První verze Windows Blue je zde - nástupce Windows 8 ukazuje, že se MS z neúspěchu W8 nepoučil Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 25 březen 2013
altPoprvé si můžeme prohlédnout, jak bude vypadat a co přinese nástupce Windows 8, jež dorazí letos.

 

 

 

 

Operační systém Windows 8 je propadák, jedinou věcí, na které se většina neshodne, zda je větší nebo menší než Vista. Z hlediska prodejů je to nastejno, z hlediska přijetí uživateli je to ovšem pro W8 výrazně horší. Vista sice byla pod palbou kritiky, ve srovnání s přijetím a hodnocením W8 to ovšem byly skoro pochvaly. Pokud by se W8 násilně neinstalovaly na nové PC (kde stejně řada zákazníků rychle žádá downgrade na W7), neměl by nikdo žádný důvod na ně přecházet z W7, což ale kdysi u XP vs Vista tak úplně neplatilo. Tam bylo třeba DX9 vs DX10 a tak dále, protože mezi nimi byl značný technologický a časový rozdíl.

Znovu ovšem opakuji, že téměř nikomu z nás nevadí to, jak Windows 8 funguje jako OS, tam totiž není problém, on se totiž moc proti W7 neliší, v některých věcech je i o trošičku lepší a efektivnější. Problém je to, jak vypadá a jak se ovládá třeba na desktopových PC či klasických nedotykových NB. Ono násilné nucení uživatelů používat neergonomické dlaždice (Metro), odstranění start nabídky a podrobnější nabídky, na které byli všichni zvyklí, a které bez problémů fungovaly, je prostě věc, se kterou se nesmíříme, a na kterou si mnozí ani nemíníme zvykat. Zvyknout se dá sice na všechno, ale proč zvykat na horší?

(Windows Blue)

Windows 8 lze na běžném PC klidně používat, ale těch programů a věcí co si musíte nainstalovat a vrátit do stavu trochu podobnému W7 aby to bylo skutečně stejně použitelné, to je pěkná dřina. Nemluvě o stále trochu haprující kompatibilitě mnoha aplikací. Doufali jsme přitom, že sám MS to pochopí a udělá Windows 8 SP1 nebo Windows 9 Blue tak, že vrátí klasickou plochu, nabídky start atd. a rozhraní Metro nechá jen pro dotykové tablety, či počítače. Tedy že MS vyslyší volání zákazníků, výrobců atd. Bohužel, při pohledu na první verzi Windows Blue, která se aktuálně objevila, nás žádné procitnutí nečeká.

(Windows Blue - rozdělení obrazovky a spuštění dvou aplikací)

Windows Blue se přitom mají objevit už letos, ale vypadá to jen na kosmetickou změnu, kde bude upravena podoba Metra, nastavení Metra včetně "živých" dlaždic. Umět bude rozdělení obrazovky na dvě poloviny a spuštění dvou aplikací na stejně velkých plochách. Objeví se vylepšené aplikace, vylepšené fungování s Cloud atd. Stále doufáme, že se objeví i nějaká normální verze pro normální stolní a mobilní PC, ale zůstává to jen u "doufáme ....".

(Windows Blue)

Zajímalo vy mě, kdy MS konečně procitne a zjistí, že si zbytečně tou násilnou změnou škodí, že ten tabletový vzhled mu zákazníky ubírá. Přitom by prostě krásně stačilo, udělat W8/W Blue tak, že pro běžné PC bude mít podobu a ovládání vše jak známe z W7 a pro dotykové PC, když budeme chtít, bude mít možnost přepnutí plochy na to Metro. Jednoduché, efektivní a bez otravování života uživatelům i výrobcům PC. Chceme toho tak moc?

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 23:27:52

Opravdu u systemu tak moc zalezi na tom jak vypada (kdyz to neni vylozene spatne, ale proste nezvykle)? S W8 jsem naprosto spokojenej od RC verze. Sice nevidim duvod, pro normalniho uzivatele, proc na ne na prechazet z W7 (Notebooku to znatelne povedlo). Ale taky nevidim duvod proc kupovat licence neceho starsiho.

A pokud to nekomu vadi az tak hrozne tak si ten start proste nahrajte zpatky.
maws [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 13:24:30

taky jsem s Win8 naprosto spokonený
zezačátku na ně spousta lidí nadávala a teď už se jich několik shánělo po upgradu z Win 7
ono i teď pokud člověk nechce tak to metro nemusí defakto vůbec používat i když v něm jde spousta věci udělat rychleji za pomoci klávesových zkratek na klikání myší to opravdu moc není
Ethos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 22:31:11

presne tak ja som setky ikony v metre vymazal a mam tam len svoje programy a hry rychlo a svizne prepnem kliknem a rychlo sa setko spusti .. premna su w8 rychlejsie ... w7 je rychly po instalacii ale zazne slimacit po par tyznoch ..
Jake [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Tak toto je najlepsi clanok ak 2013-03-26 17:25:47
avatar
Tak toto je najlepsi clanok aky som kedy na nete cital!
Sam by som to nenapisal lepsie. Autor mi to zobral priamo z duse.

Pre absenciu start-u a blbe metro nechcem Win 8 ani vidiet!

Medy to mrkvasoftu konecne dojde?
flastie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 21:36:50
avatar
Mne nejake metro UI ani tak nevadi ale to ze tam odstranili kopec uzitocnych veci ako deskotopove gadgets alebo media center. A dizajnovo je to tiez bieda. Aero s priehladnymi oknami je naozaj krasne a stale aktualne (MS nam chce nahovorit ze nie) oproti fakt chabym monofarebnym kockatym oknam. Ked to tak zhrniem tak desktopove prostredie je neskutocne ochudobnene oproti Win7, takze desktopovy uzivatel naozaj nema dovot prechadzat na Win8. A metro? Ja neviem ale totalne uzavreta platforma do ktorej si nemozem natiahnut ani len vlastne napisane aplikacie alebo aplikacie nezavislych developerov je naozaj chybny krok od MS. To si snad nemysli ze takymto smerom si chce udrzat desktopovych userov. A ze ich je stale majorita je vec jasna.
Anonymní  2013-03-26 23:45:11

MS sa raz preberie dúfam že nie tak neskoro ako Nokia
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-27 10:47:28
avatar
...to je zvláštní, já tam Media Center mám, akorát jsem si ho holt "musel" doinstalit sám (kód jsem dostal zadarmo).
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-27 12:19:16

Zadarmo pro Windows 8 Pro byl v dočasné akci, teď stojí cca 300-400 Kč. A mám pocit, že pro domácí Windows 8 vůbec není, jen v sestavě Pro Pack, která stojí cca 3000 ...
flastie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-28 08:29:27
avatar
Media center stoji 10eur a to len pre pro verzie. Obycajny windows 8 tuto vyhodu nema a ako to tu bolo spominane mozes si ho dokupit za "pouhych" 100eur v baliku pro plus. Alebo si za rovnaku cenu kupit rovno win7 home a mas tam vsetko uz v zaklade a nemusis tam nic doinstalovavat. Navyse bez trapneho uzavreteho metra ktore sa neda vypnut.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 14:46:52
avatar
Zvyknout se na to určitě dá, ale proč bych si měl zvykat? Efektivita práce spočívá v tom že vím kam šáhnout a ne že mi to microsoft někam schová a já to budu jak blbec půl hodiny hledat.

Proč prostě nemůže zůstat ovládání OS stejné? V Autě mi taky nikdo nedává spojku doprava, brzdu doleva a plyn třeba doprostřed a zvykej si!
domino2301 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 15:14:16

a to mi chceš povedať, že keď si prvýkrát sadol ku grafickému rozhrania Windows 95 a vyššie tak si hneď vedel kde čo je? Určite nie. Určite si sa z tým trochu pohral a až tak si vedel čo kde je.
Zmena je život. Na FB sa tiež rozhranie mení každú chvíľu, veľa ľudí na to nadáva, ale potom sa to proste naučí používať a zistí, že z väčšej časti je to pohodlnejšie (až na niektoré drobnosti, ktoré človek aj tak často nepoužíva).
Sám používam Windows 8 už takmer rok a musím povedať, že som spokojný, ergonómia nového rozhrania je akceptovateľná aj na notebooku bez touchscreen, pomôže tiež nainštalovanie nových ovládačov pre touchpad, ktoré pridajú podporu gest. Veľmi sa mi páčia nové klávesové skratky, ktoré napomáhajú efektivite práce.
Ale popravde rozhranie operačného systému používam len na zapnutie aplikácii (tie mám buď na lište, alebo v Metre hneď po ruke), prepínanie medzi nimi (žiadny rozdiel oproti predchádzajúcim) a na vypínanie notebooku. A takto používa počítač väčšina z nás.
Vyhľadávanie v ponuke Štart v podstate funguje rovnako, dokonca môžem rovno vyhľadávanie filtrovať pre konkrétnu aplikáciu, čo sa občas hodí

Neviem čo proti tomu novému rozhraniu máte ale ja som s ním spokojný a je to efektívne.
MobyDict [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 14:38:32
avatar
ono, da se to udelat jako ja s fb, nepouzivat
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 19:04:20

Nechces si zvykat, nainstaluj si Classic Shell. I kdyz vlastne neni na co...

Pokud si clovek pouziva novinky z W7 na W8 je to jenom zvykani na to, ze vyskakuje start na celou obrazovku a, ze se to vypina jinde. Teda pokud jeste vsechno neklikas ala windows95, protoze sis nechtel na neco jinyho zvykat..

Kdyz vynecham novy klavesovy zkratky.

Pro bezny pouziti:
Jumplisty fungujou, pripinani aplikaci ke startu taky, vyhledavani psanim ve startu taky (navic mi to hleda i anglicky nazvy k nastavenim, coz W7 nedela).

Pro power usera: Spousteni ovladacich panelu, prikazovyho radku, spravce uloh, prohlizece udalosti a "programy a funkce" a par dalsich ted je na 2 kliknuti - pravym do levyho dolniho rohu- rychlejsi nez na W7.

Jedna klavesova zkratka: muzu vypnout prepinani klavesnice alt+shift, coz ve spouste her vadi (diabloII treba...), ted je na to win+mezernik.

Co mi trochu vadi je, ze z metra se defaultne spusti jenom 1 instance aplikace - kdyz clovek chce vic musi se shiftem. A taky mi chybel seznam nejpouzivanejsich aplikaci, ale to je tak vsechno.

Jo a abych nezapomel zminit: je to fakt rychlejsi
chrostik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 21:03:03
avatar
to máš pravdu že změna je život, ale záleží jaká změna. Člověk který příjde o nově postavený dům kvůli dluhům v exekuci a musí se přestěhovat do holobytu si může taky říci: Změna je život. Mě osobně tato změna nevyhovuje (viz příspěvek dole) a když se podívám na procentní zastoupení oper. systémů, dobu podpory kterou MS prodloužil pro 7ičky do roku 2020 a spojím to s konzervativností uživatelů tak tu máme druhé "XP", které tu s námi budou dlouhou dobu. Pokud ovšem nepříjde nějaký významný upgrade jako u XP, myslím direcx9 na 11
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 23:19:34

W7 vs W8 je spis, ze ti nekdo vymenil tvoje 1+1 za 2+1, ale musis se naucit jezdit jinou tramvaji
Ethos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 22:33:29

zse nemozes porovnavat jablka s hruskami ..
snazili sa o inovaciu a moc sa netrafili .. neviem co ches hladat ked setko je rovnake .. len pridali metro ..
rigix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 09:19:15

Taky provozuju windows 8, ale to jen proto že jsem dostal zdarma licenci. Takže schrnutí windows8:

Je neefektivní- furt když přejíždím např. zavřít okno nebo na dohraný start, tak mi to pořád skáče protivné metro.

Dlaždice jsou pro mě nepřehledné, osobně mam radš dle abecedy seřazené složky na ploše a v nich roztříděné zástupce, ale asi záleží na člověk, za mě prostě dlaždice velký nepřehledný mínus.

Kernel metra funguje na mobilním principu. Aplikace v něm jsou RTéčkové a nabalují se na sebe, nejhorší je že když je omylem pustím nějakou zkratkou a pak rychle ukončím tlačítkem okna, tak zůstanou spuštěné a to i po restartu !
Dostal jsem se až k tomu že když mi teď naběhne windows 8 tak v ram vyžerou neuvěřitelných 6 GB (16 GB celkem) a to nepustím ani prohlížeč a msconfig je čistý, kdybych neměl 2X SSD v raidu tak nvm nvm, do dnes jsem to nedokázal po vypínat, jo a víte že pokud máte web kameru tak pořád snímá ? Zkoušeli jste někdy nahrát a potom smazat video z RT app ? Taky nadlidský úkon. Jsem z windows 8 rozčarován.

Osobně bych si udělal downgrade kdybych měl možnost zdarma. Dost mě znepokojuje RT kernelová nástavba windowsu 8, jelikož mi přijde, že ji s prznili stejně jako windows mango a nepoučili se z chyb, které vlastně pohřbili nokii. RT žije vlastním životem a je neprůhledné, nedá se přizpůsobit a diktuje co mám dělat a jak to dělat, vlastně ani nemůžu zjistit co mi všechno běží na pozadí, protože ve správci se hlásí pouze RT kernel (metro) a aplikací běží pod jeho záštitou která se nedá nějak prokouknout, ja nvm ale mam z toho špatný pocit, kdybych chtěl androida co si hraje na velkého bratra tak si koupím androida a ne windows.... Jsem znechucen.
domino2301 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 10:24:46

Aby som ťa vyviedol z tvojho omylu:

WinRT aplikácie sa na seba nenabaľujú WinRT runtime spúšťa aplikácie v oddelených sandboxoch, čo znamená, že sa priamo nedokážu ovplyvňovať.
Čo sa týka vypínania WinRT aplikácií, tak stlačením tlačidla Windows ich presunieš do pozadia, kde sa po 4s pozastavia (proces v procesore sa zastaví, dáta v RAM ostanú). Ak chceš vypnúť WinRT aplikáciu úplne, vypneš ju tak, že využiješ gesto ťahu zhora nadol (pre myš je to stlačenie ľavého tlačidla pri hornom okraji, a následné držanie až kým neprejdeš na dolný okraj)
Ohľadne tej RAM tak to neviem čo tam máš spustené, mne systém samotný zaberá 1,4GB (mám 4GB) a jedno 120GB SSD. Nemáš náhodou aktívny Hyper-V a v ňom sa ti náhodou nespúšťa nejaký virtual? Skotroluj si to, tiež som mal z virtualom problém, že my zožieral RAM.
Mazanie vo WinRT app je tak zložité ako ho spravil programátor danej app.
Každá aplikácia ktorá beží vo W8 či už desktop alebo WinRT vytvára samostatný proces, ktorý je viditeľný pomocou Správcu úloh. Naviac v Správcovi úloh ak si dáš zobraziť aj Zobrazenie stavu, tak pri WinRT aplikáciách vidíš, že sú pozastavené.
Dosť ma mrzí, že tu na DDWorlde sa nehovorí o tom ako to beží pod kapotou, a potom vznikajú fámy a to nie je dobré.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 14:21:41
avatar
No s tou RAMkou to bude asi podobně jak to dělají už Sedmičky. Na jednom kompu mám 2GB RAM (prastarý stroj) a sedmičky si zaberou míň jak 1GB, když jsem měl 4GB RAM, sedmičky zabraly necelé 2GB a na 8GB RAM zaberou zase o něco více. Zkrátka čím víc RAM máš, tím více ji Win používá a nahrává tam tvoje často spouštěné programy aby se spouštěli rychleji.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 09:56:53
avatar
Opravdu nezáleží na tom jak to vypadá, ale vcelku dost záleží na tom, jak se to ovládá. A u W8 se to neovládá zrovna dobře.
Robyn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 13:30:34

Já přešel z Windows XP na Windows7 asi před rokem a to alespoň mělo smysl. Větší ram a DX11.
Osmičky nemají žádné zlepšení ani jediný důvod pro upgrade.
Ty hnusný velký barevný plochy to je teda síla.
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 13:32:08

Taky se vam zda ze Windows vychazeji nejak casto? Sotva jsem naistaloval W7 uz propagovali W8 a W8 se "sotva" zacali prodavat uz je tu dalsi Windows. S takovou preskocim z W7 na generaci ktera prijde po Blue nebo jeste dalsi.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 19:03:48

Pamatuju 95 - (95 s Internet explorerem) - 98 - 98SE - ME - XP. Kazdy 2 roky system. Jenom s XP se nejak zasekli
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 21:18:08

Jo to mas pravdu. Taky jsem to tak prosel. Sakra jako by cas tehda sel nejak pomaleji. W7 mam dva roky a zda se mi ze jsem je instalnul vcera. Asi je clovek nejaky usedlejsi
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 13:34:31
avatar
Downgrade na W7 je blbost, tohle se příliš dramatizuje. Systém přece není jen o vzhledu, ale o optimalizacích, rychlosti atd a tady je W8 rychlejší a svižnější než W7. Kdo si nemůže zvyknout na Metro, existuje několik aplikaček třetích stran, které vracejí do W8 klasickou plochu se startem. Podle mě lepší volba než downgrade, i za těch 5 dolarů kolik to stojí. Už mě tyhle články na DD nudí, prostě to není žádná tragédie. Pokud někomu Metro tak vadí, má stále možnost mít technologicky nejvyspělejší systém se "starým" tlačítkem start, není to žádný problém. Naopak je to výhodné. Před pár dny vyšly na netu články, podle kterých má jít cena počítačů s předinstalovanými W8 dolů a to o 10-15%, paradoxně se dá na neoblibě W8 tedy vydělat - koupíte počítač se slevou několika tisíc a aplikačkou třetí strany za nějakou stovku si dodáte zpátky tlačítko start, takže jste vydělali. V nejhorším půjde s Blue udělat to samé. Každopádně downgrade kvůli tlačítku Start je holý nesmysl. Už W8 oproti W7 rychleji bootují atd, přece všechno nezahodím jen kvůli startu, který můžu mít stejně. Tohle mi DD už přijde jako trucování uraženého chlapečka, těchto článku už tu bylo asi 10.
chrostik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 13:51:07
avatar
Jasně že existují aplikace třetích stran, ale zkoušel jsi to?
Já ano a je to pěknej opruz. Po nainstalování systému další 2,5 hoďky aby to alespoň truchu bylo použitelné jako 7, a to vím které aplikace použít. Prostě to nestojí za tu námahu a to ani nemluvě o BFU který se na to prostě vykvákne.
Jó kdyby to přinášelo něco navíc jako při přechodu z Xp na 7 tak potom je to něco jiného a dalo by se to snést ale takhle rozhodně NE.
Myslím že silou se tu neuspěje. Psal jsem to tu už dříve, mnohem lepe pro sebe by MS udělal kdyby to Metro udělal volitelné a v dalších verzích systému by bylo už povinné tak jako dnes. A i to by myslím nezabralo. Pokud se nenajde nějaký upgrade jako z xp na 7 tak se to neprosadí( directx9 vs directx11)
P.Štefek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 14:34:49

Co potřebuješ instalovat, že ti to zabere 2.5h času? Mě stačil classic shell a hotovo W7. Dlaždice taky nemusím (sou odporné), ale svižnost, odezva, task man. a další věci se mi na W8 líbí.
chrostik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 16:05:59
avatar
Takže kde začít. Od toho základního a to jest Classic star menu (jako v Xp), LiveId, odstranění spíše omezení metra a aktivačních rohů, odstranění Lock screenu, upravení potvrzení smazání souborů, vyřešení problémů se zvukem u zvukovky a televizní karty, atd, atd, časem při používání win8 by se našla pár dalších, ale tohle je základ na který jsem přišel při mém krátkém používání win8.
Tak a měli bychom jak takšt připravený systém na to hlavní(pro mě)a to jest zprovoznění ANSYSu, AutoCadu a jejich vzájemnou spolupráci. A to se ani nezmiňuji o asi desítce programů pro výpočet el.,elmag. pole a jiných, které běží pod dosem a na 8ičkách jsem je nerozběhl. Strávil jsem tím 3týdny života a skončilo to ze vzteku rozflákanou klávesnící a konstatováním SBOHEM WIN8 a vítej WIN7
P.Štefek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 16:07:45

Tak to chápu, pokud máš specializované programy. Lock screen mi nevadí a na problémy s HW jsem zatím nenarazil. Aktivní rohy mi taktéž nevadí (i když občas...). Jediné na sem pořádně nezprovoznil bylo GTA IV ač jsem zkoušel všechny návody...
chrostik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 16:09:02
avatar
Možná si to časem sedne ale nyní NE.
P.Štefek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 16:12:14

Záleží. Pokud člověk pracuje s programy jako ty asi si s osmičkama neporozumí. Pokud je to obyčejný BFU viz můj děda, který osmičky přivítal s velkou radostí oproti 7 s komentářem, že nic přehlednějšího neviděl (mám opačný názor). W8 mám na stolním PC, kde nepotřebuju nic extra. Na netbooku mám pak linux, ale to odbíhám
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 16:36:47
avatar
ty ale vůbec nechápeš, o co tady jde a co já a mnozí další kritizujeme ..... nebo neumíš číst.
domino2301 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 15:26:49

DD skús reálne napísať čo okrem tej ohranej pesničky že dlaždice sú neergonimické ti na W8 prekáža. ja som z ním spokojný.
Ja používam Windows 8 už takmer rok, a nemôžem povedať žeby to bola taká tragédia ako to tu ty už v rade článkov popisuješ a infikuješ svojim názorom ľudí, ktorí Windows 8 pod rukami nemali
P.Štefek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 15:41:07

+1
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 16:39:08
avatar
i v tomto (a několika předchozích) článku jsem to snad více než jasně napsal. Dokonce velmi konkrétně a nejen, že jsem popsal v čem je problém z hlediska uživatele, ergonomie i toho vzhledu a přístupu, ale navrhl i řešení!

Je mi naopak líto, že ty vykládáš, že s W8 je všechno v pořádku, když to není pravda. Je to rozhodně tragédie, vzhledem k tomu jak W8 a MS přistupují k dostud věrným uživatelům Windows i k tomu co je nutí používat a doplatí na to všichni - pokud chceš říkat W8 úspěch, i když všechna fakta hovoří proti, výrobci i zákazníci jsou na ně navztekaní, tak prosím, ale pak si to nech radši pro sebe, protože ignorovat fakta bys neměl ... Já a mnozí další zdaleka jen nekritizujeme, ale jasně navrhujeme jak by se to dalo krásně vyřešit ke spokojenosti všech! A to je velký rozdíl proti klasikcým haterům či očkovačům lidí ...
domino2301 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 17:11:23

Windows 8 úspech nie je, ale ani nie je podľa mňa tragédia. A to ako zákazníci reagujú na nový Windows majú na svedomí aj technologické weby, ktoré len rovno kritizovali novinku a nenechali zákazníkov spraviť si vlastný názor. Už som sa stretol s tým, že jeden môj známy bol ovplyvnený druhým, že Windows 8 je zlo a čo som zistil, tak ho nikdy nevyskúšal, len mal názor vytvorený podľa webov.

A osobne chápem to že pri nástupe na trh nemal tak razantný nástup, ale to je spôsobené aj tým, že prichádza po úspešnom Windows 7. A výrobcovia zase zvaľujú znižujúci sa dopyt po počítačoch na Windows 8, ale nepozerajú na to že je to tiež spôsobené zvyšujúcim dopytom po tabletoch.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 14:23:52
avatar
Znám lidi, kteří jsou s Win8 spokojení a líbí se jim. Asi to bude i tím že se jedná o nadšence do WP8
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 23:21:34

Me grafika W8" nevadi + pracuje se s tim rychlejc = je to lepsi a egonomictejsi..

Mluvme konkretne, tohle uz je Xtej clanek s jedinym argumentem:

"Ono násilné nucení uživatelů používat neergonomické dlaždice (Metro), odstranění start nabídky a podrobnější nabídky, na které byli všichni zvyklí, a které bez problémů fungovaly, je prostě věc, se kterou se nesmíříme, a na kterou si mnozí ani nemíníme zvykat. Zvyknout se dá sice na všechno, ale proč zvykat na horší?"

1) Dlazdice jsou mozna hnusny, ale nejsou neergonomicky
2) Co myslis "podrobnejsi nabidkou"
3) Ok nechces si zvykat nezvykej si, instaluj classic shell

"Windows 8 lze na běžném PC klidně používat, ale těch programů a věcí co si musíte nainstalovat a vrátit do stavu trochu podobnému W7 aby to bylo skutečně stejně použitelné, to je pěkná dřina."

Ted sem tu nainsloval Classic shell, abych tu drinu zkusil.
20s stazeni softwaru
1 eula, 5 next a 30s instalace (= vytvareni bodu obnoveni)

Po klinuti na start(kterej se obevil) - vybiram kliknutim win7 style. Prepinam na advanced a po proklikani vypinam aktivni rohy.

2:30 celkem. Ted se toho budu dyl zbavovat nez sem to instaloval..
rookie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 09:46:45

prave som to chcel napisat, ze aká "pěkná dřina"? akých "těch programů?
- classic shell a w7 style je za chvilu nazad
biker00x [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 18:03:35

Sorry, ale už pouhý hnusný dlaždice, kde se třískaj barvy je setsakra dobrý důvod se W8 vyhnout. I za cenu třeba větších nároků na výkon HW ve W7. Podrobnější nabídka je jasná - chci se ke všemu dostat - nepotřebuju a nechci si zvykat kam to zase nějakej "vylepšovatel systému" zrozený nejspíš v oddělení marketingu mrkvosoftu schoval. A když nám dneska výkonu na rozdávání, tak proč si instalovat systém, který mi nepřináší nic nového? A to co navrhuje DD je jediný správný řešení - kdo chce jednoduchost pro lamy, nechá si vzhled W8. Kdo ne, vybere si vzhled W7.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 21:20:02

Pokud ti pripada hnusnej vzhled dostatecnej k tomu nepouzivat system OK Konkretni nazor, neberu ti to, nemam s tim problem. Problem mam s tim, ze kdyz se to nekomu nelibi zacne to hazet na neergonomicnost, horsi ovladani a podobny blbosti.

Takze termin "podrobnejsi nabidka" vubec neni o podrobnejsi nabidce, ale o umisteni nastaveni super. Vzhledem k tomu jak jsou W8 schizofrenni tak vsechno co se tyka ovladacich panelu zustalo tam kde to bylo ve W7.

OK jednoduchy rozhrani pro lamy. Kdyz ho nechci dam tech max 10 minut instalaci classic shell a hledani nastaveni na googlu. Ta moznost tu je proc by ji musel microsoft integrovat primo do systemu?
MikyMauz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 23:00:27

Někdo osmičky používá a je spokojený, někomu se nelíbí. V obou případech jde o osobní priority a dojmy. MS někoho nutí něco používat? Když se mi to nelíbí, tak to nekupuju. Noví zákazníci pak nejsou minulostí zatíženi a co vidím kolem sebe, nedělají jim dlažky problém.
rigix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 12:35:38

Nechápu jak může být windows 8 rychlejší než windows 7, když se jedná o windows 7 s minimální úpravou a přístavbou třetího kernelu ? Oba windowsi se roztahují do ram podle toho jaká je její celková velikost. u windows 7 se to číslo průměrně zastavuje po instalaci na 2,1 GB u windows 8 na 2,9 GB ( v případě že je RAM velikosti 16 GB). Windows 8 nemůže být méně nároční když má 3 kernely místo dvou, to si prostě protiřečí. Navíc po instalaci windows 8 na SSD systém startuje stejně dlouho jako předtim windows 7 na 1 TB blacku od WDčka, ono to s optimalizací nebude tak horké, si to poslední dobou vydavatelé oblíbili tak to používaj pořád.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-27 01:12:41

Kernel je jenom porad jeden. Ten obaluji 2 sady Dllek pro x86 a x86-64 API systemu. Velikost API knihoven pro metro bude mit maximalne nekolik (desitek) MB, a klidne tomu muzes rikat RTkernel...

Vsechno ostatni resi spusteny procesy, v podstate exace, programy jako vsechny ostatni. UI mas explorer, sluzby bezej na svhost a na win8 pribyl akorat dasi host process na store aplikace. To nema s kernelem moc spolecnyho, kernel si v podstate jenom povida s ovladacema a spousti procesy a stara se pro ne o alokace pameti...

Navic v softwaru ti velikost souboru nebo zabrana ramka o vykonu nerika vubec nic. Zaberu 2x vic ram na lepsi cachovani pripadne mas radove rychlejsi algorimus co vezme vic ramky. (treba CRC32 jde pocitat bitovejma operacema, nebo treba Slicing-by-8 algoritmem, potrebuje navic 8kB RAM a je to 50x rychlejsi...)

Kdybys chtel primo videt na co ti ktera soucast sytemu spotrebovava potrebujes RamMap z sysinternals.com. Zjistis, ze kernel si pro sebe alokuje par mega u me je to 25MB, dalsich 65MB potrebuje kernel na drivery. Pak tam jsou ruzny ram pooly, rizeni cahovani souboru do RAM atd. A to jsou ty zbyly 2.5GB+ A tyhle cache si windows alokuje jako cast maximalni pameti a v pripade potreby je zvetsuje. A tim, ze je to predalokovany predem ti to zrychluje odezvu sytemu . Taky ti to umozni uvolnit vsechny docasny cache OS, pak mi vyuziti pameti kleslo z takrka 3GB na 1.7GB - v podstate kolem 10% z tech 16GB co tam mam + ten kernel, ja s tim problem nemam, radsi at si to ukousne dalsi giga a beha to sviznejc..

Windows 8 startuje an SSD stejne ryhle jako Windows 7 na SSD. Rozdil proti WD black 1TB, je velice znatelnej. V notebooku na WD scorpiu black windows 8 startuji podstatne rychleji nez W7.
Zikk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 14:29:18

Mě vzhled a ovládání Windows 8 nevadí. Dlaždice nepoužívám a nabídka start mi nechybí (byla mi často spíš na obtíž jako skladiště zapomenutých zástupců odinstalovaných programů). Naopak vítám namátkou třeba aktivní rohy obrazovky, detailnější správce úloh, start systému do 9 sekund nebo i celkový design, který je jednoduchý bez zbytečných kýčů. Ke všem věcem v systému, ke kterým se chci dostat, se dostanu minimálně za stejnou dobu jako ve W7 ne-li rychleji.

Windows 8 nikoho nenutí používat dlaždice, ale pokud má člověk dotykový display můžou být dlaždice výhoda, takže když se Microsoft rozhodl jít cestou sjednocení systemů, proč ne? Proč dělat více systémů když jde integrovat vše do jednoho a nechat na uživateli ať si zvolí co jemu vyhovuje více.

Já ve W8 tedy vidím krok kupředu a podle mě správným směrem. Rušit přežitky se musí a další na řadě by měly být např. windows registry.
CZ_viper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 15:50:04

Přesně tak, naprosto souhlasím. Win 8 jsou krok kupředu a správným směrem. Dlaždice jsou vhodné třeba pro ty BFU, kteří mají pár programů a startu si na něj hned kliknou.

A pokud se tu někdo baví o ergonomii, tak pokud chce člověk pracovat ergonomicky a efektivně, tak musí používat obě ruce a klávesové zkratky, ale to platí u drtivé většiny programů, pouze s myší se ergonomicky a efektivně pracovat nedá.
maugggly [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 22:00:51
avatar
"""pokud chce člověk pracovat ergonomicky a efektivně, tak musí používat obě ruce a klávesové zkratky, ale to platí u drtivé většiny programů""" predsa najvacsou vyhodou operacneho systemu je, ze ho nemusis pouzivat oboma rukami, ale staci ti len mys. u profesionalnych programov sa to da pochopit, tam clovek potrebuje skratit cas, ale pri OS to nepotrebuje. tvoj argument je velmi slaby.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 19:28:33

Aspon dalsi clovek co to zkusil chvili pouzivat.

Registry nerusit. Osobne sice mam u aplikaci radsi kdyz si vsechno prechovavaj v ini souborech, ale kdyz se neco rozbije tak najit nekde neco v nastaveni aplikace s libovolnym formatem je an me trosku moc. A od ty doby co jsou 100% casu v ramce (co se montuje vic jak 256MB) a jsou tam uzivatelsky prava na klice (w2000?) k necemu (vista) to ani nijak nezpomaluje pocitac a nezpusobuje hrouceni systemu. Jenom nejak lip vymyslet to cisteni po odinstalaci.
domino2301 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 15:26:41

Revansch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 15:41:50
avatar
Heh, pri prechode z win XP na win 7 som si istý čas zvykal, ale šlo to hladko . Princípy ostali rovnaké. Win 8 je podľa mňa nedotiahnutý windows, kde šlo len o to vydať ho čo najskôr. Je samozrejmé, že ak si niekto kúpi noťas s win 8 už od začiatku, tak si zvykne a fičí v pohode, ale na upgrade z win 7 to nemá zmysel, a tým, čo vadí vista/win 7, ostali u win xp a nad win 8 určite nerozmýšlajú . Nechápem, na čo vydávajú prakticky len revíziu tak skoro, a znova nedotiahnuté...pokiaľ chceli prísť s niečím inovatívnym a novým, myslím si, že času bolo dosť a kludne mohol byť Win 8 o niečom inom, ako je dnes.

PS: S win 8 nemám osobnú skúsenosť, hodnotím len na základe videí a hodnotení druhých.
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 15:47:49
avatar
Ono jsou v podstatě jen dva tábory, ti kterým je změněné gui ukradené a ti kterým to prostě vadí. Kdyby dal MS uživateli na výběr zda chce metro nebo to co je ve W7 tak by si ušetřil tolik kritiky, tohle není systém na jednoúčelové zařízení ale operační systém pro osobní počítač. Uživatel by měl mít na výběr a ne takhle to bude a ne jinak.
domino2301 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 18:37:02

vydali to takto narýchlo, lebo potrebovali niečo na tablety. ak sa pozrieš čo všetko podoťahovali v Blue, tak si povieš, že mali vydať až ten. Ale chápem aj MS že spravil také obmedzenia pre Windows Store App. Programátory potom ľahšie prechádzali na programovanie pre túto platformu, lebo bolo potrebné starať sa len o obmedzené množstvo vecí. Teraz v "Windows Blue" alias Service Pack (podľa môjho názoru najpravdepodobnejšia možnosť) pridáva množstvo inovácii, doťahuje nedotiahnuté a vylepšuje celý dojem z nového rozhrania. Tento SP bude pre W8 rovnako dôležitý ako bol SP2 pre XP.
Mr.Lolendo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 18:31:05
avatar
pro: DD

Zkus se někdy zaměřit na hlubší věci o kterých nemá mainstream uživatel ani šajnu.

Mě osobně zajímá jestli nastala nějaká změna v přiřazování IRQ zařízení. Jestli spravily priority mezi sítovou a zvukovou kartou. HW akcelerace zvuku. Jak je to s přístupem administrátorských práv k certifikátů. BSOD chyby.DOS.....
Těch věcí jsou kvanta.
Osobně bych rád uvítal aby správce souboru ukazoval automaticky velikosti složek. Ostatně chápu proč to tam nebylo dříve ale dá se to udělat s tím že si uživatel nastaví kdy a které složky mají ukazovat velikost s datem kontroly a jak často se má aktualizovat velikost.

Řekl bych že vás všech co tu kvokáte nad vzhledem je nesmysl ale bohužel to není jen tak. Pomocí http://www.stardock.com/ si můžete předělat Winy k nepoznání. Je to opravdu úžasné jak až některé modifikace vypadají. Oproti tomu co Stardock nabízí vypadá Microsoft jako pračlověk co se probudil z hibernace když byl zmražený v ledu.
A jak jsem psal ten problém. Ten je právě v tom že tyto parádičky snižuji odezvu systému. Což v praxi znamená že když něco budete nahrávat, mít server, video konvertovat, live stream, nebo více aplikací které vyžadují běh ve vyšších prioritách vznikne nestabilita/konflikt. Takže vaše konvertované video např.: bude mí zpožděný či přerušovaný zvukový kanál.
Řeknete si já jsem mainstream uživatel nic takovéto nedělám. Ve hrách téže můžete mít problémy - se zvukem, ovládáním, trháním obrazu, a celkovou odezvou. Hlavně je důležité to že porty z konzol nechávají to pravě pěkně sežrat vašemu PC protože jsou neoptimalizované. Nemyslete si že těch neoptimalizovaných je menšíma. Je to právě naopak a možná že po bližším zkoumáním by se zjistilo že vlastně žádná není dostatečně optimalizována. O čem přesně mluvím?! Konzole mají malou paměť ale tu dohání malými rychlými extra paměťmi. Dále jelikož je to jednotný HW tak jednotnou a též i brutálně nízkou (oproti PC) odezvou systému. Takže načítaní dat mám svů řád a je hnáno přesnou posloupností a s využitím oněch extra pamětí které PC nemá. Což v praxi na PC znamená brutální vytížení procesoru a sběrnice pamětí.
To přesně dámy a pánové je ona neoptimalizace z konzol na PC. Tohle ani optimalizovat nejde. Prostě potřebujete na hru dva enginy. To je nevyhnutelné nebo jeden ale diametrálně předělaný. Současný engin který k tomuto přistupuje nejagresivněji je CryEngine 3. To je nezkutečná prasárna. Zlaty Unreal engin.
domino2301 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 18:41:44

krásne napísané +1
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 19:54:13

IRQ na PCI sbernici je +- nadratovany v PCI-e se mi to jeste nestalo.

Velikost slozek = Projit strom souboru a spocitat vsechny velikosti rekurzivne myslim, ze bych umrel nudou u slozky s pul milionem souboru na HDD (i 50000 souboru trva minuty). I na linuxu na to clovek musi poustet prikaz z bashe ("du"? nebo tak neco). Pokud to fakt potrebujes casto jsou na to aplikace co se integrujou s shellem. Me staci Windirstat kdyz potrebuju uklizet disk.

Pokud provozujes grabovani z live streamu, vytizi ti to PC (jakoukoliv soucast) na 90+. Tak je celkem jasny, ze aplikace co ma vyssi prioritu (at uz CPU nebo IO) muze zasekat. Kdyz to pokracuje bez hlasky, ze nestiha, nebo nenabufferuje pripadnou spicku tak je to problem aplikace ne systemu.

Tu hracku od stardocu sem kdysi zkousel, ale nezere to skoro nic, rozhodne ne vic nez kdyz pustis open office writer.

Konzole a optimalizace, u PC za to muze DirectX a OpenGL a miliony ruznejch kombinaci HW + lenost autora Klasika je, ze hru co 2 roky vyvyji na konzole nechaji firme, ktera s vyvojem nemela nic spolecnyho za par mesicu zkonvertovat na PC. Kdyz clovek kouka na technema ATI nebo Nvide tak je videt, ze optimalizovat jde. Specializovany cache pameti pomahaj, ale musis jim psat primo na telo Ten vykon se z toho sam nevyrazi.
Mr.Lolendo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 20:21:34
avatar
Některé hry padají a háží BSOD s widgetama nebo s Aerem. Hračky od stardocku je jich více. Kterou jsi zkoušel?
Já mám starý free fences a jsem naprosto spokojen.
Odkaz
Tohle je taková základní ukázka co to dokáže
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 23:25:43

Dyl jsem pouzival jenom fences. Ja to ted neresim, plochu pouzivam spis misto tempu, stejne mam porad otevrenejch 20 oken kdo by to minimalizoval.
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 13:05:16
avatar
Jak je tedy možné že cubic explorer zvládá bez problému zobrazovat velikost složek a to ještě na 4 discích o kapacitě po jednom TB?
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 20:55:59

Protoze to neumi (jenom prez pravy tlacitko + vlastnosti jako explorer), nebo mi rekni jak ? Jedinej zpusob jak se mi to kdy povedlo zobrazit je program folder size.

Ten spusti sluzbu, ta si po kazdym spusteni pocitace 5-10 minut vytezuje disky (mam hodne souboru) a bere 2-3% meho CPU. Za tu dobu spocita velikost vsech slozek v systemu, ulozi si je do cache a pak sleduje vsechny akce souborovyho systemu aby si udrzel ty informace aktualni.

To neni reseni a pokud by tohle udelal OS myslim, ze ten flame co po netu vyvola, ze vam microsoft po spusteni proskenuje celej disk fakt stal za to.
rookie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 09:50:36

stardock je tusim plateny, ale classic shell je zdarma
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 18:36:10
avatar
Nikto nespomenul najväčší problém - a to je dementnosť MS vo forme neprítomnosti FPP verzií Windows 8.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 23:24:16

Tak upgrade z FPP7 tak funguje. A v system builder licenci na W8 PRO je ted tohle: "You may transfer the software to another computer that belongs to you. You may also transfer the software (together with the license) to a computer owned by someone else if ..." v podstate smazat na starym a predat media, klice a potvrzeni pravosti. By me zajimalo jestli to nekdo zkousel.

Osobne nevim o nikom kdo aktualizuje HW tak casto, ze by se mu to vyplatilo. Navic kdyz clovek otravuje na zakaznicky lince tak vetsinou dostane novy aktivacni cislo i tak
Groover99 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - nabídka start 2013-03-25 21:15:33
avatar
Nemůžou do beta verze Blue přidat nabídku start, protože by pak současné osmičky nikdo nekupoval a každej by čekal do srpna až vyjdou Blue.
Loki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 23:36:59
avatar
Na XP jsem vydržel dekádu.

S win 7 jsem NAPROSTO spokojený a pro mě osobně neexistuje jediný důvod, proč na tyhle systémy přecházet.

Začíná to vypadat tak, že Windows budou vycházet v intervalu sportovních her od EA (Fifa, NHL) a tím pádem nepřinesou nic revolučního (v dobrém slova smyslu).
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 12:20:26
avatar
Škoda že nikto z kritikov či zástancov Windows 8 nespomenul najväčší problém a tým je padanie systému. Aj so zapnutými automatickými aktualizáciami aj bez vážnejších zásahov užívateľov sa každý ntb s predinštalovanou osmičkou zosypal najneskôr do 3 mesiacov od predaja.
Časté reinštalácie a nespokojnosť zákazníkov s notebookmi samotnými nás prinútili pristúpiť k automatickému downgradu na win7 resp. k nákupu notebookov bez os. Ako spokojný užívateľ s legálnou licenciou Windows 7 nevidím žiadny dôvod na prechod k Win8 alebo Win Blue. Ak Ms spraví rýchlejší a spoľahlivejší systém ako je Win7 tak to bude o niečom inom.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 21:06:14

Zajimavy, ziju na notebooku i desktopu s finalni verzi W8 nekdy od srpna (co vysla na MSDN AA). N Mel sem jeden bluescreen na desktopu, uz si nepamatuju proc. S rozpadem 8 sem se zatim u nikoho nesetkal.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 17:51:22
avatar
Věčné a vděčné to téma ...zůstávám u W7
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 637x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1557x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1240x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1917x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1167x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1916x
Komentářů: 3