EU schválila Microsoftu nákup Activision Blizzard a přímo se postavila proti rozhodnutí UK. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 15 květen 2023
altPodle EU může být celá akvizice i ku prospěchu hráčů a trhu, zejména cloudového hraní.

 

 

 

 

Pro mnohé možná dost překvapivě EU oficiálně schválila největší herních obchod historie. Pravdou ale je, že MS se hodně snažil, aby k tomu došlo a oznámil některé opatření jako že minimálně 10 let nebude dělat třeba Call of Duty exkluzivní jen pro svou platformu, případně že se dohodl s provozovateli herních cloud služeb atd. Evropské úřady tak i díky tomu po důkladném zkoumání došly k názoru, že akvizice nijak negativně neovlivní herní trh v Evropě. Zajímavé je podrobnější vyjádření, kdy zástupci EU říkají, že dokonce může pomoci rozvoji Cloudového trhu, hraní a služeb, což je v přímém rozporu s tvrzením Britských antimonopolních úřadů, které v souvislosti s herním Cloudem tvrdí naprostý opak a kvůli tomu celou akvizici v tuto chvíli blokují. Na straně názoru EU (a Microsoftu) však stojí i samotní konkurenční provozovatelé Cloudových herních služeb (samozřejmě vyjma SONY), kteří stejně jako evropské úřady vnímají akvizici Microsoftu jako příležitost pro své služby, nikoliv jako ohrožení a monopolizaci trhu. Zkrátka názor Britských úřadů je v přímém rozporu s názorem, no vlastně všech ostatních, včetně řady antimonopolních úřadů po celém světě, které již akvizici schválily.

Klíčové je ale hlavně slovo těch v EU, UK a USA, kdy Microsoft si tedy může úspěšně odškrtnout Evropu. Tohle rozhodnutí + rozhodnutí dalších úřadů po celém světě, mu může pomoci v právní argumentaci před soudy v USA, kde se to bude řešit za několik měsíců, a následně také v UK, kde se MS rozhodně bude proti nedávnému rozhodnutí odvolávat. Každopádně to vypadá, že před MS je stále hodně práce a uvidíme, zda se podaří táhnoucí se akvizici uzavřít ještě letos. Celá situace totiž neprospívá vývoji her pod křídly Activision Blizzard, kdy celé vydavatelství stále řídí problematický management, kteří prakticky všichni nenávidí a vývojáři jim utíkají a vývoj her je poněkud v limbu. MS potřebuje celou věc dotáhnout, aby mohlo konečně začít věci řídit a rozhodovat, protože mnohá rozhodnutí zaberou řadu let, než se projeví v praxi a uvidíme je v podobě finálních her. Takže čím dříve se celá akvizice dotáhne, tím lépe. Troufám si tvrdit, že současné počítání Amerických a Britských úřadů v tuto chvíli již vyloženě poškozuje herní trh a hráče, než aby je chránilo.

Osobně, čím víc nad celou situací přemýšlím, tím více nechápu, proč úřady celou akvizici vůbec zkoumají. Ano, MS nakupuje velké množství populárních velkých značek a her, ale to mu přeci nezaručuje, že ty hry budou lidi hrát i v budoucnu. A rozhodně to nijak neomezuje vznik nových her a značek mimo kontrolu MS a Xbox platformy. Celá akvizice prostě neznamená vůbec nic z hlediska herního trhu jako takového s ohledem na vznik konkurenčních a případně i lepších her. Ano, lidi milují a hrají Call of Duty a hromady dalších populárních značek, ale to neznamená, že se nemůže objevit jiná, lepší hra od zcela nového studia a tvůrců mimo MS, třeba „Call of Glory“, tematicky podobná, ale lepší, kam se hráči prostě přesunou. Přijde mě, že někteří si skoro myslí, že Microsoft po nákupu desítek známých značek a her Bethesda a Activision, prostě najednou vlastní všechny hry a žádné jiné a lepší, než ty od jeho studií a pod jeho křídly už nikdy nemohou vzniknout a nevzniknou.

Navíc je dokázáno a naprosto jasné, že MS se všemi těmi penězi a vlastnictvím těch značek a studií, nemá zaručeno, že bude vydávat jen skvělé hry. Zkrátka podle mě už v současnosti pozice některých úřadů blokujících akvizici nestojí na žádných relevantních datech a důvodech. Myslím si, že Microsoft se svou snahou nakonec uspěje, byť to tedy bude muset udělat u soudů. Říkám však, že jak jsme se přesvědčili u příkladu nedávno vydaného Redfall od Bethesda dnes pod křídly Microsoft, že fakt že MS ovládne slavné studio nezaručuje, že hry budou vycházet kvalitní a hotové, nebo že ten team, který všechny ty legendární hry udělal, vůbec udrží pohromadě. Jak říkám, než to MS začne řídit a udělá své změny a zavede je do praxe, bude to trvat roky, než se to projeví a nemusí to být korunováno úspěchem. MS si fakticky kupuje jen ty značky a hotové dosavadní hry a práva na ně, ale to mu nezaručuje budoucí úspěch.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Exorcius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - souhlas 2023-05-17 15:51:39
avatar
Souhlasím, že úředníci si v tomto případě jen hrají na důležité. Sám pracuji ve čtvrté největší firmě na světě ve svém oboru a nikdo žádné naše akvizice a nákupy konkurencí nikdy nezkoumal.
V reálu jde totiž hlavně o podíl na trhu a ten je u her tak obrovský, že o monopolu stále nemůže být řeč.
Rabin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-20 21:10:43
avatar
"Podle EU může být celá akvizice i ku prospěchu hráčů a trhu " Neviem ci mam plakat alebo plakat a smiat sa , kedze to kupuje MS . Urcite to nebude k prospechu hacu a trhu uz vobec nie .
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 689x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 746x
Komentářů: 2
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1360x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1199x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1115x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1758x
Komentářů: 6