UBISOFT má problémy – vedení se soustředí na mikrotransakce, NFT atd. místo kvalitních her Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 17 leden 2023
altVydavatelství UBISOFT má větší a větší potíže. Jeho hry prostě netáhnout a ty co by táhly nedělá.

 

 

 

Dojení hráčů prostřednictvím mikrotransakcí, NFT a her jako služeb přestává u tohoto vydavatele fungovat. Hráči mají přitom stále UBISOFT hry a jejich formuli rádi, ovšem vedení firmy se snaží na úkor hratelnosti a zábavnosti svých her, posílit hlavně prvky mikrotransakcí. A tak místo her, které by hráči skutečně rádi hráli a vývojáři rádi vyvíjeli, vydává UBI hry, které hráči rychle opouští, protože zjistí, že jsou designované jako ztráta času se záměrem vytáhnout z vás extra peníze za „urychlení a usnadnění“ jejich hraní. UBISOFTU se v roce 2022 vůbec nedařilo a rok 2023 vypadá ještě hůře. Firma nalila spousta peněz do vývoje her, kdy většinu nyní ruší. Musela, protože najednou si uvnitř firmy někdo uvědomil, že vyvíjet v jednu chvíli více než 10 her typu battle royale, nebo téměř všechny hry jen ve stylu „hra jako služba“, je strašná blbost a nikdo to hrát všechno nebude. Mezitím dochází k neustálým odkladům a změnám u některých slibovaných her, kdy v tuto chvíli je velkou otázkou, jak vlastně dopadnou.

Velká nervozita vedení firmy je znát. Nicméně zaměstnanci i pozorovatelé se shodují, že současné vedení UBISOFT je tím hlavním a jediným důvodem, proč jsou věci kde jsou. Ba hůře. Současné vedení firmy evidentně nemá žádný jasný plán na zlepšení situace. Spíše jen doufá, že dvě hlavní velké letošní hry, tedy Assassin's Creed Mirage a Avatar: Frontiers of Pandora, opravdu uspějí. Podle zákulisních zdrojů musí uspět více než nadprůměrně, protože jestli ne, UBISOFT bude v opravdu velkých problémech.

Potíž je v tom, že nové Assassin's Creed Mirage má být v mnoha věcech odklonem od velmi úspěšného VALHALLA, a údajně návratem ke kořenům série. Jenže je velká otázka, jestli to bude bavit současné hráče, navyklé a spokojené s formulí velkých otevřených příběhových Asassin´s Creed her. I tak je to úspěšná značka, ale sama o sobě pravděpodobně UBISOFT nezachrání. Firma tedy doufá ve velký úspěch Avatar: Frontiers of Pandora. Ovšem tohle je hodně nejisté, kdy stále nevíme, co si vlastně o této hře myslet a co to bude. Jenže ani případný úspěch obou her vůbec neřeší problémy, které UBISOFT má. Může je maximálně výrazně neprohloubit.

Problém je ve vedení firmy, které zapomnělo na to, jak dělat dobré hry. A místo toho dělá hry tak, aby podojilo „velryby“. A i to se mu přestává dařit. Nedá se přitom říci, že by o hry ze sérií Far Cry, Ghost Recon, Splinter Cell, Prince of Persia nebo Might & Magic nebyl mezi hráči zájem. Opak je pravdou. Jenže místo vývoje dalších nových dílů a skutečného vývoje her samotných, se vedení studia snaží o maximalizaci zisků při minimalizaci práce vývojářů nebo maximalizaci otravování hráčů mikrotransakcemi a tomu designovaných her. Důkazem je dlouho odkládaná problematická onlinovka SKULL & BONES, která vypadá hůře a hůře, protože evidentně hratelnost a zábavnost nebyla na prvních místech seznamu priorit designu, při tvorbě této „hry jako služba“.

Bohužel na tento typ nekonečných her, UBIOSFT vsadil svou budoucnost. A podle toho, jak věci nyní jdou, by se mohlo stát, že by UBISOFT nemusel mít žádnou budoucnost. Alespoň ne v současné samostatné podobě. Majitelé už se prý přestávají bránit odkupu, bohužel jediným vážným zájemcem je nejmenovaná příšerná čínská herní/vydavatelská mega-společnost, kdy Evropa a Západ obecně by měly aktivně zabránit dalšímu růstu vlivu čínských obrů tímto způsobem na našich trzích. Bohužel v případě UBISOFT je současná situace zkrátka chybou vedení, které pro všechny peníze a při honbě za maximalizaci korporátních zisků zapomnělo dělat opravdu dobré videohry …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-20 08:00:53
avatar
Politika do ekonomiky nepatří, jen pokřivuje trh. Dle mého to jde tak daleko, že některé společnosti s deformací trhu přímo počítají a snaží se na tom vydělávat. Zatím co jiné to poškozuje. Protože peníze jsou jako energie. Pokud někde ubydou, zákonitě musí někde přibýt. Zákon obchodu říká, pokud nastavím cenu tak, že se nenajde nikdo kdo jí akceptuje, je evidentně nastavena špatně (přelož si příliš vysoko). Pokud se ale takový kupec najde, je nastavena správně. Protože někdo ohodnotil to co prodáváte stejně. Co ale dělat, když se najednou objeví někdo, kdo řekne tento kupec je sice ochoten ti tu cenu uhradit, ale ty mu to prodat nesmíš. Tento krok vede k poškození a nebál bych se říci k okradení, protože tím politickým rozhodnutím prakticky systémem Holandské aukce dám někomu jinému do rukou moc poslat cenu toho co vlastním dolů. A to může být opravdu o hodně. Toto postihlo majitele ARMu a možná jestli tě DD vyslyší, tak i majitele UBISOFTu. Já v těchto politických vstupech vidím do budoucna problém. Pokud vlastník dostane za svůj majetek méně, nemůže pak následně investovat stržené peníze jinde v objemu který jinak mohl, a pomoci ekonomice jinde. Pokud majitel na systém Holandské aukce nepřistoupí, tak pokud by to postihlo i UBISOFT, mohou majitelé firmu vysát a nechat zaniknout. V případě ARMu zase dojde k tomu že až vyprší smlouvy majitelé ARMu utáhnou šrouby a nové smlouvy budou už více výhodné pro majitele ARMu a méně pro zájemce o licenci, což jak ptáčkové zpívají, už mají majitelé ARMu v plánu. Pokud státy budou takto zasahovat, měly by rozdíl v ceně mezi cenou faktickou a vynucenou majitelům uhradit. Pokud ne, jednalo by se o akt kdy za asistence státu někdo získá majetek za nižší cenu než reálně má.
Rediax [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Valhalla 2023-01-20 12:05:09

AC Valhalla mě neskutečně bavila. Krásný svět, puzzle hádanky atd. Je to dost propracovaná hra. Opravdu povedený kousek. Ale i tam mě štvalo že tam musí existovat donate měna za kterou si můžete koupit vybavení/zbraně atd. Jako ta hra stála při uvedení v deluxe edici se season passem 120 éček a ještě Vás chtějí ždímat za tohle ? Jako to mě fakt sralo. A to sem tu hru dohrál na 100% 2x Neřeknu kdyby se všechno dalo získat i normální cestou a nedočkavci si to můžou koupit. Ale tohle je sračka. Proto se AC Mirage těžce bojím a moc se mi to nelíbí.
schali [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ubi 2023-01-20 13:03:32

Problém Ubi bude jistě hluboký. Založení předplatného mělo naznačit o co se jedná. Hlavní tahouni AC a FC maji problémy, sestka byla tragická a valhala byla recyklovaná, změny oproti předcházejícím dílům neuspěly. Pokud se dnes podivate na AC origins, tak stále s přehledem strčí novější díly do kapsy, to není náhoda. Takze na hlavních seriich je videt jasne sestupna tendence v kvalitě. Do toho ty jejich vedlejší serie, většinou tragédie, nestojí to za řeč a zjevně nemají ty prodeje, proto nechápu proč se toho drží. V konečným důsledku je z toho klopýtající obr. Dabel je urytý v detailech. Vyvojaři vždy dělají změny, protože musí, jenom malý samozřejmě, až na to, že jsou duležitý. Když to nepomaha dělají ještě větší změny, protože si mysli, ze ty předchozí byly málo. No a pak jsou z toho uplně jiný hry. Nekdy to přinese něco dobrýho jako ACo, ale vetšinou to jde do kytek. Kazdopadne dalsi díly FC a AC ukazou asi celkem jasne kam firma smeruje.
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-20 13:22:08

origins novejsi dily do kapsy nestrci..jen tenkrat to bylo takovy novy, tak se to neohralo jeste tolik jak zbytecne obrovska odyssey nebo i valhalla, ktery se hraly furt stejne a jo po chvily to byla extremne repetetivni nuda, ktera ani s hratelnosti puvodnich AC nema nic spolecnyho a vlastne vubec nehrajes za zadnyho assasina jako tichyho zabijaka, ale je to vlastne jednoduchy akcni rpg. mirage ma byt trochu navrat ke korenum, tak snad se opravdu spise priblizi zdaleka nejlepsimu AC2 + brotherhood a nebude to to stejny dokola. FC ignoruju, krome blood dragon jsou vsechny dily od ubisoftu mizerny a s prvnim FC od cryteku maj spolecnej jen ten nazev.
schali [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-20 15:06:01

FC není mizený. Je komerční, ale je to kvalitní práce. Taky jsem to neviděl úplně pozitivně, ale FCP a FC5 byly vlastně super, FCND bylo taky v pohode. Bohužel s FC6 to ponekud nevyslo. Roky 2017 - 2018 se proste Ubi darilo. Ted potřebuji novej impulz. Tem velkym studiim zjevne dochazí stava, proto vymysleji ruzný online hovadiny, predplatny a podobný veci, proste malo prace za velký peníze. Jenze to neni tak snadny, na to aby clovek pravidlene solil to musi byt fakt neco, treba u bethesdy je to vyložene parodie a neni se co divit, že to prodali. pochopili, že nic dalsiho uz nedokazou. Ubi je však jinej valec, ti by to mohli zvládnout, ale muze to nakonec dopadnout stejne.
Kermit [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-21 09:35:00
avatar
to mam radost Ubisoft je pro mě jedna z nejhorších firem pro mě za mě klidně at zhoří do základu ona produkuje klony her a pokud nahodou udela dobrou hru s dobrym nápadem viz division tak ji nějak dojebe. cokoliv co od nich vyjde uspěšně ignoruji jako by ta firma vubec nebyla
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-21 21:59:55

Popravdě, nechápu tak zcela princip tohoto byznysu. Jak vůbec odhadují budoucí ziskovost produktu? Vždyť prodávají v zásadě vzduch. Pokud si člověk 2-3 roky počká, tak může hrát AAA hry zadarmo a nemusí platit prakticky za nic. Přinejhorším 10 EUR/kus, až to spadne do budget kategorie. Sám mám na epicu nějakých 300 her a to jsem tam utratil do dneška pouze 25 EUR max.
A kvalitativně mezi hrami v rozmezí 3 let už dnes rozdíl nepoznáte. Když si vezmete hru z roku 2000 a z roku 2003, tak je rozdíl nebetyčný, ale mezi 2020 a 2023 rozdílu tolik není.
Milan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-23 11:36:25

a navyse je stara hra opavena a vyladena (teda ak vyvojari na patchoch poctivo pracovali)
Tokamak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-22 07:29:22
avatar
Tak známe to i z běžných firem, naprosto neschopní manažeři s plnou hubou prázdných frází plánujících zázračnou budoucnost a naprosto nulovou představou o tom co firma dělá a jak funguje, ketří pomalu ničí i poslední nitky toho , co ještě drží firmu nad vodou.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 538x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 845x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3172x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1350x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1220x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1896x
Komentářů: 1