Nejpoužívanější verze ANDROID OS zůstává verze 2.3 (Gingerbread) - nové verze nastupují pozvolna Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 06 květen 2013
altUživatele chytrých mobilních telefonů prodlužují dobu výměny svých přístrojů i aktualizace OS.

 

 

 

 

Prodeje chytrých mobilních telefonů a tabletů sice stále rostou, ale již zdaleka ne takovým tempem, jako dříve a zejména u chytrých mobilních telefonů je růst prodejů na úkor "hloupých" mobilních telefonů, které se skoro přestávají prodávat. SmartPhone i Tablety se rychle blíží k situaci nasycení trhu. Zákazníci si totiž své přístroje nechávají i delší čas než dříve. To ovlivňuje i rozšiřování a evoluci operačního systému Android.

Ačkoliv je již delší čas aktuální verzí 4.1.x (Jelly Bean) a v současnosti přicházející 4.2.x, velká část používaných Android zařízení má stále o mnoho starší verzi 2.3.x (Gingerbread). Ta tvoří největší část celého ANDORIDU s téměř 39% celé platformy a ještě asi tvořit nejvýznamnější část OS ANDROID bude, protože téměř všechny chytré telefony a tablety s tímto systémem většinou nemají možnost upgradu na vyšší verzi.

Jen špičková zařízení mají možnost upgradů a samozřejmě i většina nových zařízení má aktuální verzi Androidů, takže verze 4.0x (Ice Cream Sandwich) tvoří druhou nejvýznamnější skupinu s 27,5% a třetí je právě 4.1x (Jelly Bean) s 26,1%, která se již delší čas nachází na většině aktuálně prodávaných Android tabletů/chytrých telefonů. Samozřejmě tato situace trochu komplikuje situaci vývojářům aplikací.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Důvod 2013-05-06 15:31:53
avatar
ono je to spíše tak, že číňan raději prodá novou krabičku s novou verzí OS, než by se staral o krabičku, kterou už jednou prodal a z které (logicky) už žádné peníze nebudou.

Nové verze se uvolňují v podstatě jen pro Google zařízení (nexusy a spol.) a případně pro top modely, které si výrobce nechal řádně zaplatit (a ani to není pravidlem, viz liknavost LG a Sony).

Celý problém je totiž v roztříštěnosti platformy a přílišné benevolenci google. Android je jen jeden, ale (tragikomicky) ovládání jednoho telefonu značky X je na hony vzdálené ovládání telefonu značky Y. To celé pak umocněné rozdílnými verzemi OS a problém je na světě - připomíná mi to éru Amigy - tam taky neexistovaly dva stejně se ovládající stroje, volnost byla taková, že každý uživatel si OS přizpůsobil ke svému obrazu, což v důsledku znamenalo totální roztříštění platformy (viz MWB vs. GlowIcons, MUI vs. vanilla Intuition, různé DirOpus vs. WB vs. FileMaster atd.)
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-06 16:11:16
avatar
No jakou má zařízení podporu od výrobce opravdu zákazníka který kupuje svůj první produkt s Androidem nezajímá, zvláště když mu nikdo neporadí. Je to dáno hlavně díky tomu že neví jak důležité je této informaci věnovat pozornost a jak může prodloužit užitnou dobu přístroji. Pokud jde o ovládání tak už z historie vyplývá že čistý android měly referenční telefony Google, zatím co HTC, Samsung, Sony, atd. mají vlastní nadstavbu. Já třeba proti nadstavbě Samsungu nic nemám, vyhovuje mi. Když se mi dostal do rukou telefon s čistým Androidem tak v prvním okamžiku jsem trochu zaváhal ale za 10 minut už jsem ho ovládal v pohodě.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-06 22:27:52
avatar
Já mám v telefonu nejnovější Android 4.2.2, ale drtivá většina aplikací funguje i na 2.3 bez problému. Snad jediná funkce novéhu androidu, která by mi v 2.3 opravdu chyběla je počítání přenesených dat dle aplikace. Řekl bych že spíše než pro uživatele je tento fakt různých verzí androidu problém pro vývojáře aplikací.
Maor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-06 17:30:27

ono by stačilo, kdyby se Android dal instalovat jako windows; problém je v tom, že i když si telofon rootnu, tak nejsou drivery a nic tam nefunguje jak má...
když budou romky v4.x.x korektně fungovat s fotoaparátem, rádiem atd., bude možné upgadovat
maxsenz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-06 20:29:42
avatar
No,ono je to u mna napriklad tak ze som siel z and4.0.3 na verziu androida 2.3.7...totiz.predal som Galaxy Note a po par mesiacoch som kupil Galaxy Beam...
a popravde - absolutne netreba ziadnu vyssiu verziu ! dokonca som zistil ze je verzia 2.3.x omnoho menej narocna na spotrebu energie ! Aspon pre hracov hier. v Note som mal 50 hier a baterka mi v pohotovosti vydrzala sotva 3 dni...ked som v nom hry nemal tak vydrzala aj 15dni !!! V Beam mam uz aspon 80 hier a baterka mi nijak zasadne neklesa...
TeeJay [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-07 11:07:45
avatar
Pokud máš hry jen nainstalované a nespuštěné, ani na pozadí, ani nějaké další aplikace, tak ti to spotřebu zvýšit nemůže. To bych do školy taky chodil do školy s holým Windowsem a tera a čtvrt bytů bych nechával volnejch? Jenom proto, aby se mi nevybíjela baterie? Směšné, kdyby to tak fungovalo...
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-06 22:17:29
avatar
To že není možnost updatu není úplně pravda, např. Sony vydal update na ICS skoro pro všechny Xperie z roku 2011 (Samsung je v tomto taky štědrý - viz například S2), ale BFU ani neví jakou verzi androidu v telefonu mají, natož aby jí aktualizovali
EuGenio [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-08 08:23:00

Přesně tak. Mám v okolí několik lidí, kteří mají na svém telefonu GB a mohli by aktualizovat na ICS či JB, buď o tom neví, nebo to neumí a nebo prostě nemají potřebu (telefon používají jako "starý hloupý", v současném stavu jim to volá, píše SMS, nějaké jednoduché gamesky běží, tak proč se v tom rýpat).
maxsenz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - TeeJay 2013-05-07 23:29:58
avatar
Nemas vobec pravdu TeeJay !!!!
Venujem sa androidu trosku viac...Dam ti priklad :
Galaxy Note I cisto novy android po hard resete vydrz baterie 18 dni bez vypnutia !
Nainstaloval som 20 hier ziadnu som nepustil vydrz baterky 10 dni maximalne !
Nainstaloval som 50 hier ziadnu som nepustil vydrz baterky 3 dni maximalne !
s telefonom som NIC celu dobu testovania nerobil !!!!!
Android 4.0.3 ...
Galaxy Tab 10.1 cisto novy android 3.2 po hard resete...
nainstaloval som 300 hier a KAZDU som spustil !!!
Vydrz baterie ??? 90 dni bez vypnutia !!!!!
A teraz sa somnou hadaj...viem o tom svoje a nie malo !
pouzil som na testovanie rovnake hry rovnake podmienky ! v tablete moze byt lubovolny pocet nainstalovanych a/alebo spustenych hier a NEZNIZI to jeho pohotovostnu dobu oproti mobilu...
A pozor este - je to nieco CELKOM INE ako si tam ty patlal windows ci co...android mobily a tablety sa spavaju CELKOM INAK ako notebooky !!!!!!!!!!!!!
TeeJay [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-08 21:40:31
avatar
To že jsi ty aplikace nespustil neznamená, že se nespustily samy (byť třeba jen drobná část), já mám u všech nainstalovaných aplikací v androidu 4.1.1 možnost všechny aplikace nuceně ukončit. Udělej si s Galaxy Note další test, kde vynutíš vypnutí všech nainstalovaných aplikací a změř si čas...

To mi povídej, že Android se chová jinak než Linux / Windows, v úterý jsem psal v operačních systémů zápočet ;)

Btw, Android je založenej na Linuxu, kterej mám v notebooku jako virtual ve verzi BackTrack.

Je hezké, že jsi testoval, ale k čemu je test, kde k něčemu dojdeš a nevíš proč?
maxsenz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - TeeJay ty si ma zase pobavil.. 2013-05-14 23:20:15
avatar
Na začiatok : dúfam že si dostal aspoň dostatočnú z toho testu lebo o tom fakt asi veľa vieš

No,v tom mojom súkromnom teste som došol k tomu,že na takmer rovnakej značke telefonu je lepší starší android 2.3 ako novší 4.0 ! Aspoň čo sa týka žravosti baterky systémom nedoladeným...resp. zle vyladeným pre hry !!!

Lebo vážne,na SG Beam som sa dostal na 8 dní v pohode pri bežnom používaní ako telefon...a pri Note I som sa na viac ako 3 dni nedostal proste ani keď som mal telefon v režime offline a NIČ nerobil (myslím test kedy mám v mobile 50 HIER nainštalovaných ! - a to na Beame som každú spustil a na Note žiadnu !!!- mám to odsledované !!!)

Takže,a keďže viem že napríklad aj na SGS3 baterka s veľa hrami nevydrží veľa na androide 4.1,a napríklad naopak na SG Tab 10.1 vydrží aj s 300 hrami bezo zmeny výdrže v pohotovosti...tak mi to príde jednoducho,že vyššia verzia androidu ako 3.2 NIEJE vhodná na hry v mobile !!! Teda ak nechceš nabíjať baterku naozaj každý 1-2 dni ! Čo ja teda rozhodne nechcem !!!

ešte niečo - mal som HTC HD2,v ňom okolo 150 hier + asi 30 programov a baterka v pohode vydržala 6-7 dní,a na Note má 2-násobnú kapacitu,tak by mala vydržať proste viac !!! A aj vydrží ale BEZ inštalovaných HIER !!!!!!! Proste je to tak !
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 869x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1211x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1119x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1838x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1648x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1263x
Komentářů: 4