Microsoft se vytrvale brání umístění tlačítka START ve Windows 8 - proč? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 29 červen 2012
altV současné ani finální verzi Windows 8 prostě nebude tlačítko start a nabídka, jak ji známe.

 

 

Oficiálním důvodem je prý to, že uživatelé tlačítko start nevyužívali a MS je tak chce naučit něco jiného. Je ale zajímavé, že tlačítko start v podstatě ve W8 existuje, máte ho totiž v druhém rozhraní Metro! MS se také výrazně snaží zabránit tomu, aby šla klasická podoba Windows, tedy i s tlačítkem start a příslušnou nabídkou ve W8 aktivovat nebo zpřístupnit. Důvod?

Důvod je zcela jednoduchý, MS prostě chce prosadit rozhraní METRO, kvůli kterému vlastně celý W8 vzniká. MS ujíždí na poli tabletů vlak (na poli SmartPhone už mu definitivně ujel) a prostě potřebuje platformu, kterou by lidi používali a tak se je snaží k tomu přesvědčit, i když v tomto případě spíše donutit. Musíte se zkrátka i na desktopu často do rozhraní Metro přepínat.

Otázkou je, jak na to budou zákazníci reagovat. Osobně jsem měl možnost si už několik nových tabletů s x86 platformou a W8 vyzkoušet. Ano, souhlasím s tím, že W8 je na dotykové ovládání lépe připraveno, ale prostě bez nabídky balancuje W8 na pokraji použitelnosti. Staré a velmi platné úsloví říká, "co funguje, neměň", MS nejen že to co funguje mění, ale on to dokonce vynechává. Při používání W8 ať už na tabletu, nemluvě na běžném NB či desktopu, máte zkrátka pořád pocit, že tam něco chybí a naopak se tam roubuje něco (Metro) co tam nepatří. Celý tenhle paskvil kterým zatím W8 bez legrace je, je neintuitivní, nefunkční a bude velkým problémem pro celou řadu uživatelů. O tom, že Microsoft a lidi v něm dobře vědí, že W8 má do ideálu daleko, svědčí i různá vystoupen s prohlášeními typu, že po několika týdnech a měsících si prý na nové rozlišení konečně zvykli. Otázkou je, proč si zvykat na něco, co očividně není lepší a nepokračovat v tom, co funguje. Klasická nabídka start by přeci ničemu na dotykovém ovládání nebránila a klidně by tam ještě mohla být nástavba METRO pro toho, kdo by o něj měl zájem. Tak to ale v současné době není a MS si tím zakládá na velký průšvih a přidělává tím hromadu starostí i mnoha dalším.

A jaký je váš názor na dosavadní podobnu W8, které nás čekají v říjnu v ostré verzi spolu s mnoha novými zařízeními?

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-29 19:35:58
avatar
Nesouhlasím, mě se Windows 8 opravdu líbí a to hlavně lepší využitím více monitorů, tak můžu mít hlavní panel na více monitorech, takže se mi tam konečně vejdou všechny otevřené programy, ktere se mi už normalne musí na 23" monitoru smrstovat. Navíc má MS pravdu, že START se nepoužívá, nebo já ho alespon nevyužívám, maximalne jednou denne, ale to stejne používám formou WIN + pisu nazev programu + ENTER (což nekterí nepoznali a to tu je už od Visty), a v tom případě v pohodě využiju METRO, které je navíc opravdu fajn jako stavová obrazovka na vedlejší monitor (btw. integrace emailu, IM, fb, kontaktu a dalších věcí přímo do systemu mi konečně uvolní už tak přehlceny prohlížeč od ruznejch pluginu a notifikací, což je taky fajn, navíc je to jen začátek, realne moznosti Metra nejsou zdaleka vycerpane). Většina lidi, co na W8 nadává je imho nikdy nevidela v realu, a kdyz videla tak maximalne nainstalovany na virtualboxu, nainstalujte si je natvrdo, naučte se zkratky a poznejte vsechny vylepseni v ovládání a bude se vám to taky líbit, MS opravdu neinvestoval miliardy dolaru, aby pozoroval jak se lidi u počitace chovaj, nadarmo a vylepšení jsou to opravdu dobra, ale co se rozčilovat, nejstarsi generace jeste nerozdejchala odchod z DOSu, mladsi přechod z Win98 na Win2000/XP, další nepřekousla Visty, a i u sedmiček si spousta lidi stežovala na nový hlavní panel a podívejte se, jak se ted lidi najednou zase chtějí sedmiček držet na věčne časy a nikdy jinak...
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-29 20:02:59

Citace:
WIN + pisu nazev programu + ENTER (což nekterí nepoznali a to tu je už od Visty)


To je ovšem chyba MS - tuhle funkci používá mizivý procento uživatelů, protože jí MS dostatečně neprezentoval. V Metru to opět drtivá většina uživatelů bude vyklikávát myší a bude to ještě pomalejší než v nabídce Start.
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-29 20:33:58
avatar
To je samozřejmě věc druhá, protože to podle mě hrozně zrychluje práci a pokud si člověk pamatuje alespoň rámcově, co chce spustit, tak to spustí ihned a celou nabídku start to vlastně odbourává, navíc ve Windows 8 jsou další "WIN + " zkratky snad do všech částí Metra, takže pokud je člověk zná a navykne si, ovládání se mu ještě více zrychlí, ale Microsoft je inzeruje minimálně a vlastně jen pro ty "power usery". Ale zase co my můžeme vědět, co na to BFUcka, třeba se jím to bude líbit.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-29 23:48:21

A to je právě ten problém. Většina uživatelů Windows jsou vše jen né power user. Když si vzpomenu na problémy, který klasickým uživatelům z kanceláří způsobyl ribbon v MS Office, tak Metro bude další šok. Typický Windows uživatel používá myš a většinu věcí dělá spíš po paměti než aby tomu plně rozuměl. Takový uživatel je velmi nepřístupný jakýkoliv změně. A to bude hlavní problém Metra.
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 11:31:55
avatar
Nj, ale BFUčka si reálně nikde moc nestežujou, nebo já sem je ještě neslyšel si stěžovat a to jsem už parkrat překlopil počítač s WinXP + Office 2003 na Win7+Office2007/10, nejvíc pištěj ty o trochu chytřejší než BFU, co se za dlouhá leta naučili konečně využívat počítač nějak efektivně, ale nedosahují flexibility Power Usera, aby se při změně systému byli znovu rychle orientovat. Obyčejní uživatelu jsou jak RAM, vypnete proud a můžete jet znovu, a je jim jedno s čím pracovali, nebo pracovat budou, vždyt i smartphony má dneska každej druhej a klidně už měl symbian, android nebo iOS a volne mezi nimi muže menit, aniž by mu to nějak vadilo.
Narcis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-29 23:38:07
avatar
to asi musíte používat opravdu velké množství aplikací, mě málokdy napadne ji spouštět psanim - většinou když neznám přesný název tak mi vyjedou podobné názvy a podle toho to dopišu, ale na těch pár her a aplikací mám na ploše ikonky na které stačí poklepat a ani nemusim sahat na klávesnici....
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 11:09:58
avatar
Nj, ale plochu ve Windows 8 nezrusili, takže ikonky tam mohou být stale připraveny ke kliknutí ;)
Narcis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 14:56:47
avatar
spíš narážim na to co je pro uživatele nejpohodlnější - a máchání rukama před obrazovkou to rozhodně není...
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 15:51:57
avatar
Uvidíme, zatím to vypadá, že se dotykové stolní monitory moc nechystají, nebo jsem o tom alespoň neslyšel, že by se měly nějak více prodávat. Ale aspoň bychom se zbavili problému s karpálním tunelem a posílili triceps

Ale kdyby pořádně odladili Kinect aby se rukou nemuselo máchat po monitoru, tak bych se toho taky vůbec nebál, ale snad se něco takového chystá, asi zkusím někde vysomrovat tu verzi pro studenty
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-03 10:35:17

Win8 jsem jen viděl a osobně tedy nezkoušel, ale mám otázku, jak tam tu ikonu na plochu dostanu?
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 18:36:31
avatar
něž klikat jako dement přes ovládací panely (nebo to hledat v malý ikonách), je lepší napsat např. appwiz.cpl - efektivita je extrémní.

Totéž platí pro komponenty windows (notepad, mspaint, windows update apod.). Zatímco u XP se to dalo vše v nabídce Start nastavit, nyní je lepší psát do hledání. Ale W8 jsou opravdu neergonomický paskvil. Vynechávám, navíc mám koupené krabicová W7 Ultimate, a s nimi přečkám období W8, stejně jako jsem s XPčky přečkal otřesné jehoVisty.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-29 21:12:37

Tak tak. Pokud clovek pouziva klavesovy zkratky tak metru nechybi nic, funguje to stejne jako driv. Ale pouze mysi je to o neco nepohodlnejsi nez klasicka nabidka start.. ale zase jenom kvuli tomu jezdeni o takovy velky kusy.

V podstate je to start s velkejma osklivejma ikonama

Jen me zatim stve to nacitani programu pri prvnim otevreni klasicky plochy. Meli by to osefovat aby to behalo enjak samo na pozadi. Nebo nekde dat nastaveni boot to desktop bez vrtani se v registrech.
Bosnak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Tu dlažku 2012-06-29 19:34:00

hozenou do woken na desktop, servery a klasické notebooky nebrat!!!!
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-29 23:48:49

Citace:
MS prostě chce prosadit rozhraní AERO,


Nemělo to být Metro? Aero jsou klasický sedmičky.

Mně Metro na pracovním PC nevyhovuje. Na domácí PC v pohodě, ale na pracovnim mě přepínání mezi desktopem a Metrem štve. Co vůbec nechápu je Metro na Windows Server 8 ...
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-29 21:16:16

Proc? proste pouzivas metro jako start nabidku staci si zvyknout, ze se to prejebe prez celou plochu. Na mem kompu mi to pripada, ze Metro vyskoci rychlejc nez start u sedmicek.



A metro na win8 server je jasny protoze to proste je ta nabidka start.
Tommy2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-29 20:32:13

statistika říká že windows 8 budou špatný systém, už jen proto, že se microsoftu povede každý druhý systém třeba až bude za rok používat windows 7 stále většina uživatelů, tak si řeknou, že je čas udělat zase funkční systém a windows 9 budou třeba použitelné :-)

hlavně aby měli inteligentní kopírování... aby to nebylo jako teď, kdy si člověk dá zálohovat 100 GB a po 2 hodinách se vrátí a zjistí že se přesunulo jen 0,5 GB protože jeden soubor z těch všech vyžaduje potvrzení :-)
jazi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - W8? 2012-06-29 21:25:19

Cely je to naprosto nesmyslna kravina, kterou microsoft draze zaplati a W8 odejdou do propadliste dejin.

1. Kdo si chce zvykat na novinky? Firmy urcite ne a spousta lidi taky ne, jen technofilove a milovnici vseho noveho, treba i nefunkcniho.

2. Dotykove ovladani je nesmysl. Je fyzicky neskonale narocnejsi než klasika. Navic pokud nekdo neni linej a obetuje 500kč do poradny laserovy mysi, tak konecne pozna co je to intuitivni ovladani. Ja mam A4Tech X7, což je nižší trida, ale absolutne se s ni neda srovnat nejaka opticka diodova mys za 100kč. To si ale každy musi vyzkouset sam. Btw podložka dela u dobrech mysi taky dost.
Jinak receno, ja ani nevim, že nejakou mys ovladam... kdo ma poradnou mys chape jak to myslim že? :-)

3. Hrani na ovladani složitejsich her? Ani nahodou...

4. Upatlany display. Jasne bude nove monitory. No prosim, už vidim jak si lidi s prichodem W8 pujdou za nekrestansky penize koupit monitor na dotykove ovladani.. lol

Takže W8 sou odpiskany už tedka a dopadnou huř než Visty. Na to si vsadte.

6. Btw klavesovy zkratky? Nemam zajem si pamatovat nejaky klavesovy zkratky, to už se rovnou mužu vratit do DOSu...
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 11:57:17
avatar
Já myslím, že stále nechápeš, že pravý desktop je prakticky umírající platforma, prodeje tabletu a smartphonu zdaleka převažují, a i takový dotykový display na notebooku podle mě není uplne od věci, hlavně když ho nemáš položený na pevnem podkladu a nemuzes rozumně použít klávesnici.

Kdybych byl o 20let starší, tak hudruju kvůli přebytečné myši, když na všechno stačí klávesnice, teď jsou tu dotykové obrazovky a zase se tu najde nějaky zapřísáhlý milovník myši. A já k tomu mužu říct jedno, je to prostě pokrok a ovládat to jde vším stejně dobře, pokud člověk není líný se učit novým věcem. (Ale osobně si myslím, že klávesnice a komand lajna bude do doby přímeho ovládání myšlenkami nejrychlejší způsob, ačkoli i u toho ovladání myšlenkami bude asi potřeba vědět, co potřebuji, takže typičtí bloudiči s myší se nechytnou ani tady ;)
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 13:46:46

Je jen otázka času, kdy se objeví pořádné multitouch touchpady s podporou gest. Apple tím vyřešil svoje sbližování mezi Mac OS X a iOS a je to na ovládání skvělé. Samozřejmě na přesnou práci to neni a na hry taky ne, ale na běžné ovládání systému je to hodně pohodlné. Myš u MacBooku používám jen v případě, že nutně potřebuju udělat Drag and Drop, protože to se mi na touchpadu, dělá blbě.

Dokud se nevyřeší problém upatlanosti displeje při dotykovém ovládání, tak bych si notebook s dotykovym dispejem nepořídil.
Narcis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 15:00:24
avatar
nejde jen o upatlanost, ono když by se muselo pracovně několik hodin šermovat rukama ve vzduchu tak by to tyhle optimisty většinou rychle otrávilo
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 20:57:45

Si zvyknes, kdyz muzes 8h stat u linky a machat rukama ve kterejch prevazne i neco prenasis proc by to neslo i u monitoru. Ale o to tady vubec nejde, nikdo te nenuti tu mys nepouzivat.

Microsoft se chce rozsirit ze zmensujiciho se trhu s velkejma PC. Chce mit jednotnou, jednotne ovladanou platformu vsude kde bude napsany windows.

Pripada mi jako zazrak, ze se mu neco takovyho fakt dari bez zpomaleni ovladani PC power userem. BFU je to jedno tem ty velky ikony pomuzou (uz sem videl dost osob patrat po plose mezi 20 ikonama a neco hledat, cim vetsi obrazek tim lepsi). Vsichni tyhle lidi ve svim novim PC budou mit windows 8.(jednem to nevadu druhy s tim nic nesvedou) Pak tu je ta skupina lidi co se nechce ucit novy ovladani ta si v klidu zustane u XPcek nebo windows 7 dokud je neco(treba ukonceni podpory, novej directX nebo to ze nebudou schopny pracovat nikde jinde nez u sebe) nedonuti prejit na nejaky windows 9/10.

A vzhledem ke stejnymu ovladani vseho se prave ti BFU kdyz uz to jednou budou mit v praci/doma/ve skole vezmou stejnou vec do telefonu a vseho kde to jenom pujde.

Ribbon je ted taky vsude, i prez to ze v tom nikdo nic nenajde. (teda spis najde stejne rychle at uz to pouziva 10 minut, nebo po pul roce neco na co si nepamatuje klavesovou zkratku). Proklinana nabidka start z Vist je v prakticky nezmeneny podobe v 7 ale nikdo na to nenadava.
Marty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 23:59:20

No on je rozdil stat a neco rukama delat a sedet s rukou natazenou pred sebe a patlat po monitoru (nehlede na presnost). Kdybys mel pri praci ovlada pocitac dotykovym displejem tak za emsic si na ortopedii se zadama na odpis...
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-02 16:22:52

To mam i tak . Jasny, ono dotykovy ovladani by muselo bejt spis ve stoje s pultikem aby se to dalo pouzivat. Pokud nepotrebujes psat tak by to asi i slo. Ale klavesnice je nenahraditelna.
RizeCZek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ovladani a prace 2012-07-03 08:22:38
avatar
Uz jste nekdy zkousel na nejakem dotykovem zarizeni pracovat? Myslim tim smysluplne a rychle pracovat napr. s Photoshopem, Ilustratorem, nedejboze s 3D programy, strihal jste film napr? Ovladani systemu je jedna vec, mysi, tabletu s pery atd. se hned tak nezbavite, protoze nez abych maval rukama na dotykovou obrazovkou jak kouzelnik Pokuston, tak to radeji udelam za polovinu casu prave s "anachronickymi" zarizenimi.
A presne jak pisete, na neco stejne budete tak i tak pouzivat mys, protoze je to proste spatne vymyslene ve spojeni napr. s touchpadem. . .
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-03 11:11:01

Já mam pocit, že tady si značná část uživatelů hledá v příspěvcích tvrzení, které v nich nejsou. Nikdo po vás nechce, abyste programy jako Photoshop ovládali dotykově! Jsou to stále desktopové aplikace, kde se bez standardních ovládacích komponent neobejdete.

Ve skutečnosti po vás zatim nikdo nechce, abyste cokoliv na PC ovládali dotykově. Ať se Metro zdá jakkoliv uzpůsobené pro dotykové ovládání, stále ho nejrychleji ovládáte klávesnicí.
oyza [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-01 21:25:46
avatar
Ty ses umirajici platforma. Tablety a chytry debily nikoho kdo vykonava pracovni cinnost a ne jen cuci na akcie neuzivi. Zkus strcit babe mzdovce do ruky tablet nebo chytrej debil a vejplaty se nedockas.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-01 22:51:51

Jste asi nikdy neviděl výbavu těch, kteří opravdu "cuci na akcie". To je odvětví, kde se reálně používají PC s 3 - 6ti monitory a hodně naddimenzovaným HW, aby nikdy nedošlo ke zpomalení v důsledku nedostatečného výkonu.

Tablet je v businessu náhrada diáře s možností vyřizovat maily, dostávat informace atd. Svojí roli má, ale PC nenahrazuje a ani se o to nesnaží.
oyza [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - mnooo 2012-07-02 15:03:10
avatar
ja nemyslel toho, kdo prodava a kupuje, ja myslel toho, kterej jen cumi kolik mu za dnesek pribylo .)
oyza [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ms se nepouci.... 2012-07-02 15:10:55
avatar
No menu start uz ve win7 je proti xp vopruz, ale metro, to je megavopruz. Treba to i ms pochopi(o cemz pochybuju) a laskave tam zase klasicky menu a desktop nastavitelnej jako default da.
jazi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ... 2012-07-02 09:43:12

Desktop jako umirajici platforma? To urcite ne. Naopak desktop je prave to co žene vyvoj kupredu. Tam sou technologicky novinky co se tyce "síle" železa. Vsechny ipody, NB a chytry telefony vychazej prave z technologii desktopu.
Ze si zvyknu na jine ovladani? Omyl, ja si na nic zvykat nemusim. Uvedomte si zakladni vec a to je narocnost. Pohybovat mysi je neskonale mene narocnejsi, než rejdit po monitoru rukama. Co si mysliš že vyhraje v desktopu? Samozrejme klasika a to mys, protože je mene narocna na ovladani.
Proc myslis že spousta lidi ma porad na win nainstalalovanyho Norton Commandera? Pro okrasu tam asi nebude. Ma totiž jednodusi a efektivnejsi spravu souboru než pruzkumnik...
Ne vsechno co je novy a moderni je taky lepsi.
Efektivita a jednoduchost je klic k uspechu.
iam [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - W8 2012-06-30 00:13:46

Microsoft si to este asi neuvedomuje a preto na to tvrdo doplati.
Ponuka Start je povinnym zakladom. Riadit sa statistikou z Win 7 je velmi zla taktika. Este stale existuju desiatky % pouzivatelov s XP.

Tu totiz nejde o to ze si na to vy, ty alebo ja z IT webu zvykneme. Windows je na hromadach pocitacov po celom svete, za ktorymi sedi drviva väcsina ludia ktory neovladaju nejake skratky a ked im odstranite Start, ktory pouzivaju 20 rokov tak proste skoncili. Vo firmach a uradoch to na 99% nema sancu. Neviem si predstavit 50 rocneho uradnika alebo aj obycajneho pouzivatela, ktory vie na PC jedine otvorit mail, browser a kancelarsky balik, a ktoremu teraz nahodite W8 bez startu.
To iste plati aj o metre. Prepinanie desktopu a metra je absolutne zbytocne a neprakticke. Nevidim v tom nijaku pridanu hodnotu oproti tomu keby tam ziadne metro nebolo. Mam za to ze kombinaciou dvoch prostredi klesa efektiva prace na PC.
Som zvedavy ako sa ludia budu pasovat napriklad aj s takou trivialitou ako je vypinanie pocitaca. Ved cez ponuku Start sa to robi od nepamäti, a ta zrazu zmizne.

Cim chce vlastne Microsoft presvedcit ludi aby si kupili W8? Ked uz nic tak W7 ma oproti XP aspon ten DirectX 11, podporu novych technologii u SSD a tak dalej, ale co ma Windows 8 prakticky vyuzitelne navyse oproti 7 doteraz neviem. Nevidim jediny dovod preco by som mal upgradovat. Aby som prisiel o potrebny Start a dostal nepotrebne metro?

Uz sa tesim ked ten windows vyjde, to bude zazitok.

edit:
Pocul som ze vo Win 8 vraj nebude ani aero. Dobre je to len graficka "drobnost", niektori to vypinaju, no ja uz som si zvykol a bez toho OS nechcem, takze dalsi klinec do rakvy u mna.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 21:08:19

Windows neupgraduje zadnej beznej uzivatel. Windows proste v novim kompu mas. K upgradu te nic nenuti Micorosoftu je jedno jestli si do novyho notebooku koupis win 7 nebo 8. Pokud bys byl bez obtizi fungovat na linuxu tak uz tam fungujes a neresis windows. Takhle ti microsoft vyda Windows 9, ktery vlastne zase nic jinyho proti 8 neprinesou (viz Visty a 7) ale z nejakyho duvodu budou lidi nadseny protoze se nebude porovnavat se 7 ale jenom zlepseni proti 8.

Zalezi na tom co si po pojmem aero predstavujes. Jestli to jsou castecne pruhledna nabidka start a okraje oken tak to tam defaultne neni. Protoze okna jsou proste hranaty, a pruhlednost vypnuta. Jinak jeto porad to stejny grafikou akcelerovany graficky prostredi.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-29 23:06:49
avatar
Osobně mám na W8 a metro podobný názor jako "jablečný" pan Rybka. MS prostě panikaří, protože vidí jak mu ujíždí vlak a vymyslel proto metro a to bude tlačit jak to jen jde. V mobilech mu to zatím nejde, tak to zkusí přes desktop kde má v podstatě monopol.

Zmatečné značení jejich nových taletů, kdy BFU netuší který model je ARM a který X86 ( a BFU ani neví co to znamená, takže v tomhle ohledu bude opravdu veselo ) a ve Win8 seberou uživatelům rozhraní na které si zvykli od dob Win95 a které je v podstatě synonymem Windows. Well done Microsoft, jen tak dál a lidi snad přijdou i na to že existuje linux, ve kterém je s dlaždicemi nikdo otravovat nebude a navíc je to zadarmo
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 21:13:17

Videl si Unity v ubuntu? S linuxem nikomu nepomuzes, tam ti jsou schopny nacpat cokoliv stejne jako microsoft, a beznej uzivatel si to proste nezmeni. Nepochopi, ze protoze bezis na jinym linuxu tak mu s tim jeho nepomuzes.

Jo znaceni tabletu je pekne blby, jenze at udelaj co udelaj ti kdo tomu rozumi tomu rozumi tem ostatnim nazev nepomuze.
jjohnyl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Unity... 2012-07-03 09:28:06

Ubuntu nie je jediná linuxová distribúcia a aj z nej sa dá unity odstrániť, alebo stačí pri prihlásení nastaviť ubuntu classic a o unity už nikdy nepočuť... Napríklad Xubuntu, Lubuntu sú distribúcie bez unity. V linuxe si je na rozdiel od win možné do hociktorej distribúcie jednoducho nainštalovať prostredie ktoré užívateľovi vyhovuje...
Okrem toho, linux je zadarmo a teda je mu viac odpustené experimentovanie, naviac keď sa vždy dá prispôsobiť...
Ellite [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Windows8 jsou lepší než Win 7 2012-06-29 23:13:26

V pc mám dva disky což je běžná věc,na jednom mám win 7 a na druhém win8 mohu říct z vlastní zkušenosti WIN 8 jsou mnohem rychlejší než sedmičky,všechno běží jako blesk a samozřejmě i hry vykazují víc fps,Metro mi vůbec nevadí,nepoužívám to a stačí si jen zvyknout na trošku jiný ovládání proti sedmičkám,do WIN 8 se nemusí ani nic instalovat ten systém běží naprosto v pohodě tak si myslím že to nebude propadák a jakmile vyjdou oficiální verze tak na to přesedlám,mnohem lepší správa paměti RAM..mám jen 4 gb ale fakt je znát tak 30% nárust v odezvě programů ,veškerý programy co fachčí na win7 jedou i na win8 ale není je tam třeba dávat protože to už má svoje vlastní zabudovaný,tlačítko start neřeším i v sedmičkách to mám jenom na vypnutí nebo reset a tady jen na to vypnutí,kdo nadává na win8 tak si to pořádně nevyzkoušel a až to vyzkouší přestane hned používat sedmičky,teda aspoň já přestal win7 používat.Mám dva monitory 24 palců a je to super..s mojí ATI 5850 sice je to stará karta ale pořád to zvládá všechno,jo to byl dobrej kauf ta HD 5850 naprostá spokojenost.V metru mám nastavený všechny možný blbůstky a hned pohledem na úvodní obrazovku vidím kde je co novýho..tedy ten systém Windows 8 vřele doporučuju,stačí tomu porozumět tomu jinýmů ovládání a má to mnohem víc triků než sedmičky právě v tom metru
iam [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 00:08:34

Ze win 8 je mnohem rychlejsi ako 7 sa mozes akurat tak sam seba presviedcat. Ja mam 3570K s 8GB ram a SSD diskom. Povedz mi kde uvidim rozdiel ked teraz mam odozvu vsetkeho okamzitu a vsetko bezi bleskove.
Nejake vylepsenia tam su urcite ale nenazval by som to "mnohem rychlejsi nez sedmicky". Mne sa skor zda ze je to akurat "placebo" efekt. Druha moznost je ze mas riadne zasvineny Win 7, preto oproti cistej instalacii Win 8 vidis rozdiel...
A tych viac FPS v hrach si si isty?

V principe to nebude prepadak na styl Visty, ta mala uplne ine problemy. Win 8 vychadza viac zo 7, problemom bude metro a celkovy nezvyk noveho ovladania. Urcite nebude problemom pamätova nenazranost alebo celkovy nizky vykon.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 21:29:11

Ty rozdil neuvidis, protoze uz takhle je ta masina rychlejsi nez ty. Jedinej rozdil je v tom, ze je to fakt subjektivne rychlejsi, nejspis vypli animace (mam 2500k, 16GB RAM, SSD).

Pokud ma Ellite slabsi konfiguraci a bez SSD tak bych rek, ze rychlejsi u nej urcite budou. Microsoft fest optimalizoval.

Visty nebyly zadnej propadak, kdyz mel clovek novej komp (a to sem mel tou dobou jenom lehce nadprumernou konfiguraci) byl to system naprosto v pohode jenom mel strosku jiny gaficky prostredi a jinou nabidku start - hmm neco mi to pripomina). Fungoval sem na nich v kuse dobu za kterou bych XP reinstaloval aspon 3x. Pak sem presedlal na window 7 beta, ktery sice neresili zadny problemy s kompatibilitou ale za ty 3 roky existence je vyresily vyrobci HW a SW..
Ellite [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-01 18:19:20

Nemyslím,že mám slabou konfiguraci,i když s tím nejnovějším co je ted v prodeji nemůžu konkurovat,mám procesor z rodiny Lynfield a poměrně nedávno byl reklamovaný jako smartbuy koupě s velkým výkonem Intel core i5-750,ramky mám 2 x 2gb od Geilu na 1333Mhz,SSD disky nemám,jedu na nedávných modelech od western digitálu na 7200 otáčkách s 32 mb vyrovnávací cash a na klasiky hardisky patří k těm nejlepším,lepší je jen Velociraptor a grafiku mám HD 5850 a tá i dnes strká do kapsy mnohé grafiky co jsou v prodeji jako novinky z řady HD 7000.Win 7 nemám zasviněný instaloval jsem pořadí instalací nejdřív Win7 a až potom WIN8,dal jsem do obou identické programy a ve win8 to jsou blesky a v win7 je znát zpoždění.v indexu hodnocení výkonu mi ukazuje procesor výkon 7,3,ramka 7,5 a grafika 7,7 jak v aeru tak v 3d aplikacích,hdd je hodnoceno 5,9 a klasický hdd nemaj vyšší hodnocení mimo Velociraptora,něco jinýho je SSD disk ale ten si brzo přikoupím,jinak nepotřebuju dělat upgrade mýho pc,když mi to stíhá všechny hry na HD rozlišení
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-02 16:29:58

To je ale presne ono iam (a ja taky) ma tak nadupanou sestavu, ze ty rozdily budou fakt tezko pozorovatelny protoze nema jedinou komponentu ktera by system brzdila. SSD je na plynulosti windows 7 celkem znat a ta ramka nejspis taky. (i kdyz ty asi nebudesw mi permanentne spusteny 3 programy kazdej zerouci skoro giga pameti ). Microsoft proste na UI maknul aby bylo svizny i na tech armech...
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 10:10:02
avatar
Souhlasím, Windows 8 jsou lepší než sedmičky, práce s dvěma monitory je na jedničku, i s ovladači je vylepšená, ale zatím mají dva nedostatky. Tím prvním je Metro, ale bez Metra se obejdu 99% času a nebýt po startu výchozí, tak mi ani nevadí.
Druhým a závažným nedostatkem je to, že občas mi ty vysouvací lišty (Charm, Start) nejen nefungují, ale ještě mi na 30-60 vteřin zamrzne počítač. Většinou ale vše funguje výborně. Blbůstky v Metru mě neoslovili, až na počasí, ale třeba se objeví něco užitečnějšího.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 21:33:28

S tim charmem se mi to nestalo takze nevim. Boot do klasickyho desktopu jde, v podstate staci nechat spustit planovacem uloh, hned po startu, nejakou aplikaci co bezi v desktopu. ("hledej windows 8 CP boot to desktop")
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-29 23:44:37
avatar
Autore mluvíš mi z duše.V MS někdo podlehl iluzi že WIN8 s Metrem do nás nahustí tak že všichni procitneme jak Růženky ze spánku.Zahodíme své zakoupené přístroje proto že si život bez Metra nebudeme umět představit.No a teď vážně,MS zprasil OS pro desktop a notebooky aby dostal do povědomí své tablety a telefony čímž v mém případě dosáhl pravého opaku.Nikdy jsem nebyl tak nakrklej na MS jako v poslední době.Jak nemusím Apple tak přiznávám že tam mají vývojáři v hlavě mozek a vědí že tam kde je dotykové rozhraní tak tam primárně nemastím klávesnici a myš což ti imbecilové v MS zřejmě nevědí.Ovládání dotykem - klávesnící - myší je filosofií a ergonomií tak rozdílné že to co vypotil MS na desktop v podobě Win8 je na hranici a o komfortním ovládání se mluvit nedá vůbec.Protestoval bych kdyby mě tohle někdo nutil používat zadara ale ještě chtít za to platit?
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 10:05:04
avatar
Citace:
Oficiálním důvodem je prý to, že uživatelé tlačítko start nevyužívali a MS je tak chce naučit něco jiného. Je ale zajímavé, že tlačítko start v podstatě ve W8 existuje, máte ho totiž v druhém rozhraní Metro! MS se také výrazně snaží zabránit tomu, aby šla klasická podoba Windows, tedy i s tlačítkem start a příslušnou nabídkou ve W8 aktivovat nebo zpřístupnit. Důvod?

Důvod je zcela jednoduchý, MS prostě chce prosadit rozhraní AERO,

Začnu od konce, předpokládám, že místo AERO mělo být METRO, Aero je tu už od Vist a na tabletech se bude využívat metro, alespoň těch s ARM.
A kde v Metru mám tlačítko Start? Já tam mám jen nápis Start, jako tlačítko start mi funguje zajet myší do levého dolního rohu, lae je to jen přepínač do metra, i když pravda, metro částečně funguje jako náhrada startu. Ten rolovací seznam programů jsem si ale musel přidat jako toolbar na lištu, není to těžké a Windows pořád Start Menu znají, jen jej nevyužívají a v Metru vytváří neskutečný bordel ikon, ve kterém se vyznat fakt nejde a kdo instaluje víc jak deset programů, co tam dají po pěti ikonkách mi dá za pravdu, že v tom dělat pořádek je k ničemu.
Jinak souhlasím.
PS: Ovládat Metro myší je fakt peklo, dotykově by to asi problém být nemusel, ale na PC se v současné podobě nehodí, chce to minimálně složky a podsložky pro přehlednost. a moci skrolovat do stran myší dotykem všude nejen na spodní lištičce...a skrolování kolečkem do stran je divné, jsem zvyklý na naklápení, ale budiž.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 10:56:33
avatar
Máte pravdu MS tvrdí že lidi nepoužívají nabídku start a tak nám jí de facto fláknou na celou obrazovku.Souhlasím že MS chce prosadit Metro ale jak napsal jeden redaktor na jiném serveru dostáváme se do problému co dříve vytvoříme slepici nebo vejce.Kdo bude programovat pro systém metro kde bude malá základna uživatelů kteří si to navíc koupí.Kdo bude ochoten pracovat se systémem kde je minimum aplikací které jsou lepší než ty koupené klasické.Na druhou stranu Metro není úplně mimo mísu tablety telefony a jak člověk vidí v futuristických videích multimediální stěny v bytech lidí.Problém je že tento systém evidentně upozaďuje myš a klávesnici i když věřím že v speciálních aplikacích ji bude možno(nutné)použít.Systém by se pak měl ovládat gesty bez dotyku plochy což v uvozovkách funguje ale problém je s textem.Text bude nutné zadávat diktováním hlasem,což je problém u MS zásadní.Aby Metro fungovalo jak má bude to znamenat velké investice lidí do hardware i softu.Zatím známe situaci kdy hardware předběhlo soft a nebyl řádně využit.Rozdíl o proti dnešku je ale v tom že jste si pořídil něco co nevyužíváte ale ani v nejmenším vás to neomezuje využívat to co už máte.Dnes MS potřebuje mraky lidí kteří se obětují a budou s tímto kočkopsem pracovat aby měl MS odezvu a vytvořil pro vývojáře odpovídající trh.Toto období odhaduji na 8 - 12 let.No já se tedy obětovat nehodlám .
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 12:22:14
avatar
Však se dá vybrat, jake programy se budou zobrazovat a take se tam dají tvorit nove skupiny a do těch to přesouvat, vše co to chce je si stim jen trochu pohrat, už to prostě není tak, že ma nainstalovany program svoji podlsožky, kde je odkaz na sama sebe, uninstall, konfiguraci a 4 odkazy na internet s něčím...
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 14:15:45

No a to je třeba věc, která mně vadí. Pár týdnů zpět jsem měnil disk ve služebním notebooku a dělal jsem čistou instalaci se vším co jsem za poslední rok a půl potřeboval alespoň jednou (vývojář, servery, databáze, SW integrace). Samotné reinstalování mi zabralo dva dny. Výsledek je myslim 90GB instalace se vším všudy. V nabídce Start mi přibylo typuju takových 100 - 200 položek, které jsou sdružované do složek a podsložek, takže se v tom dá vyznat - ani půlku z nich neznám jménem, takže občas prohledávám Start ručně, abych našel co chci pustit. Někdy se ty věci jmenují dokonce stejně, jen se liší názvem složky, který obsahuje verzi produktu.

Očekávám, že v Metru si to samo bude vytvářet skupiny pro program a ne, že to tam nahází všechno na hlavní stránku podle pořadí v jakym sem to instaloval. Co jsem zatím zkoušel tak to žádné skupiny nevytváří a ani jsem nepřišel na to jak je vytvořit manuálně. Musim po každý instalaci ručně vyčistit "start menu" od bordelu, který tam nechci. To je prostě krok zpátky, který mi nevyhovuje.

Další ukázka jsou adminstrative tools - něco co používám poměrně běžně a hodně. Metro je normálně nezobrazuje, ale v nastavení to lze povolit. Opět se neukáží jako skupina, ale prostě to tam nahází dalších 20 ikon.

Jak se dají přímo ve Start nabídce (Metru) tvořit skupiny manuálně? Jediný kde jsou skupiny vidět je přepnutí do All apps.
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 16:09:22
avatar
Musíš čapnout jednu ikonu a popotáhnout ji do prazdny části mezi skupinami, tím se ti udělá nová skupina s tím jedním zástupcem a takle si tam už muzes hazet i další, pokud ji chces pojmenovat, tak si to myší nebo klavesnici odzoomujes, nebo kliknes v pravo dole na to "-" a kliknes na tu novou skupinu pravym myšidlem a dáš "Name group" a je to.

Jak se to bude celé chovat se stovkami programu, to je dobrá otázka, až vyjde finální verze, tak přejdu a vyzkouším, taky docela vyvíjím, takže toho mám mraky, ale vypadá to, že to umí nějak více zoomovat a seskupovat, MS by to měl do ty doby fakt nějak víc popsat, protože to vypadá, že interně to tak nějak umí všechno, ale na první, druhej ani třetí pohled to není moc poznat
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 18:25:38
avatar
Což je prostě problém, protože se stovkou programů je to hnusná nepřehledná nudle, zatímco systém podsložek je velmi efektivní a pokud jso useřazené abecedně i velmi ryhclý na vyhledávání...
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 22:02:11
avatar
Vždyť, když si to odzoomuješ, tak tam jsou abecední kategorie, zkoušel si ty Osmičky vůbec?

Já jenom říkám, že nevím jak se to bude v praxi chovat, protože neznám nikoho, kdo by je nasadil už až tak moc zostra, ale tu funkcionalitu to vypadá, že má.
Kosheen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 10:22:35
avatar
pokial nepojdu umiestnit ikony na plochu tak je to dost pruser, tlacitko start pouzivam len vtedy ak chcem babrat v nastaveniach win
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 10:29:26
avatar
Na plochu (zatím) ikony normálně umístit jdou a nastavení jsem vyřešil tak, že jsem si control panel připnul na lištu:-)
Leon1464 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 10:32:44
avatar
Já to vidím tak, že se zuby nehty budu držet Windows 7. I když rád zkouším nové věci a Windows 7 jsem používal už od RC, tak od Windows 8 dávám ruce pryč. Na desktop se prostě nehodí, špatně se ovládájí, prostředí je neintuitivní, práce se systémem je pomalá. Bojím se jen jediného a to že Windows 8 uspějí a rozšíří se mezi uživatele.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 13:37:19

Oni samozřejmě "uspějí". Pokud ne v podobě Windows 8, tak v podobě "Windows 9", kde to Metro bude zase, ale bude mít vychytané nějaké nedostatky. Tohle byla příliš velká investice a pro MS zásadní vize, kterou prostě nemůže za dva roky zabalit a říci "udělali jsme chybu". MS má velkou zodpovědnost vůdči vývojářům a především svým firemním zákazníkům. Pokud se mu podaří vývojáře přimět k tomu, aby pro Metro vyvíjeli (a to už se více méně podařilo) a podaří se mu prodat systém firemním zákazníkům, tak ho nemůže v přístí verzi uříznout.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 15:47:52
avatar
Domácí počítače nejsou pro MS to nejdůležitější,tím je korporátní sféra a ta je nejkonzervativnější ze všech.Aplikace v Metru nejsou kompatibilní s aplikacemi pro Win XP,Wista,7 a to je diskvalifikuje u firem.To jsou zákazníci co si platí i podporu pokud ti neřeknou jdeme do toho tak se může MS stavět na hlavu a nebude mu to nic platné.Pokud do toho nepůjde korporát tak se budou vývojáři držet zpátky ze strachu z návratnosti investic.Tohle neprolomí ani Win9 ale spíš až Win10.Otázka je kde bude mezitím Apple a třeba pokud jde o domácí počítače tak i Android.Žádný pořádný vývoj pro metro není(už vidím ty vývojáře jak píší jednu a tu samou aplikaci pro dva systémy),že si MS těch pár aplikací co má součástí Win upravil a upravují se prohlížeče ještě nic neznamená.Stejně většina aplikací co jsou součástí Win mají alternativu z jiných zdrojů a často je ta alternativa lepší.
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 16:40:04
avatar
Však podporu WindowsNT/x86 MS vůbec neukončil, ani nic takového do budoucna neoznámil, programátoři budou mít ještě mnoho a mnoho let předělat své aplikace do WinRT. Jen prostě nemůžeme čekat, že nám půjde Photoshop hned na tabletu s ARMem, na tyto aplikace bude mít klasika WinNT/x86 ještě chvíli monopol.

Navíc nevím, co to povídáš o neexistujícím vývoji pro Metro, však se podívej jak se rozjel vývoj pro WP7 (vývojářu je snad víc než uživatelů ) a tady se nic nemění, naprogramuješ si to v jakémkoli jazyce podporující WinRT, ve XAML naplácáš GUI ke každému cílenému zařízení a rázem máš aplikaci jak pro Windows Phone, tablety, tak desktopový wokna. Takže právě naopak, vývojář udělá prakticky jednu aplikaci a bude mu fungovat v celém ekosystému od Microsoftu, jestli je na tomhle něco pro vyvojaře špatného, tak už nevím. A to že je aplikací málo se není čemu divit, když samotné WinRT a Visual Studio 2012 představil v září a beta vyšla v únoru, takže nemůžeš čekat zázraky a super propracované aplikace na počkání
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 18:28:38
avatar
Že není nic špatného?A co takhle astronomické rozdíly v hardware desktopu a telefonu nebo tabletu.Teda možnost tu je že budete dělat soft pro telefon a doufat že nad ním bude hýkat blahem majitel desktopu s I7 na 3,5 GHz s 8 GB RAM.Tohle známe s herních konzolí hry se dělají na ně a PC se musí spokojit s tím co je.Hezké vyhlídky.A že je víc vývojářů než uživatelů?Jo tak to máte pravdu a když bude MS pokračovat v tomto kurzu tak to bohdá ještě dlouho bude pravda.
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 21:53:38
avatar
Opravdu? To už jsem se opravdu dožil toho, že multiplatformnost a neomezovaní na konkrétní model je nevýhoda? A jak to je asi do ted? Android ti taky běhá jak na nějaký šunce od rákosky s 200MHz procesorem a bez grafiky, tak i na na 4jádrový Tegře na 1,6GHz s grafickou kartou(čipem), a nebo existuje i port na x86, takže si ho můžu prásknout klidne na server, nebo workstation a nic me neomezuje, ostatne vychází z Linuxu a ten si taky muzu prasknout kamkoli od hodinek po superpočítač a nic me neomezuje, chápeš to? I s Woknama to tak je už dnes, muzes si je dát na netbook s Atomovým jednojádrem s 1GB, který určite nebude výkonejší než ona Tegra a taky si nekoupím nejnovější pecku a nebudu čekat, že mi půjde. Navíc Windows Phone 8 budou mít jako nejnižší konfiguraci 2jádro a podporují DirectX 11, a takovou min. konfiguraci nemají ani stolní Windows, tak kde je problém? Já ho tam opravdu nevidím.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 22:28:58
avatar
Spustíte tu vaší multiplatformní aplikaci napsanou pro Metro aspoň v Win7?Jestli ne zapomeňte že vám to korporátní sféra zblajzne.MS vydělává na korporátu několikanásobně více než na PC co se válí lidem doma.Tam se totiž MS generuje ten největší zisk s jistotou do roku 2020 budou muset vývojáři dělat aplikace jak pro WIN7 tak na to vaše Metro(aby neumřelo na úbytě) s tím že na to metro to korporát kupovat nebude.Kdo uhradí náklady na vývoj v Metru?Aplikace napsaná v Metru bude muset umět otevřít a umět pracovat s archivním souborem vytvořeným v aplikaci pod Win7.Pokud ne tak nemá nárok na existenci,data mají cenu milionů dolarů.Mám dojem že si MS pěkně nas.al do bot a vývojáři ho budou proklínat protože budou mezi 2 zájmy.Já to odhaduji že se vývoj Win rozdělí na Win pro masy s Metro a Win pro korporát z důvodu kompatibility a tak zřejmě některé aplikace pro Win pro masy nikdy nebudou protože se jejich vývoj nezaplatí.
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 23:56:56
avatar
To je normalní pokrok zase, aplikace z Win95 nešlapaly v DOSu, z NT/2000/XP, to občas taky nebylo zpětně uplne košer a třeba .NET nebo javu taky do starších systemu nedostanete. A jak jsou v podnicich oblibené. Stejnak je to jen o tom, že ze jednou za 5 let koupí nové počítače a systémaku starej se. A pokud budou mit celou infrastrukturu od MS, tak nebude problem přejít, naopak to bude ještě lepší, když všichni zamestnanci dostanou ještě centralne synchronizovany WP mobily s aplikacemi pro nejakou obluhu systemu, které muzu použit ze desktopu, takže se mi to celé zefektivni a zrychlí.
A s přístupem k datum a jinemu nemuze byt také problem, Metro je normální aplikace psana v C++/.NET/HTML5 atd., takže to může dělat prakticky cokoli na jakekoli urovni.
Ale hlavně do Metra nikdo nikoho nenutí, na desktopu budou stále existovat x86/WinNT programy, jen prostě když bude chtít někdo vyvíjet i pro ARM tablety a WP, tak bude muset nutně zvolit toto. Pro desktop je to jen bonus v širší nabídce aplikací, žádné omezení jiných prostředků.

Já bych pár let počkal, a pak bych hodnotil, podle meho je ten ekosystem vystaven vcelku dobře, jak se to ujme je otázka, ale přeci jenom je to Microsoft a jeho Windows s 80% podílem a ten už dokáže něco protlačit, programátoři taky jsou, takže to určite neumře.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-01 02:52:17
avatar
Člověče vy si to představujete jak Hurvínek válku.Až dosud byl MS strana mírného pokroku.Každý OS měl docela slušnou zpětnou kompatibilitu.Největší změna byla přechod z DOS na WIN a i tak Win 95 + Win 98 měly DOS.Co je ale důležitější že to bylo v době kdy ve světě bylo méně počítačů než je dnes v Německu a data se počítala na stovky GB.Dnes je situace mnohem horší Metro není zpětně kompatibilní počítačů je nepoměrně více a dat jsou stovky tisíc terabitů.Firmy mají v sítích i tisíce PC které jsou dokonale propojeny třeba v SAPu nebo řídící systémy výroby od třeba Siemens kde se provozní a skladové data ukládají třeba i 20 let td.Ani netušíte jak obrovské náklady by to pro firmy znamenalo a jen proto že se MS rozhodl tlačit Metro aby prodal víc telefonů a tabletů.To by také mohlo vyústit k odklonu firem k Linuxu.
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-01 11:29:35
avatar
Já stále nechápu, proč nechápete, že staré WinNT programy budou na desktopových Win8 stále funkční, tak jako na Win7, stále se budou vyvíjet nové programy, ale tak jako dnes půjdou jen do "velkých" Windows. Metro/WinRT je tu pro desktop jen navíc! Prostě museli udělat něco, co by šlapalo na více platformach postavených primárně na ARMu a jako bonus tyto programy půjdou i na desktopových Win8. Ale můžu vás potěšit, z nabídky Start si "odepněte" položku Store a už vás tyto programy trápit vůbec nemusí, ostatni programy si muze stále instalovat dvojklikem na exáč ;)

Ve Vista/7 taky přišel MS s .NETem a to se nikdo nebouřil a přitom to stejne jako Metro jen další programovací platforma, která bude žít paralelně s dalšími. A nebo třeba Widgety na plochu, ty tam taky jsou a v XP nefungují a pláče někdo? Nepláče. Jsou tam prostě navíc. Já mám pocit, že vidíte akorát rudě kvůli nové dlaždicové nabídce Start a myslíte si, že ve Win8 budou všechny spustitelné programy takové, ne, opravdu nebudou Stále poběží všechno, co tam kdy běželo.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-01 15:53:14

S .NETem Microsoft přišel už v roce 2002. Visty byly první desktopový systém, kde byl automaticky instalován, ale to byla už verze 3.0. Jinak si lidi .NET instalovali i na XPéčka, např. proto aby mohli používat ATI Catalyst Control Center.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-01 19:57:30
avatar
Ano to máte pravdu.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-01 22:39:09

Můžete k této diskusi taky přidat jaké jsou vaše skutečné praktické zkušenosti s korporátní sférou? Moje zkušenosti z českých i zahraničních společností jsou úplně jinde.

Jsem .NET vývojář. Celou kariéru dělám aplikace pouze pro korporátní sféru. Za posledních deset let se naprostá většina korporátního SW dělala jako intranetové aplikace, které běží v prohlížeči. Na tom se nic nemění. Většina těchto aplikací bude funogovat i v IE10 pro Metro. Problémy s kompatibilitou prohlížečů v případě přechodu z nějaké staré verze IE se týkají desktopového IE úplně stejně jako Metro verze, taže by je korporátní sféra musela řešit tak jako tak. Jediné v čem může být problém jsou závislosti na Silverlight, Java Applety a ActiveX ovládací prvky. Pořád je tu ale desktopová verze IE. Externí dodavatelé, kteří takové aplikace nabízeli už většinou dávno začali s redesignem, aby se těchto závislostí zbavili.

Aplikace, které jsou čistě desktopové se dělí na ty z doby před Windows Vista a ty z doby po Windows Vista. V případě té první skupiny to znamená, že korporace stále běží na Windows XP a pokud již nezačala přípravu migrace na novou verzi Windows, tak jí do konce podpory Windows XP stejně nestihne. Pak je čeká forma placenýho supportu nepodporované verze Windows a to je pro MS vlastně vítězství, protože cena takového supportu je velmi vysoká a firma nakonec stejně přejde na nějaké novější Windows.

Firmy které už přešly alespoň na Windows Vista by neměly mít s přechodem na Windows 8 velký problém - desktop ve Windows 8 funguje stále stejně. Firmy, které přešly na Windows 7 s žádným přechodem v brzké době spěchat nebudou. Navíc pro firemní zákazníky bude Windows 7 v prodeji ještě dlouho po uvedení Windows 8 (to se retailu netýká).

Windows 8 v korporátní sféře není o přepisu existujících aplikací do Metra (stávající aplikace stále poběží v desktopu se zpětnou kompatibilitou na Windows Vista/7), ale o vývoji nových aplikací pro Metro a zrovna to má v korporátní sféře velkou šanci na úspěch. Tyhle aplikace se dělají na zakázku pro jednoho konkrétního zákazníka a Metro je defakto jen UI - celá logika aplikace běží někde na serveru a je klientem konzumována prostřednictvím webových služeb. Je jen na rozhodnutí korporátu, jestli UI bude opět web (což je mnohem lepší z pohledu konzumace z non-MS platformy) nebo Metro applikace, která zase nabízí více možností v UI.

Malá odbočka: Kde jste viděli používat Mini aplikace na plochu, které jsou dostupné od Windows Vista? Neznám nikoho, kdo by je doma používal, ale zato jsem viděl korporátního zákazníka, který je používal a měl vytvořeno několik vlastních mini aplikací. Metro je svým způsobem pouze další krok.

Metro aplikace navíc přináší možnosti, o které se korporátní sféra sama už delší dobu snaží a vynakládá na to velké prostředky - např. vnitrofiremní aplikační katalog, ve kterém si uživatel nakliká co chce nainstalovat a instalace se provede. S Metro aplikacema to neni problém.

A že pro MS neni důležitý sektor domácích počítačů? To není pravda. Domácí počítače jsou základ pro úspěch v korporátní sféře. Klasický uživatel příde do firmy a na otázku: "Umíte používat PC?" odpovídá "Ano", protože má doma Windows a Office. Tenhle segment pokrývá celou OEM prodej notebooků a desktopů, který se týká domácností, herních fandů a malých firem. Je to velmi důležitý segment a MS v něm musí konkurovat rostoucímu vlivu Applu (hlavně v USA).

Nikdo neočekává, že by firemní zákazníci po Windows 8 skočili v prvních letech. Nejdřív se Windows 8 dostane do domácího segmentu, kde se to lidi naučí používat a akceptují to a pak se bez problému nasadí ve firemním segmentu.

Vývojáři na aplikacích pro Metro už dávno pracují. To vám říkám jako vývojář. Nejedná se o aplikace jako Photoshop nebo AutoCad, ale o menší utility, které jsou dnes známé především uživatelům tabletů, smartphonů a Macu. Tyhle aplikace většinou žádný mohutný výkon nepotřebují, takže problém portování na tablet a občas i na mobil neexistuje.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Zatím hnus... 2012-06-30 13:17:30
avatar
Osmičky posoudím až opravdu vyjdou, ale zatím to vypadá na první Windowsy v historii, co mi nebudou stát ani za to, abych si je upirátil, natož pak platil. Klávesnice a myš tvoří dokonalou dvojku proti které je vše ostatní jen nouzovka. Chci bootovat rovnou na plochu, kde bude jen to co já chci a v designu jakém já chci. Metro mě v tomto ohledu trochu omezuje a hlavně je to designově odporné! Když si vhodně zvolím wallpaper, tak snad i plocha ve W98 bude celkově vypadat líp i přes ten starý styl všeho ostatního.
Foxnec [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - . 2012-06-30 15:03:15
avatar
Mě by zas celkem zajímalo, z čeho autor soudí, že MS ujíždí vlak, resp. že dokonce už mezi smartphony prohrál... (čísla, údaje, citace o ukončení WP, hard data, prosím!)
Co vidím já, tak je usa kolem 4-5% (5/2012: 4%), čína 7% (=víc než ios), a o WP8, kde nezůstal kámen na kameni, taky asi autor netuší :-)

Podle mě to bude naopak ještě zajímavé (a jakožto koncový uživatel si to velice přeju!). Pokud se vytvoří dobrá vývojářská základna (což vzhledem k tomu, že se na celou sadu WP8/W8RT/W8 bude psát v C++(tedy by mohlo dojít k určitě unifikaci), vidím jako reálné), a pokud bude samotný systém kvalitně odladěný(na tohle si řada lidí ráda počká), tak rozjezdu nic nebrání. I když kdo ví, nejsme jasnovidci :-)
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-01 16:01:04

V C++ se budou psát hlavně hry a aplikace vyžadující vyšší výkon nebo nějaké speciální knihovny. Všechno ostatní se bude dělat v C# + XAML a HTML5 + JavaScript. Případně kombinací těchto možností. Microsoft se snaží, aby celá jeho současná vývojářská základna prostě mohla přijít a bez velkých problémů psát aplikace pro Metro v tom, co používali do teď. Např. možnost vytvářet aplikace v C# a XAML umožní hladký přechod všem současným Windows Phone 7.x vývojářům a všem .NET vývojářům.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-01 18:02:21

Nedavno sem si hral s vypoctem CRC32 (itelackej algoritmus se 4kB a 8KB tabulkama). S C# unsafe kodem dosahuju stejnejch (nepatrne lepsich) rychlosti vypoctu (na x86 instrukcich) jako na c++ (microsofti kompilator). Vypada to, ze vsechna "pomalost" C# vysi na kontrolach hranic poli, a podobnejch legracich. A taky to zere trochu vic cache na CPU (vic do detailu sem to nezkoumal)

Pokud microsoft prijde v DirectX12 nebo vyssich s tim, ze budou napsany primo tak aby .NET nebyla jenom dalsi vyrstva obalujici nativni knihovny, ale bude tam primejsi pristup verim, ze i hry se prestanou vyvyjet v c++ a prejdou na .NET. Vyhody v rychlosti vyvoje prevazej i na tyhle fronte.

A pokud by pridali neco na zpusob MONO SIMD bude to jeste lepsi
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 20:01:50
avatar
At je to jak chce, win Seven mi ještě nějaký pátek vydrží
Nvidi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-30 22:18:09

Win 8 som tiez mal nainstalovane . Celkom som ho sice neprebadal ,ale ja osobne by som viac ako Start na tom mieste uvital, a to aj v ostatnych Windows , vypinac PC .
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-01 14:53:03

apple a google uz ukazali ako ovladat dotykovu plochu rukami podobne ako kedysi vyrobci automobilov prisli na to ze volant je asi ten najlepsi ovladaci prvok. Momentalna snaha microsoftu u ovladania windows je asi taka ako snaha ovladat automobil gamepadom.
Tiez momentalne nevidim jediny dovod preco platit za Windows 8 ked stavajuce 7cky mi vyhovuju a co sa tabletov tyka uz mam Assus Transformer prime a ten sa ovlada fajn ako notebook ako aj tablet .
bobmaxko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - metro = underground 2012-07-01 18:53:57
avatar
..precital som si niekolko desiatok komentarov, vsetky ozaj nemam naladu citat...jedni hodnotia metro ako dobre rozhranie..ini nie..dalsi zase nachadzaju "lepsi vykon"..atd. ...ja ako grafik, ktorych je na svete uz "pozehnane"..mam konfiguraciu - i7-970, 24Gb ram 1600mhz, nvidia quadro fx580, ssd ocz vertex II na system....win8 je na volne stiahnutie na oficialnej stranke na "testovanie"..tak som si ho stiahol, ze to vyskusam...po celkom rychlej instalacii ma prekvapilo prave to metro..= v systeme mam zabehane kde co kliknut, co nastavit v systeme, co kde povypinat po instalacii a pod., kedze ako grafik - vyuzivajuci pc na pracu v nejakom konkretnom softe, nemam potrebu sa ""uzasne prehrabovat pocas prace v systeme""..ten nech ide ako ma a NEOTRAVUJE MA NOVYMI ZAKUTIAMI...takze prakticky po par minutach "prace" v tom win8, kedze som "za frasa nikde nemohol nic najst ani nastavit", som restartoval pc, do mechaniky vlozil instalacne dvd win7 pro, ktore som si ako krabicovu verziu kupil, nahodil znovu win7 a som rad, ze mi pc bezi na doposial asi najstabilnejsej aj najefektivnejsej platforme od MS .....v skratke = potrebujem pc na pracovanie v softe a nie na "pracovanie v systeme"..
Bumpkin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ergonomie 2012-07-02 03:02:50

koukam že tu všichni vášnivě lamentují nad tím že budou machat rukama po VERTIKALNÍM monitoru, ale už nikoho nenapadlo že ten monitor může být taky položený na stole

je to úplně stejné jako kdyby jste si někdo z vás koupili rýsovací prkno, nebo kvalitnější tablet od wacomu
tady ukázka: http://www.czc.cz/wacom-cintiq-21ux/84933/produkt/galerie?pictureId=21jsvsqgigdivaggfuep5mgs12

ta firma už hooodně dlouho ukazuje jak se dá monitor použít jako pracovní deska

holt už nebude proste prostor na to si vzít k PC jídlo

to k ergonomii, následně ale musím souhlasit že dektop nemá být o usnadňování alá METRO to at zůstane na mobilech a tabletech do desktopu at to nikdo netaha!!!

prvne by si MS melo uvedomit rozdeleni platforem!!
Smartphone a tablet je na rachlou zábavu a brouzdání po netu ci konzumaci multimedialního obsahu, ale DESKTOP je na práci!!!

na pracovním zařízení prostě nic nepřesného nemá co dělat, viz OSChrome, dali ho na Notebooky a je to hned prodejní propadák protože je to zjednodušený a nedá se s tím nic dělat....
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-02 20:23:50
avatar
skúšam Win 8 na notebooku a pokiaľ ide o ten štart, on tam vlastne vždy je len je teraz veľmi ikonový a na celú plochu, nevadí mi že je teraz taký rozsiahli že sa to prepne na celú plochu tak či tak si to viem prispôsobiť čo tam chcem a čo tam nechcem mať, len teraz do neho neviem vôjsť myšou ale klávesou štart čo je prakticky to isté ale ikona na myš mohla ostať, inak nemám žiadne námietky nato ako dnes vyzerá menu štart vo win 8
CharlieV [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Start menu 2012-07-10 07:49:59

Jakej je rozdíl mezi Startem ve WXP a W7? Já žádnej nepozoruju. Struktura je stejná (několik natvrdo vytaženejch zástupců, automaticky obměňovanej seznam posledně použitých probramů, vpravo pak pod sebou nabídka osobních složek, tento počítač, nástroje pro správu a pak příkazovej řádek). Vzhledem k tomu, že ikony na plochu prakticky nedávám, tak si všechny otvírám ve startu, pár těch co mi z něj zmizí si vždycky najdu v adresářích. Na ploše chci mít pěknej obrázek, pár dokumentů a zástupců, který nejčastějc používám a šmitec, takže W8 nejpíš ignoruju a u W9 se uvidí (stejne půjdu na nový systém až s novým železem a to se mě několik let teď nebude týkat).

Sestra si na W8 zatím zvyká a moc nesakrovala, tak pak uvidím, až přitáhne noťase s W8.

Jo a co se týče novejch Officů: JSOU ZLO!!! Víc nahovno nabídku nástrojů sem neviděl a nedá se to přepnout (nebo jsem na to nepřišel)!
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 512x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1521x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1219x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1900x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1151x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1907x
Komentářů: 3