do továrního nastavení, jinak bych o něj přišel...

Nejlepší program pro přehrávání Youtube videí, co existoval...reklamy nezobrazuje, reklamy v obsahu automaticky přeskakuje a dokonce ukazuje počet palců dolů u videa
8vasa8 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-22 18:31:01

Vanced stále funguje, stačí mít apk, také nedávno vyšlo ReVanced
Hucilu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-23 04:08:15

Ja pouzivam NewPipe.vypada to ze to umi stejne veci jako ten tvuj Vanced
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-23 14:15:49

Umí taky přeskakovat reklamy v obsahu?
Hucilu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-23 21:13:19

ja jsem nikdy zadne nevidel takze urcite
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-24 11:57:33

Tak jsem to zkusil a neumí to v základu, ale dá se stáhnout verze co má Sponsorblock:

https://github.com/polymorphicshade/NewPipe
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-23 10:04:37
avatar
Těch 10 reklam zcela určitě "omyl" nebyl, jen to zkoušeli, zda jim to projde a jak budou uživatelé reagovat.

Jako ne-uživateli Chromýho je mi to celkem jedno. Možná konečně konec hegemonie tohoto nejdebilnějšího prohlížeče.
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-25 22:07:09

Zvlastne to maju s tymi YT reklamami. Pustaju to ako zvlast video pred hlavnym videom. Takze sa tie reklami daju automaticky blokovat. CO keby reklamu zabehu" prilepovali na zaciatok hlavneho videa a pocas behu reklami zablokovali pretacanie videa ?
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 684x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 738x
Komentářů: 2
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1353x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1193x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1114x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1757x
Komentářů: 6