Windows 8 dohnal podíl Vista - nicméně podíl je malý a roste pomalu. Uživatelé jej nemají rádi Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 03 červenec 2013
altWindows 8 dohnal podíl Vista - nicméně podíl je malý a roste pomalu. Uživatelé jej nemají rádi

 

 

 

 

Windows 8 dokázal dohnat nepříliš populární Windows Vista. Oba systémy tak mají údajně přes 5% uživatelů mezi všemi počítačovými OS. Nicméně vzhledem k masivnímu marketingu, kterého se Windows 8 dostává, toto číslo nelze považovat za úspěch. Před Windows 8 se totiž dokázal dostat a udržuje se tam i MacOS. Daří se ale i iOS obecně. Nicméně všem nadále dominuje Windows jako takový.

Starší XP, která vytrvale klesá, i když propad není tak prudký, jak by se MS líbilo, má stále nejméně 21% trhu (některé průzkumy mu dávají i přes 30%). A vede samozřejmě Windows 7 s podílem přes 50% všech uživatelů. Ten navíc spíše stagnuje, v některých měsících ale i rostl. Obecně není Windows 8 příliš populární systém a už vůbec ne na desktopu. Popularitě se netěší ani v mobilních PC, kde jeho nepříliš povedená ergonomie dává smysl snad jen s dotykovými obrazovkami.

Jinak nadále trvá situace, že se sice spousta nových PC prodává s Windows 8, ale ty v zápětí letí do koše a uživatelé si tam instalují Windows 7 samozřejmě často "nelegální", což nevím, jestli je pro MS dobrá vizitka. Neúspěch a fakt, že většina výrobců a uživatelů svorně Windows 8 skutečně nenávidí (hlavně proto, jak násilně nás MS nutí si zvykat na horší ergonomii, vzhled i funkčnost), si ale MS nepřipustí a nepřipustí. Přitom by stačilo tak málo, aby byl W8 dobrý. MS to ale zjevně ani u 8.1 verze, která se aktuálně objevila, nepochopil a uživatelé i výrobci mu jsou zřejmě ukradení. Opravdu nerozumím tomu, proč MS nevyjde uživatelům vstříc a neupraví W8 do podoby a funkčnosti W7, ať si každý vybere. Ne jako nyní, když udělal jednu blbou ergonomii a vzhled pro všechny a nutí nás se doslova drbat pravou nohou za levým uchem apod. O co by se mu s W8 lépe dařilo a uživatelé by byli spokojení všichni.

Pokud by vás zajímal podíl "Tučňáků", tedy Linuxu, ten sice narostl meziročně skoro o polovinu, ale celkově je stále zanedbatelný. Má jen něco přes 1%.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
kolombo16 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-03 14:07:10

Preco neustale ta nenavist voci Win 8 co je na nom take katastrofalne? Ked niekto metro nechce tak ho predsa nemusi pouzivat a moze byt na desktope. System je sam o sebe sviznejsi a o to tu prave ide nie? Uznavam ze na zaciatku bola kvalita metro aplikaci mizerna a ani ich mnoho nebolo ale to sa kazdym dnom vyrazne meni. Blbe nedostatky odstrani Win 8.1 ktory je zadarmo a ide sa dalej. Si treba uvedomit ze MS ako jediny uplne zjednoti platformy a ci si kupim WP8, tablet s W8, komp, notebook, Xbox one, proste cokolvek tak to bude stale rovnake. Nechapem preco sa tu denne musi vyvolavat flame, ktory je neopodstatny. Nehovorim ze je to idealne ale ten kazdodenny hate na Win 8 je uz trapny.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-03 14:23:54
avatar
systém není svižnější, je svižnější jen na slbších strojích, protože tam není aero ;)

na desktopu být sice můžeš, ale kde je nabídka start, kde je klasická funkční a ergonomicky zdařilá nabídka start menu atd.?

Tohle není o tom mít rád nemít rád, tohle je o tom, že W8 je systém se špatnou ergonomií a tedy i špatnou funkční, který takový být vůbec nemusí, protože stačílo udělt W7 s dotykovým Metro rozhraním pro tablety ...

to že někdo prostě kritizuje zsloužene W8 protože je to objektivně horší OS než W7 není trapný ani flame, ale zkrátka fakt, který ty můžeš nemusíš akceptovat, ale neoznačuj jej trapně za hate.
kolombo16 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-03 14:31:19

Podla prieskumov Start aj tak nikto realne nepouzival. Maximalne na vyhladanie programov co sa da jednoducho vyriesit tak ze zacnem pisat nazov programu v metre. Neergonomicke je vo W8 iba metro co Win 8.1 do velkej miery odstranuje. Ja Start nepouzivam vlastne vobec a to mam Win 7 na pracovnom NB. Stale sa kritika toci iba len okolo tlacitka Start(ktora ma svoju funkcnu nahradu) a okolo metra(ktore nemusi clovek pouzivat). Zvysok systemu je mierne odladena Win 7. Fakt som zvedavy ze co sa bude ludom nepacit ked vyjde Win 8.1. Daj mi 3 ine argumenty ze Win 8 je horsia okrem Metra a Start ponuky a ja sa ti ospravedlnim.
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-03 14:36:38
avatar
Já Start tlačítko mám i na Linuxu!
kolombo16 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-03 14:40:23

No vidis a aj tak ma ten linux len 1/4 podiel oproti zatracovanej Win 8
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-03 15:19:13
avatar
Mysliš, že kdyby Mrkvosoft uvolnil DirectX na Linuxy, tak by se to nesrovnalo minimálně na 50 na 50?
Anonymní  2013-07-03 21:56:04

presne tak DIrex by mal byt open
nostromo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-04 21:41:46
avatar
A já mám tlačítko start na motorce. ale na oknech určitě nejede.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-03 14:40:23
avatar
nesouhlasím a nesouhlasí většina uživatelů ... start se používá, není tam jen tak, je to mnohem ergonomičtější řešení než současná podoba W8 i W8.1.

vzhled systému je také důležitý, když W7 mohou vypadat hezky proč tak hezky nemůže vypadat W7 na PC, které na to má dost výkonu?

Co se týká kompatibility s programy, pořád to není žádná sláva.

lžeš o tom, že Metro ppoužívat nemusíš, musíš. Systém se ti do něj přepíná i když nechceš, protože tam jiná nabídka start není!!!!

W8.1 je stejná věc, jen se zbytečným přepínačem. Pořád to není tak ergonomické a tak funkční a tak dobře vypadající jako W7 a pořád to nemá tak dobrou kompatibilitu. To je objektivní fakt. A jestli jsi si nevšiml, já jasně dávám návdo, jak W8 zlepšit ... nekritizuji jen tak lacině a hatersky. Dávám jasný návod, jak může být W8 lepší pro všechny.
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-03 15:02:19
avatar
Většina uživatelů co s Windows 8 nepracovala a zná je jen ze screenshotů metra. A fakt nevím co je na Metru neergonomické, prostě zmáčknu tlačítko Win na klávesnici a začnu psát co hledam, dvakrát kliknu šipkou nebo použiju tabulátor a jsem tam kde potřebuji. Ovládaví panely jsem si připnul na lištu, je to mnohem ergonomičtější než schované v nabídce start.

Jinak netuším, co ve Startu všichni schováváte. Start Menu si člověk může nastavit jako toolbar, když ho nutně potřebuje.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-03 14:54:47
avatar
proč něco psát a hledat? prostě otevřu nabídku start ve Wion a mám přístup ke všemu a možnost nastavit si všechno - ve W8 ne.

prostě to není tak dobré, jak to je u W7 a hlavně být to tak mohlo, kdyby se chtělo. Ale ono se u W8 někomu prostě nechtělo. To je to co kritizujeme.
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-04 07:58:30
avatar
Osobně Win8 nemám, ale kamarád co je má na noťasu, tak prý oproti Win7 když ma zaplé Metro tak musí mimojiné napřiklad víckrát kliknout když chce zavřít blbé okno. Což je krok zpět. Nevím jestli to jde dělat elegantněji, ale člověk co dělá na PC od Win3.xx doteďka na Winech a stěžuje si na tak jednoduchou věc tak to určitě není v pořádku a ovládání v Metru rozhodně pro ovládání PC minimálně bez dotykové obrazovky nebude zrovna ideální!
kolombo16 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-04 17:57:10

Toto je presne ten dovod preco tu pisem: "Osobne Win 8 nemam, ale pocul som..." ale idem nanho na forach nadavat co to da. Nehovorim ze Win 8 je bezchyby ale nadavat na nieco co clovek ani neskusil nie je trosku odveci? Hlavne ze ludia ti davaju like ale podla mna su v podobnej kategorii "Osobne Win 8 nemam ale pocul som"
paul7diesel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-05 00:21:46
avatar
Dobře, ale ta nabídka ve které hledáš nemusí být přece přes celou obrazovku ne? Jako že metro je přes celou obrazovku. Osobně jsem W8 zkoušel, mě ale nějak nenadchlo to zvětšování věcí (nabídek,atp.).
kolombo16 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-03 14:58:09

1. Stale okrem toho metra nevidim nejaky problem s tou ergonomiou.
2. Toto je subjektivna vec, ja osobne mam radsej cistejsie linie bez aera a podobnych skraslovatiek. Tu mohlo byt viac slobody pre pouzivatelov.
3. Mne idu vsetky programy uplne standardne resp. som sa nestretol s takym co by mi nesiel. Co konkretne nejde?
4. Bezny scenar pracovnika je a) zapnem browser aka FB ;) b) zapnem word alebo podobny nastroj, c) mam otvoreny mail klient d) prezeram si dokumenty v PC aby som ich vedeli pripojit do mailu... vsetko toto mozem mat spustene na desktope a do metra sa dostanem minimalne.
5. Pre mna je klucove aby sa zlepsila hlavne ta metro cast, lebo pre mna je ta v sucasnosti najviac nedotiahnuta.

Podla mna sa to ci sa Windows 8 style presadi alebo nie rozhodne do 2-3 rokov kedy firmy budu uz urcite musiet prejst z Win XP a ked Win 7 nepojdu kupit tak ci siahnu po iOS alebo Linuxu alebo Win 8. Lebo MS tym ze odstavuje Win 7 nema inu konkurenciu ako spominane zariadenia na desktope/NB. Tablet s Androidom je fajn, ale ani zdaleka sa vsetka robota na tablete neda robit. Z pohladu mna ako programatora (aj ked nie NET aplikacii) je Win 8 spravny smer vyvoja. Drrha vec je ta ze takato razantna zmena si bude vyzadovat este hodne prace na vyladovani. Beriem to tak ze ked pride Win 9, tak Windows Store bude mat mrte odladenych aplikacii, takze toto uz problem nebude. Ludia si postupne zvyknu na Metro + Metro sa ciastocne aj vychyta a tak bude moct Win pokracovat v jeho klasickom cykle dobry/zly system.

Btw. A ake su teda tie tri konkretne argumenty preco je Win 8 horsi oproti Win 7 okrem Startu a Metra?
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-04 10:03:13
avatar
Polož si opačnou otázku:"Co ti přineslo Win8 oproti Win7 co by opravňovalo většinu lidí přejít na Win8 z Win7 kromě toho, že přestanou časem Win7 Mrkvosoft oficiálně podporovat a za podmínky, že nepoužívají dotykový displej? Já osobně o ničem nevím! Děkuji předem za odpověď s hooodně dlouhým seznamem důvodů
kolombo16 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-04 14:39:25

1. Windows je operacny system a ako taky ma hlavne spravovat systemove prostriedky a pracu s HW. V tejto oblasti je urcite na tom lepsie lebo je rychlejsi, menej zerie baterku a ma rychlejsie odozvy a ako celok je stabilnejsi a bezpecnejsi ako predchadzajuce systemy.

2. Bootovanie, prebudzanie zo spanku/hybernacie je taktiez ovela rychlejsia

3. Nadcasovost (i ked zatial nedotiahnutost) Metra. Tu si treba uvedomit ze Metro prinasa novy level abstrakcie nad datami kedy pouzivatelom zakryva kde su data realne ulozene lebo bezny pouzivatel to nechce a ani nepotrebuje vediet. Sa opytaj tvojej mamky ci vie kde na disku je nainstalovany ten ci onen program. Urcite ju to fakt zaujima. Metro ma prave toto uplne cele zakryt. Ani zdaleka to nie je dotiahnute do dokonalosti, ale je to dobry prislub do buducna.

4. Zjednotenie platforiem -> mat ten isty system na celej sade zariadeni, ktora sa bude kompletne synchronizovat je podla mna celkom zaujimava predstava. Schopnost nalogovat sa na akykolvek PC so svojimi prihlasovacimi udajmi a hned sa ti rozhodi plocha tak ako si ju mal na svojom domovskom PC. Podla mna velmi zaujimave. Uvedom si kupis aplikaciu raz na WP telefone a budes ju moct pouzivat aj na PC, NB, XBox One a podobne a vsetko to bude synchronizovane. Tento koncept nie je dotiahnuty a mnoho prvkov pride s Win 8.1 resp. az s nasledujucimi verziami ale takato premena sa niekedy musela zacat. Windows je giganticky moloch a premena netrava tak ze rano sa zobudim a vsetko je v dokonale vyladene. Ked si aj spomenies ked prisiel Android tak v prvych verziach (vlastne aj 2.3), tak to mrzlo jak svina a teraz je to velmi stabilna a rychla platforma. Ale kolko rokov to trvalo a to ma za sebou tiez velku spolocnost ako Google.

5. Rychlejsie vyhladavanie aplikacii. Pre mna je start vazne prezitok ale uvedomujem si ze zvyk je zelezna kosela popripade nie kazdemu to hned sadne.

6. Metro je na Win 8 a 24 palcovom obraze vazne giganticke. Tuto vec ciastocne zaplata Win 8.1. Ruku na srdce, kolko programov mas naraz na obrazovke spustenych (nie v bocnej liste)! jeden maximalne tak 2. Mat ale aplikacie v jednotnom grafickom style je podla mna tiez celkom+.

7. Samotny store ako taky je podla mna strasna vyhoda. Android a aj Apple ho maju uz dlho a proste je to nieco super. Nestaras sa ze ci to ma virusy (teda minimalne u Apple) proste si to stiahnes z jedneho miesta, ked ti pride aktualizacia tak sa to nainstaluje a hotovo. Nemusim to hladat niekde na webe, kupovat v kamennych obchodoch a podobne. To ze Store je urcite vyhoda kazdeho systemu je jasne. To ze na zaciatku tam Win 8 mal malo a este aj dost slabych aplikacii je proste fakt mladej platformy. Je to tak dobre? Urcite nie. Zlepsuje sa to vyrazne casom. Urcite ano.

8. Subjektivna vec, ale pre mna cisty dizajn. Mne osobne sa nepacia tie vyskakovacky, zrdkadlenia a ine skraslovatka. Toto je ale subjektivna vec takze nie kazdy to tak urcite berie.

Stale cakam na tie proti argumenty... ja osobne nepovazujem Win 8 sa najdokonalejsiu vec na svete a jasne ze ma svoje muchy ale odmietam aby vsetci len nadavali na Win 8 lebo poculi od nikoho ze vraj je to zle tak sa aj ja pridam. Povodny dizajn Windowsu je tu 20 rokov a odvtedy sa teda svet riadne zmenil. Ved vtedy ani neboli mobilne telefony a teraz clovek nepozna nikoho kto nema aspon jeden! Takze podla mna je cas na vazny restart aby lepsie odzrkadloval sucasnu dobu. Nehovorim ze Metru sa to podarilo, ale aspon je z neho citit ze sa niekto snazi o to aby to v buducnosti bolo opat o nieco lahsie. Podla mna krok spravnym smerom len treba este poriadne na tom zamakat.
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-05 16:54:25
avatar
Kdybych byl hajzl tak si to prectu pouze po "menej zerie baterku". Což je samozřejmě nesmysl, protože baterku žere jen HW a ne SW. Ale cetl jsem to az do konce když sis s tim dal takovou praci . Ale pouze bod 7 je jediné co by mi chybělo ve Win7(jinak Linux tohle už má dávno a ještě většina SW zadarmo). Zbytek pro mně něco co nepotřebuji nebo jen marketing Mrkvosoftu. Jo a v práci mám minimálně 6 programů spuštěných naráz - Total Commander, Outlook, Cad, Word, Excel, TreeInfo. Hold jako elektroprojektant to jinak u nas nejde. Doma tak o 2-3 méně. Osobně si myslím, že Mrkvosoft zbytečně dělá často další verze s malýma inovacema a především kvůli zisku a proto je ten nezájem. Ikdyž bych měl Win8 zadarmo tak bych si je nenainstaloval a u nás ve firmě jsme na Win7 asi tak něco málo přes rok a pochybujem, že přejdeme brzy na 8 spíš dle našich Ajťáků tak přímo na Win9. Největší skok co si pamatuji a stál zato byl přechod Win3.11 na Win95. A pak až WinXP(či NT). Od Vist mi připadá, že Mrkvosoft spíš hlavně mění design windows a přidá minimum nových potřebných věcí . Připadám si spíš jak testovací králik než jako koncový uživatel. Přeji všem hezký prodloužený víkend - hodně piva, slivovice, grilovaček atp.
kolombo16 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-06 10:39:39

To s tou baterkou nie je pravda ze je to len v HW lebo management napajania ma na starosti OS. To ze v idle podtaktuje procesor, graficku kartu a podobne veci ma na starosti softver.

Co sa tyka toho zvysku tak ja tiez netrvrdim ze ak mam Win 7 tak si treba okamzite kupit Win 8 lebo bez toho nikto ani nevie zit. Ale zasa ak si kupujem nove PC a je tam Win 8 tak z toho nebudem robit kovbojku ze je to nepouzitelny system. Proste Win 8 nie je padny dovod na zaplatenie novej licencie, ale zaroven to nie je dovod aby som sa bal kupit PC s tymto OS a vsade pisal ze je to nepouzitelny system. Potom taky laik ked to cita tak si mysli ze ani komp nenastartuje ak by tam mal Win 8 lebo niekde cital ze je to nepouzitelny OS.

K tomu vyvoju OS resp. softveru tak... kazdy sa raz dostane do stadija ze zacne prinasat veci ktore asi ani nikto nepotrebuje. Ja si pamatam na Nero napalovaci soft. Zrazu je vo verzii 12 a tusim ze este horsie napaluje ako moja najoblubenejsia verzia 6.6 ale co tam vlastne mohli vylepsovat asi nikto netusi.
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-08 07:48:59
avatar
S tou baterií jsme si asi nerozuměli. Já se bavil o PC kde je maximálně baterie pro zalohování CMOS a ty jsi asi myslel lithiové baterie na noťasu, že?

S tím Nerem je to fakt hrůza. Proto taky používám jen 6. Na ty DVD to úplně stačí. Ono to je možná i způsebené tím, že dnes jsou optické mechaniky na ústupu. Tento rok jsem snad ještě pro sebe navypálil ani jedno DVD. Už to má malou kapacitu a blueray je zbytěčně drahé a taky už mu po kapacitní stránce dochází dech.
Fishbed [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-04 15:00:57
avatar
Naprosto chapu ze se beznym uzivatelum windows8 nelibi(kvuli metru atd...horsi ergonomie)ale pro pokrocile uzivatele je windows 8 jednoznacne krok vpred 8ky vyuzivaj hardwere prokazatelne lepe nez windows7(rychlejsi start i vypinani PC,lepsi vykon ve hrach casto i o par procent atd)nevidim jediny duvod proc by na novem hernim stroji nemeli bezet windows8 i kdyz maji treba pro nekoho horsi ergonomii s tim souhlasim.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hmm 2013-07-03 14:26:09

To není nenávist. Posuďte sám. Pokud na firmě dám 10 lidem PC s Win8 a 8 z nich si na ně stěžuje a přitom na Win7 pracovali bez problémů, tak to o něčem svědčí.
Sjednocení platforem je fajn, ale ... WP8 nikdo nekupuje což samo o sobě svědčí o úspěšnosti této platformy. O tablety s Win8 rovněž není zájem. Verze RT je úplně k ničemu a zařízení s klasickou je dražší jak řada NB. Prodej PC upadá, stejně tak prodej NB. Obecně si lidé kupují PC nebo NB s Win8, protože výrobci automaticky tento systém předinstalují. Bez systému s dokoupením Win7 vyjde daná sestava dráž. Zbývá tedy koupit si komponenty a k nim Win7 a do toho se dnes moc lidí nehrne.
Systém není dobrý podle toho, jak jej hodnotí programátoři. Systém je dobrý podle toho, jak jej přijmou uživatelé. Může být sebelepší podle programátora, ale pokud jej uživatel nechce a raději upřednostní předchozí verzi, pak není někdo v pořádku. Microsoft se snaží říkat, že problém je v uživatelích, zatímco jeho systém je skvělý. Pokud by byl skvělý, tak proč jej chce tak zoufale málo lidí ?
A není to pohodlností nebo zkostnatělostí. Apple s iPhonem a iPadem dokázal, že lidé se dokážou velmi snadno nadchnout pro něco nového. Stejně tak Android slaví velké úspěchy na poli mobilů i tabletů. Pokud tedy o produkty s OS Microsoftu nikdo nestojí, pak to nebude uživateli. Bude to tím, že daný produkt prostě za to nestojí.
kolombo16 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-03 14:38:05

To ze tie tablety su tragicke (akoze tablet za 1000e, ktory vlastne neni v nicom specialny? v tom MS sa museli asi poriadne buchnut na hlavu) o tom sa radsej ani nemusime bavit. To clovek az nechape ze co ich to vobec napadlo.
Z toho druheho je to asi tak ze kamaratke a aj mame napr. metro uplne staci... ma tam 3 dlazdice a viac nepotrebuje.
Uzivatelov pri Win 8 najviac miatlo ze to startovalo do Metra, co prave ta Win 8.1 odstranuje lebo sa da nastavit priamo login do desktopu co malo byt urcite uz sucastou zakladnej verzie lebo podla mna stoji za 90% nenavisti proti samotnemu systemu, ze zrazu na nich pozera totalne nieco ine co absotlune nevedia ovladat. Takisto aj vypinanie PC na 100 klikov bolo prinajlepsom usmevne. Osobne si ale nemyslim ze je to fakt az take katastrofalne. Bezne pracujem s viacerymi OS a Win 8 na tom fakt az tak tragicky nie je ako sa to dokola prezentuje.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-03 14:42:13
avatar
W8 opravdu není o tom, jestli má rád člověk nové věci nebo ne. nové věci má rád každý, pokud jsou lepší než ty staré. problém je, že W8 je prostě hroší než W7 a dokazuje, že nový nemusí znamenat nutně lepší.

Člověk si zvykne na cokoliv, tenhle argument zastánců W8 že to není tak špatný a zvyknout na to se dá, se mi opravdu líbí. navrhuji všechny seřadit do řady a každý den 5x denně kopat do zadku, jeslti se jim to také začne líbit, protože se na to přeci zvyknout dá. ;)
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-03 15:06:47
avatar
Já chci slyšet něco konkrétního co ej ve Win8 špatně... konkrétních zlepšení je v osmičkách celá řada, třeba lišta přes všechny monitory, možnost různého pozadí na různých monitorech, vylepšený průzkumník, vylepšený správce úloh, možnost pozastavit kopírování a slučování více kopírování a přesunů souborů do jednoho okna...
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-05 17:14:12
avatar
Většina náročnějších co používá PC používá i Total Commander nebo jeho klon a to hlavně z důvodu, že to prostě Windows lépe neumí, spíš bohužel mnohem hůře, složitěji a méně přehledněji. Ti co používají pro kopírování okna ikdyž můžou a nepoužívají Total Commander či jeho klon, tak jsou to většinou lamy na PC. A nejhorší na těch lamách je, že se s vámi klidně začnou hádat o něčem čemu vůbec nerozumí a jenom o tom maximálně slyšeli někde v hospodě od druhého stolu. Chtěl jsem tím jen říct, že pokud je nějaký operační systém dobrý nepotřebuje koncové uživatele utvrzovat jak je nebo není dobrý. Zkušený a neLamový uživatel si udělá obrázek sám není jej potřeba přesvědčovat. Lamy na PC skočí na všechno i na marketing Mrkvosoftu.
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-06 07:46:04
avatar
Ok, takže argument proti osmičkám je, že nelama načerno používá Total Commander? Ten můžeš používat jak v osmičkách tak v sedmičkách, hádej, kde je rychlejší kopírování na USB 3.0 disk;)
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-03 15:03:57
avatar
U nás na firmě si osm lidí z deseti stěžovalo na sedmičky a XP jim šlo bez problmů... Myslím, že problém je změna jako taková, ne že by 8 byly špatný systém.
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ee 2013-07-03 16:50:00

Důvod je jinde: Windows je 15 starý koncept...... a lidé našli něco lepšího na doma....
Microsoft by měl celkově stejné prodeje, i kdyby měl stále XP..... od něho už nikdo nic neočekává a wokna budou už jen na práci..... a jestli to bude tak měnit, tak i v práci brzo nasadíme Android

Už i hry se více prodávají na mobilní zařízení..... na řadě je konec konzolí a pak přijde na řadu Windows
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-03 17:00:43
avatar
A hned potom přijde na řadu pomatený anywherehomeless. Koncept kola je starý tisíce let, chtělo by to změnu. Ten Android v práci mě rozesmál. Že ty máš práci „infiltrace diskuzí za účelem propagace androidu"?
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-03 18:34:44

Vím, že omezenost tě dost zasáhla, že nejsi schopen pochopit existenci klientů sql , Excel a jiné programy na Androidu...... Nepotřebuji se hrabat v systému.... stačí spustit program a přepínat mezi nimi ;)
Nehledě na to, že 90 % lidí je v práci méně náročných než já
Smiř se s tím, že mé předpovědi ohledně wp, ios,tizen, firefox os, webos, android apod. seděly vždy ;)
Prostě jen koukej a šoupej nohama
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-03 18:47:05
avatar
Nepotřebuješ se hrabat v systému a máš Androida. LOOOOOOL. Ty seš opravdu ubožák co neví co plácá. Jakákoliv x86-64 distribuce linuxu je stokrát stabilnější a po prvotním nakonfigurování méně problémová než ten tvůj robotek. WinXP, Vista a 7 to samé jen je tam o něco snažší prvotní konfigurace, ale to je asi věc názoru a používaného HW. Důkazem jsou OS používané v serverech a v počítačích spolupracujících s těmito servery např. ve firmách. Android? Was ist das?

BTW kolik dostáváš za jeden příspěvek, když je vyvrácen jiným diskutujícím? Polovinu než když se nikdo neozve a nechá tvoje bláboly bez odezvy? Raději půjdu šoupat nohama ty naše Sibylo...
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-04 04:49:47

ty jsi vážně blbej, jak daleko vidíš..... kdo se to bavil o serverech? :-D
přečti si mé příspěvky znovu a šoupej nohama
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-04 20:22:33
avatar
Číst taky neumíš tragéde? Uvedl jsem servery jako určitý důkaz kvality OS a pak také PC ve firmách. Měli by ti snížit základ, když máš i problém se čtením.
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-03 17:06:26

Škoda, a to som si myslel, že Vistu nedobehne. Ja osobne som bol fanúšik Visty, ale keď sa objavila 7-čka, tak do pol roka som prešiel.
Rád si počkám na win 9 na ten možno prejdem
CZRaptor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-03 18:18:20
avatar
Sem 3 den majitelem Win 8,bohužel s tím bojuji, Metro sem cely vyrušil a nechal sem tam jen tu tabulku na plochu ,jinak mi připadá že vše co chci udělat tak potřebuji jeden-dva kliky navíc a to moc ovládaní nepomáhá,škoda že výrobci NB nebo prodejci nenabízí ty své produkty bez operačních systému
Mr.Lolendo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - hhh 2013-07-03 21:05:05
avatar
DD ser na ně... když se jim W8 líbí tak ať.

Jinak vy co chválíte W8 tak se podívejte na youtube na programy od Stardock. Jak si můžete vzhledově předělat Winy je oproti základního vzhledu Win jako Země a Mars.

Jinak nikdo nemá potřebu přecházet na multiplatformní systém. Protože je to IN?! Fuck you!!! Nejsem blondýna s růžovýma botičkama. Není možné udělat univerzální nástroj tak aby nemusel dělat nepřímo úměrné kompromisy. Podobně jako mobil. Sice umí skoro vše ale to co umí je nekvalitní.

Spousta z vás jsou jen prostí nadšenci co honí programy (OS) s vyšší číslovkou a trpí placebo efektem.
martin.malik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-03 22:05:51
avatar
ja napr . tlacitko start pouzivam naco mam klikat po klavesnici ked drzim v ruke mys a uz vobec nechcem si pisat nazvy programou aby mi ho naslo a i tak musim potom kliknut mysou aby sa mi spustil a ked som vydel tu instalaciu na konkurencnom webe co vsetko musim a nemusim urobyt a ako komplikovane sa vsetko riesi tak mi je az zle . V momente ako vysli Visty som ju kupil hned ako sa objavil Win 7 tak som ho okamzite kupil . Mne osobne sa ani len vzhlad Win8 nepaci je to primarne system tobeny na tablety a popripade mobili . Ano z mojej strani som vynadal kazdemu cloveku ktory sa ma opytal ci si ho ma kupit , z mojej strany cista ignoracia tohoto systemu a pokial bude treba tak na nom ostanem tak dlho ako podaktory na zastaralom XP. Je to moj nazor moj pohlad mne osobne nepride ten system v nicom lepsi ako 7 a nic mi nove neda iba same starosti a nervy na cely mikrosrot . A vyhovorka ze nemusim pouzivat metro je bezpredmetna . zober si napr BIOS a UEFI tam ten rozdiel je vydiet a citit a nikto neriesi je mozes pouzivat aj klavesnicu a aj mys ako ti to vyhovuje proste je to s toho dovodu ze UEFI je lepsie a to Win 8 nema nic co by presvedcilo verejnost o tom aky je dobry . Mna len sere ta mega kampan ked som uz aj na debilnych bilbordoch vydel reklamy na ten system a z vyhlaseni mikrosrotu to bolo jasne bude to najvadsia kampan aku kedy spravil aby namotal narody na ten hnus .
h22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-04 14:05:20

To jsou polopravdy a patří spíše na osobní blog, než do novinek na "zpravodajský" web. Bohužel se pak šíří mýty o Windows 8, jak je špatný a lidé ho nechtějí. Konzervativní uživatelé, kteří dosud jedou na Windows XP budou s článkem samozřejmě notovat, ale jinak je to teda škvár. Kdo Windows 8 zkusil a používá je většinou nadšený a už by se nikam nevracel. Četl jsem mraky takových názorů. Znám úplný laiky, který ani nevědí jakou číslovku ten Windows má, a vůbec jim absence Start nabídky nevadí. Naopak využívají ten bonus v podobě Metro aplikací i na desktopu.

Windows 8 jsou samozřejmě lepší než Windows 7. Ergonomie je věc odborníků a ne staromilců, kteří to viděli na screenshotu a pak by ji měl potvrdit pořádný výzkum. Jen si vzpomeňte, jak vám trvalo sžití se s Androidem. Takže za remcáním bude hlavně neochota se učit anebo prostě jiný vkus. Absolutní nesmysl je ten, aby Microsoft vydával něco podobného Windows 7, tedy koncept Windows XP starý přes 10 let - vždyť kdo je chce, může se ji nechat, než mu odejde HW. Doba jde dál, a představené novinky jsou zajímavé. Svižnější a stabilnější chod je pravdou. Systém umí lépe přechody ze spánku a má tzv. hybridní boot, který například Asus se svou technologií Super Hybrid Engine II dotáhnul k dokonalosti, kdy se Zenbook spustí během 2s ze studeného stavu. Toto na Windows 7 možné nebylo a notebooky s nimi byly těžkopádné, tedy nesplňovaly normu ultrabooku defakto. Když přičteme dotykovou podporu, podporu slabšího HW, tak mobilní platforma šla díky windows pěkně dopředu a ty počty prodejů nebudou ve výsledku tak špatné a půjde to hlavně ještě nahoru - s rostoucím počtem aplikací ve storu a s novými zařízeními, které spadnou postupně do low-endu, což ostatně má řešit Windows 8.1, který podporuje menší obrazovky, typicky populární 7" tablety.

Osobně si myslím, že Microsoft udělal velmi kvalitní systém, který defakto nemá konkurenci (nejen díky OEM politice, ale konečně i použitelnosti nebo nadčasové grafice a také možnosti mít ten samý ekosystém napříč všemi zařízeními - pc, notebooku, tabletu - což nikdo nemá) a vážím si jeho ochoty riskovat a vykašlat se trochu na to, co bylo (letitá nabídka start).
h22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-04 14:31:24

Ještě doplním, že desktop jako takový je na ústupu. Laici o něj nemají zájem, zůstává jen platformou nadšenců, hc hráčů a lidí, kteří potřebují k práci výkon, kapacitu a podobně. Microsoft se tedy mohl soustředit plně na mobilní segment, kde se toho děje nejvíc a na desktopu nechat jet Windows 7, kterým by udělal nějaký "facelift" a pár vylepšení. Vyvíjet dva systémy najednou, což by mělo možná i nějaký smysl v tom, že systém vykonává jeden účel pořádně. Nicméně pro zachování PC jako platformy, i herní, si myslím, že byl lepší krok udělat systém jeden i s tou dotykovou vrstvou, ať se prosadí dotykové monitory nebo ne - na noteboocích se prosadí jistě, funguje to tam výborně a zvětšuje komfort práce. Microsoft tím prosadí svůj ekosystém mezi větší počet uživatelů a bude mít větší šanci na úspěch, než kdyby svět desktopový úplně oddělil. Takže buďme rádi, že to zatím nesměřuje k úpadku, ale kupředu a nemusíme šetřit na Mac Pro anebo blbnou s Linuxem.

Z praxe mě napadá pár příkladů, jak se metro prostředí dá využít i na desktopu. Např. při multimediálním použití PC jako HTPC, kde aplikace běží ve fullscreenu a potřebuje jednoduchý ovládání. Potom třeba pokladní systém s dotykovou obrazovkou, nějaký prodejní kiosek se speciální metro aplikací. Na pracovním desktopu využívám aplikace na úkoly, která se dá chytit k levé straně obrazovky, nebo hudební přehrávač Deezer, abych ušetřil tab v prohlížeči anebo v notebooku nemusel žravý chrome kvůli baterce pouštět, na noteoboku surfuju pomocí metro verze IE10, protože umí dobře dotyk, není tak žravá a svižně skroluje stránky, občas používám rychlé přepnutí obrazovky na druhý monitor (tv - film), velmi často používám vyhledávní skrz metro, na tabletu/notebooku používám youtube+ aplikaci, která je bez reklam, má lepší ovládání než youtube v prohlížeči a umí stahovat videa...
ChilliMeat [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Je to k smíchu 2013-07-04 16:16:50

Musím se smát té "objektivní" pravdě, že Windows 8 jsou hnusné a neergonomické, když toto je čistě subjektivní pocit.
Mr.Lolendo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hmm 2013-07-04 16:51:47
avatar
Nemáš zcela pravdu. Ergonomie je věda sama o sobě. Lidé často ani neví co chcou na tož co je pro ně opravdu ergonomické.

Lide často nedokáží oddělovat emoce od logiky a hlavně si zachovat názor ve status quo a příčetnost.
palab [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-05 11:03:49

Jak vidím tak je pořád spousta lidí co W8 obhajují, ale pravda je taková, že kdo vlastní W7 tak nemá důvod utrácet za W8, jelikož za ty peníze žádné razantní změny oproti W7 nenabízí. Opravdový skok který se vyplatil byl z WXP na W7, to by W8 museli stát o třetinu méně než W7 aby se dalo o tomto zcela zbytečném systému vůbec uvažovat. A argument že je W8 chvíli v bootování rychlejší, tedy než se zcela zasere a zpomalí mě vůbec netrápí, já mám SSD disk a rozdíl pár sekund mě opravdu nezabije, tudíž výhoda na dvě věci a ať si každý tvrdí co chce. Jak se někomu chce zbytečně utrácet za systém jen proto, aby měl zase něco nového i když ne nejlepšího v PC tak do toho, ale velký smysl to nemá když tu jsou vyladěné W7 v mnohem lepší provedení.
digitalis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - linux 2013-07-05 17:33:09
avatar
uz niekolko rokovpravidelne popri windows skusam nove distribucie linuxu, najviac ubuntu, ktore mi u aktualnej verzie 13.04 tak ucaroval, ze uz ostanem natrvalo na linuxe a obvzlast porom vsetkom, co sa deje okolo novych windows, ktore mi windows uz definitivne znechutili.
olda79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - win 7 2013-07-05 22:28:15

Win 7 jsou jen SP Win Vista, Win 7 neprinesly nic noveho. MS jen vytahl od uzivatelu dalsi prachy. Navic ve Win Vista a 7 znicili ergonomickou nabidku Start a Control Panels z Win XP. Byl to naprosty krok z5, ktery nikdo nechtel, a MS to uplne zbytcne vnutil lidem. .
Kosheen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-06 19:59:56
avatar
horší ergonomii, vzhled i funkčnost... s tou funkcnostou by som nesuhlasil, je lepsia ako vo win7, vela programov napr. oproti win 7 som nemusel instalovat lebo ich uz obsahuje samotny win.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 713x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 764x
Komentářů: 2
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1449x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1290x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1127x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1767x
Komentářů: 6