Pozdě, ale přeci. Kryptoměny budou v Evropě regulovány – EP schválil nařízení MiCA Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 20 duben 2023
altNičem nesvázané divoké působení kryptoměn pomalu končí. Evropa chválila zákony.

 

 

 

Kryptoměny způsobily obrovské problémy, pro zisk několika jedinců, se zničilo obrovské množství zdrojů, energie atd. A hlavně se začátkem neregulovaného obchodování s kryptem se nechalo zlákat s neodolatelnou vidinou bezpracného pohádkového zisku obrovské množství běžných lidí, z nichž drtivá většina o své často jediné peníze přišla. Kryptoměny a obchodování s nimi se rychle staly zlatým dolem pro tu nejhorší sebranku z klasického finančního systému a zločince všeho druhu. Všichni těžili z toho, že politici zaspali. Neexistovaly zákony ani pravidla pro kryptoměny. To se postupně v mnoha částech světa změnilo, nakonec se na pravidlech aktuálně shodla i Evropa.

  • Regulace a pravidla pro kryptoměny v Evropě

Evropský parlament (EP) ve čtvrtek 20.4.2023 schválil nařízení MiCA, které se připravovalo delší dobu a finální podoba byla dojednána za předsednictví ČR loni. Nový soubor pravidel a nařízení odhlasovali zástupci EU drtivou většinou 570 proti 38 (18 se zdrželo). Pravidla začnou platit v polovině příštího roku. A změní se hodně.

Končí doba „divokého východu“, beztrestného okrádání lidí a případů, kdy drzí jedinci mohli podvodem získat obrovské jmění na důvěřivosti jiných a tvářit se přitom jako regulérní fungující business. Bohužel pro mnohé, krypto-business neměl vlastně pravidla ani zákony. Krypto-baroni a krypto-burzy nemusely dodržovat prakticky nic ani se bát nějakých postihů, protože zákony přímo tuhle oblast nepokrývaly, ačkoliv se svět krypta se skutečným finančním systémem výrazně propojil. A tak podvody se množily a krachy velkých burz na sebe nenechaly čekat. Ostatně bez existence měn a skutečných peněz by Krypto nemělo žádnou cenu, byly by to skutečně jen bezcenné jedničky a nuly.  Divoké časy ale zdá se končí …

Nově budou muset všichni, kteří zprostředkovávají služby spojené s kryptoměnami mít licence. Firmy spravující krypto-portfolia ponesou zodpovědnost za případné ztráty a špatné jednání, a budou muset mít i určité kapitálové rezervy. Na kryptoměny se bude pohlížet prakticky jako na cenné papíry a odpovídající úřady tedy budou vymáhat podobná pravidla, což se týká zejména stablecoinů.

Získat licenci regulátora bude velký problém pro řadu současných krypto-subjektů, jež jsou většinově pochybného charakteru. Licence bude v ČR pravděpodobně udělovat ČNB. Nová pravidla také stanovují určitou kvalitu služeb, přístup k bezpečnosti atd. Tedy celá sérii opatření k posílení ochrany spotřebitelů, uživatelů a investorů. Za největší problém bude řada současných fandů krypta považovat nařízení ohledně ověřování totožnosti uživatele jednotlivých transakcí. Systém zkrátka přestane být anonymní, což je nutné opatření s ohledem na zneužívání krypta podvodníky, zloději, vyděrači apod.

Je zde mnoho dalších otázek, nicméně podle EP se bude postupně MiCA ještě doplňovat. Například současná verze nepokrývá krypto propojené s NFT apod. Názory na MiCA se samozřejmě značně rozchází. Drtivá většina běžných lidí a států se zavedením pravidel a regulací plně souhlasí (mnozí požadovali i přísnější regulace, včetně mnoha zákazů). Samozřejmě značná část toho zlomku lidí, kteří na tom vydělali, má s novými (jakýmikoliv) pravidly problém, protože prakticky znemožňují mnoho dosavadních praktik a fungování obchodování s kryptoměnami. Část lidí ale vidí naopak příležitost, jak kryptoměny představit většímu okruhu lidí a tentokrát tedy s pravidly a bezpečnější než doposud. Rozhodně si však speciálně nyní dávejte velký pozor, protože ve zbývajícím času současného divokého neregulovaného stavu kryptoměn, se mnozí budou snažit „urvat co se dá“. Většina krypto-obchodníci slibující zázračné zbohatnutí bez práce vědí, že podmínky pro licenci nesplní. Takže pozor na to.

Samozřejmě je těžké předjímat, jak to přesně všechno nakonec v praxi dopadne. Nicméně cokoliv je asi lepší než současný neregulovaný stav, který už svou škodlivost mnohokrát dokázal. Evropa není zdaleka jediná, která podobná pravidla a regulaci kryptoměn dělá. V EU nakonec, na rozdíl od některých jiných států ve světě, zůstanou kryptoměny a obchodování zcela legální, ale budou prostě muset plnit spousta pravidel, které se vztahují i na běžné cenné papíry a finanční systém, jehož jsou kryptoměny v současné podobě většinově součástí. Což je samozřejmě rozumné z hlediska jejich uživatelů. Důležitý bude také postoj USA, kde se také nějaký podobný soubor regulací chystá. Žádoucí by samozřejmě bylo, aby pravidla v Evropě a USA byla, pokud možno, stejná. Samozřejmě nic z toho neřeší vývoj kryptoměn samotných, kdy alespoň to nejhorší, tedy těžba kryptoměn, speciálně ta na běžných GPU, se značně omezila, ale stále probíhá a mnozí se budou snažit najít kličky, jak pravidla obejít. Problém je také množství různých kryptoměn, kdy pokud by nějaká skutečná digitální měna měla mít budoucnost ve smyslu plné náhrady současného finančního systému, musela by být jedna a jednotná pro velkou část světa. Bohužel, současný stav věcí je daleko od něčeho takového …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Zubik1000CZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-21 06:33:13
avatar
Už bylo na čase těm podvodům udělat přítrž.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-22 16:29:53

Minule som pozeral dokument o majiteľoch kryptomien. Banda chlapcov čo si šťasne žije v Dubaji, domček za 35 milionov dolarov, zopar autičiek lietadiel a uživaju si života. A ked sa ich pitala reporterka či im nieje luto ludi ktorych okradli, tak svorne tvrdili že oni ich nenutili aby im davali svoje celoživotne uspory a oni im za to dali len dobry pocit (kriptomenu)
Richi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-22 17:45:35

No dobrá, ale to tě úřady fakt budou chránit, abys nebyl debil?
Co takhle prodávat starý ojetý pneumatiky s tím, že cena časem poroste, to ty kupující taky bude chránit EU komise?
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-24 08:03:35
avatar
to říká každý podvodník... že nikoho nenutil...
honcka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-25 06:37:57
avatar
Na tom krypto je vedlejší podobných dokumentů o akciích, futures, opcích, dokonce i hypotékách (krize 2007) bylo natočených X.
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-21 08:24:30
avatar
Mám pocit, že i ta směrnice bude málo.
Na Darknetu ideální měna pro drogy, zbraně. Na běžném netu ideální měna pro podvody s investicemi.
Nikdy mě žádný zastánce kryptoblbostí nepřesvědčí, jak super je to věc. Honění na výpočty "ničeho" je pouhé mrhání energií a HW.
Jedinné co by pomohlo, úplný zákaz obchodování krypta.
Prostě nic si za to nekoupíš a byl by klid.
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-21 19:11:37

Aké kryptomeny??? Sak som tu už 10x čítal ako to skrachovalo. Ja som myslel že to už neexistuje
Od posledného krachu vyrástli o 100% hore.
Ja to mám tak že keď tu DD píše ako to krachuje tak nakupujem. Dá sa na tom potom dobre zarobiť.
Mne je len divne prečo idu regulovať niečo čo nemá žiadnu hodnotu a už to malo dávno skrachovať. Aspoň tu som to tak čítal.
Zubik1000CZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-21 23:15:48
avatar
nevydělal jsi nic. jsi akorát zloděj
freakyfriday [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-26 12:17:20

Ty si obmedzený hlupák ..takže keď som nehnuteľnosť kúpil v 2010 za 1/3 súčasnej ceny a predám ju teraz 3x drahšie som zlodej? Keď som pred 2 rokmi kúpil auto urobil na ňom 25k km a predám ho drahšie ako som ho kúpil som zlodej?

Nie kamoško, to ty si ten neschopný ktorému uchádzajú príležitosti na všetkých frontoch ako aj hŕstke ľudí tu, a jedine čo viete je demonizovat. Zatiaľ čo ja si chodim po dovolenkách a ako správny nadšenec hw sa sem tam na tech weboch pristavim, ty tu žiješ svoj “život” a cz si opustil len prstom na mape, predpokladam že aj svoj okres. Začni žiť lebo tvoja existencia je zatiaľ iba príťažou pre matičku zem
icesunlab [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - :D 2023-04-22 20:30:48

přesně
icesunlab [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - názor 2023-04-22 20:32:41

vtipný si tady číst ty slinty o tom, jak je to zkrachovalé a k ničemu a nebezpečené atd... prostě nářky koho zřejmě dost trápí, že nestihl včas naskočit... na webu který nemá v roce 2023 ani ssl certifikát.
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-23 17:26:58

na https šifrování článků sere pes
mato1234567890 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nech žijú spojené štáty európs 2023-04-23 10:12:02

Dobrá práca súdruhovia z EÚ !!!
honcka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-24 08:28:35
avatar
Jedná se pouze o firmy registrované v EU, nad těmi ostatními jaksi nemá EU žádnou pravomoc a imho než splnit podmínky regulátora pro ně jednodušší bude se přesunout mimo EU
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-24 09:45:18
avatar
??? pokud bude chtít operovat na území EU tak musí splňovat ty podmínky i kdyby sídlil na Marsu ...
honcka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-25 06:33:19
avatar
Jenže oni neoperují na území eu a pokud eu nechce zavést nějaký velký evropský firewall, tak s tím nic neudělá.
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-24 10:29:14

Po dlouhé době jsem otevřel Binance na mobilu a hned to po mě chtělo registraci úplně stejnou, jako u klasického brokera...to bude asi kvůli tomuhle...
MAXX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-25 11:44:20
avatar
Coinmate to vyžaduje dávno i bez EU.
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-25 13:04:32
avatar
Jen počkejte až EU zavede vlastní digitální měnu spárovanou s EURem. Sice za Eura nakoupíte, ale už nedostanete Eura za digitální měnu
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - kontradikce 2023-04-26 02:41:54
avatar
1. něco neuznávám, nedělám to a je mi to ukradené -> nemám potřebu to urážet, zakazovat, protože to nechávám jít mimo mne
2. něco mě strašně se..štve = záleží mi na tom, bojím se toho, strach může mít několik příčin, například že tomu nerozumím...tady skončím

stále se tu najdou tací, kteří se jakože o krypto "nezajímají", "neuznávají", "nezáleží" jim na něm a zároveň by stavěli hranice, píšou o něm neustále jednostranné články...
Trapíci
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 596x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 696x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1283x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1118x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1095x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1753x
Komentářů: 6