TIP: Jak zvýšit výkon AMD RYZEN procesorů? Osadit rychlé DDR4 operační paměti (3200MHz+) Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 28 březen 2017
altNové procesory AMD RYZEN milují vysoko taktované operační paměti. Proč?

 

 

 

V případě nových procesorů AMD RYZEN se operační paměti, a jejich rychlost, zásadně na výkonu celého CPU podepisují. Dokazuje to celá řada testů a recenzí, kde se srovnání RYZEN 7 s DDR4 2133MHz a rychlejšími RAM už věnovali.

Naše recenze a testy AMD RYZEN na DDWorld.cz byly všechny udělány zatím jen se základními DDR4 na 2133MHz, kam se paměti i automaticky přepnout (i pokud osadíte rychlejší moduly – musíte je na tu jejich rychlost ručně přepnout v BIOSu). Nicméně výrobci desek i AMD už v posledních 4 týdnech výrazně zlepšily podporu rychlejších DDR4 pamětí a pracují na tom dále. Aktuálně už je bez potíží možné provozovat na většině kvalitních X370 a B350 deskách DDR4 na 3200MHz a aktuálně se pracuje na kompatibilitu s 3400 a  3600MHz RAM, což ale už také funguje (v testlabech a test BIOSech, které zatím nemůžeme zveřejnit). Nárůst výkonu je už „jen“ s těmi 3200MHz dost znatelný.

Zejména pak ve hrách v 1920x1080, kde je výkon CPU omezením, najednou výkon RYZEN 7 i bez taktování CPU vzroste bez potíží o 15+% a podstatně se tak sníží rozdíl mezi Intelem a AMD, což je hlavním argumentem mnohých, kteří označují RYZEN za horší herní procesor (byť to reálně není úplně pravda). Proč tomu ale tak je zrovna u RYZEN?

  • Výkon procesorů RYZEN 7

                  (RYZEN 5 a téměř jistě i RYZEN 9) roste s rychlostí paměti!

Obecně AMD u svých nových produktů, ať už procesory nebo GPU, výrazně mění konstrukci a přístup, pokud jde o nakládání a fungování paměti. Směřuje k systémům sdílených pamětí atd. V případě RYZEN procesorů jde o to, že jsou postaveny z CCX modulů. Ten má každý 4jádra/8vláken + cache atd. Tyto moduly v čipu pak se zbytkem výbavy v čipu (paměťový řadič, PCIe, SATA, USB a další věci) a hlavně také s dalšími CCX moduly (RYZEN 7 i RYZEN 5 mají vždy dva CCX moduly) spojuje speciální sběrnice a rozhraní „Infinity Fabric“. Tato komplexní obousměrná 256-bit sběrnice jednoduše funguje s taktem paměťového systému. Jinými slovy, čím rychlejší DDR4 paměti (anebo v budoucnosti i HBM apod.) použijete, tím rychleji tato sběrnice běží a samotná komunikace v CPU a mezi CCX moduly probíhá.

(zdroj: legitreviews.com)

Proto tak má i čistě u procesorového výkonu najednou rychlejší DDR4 smysl. Zejména u her se často ukazuje, že bez taktování je občas RYZEN 7 1700 v kombinaci s DDR4 3000/3200MHz výkonnější, než RYZEN 7 1800X s DDR4 2133MHz! Řada testů a videorecenzí už se tomu věnuje.

  • Operační paměti DDR4 vs AMD AM4 platforma

Bohužel v současnosti musíme dodat, že výrobci pamětí teprve objevují AMD platformu. Mnozí z nich ji objevují vůbec poprvé po letech. Je nutné vzít na vědomí prostý fakt, že DDR4 bylo do současnosti vlastně jen Intel záležitost! A podle toho samozřejmě podpora pamětí a produkty samotné vypadají. AMD pochopitelně plní průmyslové standardy DDR4 formátu, a tak drtivá většina DDR4 paměťových modulů, které jsou nyní na trhu, funguje i na nové AMD platformě bez potíží. A to i když třeba nemají stále certifikaci, nebo je výrobci desek ještě všechny nevyzkoušeli a nezařadili do tabulek podporovaných typů. Taková je bohužel realita, že výrobci RAM teprve nyní dokončují certifikace a "A-XMP" profilování pro AMD platformu, aby to fungovalo stejně dobře a jednoduše, jako XMP na Intelu. Stejně tak se dolaďují BIOSy a samotné základní desky.

Také záleží, kolik a jaké moduly do desky k RYZEN procesoru usadíte. Pokud využijete všechny 4 sloty, nikdy nedosáhnete takového výkonu ani rychlosti pamětí jako jen se 2 osazenými sloty! Musíte osadit jen dva sloty, pokud chcete provozovat paměti na co nejvyšší rychlosti a dosahovat co nejvyššího výkonu. AMD na tomto bude pracovat a situace se poměrně zásadně lepší s každým BIOSEM (nyní chodí 1 týdně).

Jako ideální se tak nyní jeví 2x 8GB DDR4 kity. Pozor osazení současných 2x 16GB znamená také snížení maximální dosahované frekvence, protože "Dual Rank" - viz výše uvedená tabulka od AMD. Situace se nicméně lepší a výrobci i AMD pracjí na vylepšování. Takže se bavíme minimálně o 3100 korunách vč. DPH. Pravdou ale také je, že v českých obchodech nabídka těchto DDR4 končí zatím jen na 3000MHz, 3200MHz až 3333MHz za cca 4,5 – 5 tisíc korun. Vzhledem k tomu se tak vyplatí koukat se na modely za cca 4tisíce korun, kde se už pohybuje celá řada 3200MHz modelů, takže investice to není nijak velká. Bohužel většina z nich stále nemá certifikaci AMD a není na míru udělána pro AMD, jako jsou udělány pro Intel, což je ovšem pochopitelné. Leč drtivá většina z nich funguje s RYZEN bez potíží. Z toho pramení i profily XMP, které jsou pro Intel, ale nefungují stejně snadno pro AMD. Pracuje se ale na tom.

Na celé téma (DDR4 vs RYZEN) chystáme speciální článek, bohužel ho nemůžeme dodělat, protože právě čekáme na nové rychlejší modely pamětí, které máme slíbeny, ale stále nedorazily do testlabu Takže zatím tedy jen takto „telegraficky“, protože se nás na to mnozí ptáte. Zejména pokud zrovna plánujete nákup RYZEN 7 (ale i RYZEN 5) tak opravdu má smysl rychlost pamětí řešit (to ale má i na současném Intelu s DDR4). A na kvalitní desce s kvalitním updatovaným BIOSem už v tuto chvíli můžete provozovat 3200MHz paměti a uvidíte nárůst výkonu téměř všude. Zejména pokud lovíte každé FPS v nízkých rozlišeních (FullHD), tak dost zásadní u řady her. RYZEN tak v kombinaci s rychlými DDR4 často výrazně maže rozdíl proti Intelu ve hrách a zároveň přidává na výkonu v dalších oblastech (byť tam už to není tak markantní jako v některých hrách). Celé téma je docela zajímavé a otevírá tak fakticky diskuse nad tím, jak moc rychlé paměti dokáže ta sběrnice uvnitř CPU podporovat a prakticky využít. Tedy o kolik je celý současný RYZEN vlastně výkonnější, než co nyní ukazuje s dostupnými RAM a o kolik vzroste až se na trh dostanou 4000MHz+ DDR4 paměti.

Tématu se tedy budeme věnovat v dalších týdnech, či spíše měsících … každopádně aktuální TIP od nás: K RYZEN 7 kupujte kvalitní desky, které opravdu zvládají rychlé paměti a ideálně co nejrychlejší RAM (dnes nejlépe 3200MHz za rozumné ceny) ve dvou 8GB modulech a výslovně zjišťujte, zda jsou kompatibilní a funkční s AMD RYZEN platformou (seznamy prověřených se stále rozrůstají). Výrobci paměti pracují i na AMD certifikovaných modelech, některé už jsou ale další teprve přijdou. Pamatujte ale, že stejně jako u Intel platformy a rychllejších RAM se musí ta rychlost pamětí ručně nastavit v BIOSu. Každopádně paměti se stávají opět zajímavým tématem …

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
VLuk3s [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 01:53:54

me to prijde,kdyz chce clovek sestavu AMD,tak musi bejt alchymista
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 08:07:58
avatar
Njn, tak je to nová platforma no. Nikdo nemůže čekat, že hned jak to vyjde bude vše 100% kompatibilní a v pořádku. To je prostě nemožné.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 08:10:08
avatar
Pokud nezvládáš věci uvedené v článku, tak by ses do skládání PC neměl zatím pouštět. Nech si PC složit a oni už budou vědět. Časem bude možné i riskovat a kupovat RAMky neuvedené v support listu k desce, ale dnes bych do toho nešel. U AM3+ desek jsem to dělal běžně a nebyl problém, u AM4 to časem bude taky tak.
mojzisl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 08:23:07

Si vážně myslíš, že nějaká dnešní firma skládající PC se ti bude vrtat v biosu a ladit do detailu paměti? Člověk je kolikrát rád, že má ve skládaném PC slušně udělané kabely, natož mít vyladěný BIOS.

To leda, že by dal nějakému kamarádovi, který je toto ochoten udělat.
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 08:41:22
avatar
No pokud jim to řekneš, že to chceš tak nastavit v biosu, tak ti to nastaví. Pokud to nezvládnou, tak bych si u nich teda komp poskládat nenechal
Bumpkin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 09:23:40

CZC a ALZA to dělá běžně, kort když si ty zaškrtneš u komponentů v eshopu že chceš poskládat sestavu a oni přijdou na nějakou nekompatibilitu!!! s CZC mám dokonce zkušenosti že týden zkoušeli odladit sestavu a její nastavení a obden mi psali cos e děje a co zkoušeli. Každá z firem má na tyto sestavy poskládanou sadu testů které musejí projít, pokud neprojdou tak ti hned píšou/volají s návrhem výměny komponenty.

Alespoň takovou mám já dlouhodobou zkušenost s CZC v Praze na Hájích.
danito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Tak předně 2017-03-28 12:33:10

Standardně sestavený počítač od velkých firem používá tzv. doporučené komponenty právě kvůli kompatibilitě. A tady taky veškerá ochota končí. Nikdy nenastaví OC režim. Na nějaký individuální hraní nemají čas. Výhoda je, že mají spoustu věcí otestovanou z minula, takže je dobrý na ně dát. Pro klid duše. Ale na nějaký vrtání v boisu zapomeňte. To už je máčka uživatele. Jestli se někde najde vyjímka, tak je to kvůli oboustrannému prospěchu. Ostatně, stačí se podívat na popisy hotových sestav k prodeji. Nebudu jmenovat tu firmu z OL. 37t za PC s i7 a jen jeden modul RAM. Koupíš herní PC a místo abys to zapnul a hrál, tak musíš investovat do RAM. Ten prodavač mi do očí řekl, že je to připravené bez nutnosti dalších investic. No a je to právně v pořádku! Na dotaz, proč je tam jen jeden modul RAM, mi odpovědět nedokázal. Takže tak. Čest vyjímkám. Ale obecně platí,že nastaví všechno na auto a když to projde testem ( ten se spustí a maník skládá další PC, jde to k zákazníkovi. A pro Miki_79 - pokud trváš na nastavení mimo výrobcem té komponenty doporučené, tak ho nenastaví. Kvůli záruce. A ne že ty si ho nenecháš složit. Oni ti ho odmítnou složit.:-)
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 13:01:29

No, OC je něco jiného. Nastavení pamětí v Biosu dle specifikace je zase něco jiného. Velkoproducenti jasně daných sestav a sestavení PC z vybraných komponentů je zase něco jiného.
K 1 modulu - je to jasné, možnost dalšího upgradu. Výkonový propad není zas tak velký, nutnost při upgradu řešit nedostatek volných slotů je větší nepříjemnost.
danito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 16:18:59

No ty vole! Tak to jo. Hned je vidět, že se vyznáš. :-) Čus
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 12:15:00

Proč? Co je na tom složitého?
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 17:03:50

Nemusíš být alchymista. Pokud se budeš řídit tím, co výrobce doporučuje, tedy koupíš paměti ze seznamu doporučovaných (seznamy mají výrobci u každé desky) a koupíš takovou frekvenci, co odpovídá specifikaci, tak nemusíš řešit nic

Samozřejmě to tak neděláme a já se vyvztekal děsně, protože jsem jak blbec koupil 3000Mhz moduly, které na potvoru jsou asi nejblbější co jde koupit.

A mimochodem, pokud jsi zažil příchod prvních C2Q, tak to bylo něco. Nejdřív měla být podpora updatem bidosu pro starší desky na kterých běhalo c2d, jenže to nějak nefungovalo. Pak byl extrémí problém s paměťmi. U c2d běhaly standardně 1066 Mhz, ale u c2q byl člověk rád, že mu běžely 800 a to ve dvou bancích. Mít čtyři banky na 1066 bylo těžký scifi.

Jasný, současná situace je dost nezvyklá, poslední roky byly dost monotónní. Ale tak až přijdou levnější procesory pro masy, tak už snad budou mít doladěno.
suchanr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 05:23:01
avatar
Koupit si misto XMP AMP je skutecna alchymie.
Goloka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 23:34:37
avatar
nebo A-XMP nějak se nám to rozrůstá že.

Nakonec skončíme v alchymistickém bordelu ve kterém se ani prase nevyzná.
radecek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - A co to napsat jednodušeji 2017-03-28 06:48:07

Ryzen potřebuje 2x větší propustnost pamětí proto, že každý bajt musí tahat separátně do každého modulu, což ho brzdí.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 10:02:26
avatar
že jsou to u toho AMD blbci a nezeptali se tě jak mají udělat procesor .....
radecek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Proč útočíte? 2017-03-28 10:46:35

Kde vidíte, že říkám, že jsou v AMD blbci? Zvolili řešení, které má určité výhody a určité nevýhody. Výhod je více, proto to asi udělali takhle.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 10:55:34
avatar
no podáváte to jako nevýhodu takže zjevně víte více než AMD .... já jsem si nevšiml jediné nevýhody tohoto řešení ...

včera jsem viděl test, kde zkoušeli výkon jednoho 4jádrového CCX modulu a pak 2+2 mezi dvěma CCX a rozdíl byl v průměru chyba měření ... takže pořád nevím v čem má být ta nevýhoda ... ve srovnání s jinak koncipovaným Intelem (dvoukanálovým řadičem) není výkon pamětí o nic horší ....
Sinuhet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 18:37:18
avatar
Jestli sis ničeho nevšiml, zde je něco ke čtení:
Odkaz

Týká se to Windows, na Linuxu řešíme obdobnou věc. Nevím, pro které OS je Ryzen určen, ale jestli ho používáš na Windows nebo Linuxu, tak toto je nevýhoda toho řešení.

Srovnání nesrovnání, to není důležité. Je to nevýhoda toho řešení.

A to, o čem píšu pořád dokola:
Odkaz
mimi.vx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-29 21:39:17

ano .. nejakou nahodou ti unikla zpravicka o tom ze AIDA 64 na niz staveli sve zavery proste nedokazala merit hodnoty na ryzenu tak si to vycucala z prstu a aktualizovana varianta ukazuje na to ze je cache Ryzenu kurevsky reychlejsi nez u Intelu .. ( 40 ns vs 72ns ) Odkaz

Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 12:48:51
avatar
Ono je to dle mého jinak. Infinity Fabric jede na stejné frekvenci jako paměťová sběrnice z důvodu synchronizace. AMD mohlo rozjet Infinity Fabric na vyšší frekvenci. Tím by ale došlo k takzvanému asynchronnímu přenosu dat, kde prudce rostou latence. Navíc by docházelo s jinou rychlostí pamětí a sběrnice pokaždé k jinému poměru asynchronního režimu. Není to ve světě PC něco nového. Pamatuji dobu, kdy se asynchronní režim používal u RAM. sběrnice měla jinou frekvenci než RAM paměť. Upustilo se od tohoto, z důvodu, že to přinášelo více problémů než výhod.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 15:33:24
avatar
Přesně to si myslím též. Ryzen prakticky ty rychlé 3000+ Mhz paměti nepotřebuje kvůli paměťové propustnosti samotné, ale pouze a jedině k tomu, abychom donutili běžet fabric na vyšším taktu. Frekvence nad 3200 mhz (čili 1600Mhz fabric) však budou problém, protože na to nemá Ryzen pro změnu děličku, takže možná v nové revizi CPU/desek - těžko říct co na to bude potřeba, třeba jen update BIOSu. S aktuálním Ryzenem však nemá jít smysl níž ani výš než na 3200Mhz u pamětí. Pouze dva single rank moduly pochopitelně. Prakticky to tak je. Naopak jak tvrdí redakce, že se u Intelu hodí rychlejší paměti, tak to není tak úplně pravda. Přínos je žádná celá nic, takže si s klidem vystačíme s 2133Mhz. To samozřejmě nic nemění na tom, že Ryzen je skvělý, jen je třeba si tyhle věci pohlídat
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 17:17:48

Nemohlo, Infinity Fabric je sitovej spojovací interface. Není to taktovatelná bod-bod sbernice jako je QPI nebo HyperTransport. Vyhodou je, ze jde skrz RAM lehce spojit dva obdelníkové Ryzen čipy(16jader) s Vega grafikou(a nekonecnem dalsich zarizeni s podporou Infinity Fabric). Nevýhoda je nutnost stabilního prostředníka(RAMek) a jeho latence.
danito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - No 2017-03-28 20:02:46

opis:Tato obousměrná sběrnice má datovou šířku 256 bitů a důležité je, že pracuje na taktu paměťového kontroleru. Pokud tedy využijeme základní paměti s efektivním taktem 2133 MHz, pak Infinity Fabric funguje na 1066 MHz. Čím rychlejší paměti použijeme, tím rychlejší bude i propojení procesorových jader s jejich řadičem a všemi dalšími částmi procesoru, stejně jako propojení jednotlivých CCX.
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Yes 2017-03-28 20:47:57

Z prezentace AMD: Obrázek
Zen CCX má dual-channel(2x64bit) = 128bit čte v jednom směru, a v dalším taktu RAM se plní opačný směr jeho "sběrnice" Infinity Fabric.
danito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - No - jako česky no... 2017-03-29 12:16:13

Ale tobě toho nedochází víc... :-) Pak je tady to o voze a o koze ... Ještě že se nemnožíte jak bakterie :-)
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 06:53:51

Tak herní testy jsou jasné a 7700K jde do kopru
Teď ještě přínos rychlých DDR4 pamětí v aplikacích proti 6900K
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 08:56:04

Do kopru? Jako že je na něm něco nehratelného? Nezbláznil ses?
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 16:04:21

Proč bych se měl zbláznit? Psal jsi to i ostatním, co naopak psali, že Ryzen není na hraní? Nebo že je jen na občasné hraní? ;)
Jak se ukázalo, není to pravda a stačí koupit dražší o litr, dva rychlejší paměti a rázem je v herních testech ryzen jinde.
A pozor, soupeří s 6900K, takže kecy typu, že cena pamětí znevýhodnuje ryzen ... ale no tak ;)
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 16:19:14

Nikde jsem nepsal o Ryzenu, že není na hraní, psal jsem opak, oboje je na hraní. Jen se tu hádáte o hovnech a urážíte tu nebo onu značku. Na obojím si zahraješ naprosto v pohodě a s rezervou. Jestli tu má někdo pocit, že se vývojáři zblázní a do roka a do dne tu budou gamesy jedoucí vyloženě na 8 jader, což I7 naprosto znemožní, tak to je samozřejmě blbost! Naprosto stejná situace jako se slavným DX12, kdy se mi tu loni nejmenovaný člověk od J na pět písmen snažil přesvědčit, že GTX1070 je nesmysl koupě a RX480 ji dožene v DX12 do roka! Příliš dramatizujete, přátelé, ono se vlastně nic moc neděje, co se toho hraní týče, tedy prozatím. Mimochodem proč má každý potřebu se nějak vyhranit a bušit do druhého "stáda". Baví vás to měření pindíků?
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 16:19:35

Asi nevíš, kde je zakopaný pes. Já bych takto samozřejmě nereagoval, nebýt "inteláků", co hledají za každou cenu výhodu 7700K. A ono to tak ve finále není. Na hrubý pytel, hrubá záplata ...
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 16:43:17

Vždyť v klidu ne? Ti co vidí výhodněji 7700k, ať si ji koupí, o co jde... Ty z toho kapavku nedostaneš, takže v pohodě.

Edit: navíc by mně teda moc zajímalo, kolik těch kecálků po diskusích si tyto drobet dražší CPU reálně opravdu koupí nebo se jen chodí dohadovat a potěšit tak své ego?
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 16:46:01

No mě docela štve ta kritika ryzenu. Lidi hledají za každou cenu nějaké chyby
Ještě donedávna se o takové konkurenci nedalo ani snít, natož uvažovat a pak kdejakej jouda shazuje konečně konkurenceschopné procesory. Však v pohodě
danito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Já to prostě nevydržím 2017-03-29 23:05:48

:-) Ty jsi toho psa evidentně taky ještě nenašel. Když tak čtu, co píšeš, tak hledáš i sám sebe. Rozhazuješ tady tisíce za paměti ... a nemůžu přijít na to, co je hrubý pytel a co ta záplata. OBJEKTIVNĚ!!! ( co já pro tu auru ještě neudělám ) je Ryzen velmi konkurenceschopný i tak jak je. A až začneš rozhazovat bankovky jak Večerníček, pak ti to dojde. A bude-li chtít někdo Ryzen 8/16 jakože asi jo, může klíďo píďo vzít i ty 2666 MHz RAM, protože to v zásadě nijak neomezuje. V tomhle stavu to konkuruje i i7 6900. Ty nemáš ani představu, kolikrát se protočí panenky rodičům, kterým mám složit komp pro "kluka" na vánoce. Mám jim složitě vysvětlovat taktování R7 1700? Nebo tomu 14 letýmu teleti co kope do kompu, když se nedaří? Vysr... bych se! Tady je naopak i7 vcelku solidní volba i DDR4 za "trojku". :-)
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-29 23:27:51

Ano, příště to zkus vysvětlit bez vlivu digiaury. Já ti jinak vždy rozuměl a neměl nic proti
danito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Kašlu na auru :-) 2017-03-30 00:06:35

Tohle se ti prostě nepovedlo. Výkřik do tmy a pak rychle zpátečka. Nechce se mi to vysvětlovat. i7 je momentálně na hry prostě lepší. Bavíme se o hrách. Status quo. Abys dorovnal Ryzenem výkon i7 ve hrách, musíš investovat víc a v součtu zaplatíš víc, než za i7. Budu-li hájit R7 a říkat, že a v aplikacích je výrazně lepší a mírně zaostává ve hrách, pak i7 ve hrách dominuje a mírně zaostává v aplikacích. Což je prakticky totéž. Všechno ostatní jsou žabomyší války. i7 je zavedená architektura a v jejím světle je R7 poněkud nepředvídatelný procesor, protože zjevně stále může překvapit. Nicméně i tak jak je, je naprosto konkurenceschopný čemukoli od Intelu.
Kontiola [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - asdf 2017-03-28 07:37:57

Mám Gigabyte AB350 Gaming 3 a Corsairy Vengeance LPX 2x16, dual rank.... 2x16 a dual rank, snad nejhorší možná kombinace
Dostat je nad defaultních 2133 byla noční můra světového kalibru. Cokoliv jiného, všechna nastavení způsobila crash, pc neprošel ani přes POST..díky bohu, že se MOBO po 5x neúspěšném spouštění sama vrátí do defaultu, jinak bych musel furt lozit k CMOS jako blbec.
Jednou dokonce to nastavení MOBO vyhodnotila asi jako vadu Biosu a já se divil proč z mého F5 biosu je najednou F3, no protože si tam hodil duální.

Každopádně nakonec jen díky tomu, že jsem opsal časování z QVL listu pro nějaké 2rank 2x8 crucialy tak se mi je podařilo rozjet na 2666MHZ a i to beru jako výhru.

Kdyby chtěl někdo radu, tak
XMP off, 16-16-16-39, 1.35V, T1(nastavilo se samo, v MOBO nejde měnit)
Každopádně jsem četl, že ty samé paměti někdo dokázal rozjet na ASUS BPRIME PLUS na 2933, což s GIGABYTE možné zatím není.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 08:11:57
avatar
Sakra...mám ty samé a na Asus Prime X370-Pro mi jednou na 2666MHz. Je fakt, že jsem to nijak zvlášť neštudoval. Jen podle QVL zapnul D.O.C.P. a ručně přenastavil z 2933 na 2666.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 10:13:27
avatar
ono je spousta BIOSů, které nejsou veřejné a testují se ... právě oblast pamětí bylo něco, na co výrobci při uvedení vůbec nesáhli, takže se to ladí teď .... určitě se to zlepší ...
Kontiola [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - asdf 2017-03-28 15:13:49

Tak jsem si s tím zkoušel hrát a XMP absolutně ne-e. Prostě off.
Taky jsem došel na další stabilní timing 17-17-17-39 na 2666MHZ, ale když na 16 jsou RAMky taky stabilní, tak není důvod jim takto "povolovat" a 17 na 2933 nestačí, ani když jsem zkoušel zvýšit napět trochu nad 1.35V, prostě čekat a čekat na nový BIOS
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 15:45:10
avatar
Pánové jak čtu Vaše konkrétní zkušenosti, mám z toho strach. Je tu vůbec někdo komu jede Ryzen s pamětma na 3200Mhz? Pokud ano prosím uveďte konkrétní desku a moduly. Jistě by taková kombinace ostatní zájemce o Ryzen zaujala. O teorii nestojím
Kontiola [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - asdf 2017-03-28 16:06:42

No já jsem trochu odstrašující příklad, protože mám 32GB RAM a dual Ranky..a Ryzen prostě lépe snáší single rank a 2x8GB. Každopádně ano, už mě ta teorie taky štve a taky mi chybí konkrétní nastavení konkrétních ramek, desky s konkrétně uvedeným Timing, proto to sem takhle polopatě píšu, aby se od toho někdo mohl odpíchnout.
danito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Schválně jsem se díval 2017-03-29 23:43:03

na konkurenční web, kde měli Asus Crosshair VI Hero a pokud jsem to četl správně, tak to ocnul na 3,25 a paměti byly
G.Skill (DDR4-3600 MHz). Přesto si myslím, že i když nelze zpochybnit přínos rychlejších pamětí, dopadne to jako vždy. První šok bude cena desky, pak je posadí na prdel cena RAM a pak se zjistí, že i s deskou za 3t a pomalejší RAM to jede parádně. Myslím, že ta panika kolem pamětí je úplně zbytečná. A myslím, že u takové R5 už to nikdo nebude tak dramaticky řešit. Psali o tom, že R7 bude raketa, teď se vytváří iluze, že s RAM pod 3GHz je to jen rychlejší kluzák. Cokoli poškodí ZEN pomůže Intelu.
frano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 08:30:17

dneska musim pochvalit. vecne informace, pouze 4 vykricniky! bez zbytecneho omilani ... fajn cteni.

jinak zajimava problematika, vetsinou jsme byli zvykli, ze s frekvenci RAM vykon ve hrach temer vubec neskaloval. levnejsi 3000mhz jsou i kolem 3600 a urcite pujdou kousek jeste popohnat. (corsair vengeance cl16 3200mhz dokonce pod 4tisice)

to casovani ma konkretne na ryzeny negativni dopad? je lepsi preferovat o neco nizsi frekvenci pokud by to pomohlo casovani?
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 15:41:48
avatar
To na co jsme byli zvyklí platí dál. Extra výkon u Ryzenu ve hrách daný použitím rychlejších pamětí totiž není kvůli rychlejší propustnosti těchto pamětí, ale pouze tím, že donutíte fabric sběrnici na Ryzenu jet rychleji (jinak ji donutit nelze). Opět stačí trochu rozumět architektuře Ryzenu a vyhnete se tak zbytečnému nepochopení nebo v nejhorším nákupu nevhodné kombinace deska/paměť
frano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-29 08:09:11

chapu, ze cim vyssi frekvence, tim lip, pricemz podle testu je nejvyssi rozdil mezi 2133 a 2666. cili tam hodim jeste relativne levne 3000mhz, do desky ktera to bude podporovat a cau. kompatibilitu si pred nakupem overim, potrebuju vedet vic?
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-29 10:09:52
avatar
vlastně ne, tohle úplně stačí, jen je potřeba si opravdu ověřit konkrétní modul+deska že fungují
Sinuhet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 08:34:57
avatar
Zdá se mi to, nebo DD udělal z nevýhody výhodu?

AMD má CCX moduly spojené sběrnicí, jejíž propustnost je přímo závislá na frekvenci pamětí. Takže pomalé paměti tuto komunikaci citelně zpomalují.

DD to prezentuje jako výhodu. Stačí použít rychlejší paměti (DD se nebojí doporučit přetaktovat obyčejné 2133Mhz na 3000Mhz, asi nikdy neměl příležitost zažít si silent data corruption).
Chtěl bych podotknout, že Intel žádnou takovou sběrnici nemá, a tudíž ho nezpomaluje.
Jestli tohle je u AMD výhoda, tak já jsem čínskej bůh srandy.

DD, z toho, co píšeš, mám z Ryzenu čím dál tím horší dojem.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 10:06:40
avatar
??? ty jsi tady jediný co z toho dělá nevýhodu/výhodu .... já to popsal jako prostý fakt ...

kromě toho to zjevně funguje a dobře (když to zvládne konkurovat Intelu za i trojnásobek ceny) a žádný problém s tím není tak nevím proč z AMD děláš idioty ....
Sinuhet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 10:26:27
avatar
DD, já nekritizuju AMD. Já kritizuju tebe.

A celkem jasně píšu proč. Jestli AMD funguje dobře nebo ne je vzhledem k tématu mého příspěvku zcela irelevantní. To ty se toho pořád chytáš.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 10:37:44
avatar
kritizovat/či spíše v tvém podání rýt a napadat DD, to ti jde ... kritizuješ mě jako obvykle nesmyslně:

1, Já ten procesor neudělal, nevyrobil, neprodávám ho
2, Já to popsal objektivně jako prostý fakt a nedělám z toho výhodu ani nevýhodu, je to prostě fakt. Ty z toho děláš neobjektivně nevýhodu ...

3, a jestli to funguje nebo nefunguje je zatraceně relevantní, pokud by to byla nevýhoda jak ty to podáváš, asi by to nefungovalo ... jenže ono to funguje, tak to zjevně nevýhoda není ...
Sinuhet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 10:57:33
avatar
DD, CCX moduly jsou vlastnost Zenů, a není to vůbec nic pozitivního. Ne, že by Intel nepoužíval sběrnici mezi čipy, ale dělá to až u víceprocesorových sestav (u Core 2 tomu tak taky nebylo).

Ten problém se skákající krávou je reálný. Fakt existuje a fakt se řeší. Stejně tak problémy s paměťovou propustností. To jsou věci, které Intel nemá. Tentokrát.

No a ty to u AMD prezentuješ jako výhodu, protože jak uvádíš, stačí přetaktovat paměti, když bude kvalitní deska a procesor, tak to i půjde, a pak AMD bude mít o 15% výkonu navíc.
Jestli je to tak, jak píšeš (neověřoval jsem), tak já říkám, že je to konstrukční vada Zenů, protože očividně zbytečně brzdí vnitřní sběrnici nějakou jinou, v tomto případě paměťmi. Všichni víme, jak na tom paměťový subsystém Zen platformy v tuto chvíli je. Takže za mě je to jasně negativní prvek, žádný sterilní fakt. A také víme, jak se této nevýhody trochu zbavit - přetaktováním pamětí.

Kritizuju to, jak o tom píšeš. Kritizovat AMD bych si u tebe nikdy nedovolil, zavařil bych si tím na doživotní digital doom. Konstruktivní diskuzi na téma architektury procesorů si můžu dovolit na konkurenčních webech, kde člověk i dojde k nějakému závěru, ne tady.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 11:17:50
avatar
Já to podal jako prostý fakt, ty jsi mě začal napadat, že jsem z toho udělal výhodu ... a jak zase chválím RYZEN přitom v článku jsem se slovem o tom, jestli je to výhoda nebo nevýhoda ani nezmínil! Prostě je to fakt! Jsi jak nějaký kazatel, který si vykládá text podle toho, jak se mu to hodí a zejména tak abych má já nevypadl ze škatulky ...

mě je úplně jedno jestli je to výhoda nebo nevýhoda (a vzhledem k tomu že to funguje že to má výkon jako 3x dražší Intel tak to zjevně taková nevýhoda jak to popisuješ nebude) ...

Nicméně můj osobní názor je, že ZEN architektura a CCX modulární stavba je spíše velká výhoda už jen proto, že dovoluje AMD udělat 8jádrový/16jádrový procesor za cenu 4jádrového/8vláknového Intelu s tomu odpovídajícím výkonem .... a dovolí udělat 32jádrový/64vláknový CPU, který se může postavit Intelu a to bude pravděpodobně opět o něco levnější.

viděl jsem už několik testů, které srovnávali výkon CCX a mezi CCX a jedinou věcí je odezva která je 20ms v modulu vs 100ms mezi moduly ... v praxi ale pro praktický výkon je tam rozdíl 0-1% výkonu ve většině případech. Takže pořád nevidím žádnou zjevnou nevýhodu .... a sběrnice je rychlá dost a pokud její rychlost roste s rychlostí RAM je to také vlastně výhoda ... a jistě víš, že DDR4 nejsou jediná a konečná paměťová technologie a že AMD mělo vzhledem ke koncepci celé své platformy jistý důvod, proč to navrhlo, jak to navrhlo ....

na konkurenčních webech nevidím diskuse, jen sprosté urážení, napadání a hádání se .... tedy v podstatě to, čím si začal tady .... já jsem v článku ani slovem nezmínil, jestli je to výhoda nebo nevýhoda, já to popsal fakt který prostě je - ale ty jsi nějaký kazatel slova božího (v tomto případě mého) a nějakým zázrakem si vždy vykládáš věci tak jak se ti to hodí nejlépe proti mě ...

Já ti řeknu jedno, z toho jak ty a tobě podobní píšete o RYZEN, tak to vypadá že že se hodně povedl. Protože věci co najednou vadí u AMD u Intelu mnoha lidem doposud nevadili a to i když Intel podává stejný výkon za násobky ceny RYZEN .... zajímavé
Sinuhet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 11:27:12
avatar
DD, omlouvám se, pokud se cítíš mnou napadán. Nic takového jsem v úmyslu neměl.

Dál to číst nebudu, jsi očividně v rage modu, to jsem nechtěl. Promiň, a užívej zbytek slunečného dne v poklidu, míru, a pohodě.

Edit:
Tak jsem si to přeci jen přečetl. Jestli más pravdu, a mezi CCX moduly je odezva 100ms... no prostě, DD, nemáš. I kdyby ty odezvy byly tisícina toho, co tvrdíš, je to moc. Dokážeš si představit, že by procesor na L3 cache čekal desetinu vteřiny? Na co by ji měl, když na RAM má latence v řádu nanosekund?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 12:02:06
avatar
.... v praxi s tím zjevně problém není, ty z toho problém děláš na základě čeho? Kde je to z hlediska výkonu nějaký problém v praxi?
Sinuhet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 13:15:49
avatar
1. To, co píšeš, je kec. 100ms na latenci cache je totální smrt, to neměl ani ENIAC. To nemáš ani jako ping do USA. Zamysli se nad tím, co píšeš, nebo to alespoň ozdrojuj.

2. Velká odezva (o mnoho řádů nižší, než tvrdíš) skutečně problém je, jinak bychom neřešili skákající krávu a přístup do "cizí" L3 cache, který je pomalejší, než do RAM (a ztrácí tak význam).

O tom, jestli je AMD dobré nebo ne, jsem se nikdy bavit nechtěl, a jestli to nechápeš, nemá smysl dál diskutovat.
mimi.vx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-29 21:43:23

ano , eniac to mel v sekundach.

Zbytek co tu pises je naprosta ptakovina.

BTW. to ze vnitrni sbernice je sycnhronni s pameti je nejlepsi mozne reseni vzhledem k tomu kolik ti odpadne problemu se synchronizaci. A nemusis delat obezlicky jako intel ze drzi kopii L1 v L2 a kopii L1/L2 v L3
Lázeňský švihák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 17:22:14

100 ms? tvůj ping v WoTku je 4-5 nižší :-D

Dle zběžného googlení ses seknul o 6 řádů, co to je.
hanbanaroda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 11:53:19

Klid, DD. Z článku to fakt vyznívá jako výhoda (je rozdíl říkat, že když si pořídíš rychlejší paměti, tak máš 15% výkonu navíc nebo nadávat, že tě AMD ošidilo a kvůli levnějším pamětem máš o 15% výkonu míň) a Sinuhet ty fakta podává korektně, zbytečně se vztekáš a naopak napadáš jeho
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 11:58:58
avatar
v článku to je podaný jako fakt nemá z toho smysl dělat výhodu nevýhodu je to prostě fakt a článek jen radí, jak tohoto faktu ku prospěchu využít ... jinak i s pomalými RAM je výkon RYZEN 7 velmi dobrý, ostatně naše testy a recenze jsou s DDR4 2133 a výkon je super ;)
Sinuhet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 13:18:02
avatar
DD, nepodceňuj inteligenci svých čtenářů. Oni to čtou, chápou, a názor si umí udělat sami, nemusíš jim ho stále dokola podsouvat.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 13:28:44
avatar
ty podsouváš názor že je s RYZEN něco v nepořádku ... a osočil si mě že z nevýhody (neprokazáné) dělám výhodu (což nedělám, jen to beru jako fakt) ...
Sinuhet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 13:37:50
avatar
DD, já o Ryzenu vůbec nepíšu.

V nepořádku je něco s tebou, proto tě kritizuju. Narozdíl od napadení kritika neobsahuje násilí.

Ale asi to nedělám dobře, protože mi pořád podsouváš něco s pomlouváním Zenu. DD, naposled, je mi to jedno. Je mi jedno, jaký je Zen, jaké je AMD. Vůbec to v té diskuzi nezohledňuju, a ty se toho prosím drž.

To ty tvrdíš, že mezi CCX moduly je odezva 100ms, a v tom případě je ten procesor úplně, ale úplně k ničemu, protože nedosáhne na výkon čehokoli, co jsme v historii nazvali počítačem.
990 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 14:19:01

Takže podle tebe je konstrukční vada, pokud např. Ryzen 1700 může právě jen díky rychlým pamětem konkurovat 2x dražšímu 6900K? A to se bavíme pouze o hrách, kde nějakých 100fps místo 110 na i7 nepoznám ani omylem.
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 15:27:52

Prostě DD napsal nesmysl se 100 ms, to je celé, 100 ms je 10 x pomalejší než slušné HDD!
Sinuhet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 17:54:57
avatar
Jak jste na to přišel? Někde o tom píšu?

Ale ano, myslím si, že CCX moduly jsou vlastnost, která je tam od počátku návrhu, se všemi známými výhodami a nevýhodami. AMD nepochybně ví, proč tak zvolilo, ovšem není to žádná výhoda, a jestli to u Naples nevyřeší, tak proti monolitickým xeonům bude osmimodulový (šance na cache miss je 7/8, tedy 87,5% oproti aktuálním 1/2 -> 50%) těžce v nevýhodě.

Ale nekritizuji AMD. Chlapíci dělají, co můžou, otevřeli se, jak to jen jde, a patche v GNU/Linux přibývají každým dnem. Třeba Naples bude nářez. Kež by, to je totiž kategorie, která mě zajímá.
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - relativita.. 2017-03-28 10:56:30

toto je ten uhol pohladu..

1: pomale pamate tuto komunikaciu citelne spomaluju
2: rychle pamate tuto komunikaciu citelne zrychluju

tu mas a vyber si..
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 15:51:10
avatar
Je to samozřejmě nevýhoda, která se však dá kompenzovat osazením co nejrychlejších pamětí. Zde ale narážíme na problematiku co "nejrychlejšího" lze ještě osadit. Výhoda mě napadá snad jediná - pokud většina zpackaných recenzí byla udělána s pomalými pamětmi, mohu se s rychlými pamětmi těšit na větší výkon než v recenzích
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 12:21:36

Někdy je to nevýhoda, ale někdy i výhoda. Alespoň dle vyjádření programátorů. Jako vše v životě.
Nevýhody AMD kompenzuje velikostí cache.
Sinuhet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 18:00:03
avatar
Těžko to bude kdykoli výhoda. Komplikuje to řízení procesoru pro plánovač (nevím, co na Windows používáte), vyžaduje to rychlou komunikaci mezi moduly, a pořád máte poloviční šanci, že se netrefíte do své cache, a pak máte přístup pomalejší(!) než do RAM. To prostě výhoda není a být nemůže.

Že je taková konstrukce daleko levnější na vývoj i výrobu, a AMD tak může díky tomu připravit 32 jádro s minimem zdrojů, to je jiná. AMD samozřejmě volí podle sebe.

Důležitý je celek, a tam myslím, že AMD ví, proč zvolilo takhle, a jako celek je to nejlepší možné. Má to své pro a proti, však asi žádný procesor na světě není bez chyby. A tohle je vlastnost, se kterou se počítalo.
Marthy5 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 08:38:47

Hm,pokud je herní výkon procesorů řady Ryzen tak závislý na kvalitních vysokofrekvenčních pamětem tak s ním celkově člověk proti Intelu zase tak moc neušetří.
Doufám že časem budou k mání i levnější desky a vysokofrekvenční paměti pro levnější verze Ryzenu.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 10:09:54
avatar
ehm .... cenový rozdíl mezi 2x 8GB DDR4 na 2133 a 3200 je několik set korun ....

Cenový rozdíl mezi i7-6900K a RYZEN 7 je 15 tisíc+

hmm to je dilema ....

Kromě toho rychlejší RAM pomáhají i tomu Intelu takže zase neplatí že mají smysl jen s tím AMD ;)
Marthy5 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 10:48:28

ehm,já ale psal o deskách a pamětech pro levnější verzi procesorů Ryzen.U procesorů v cenové relaci Intelů I-3 až I-5 už cenová výhodnost nových Ryzenů určitě nebude tak značná jako těch 15 tisíc...
Pokud někdo skládá komp s procesorem za cca 3-5 tisíc tak i těch pár stovek bude hrát roli.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 10:57:09
avatar
já myslím že značná bude, už jen proto, že i3/i5 nemají tak vysoké takty jako i7-7700K a RYZEN 5 budou mít takty jako mají RYZEN 7 ;) .... a mají více jader/vláken ....

A výkon pamětí už je jen bonus .... RAM jsou nyní obecně drahé, ale snad klesnou
Marthy5 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 11:53:03

Velice si přeju aby cenová výhodnost procesorů AMD střední třídy oproti Intelu byla značná,už i s důvodu konkurence na trhu.
Mě sice můj I5 4590 ještě nějakou dobu určitě vydrží,nicméně byl to v podstatě první Intel který jsem koupil,a to z důvodu že AMD v té době nemělo žádný slušný čtyřjádrový procák.Nahrazoval jsem letitý Phenom 955BE a jeho nástupce,buldozer nebyl o nic lepší,a brát osmijádro jsem nechtěl,vždyť v té době bylo jen zanedbatelné procento aplikací které by 8 jader využilo,však třeba WOT v té době běželo na jedno jádro.
Takže za mě-čím lepší a výhodnější (cena/výkon) ty Ryzeny 5 budou tím lépe pro všechny,dokonce i pro zapřisáhlé fandy Intelu,protože lepší a levnější procesory od AMD donutí Intel slevit,ceny mají opravdu nehorázné...
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 11:02:55
avatar
Pokud vím, tak nové CPU Intelu také chtějí rychlé paměti. Dříve platilo, že na hry se hodily více paměti s nižší frekvencí, ale velmi agresivním časováním.- Důvod byl v tom, že ve hrách se natahují malé ale ve velkém množství bloky dat, které nevyžadují velkou propustnost, ale zato rychlý přístup do paměti. Je to dáno tím, že predikce toho co se má natáhnout se často ve hrách plete. Hry nemají takovou logickou posloupnost, jako třeba multimédia. Ve hrách do toho co se bude počítat vstupuje člověk tím, že tu hru ovládá jako rušivý element. V síťovém módu je to ještě markantnější, tam je těch rušivých elementů ještě více. Jak se zmenšovaly nanometry, bylo možné k CPU přilepit L3 cache. Díky tomu měla predikce možnost natáhnout z důvodu více místa alternativní data pro další posloupnost výpočtů. Tím se začaly měnit nároky na paměťový systém PC Počet bloků se zmenšil ale zato jsou větší a tak začala mít frekvence navrch před časováním. Celé se to navíc umocňuje počtem jader v CPU, kde nárok na velikost L3 cache roste a vyrobit CPU mnoha jádry a s obrovskou L3 do které mají přístup všechny jádra není legrace a zvláště když je to na novém výrobním procesu. Osobně očekávám, že vylepšený Ryzen bude mít L3 společnou pro všechny jádra hlavně z důvodu, že výrobní proces bude více odladěn a bude méně chybový. Pokud si ale někdo myslí, že pak rychlé paměti nebudou třeba, tak je úplně vedle. Se zvýšením efektivity při výpočtech, stoupnou nároky na paměti a sběrnici jako takovou.
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 12:23:51

IMHO společnou L3 bude mít až Ryzen "3" na 7nm.
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 09:02:02

No mít už Ryzen doma s 2400Mhz pamětma, tak asi nemam radost.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 10:10:16
avatar
i ty 2400MHz jdou přetaktovat v pohodě na 3000MHz ;)
freakyfriday [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 09:59:33

Vengeance 2133 16GB kit (2x8gb) + Core i7 7700k = 500€

Kingston 3200 16GB kit (2x8gb) + Ryzen 7 1700x = 619€

16GB pri takejto zostave je úplný základ , čím viac ram tým väčší cenový rozdiel, ceny sú za najlacnejšie kity v rovnakom obchode ...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 10:12:17
avatar
???? víš o tom že existuje RYZEN 7 1700 bez X, který je levnější než i7-7700K že ano?
freakyfriday [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 10:35:17

viem o tom že existuje ale určite nieje predávaný bez X len tak ...horší OC potenciál alebo celkovo horší kus kremíku

každopádne tam by to bolo zaujímavejšie 539 aj s tými ramkami a 2x taký počet jadier/vlákien ....
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 10:58:26
avatar
no ze zkušenosti ti mohu říci, že prakticky o nic horší není a jde na 4GHz bez potíží nataktovat taky ;) tedy na víc než je nominální takt 1700X/1800X s tomu odpovídajícím výkonem i vůči 7700K
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 11:55:13
avatar
Tady bych jen dodal, že R7 1700 na 4GHz natáhnout jde, ale doporučil bych vodní chlazení. Nicméně na 3,8GHz se slušným vzduchovým chladičem naprosto v poho a výkonem je nad R7 1700X v základu :-)
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 12:57:02
avatar
vtip je v tom, že je potřeba trochu rozumět té architektuře. Pokud to máte na hry, tak tím OC nic moc nezískáte. Nejsrandovnější jsou lidi, co si koupili nejdražší 1800X, k tomu vodní chlazení, udělali OC nadoraz a nakonec to zabili 2133Mhz pamětmi, jelikož si mysleli, že Ryzen = Intel . A pak se diví, že jim to OC ve hrách vůbec nepomohlo
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 13:23:20
avatar
Osobně to jenom na hry nemám...z toho jsem vyrostl. Zpracovávám fotky, videa, občas CAD atd. Prostě od všeho trochu a když už upgraduju z FM1 na AM4 tak to přeci nezabiju 2133MHz pamětmi :-D
Ale chápu, co chceš říct. Hlavně je to každého problém, když si o tom nic nepřečte a pak k Ryzenu hodí 2133MHz paměti.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 15:55:38
avatar
Jojo ještě je třeba říct, že kdo to má na úlohy, které jdou ideálně rozdělit a nemusí se na nic čekat (encoding videa např.) tak tam je rychlost pamětí naprosto ukradená a NUMA ho nemusí trápit vůbec. Tam je naopak ten pomyslný přetaktovaný Ryzen s 2133mhz pamětmi ideální volbou
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 20:59:26
avatar
Dneska jsem zkusil video encode na jednom CCX a na druhem hral FarCry4 na ultra s vsync 60fps...s prstem v nosu a cpu nebylo ani 100% vytizene:-D Parada!
trnkaj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 11:47:51

Modely 1700X a 1800X momentálně nemá vůbec smysl kupovat, pokud člověk taktuje.

Jen mají nastavenou vyšší základní frekvenci/boost, ale OC potenciál mají všechny ty modely stejnej - vyhodíš jen zbytečně 2500/5000 Kč navíc + ty dva X modely reportují vyšší teplotu kvůli XFR.
caleb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 10:24:26

Na co jako kupovat X variantu, nic jineho z Ryzenu, nez 1700 nema smysl kupovat.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 10:25:07
avatar
Děkuju redakci, že mě vyslyšela . Jak jsem psal, nejlepší kup 1700, 3200Mhz paměti a B350 deska, stock chladič a bez OC (nebo jen mírné). Doteď jsem nenašel ale zaručeně funkční kombinaci konkrétní B350 desky a konkrétních modulů
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - waiting....... 2017-03-28 10:41:48

ja stale cakam na R5 ako na tom budu..
jerry_ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 11:04:32

Citace:
"Jinými slovy, čím rychlejší DDR4 paměti (anebo v budoucnosti i HBM apod.) použijete, tím rychleji tato sběrnice běží a samotná komunikace v CPU a mezi CCX moduly probíhá."


Praveze ak by si pouzil HBM pamate miesto DDR4 tak priepustnost 256-bit Infinite Data fabric klesne rapidne. Kedze HBM pracuje vo vseobecnosti na nizkych frekvenciach. Takze odporucam odstranit ten obsah v tej zatvorke lebo je to nezmysel
A zabudol si spomenut momentalne dost dolezitu vec a to je kompatibilita s roznymi B-die chipmi. Vo vseobecnosti plati, ze Ryzen si daleko lepsie rozumie so Samsung B-die ako s Hynix chipmi. Takze urcite je dobre povedat kto kupuje ryzena, aby sa zameral na vyrobcov RAM ktori pouzivaju Samsung B-die.
Lausien [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Kup 2017-03-28 11:45:10
avatar
Zeptám se - když by člověk koupil Ryzen 1700 + 2x8GB 3200MHz RAM + B350 desku + vodník na CPU, ztratí člověk nějaké možnosti v rámci té desky ohledně OC CPU nebo pamětí? Vyplatí se pro domácí hrátky investovat do X370?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 12:00:44
avatar
obecně vzato mají X370 desky (kvalitní) lepší zpracování PCB, napájení i celé desky než B350 modely ....

takže teoreticky je X370 deska lepší z hlediska dlouhodobého kvalitního provozu možná i s nižší spotřebou apod. Prakticky ti to zatím neřeknu B350 budeme teprva testovat ...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 12:55:33
avatar
no... já bych B350 desky tak neshazoval. Pro člověka co nechce OC je to lepší volba. Pokud mu výbavou B350 deska stačí a najde takovou, kde mu ty 3200Mhz pojedou, tak uspoří 2-3 tisíce jen za desku a to není málo
Jestli ale nové revize B350 zvládnou i 3400 nebo dokonce 3600Mhz paměti, tak bych možná na tyhle revize počkal. Je lepší získat extra výkon tímto způsobem, než přes OC, které zvyšuje spotřebu a opotřebení. Nakonec ve hrách by hypoteticky netaktovaný 1700 se spotřebou pouhých 65W v kombinaci s 3600Mhz pamětí mohlo být to nej z pohledu cena/výkon/spotřeba
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 12:56:53
avatar
ehm ... já ji neshazuji ... on se právě specificky ptá na OC ;)

já proti B350 nic nemám, bohužel se B350 dává na desky pod 5 tisíc a ze zkušenosti a praxe co testujeme desky vím, že kvalita těch desek je prostě nižší než většiny X370 ... ale samozřejmě pro drtivou většinu lidí to není rozdíl, který by v praxi měli šanci poznat. Pokud ale chceš taktovat a chceš to vysoko provozovat, rozdíl by to být mohl a měl ;)
Lausien [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 15:30:54
avatar
Mě se právě líbí třeba tato:
https://www.alza.cz/asrock-x370-gaming-k4-d4744801.htm?catid=18861266

Pokud je lepší, než B350 desky, pak bych do tohodle byl ochoten jít, ale určitě nedám do desky 8k, zase tak to tryhardit nepotřebuju.
Chci mít paměti na 3200 nebo výš, procesor okolo 4GHz chlazen vodníkem ve Fractal Design krabici, určitě nechci pokořovat hranice OC...
Imunda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 2 vs 4 sloty 2017-03-28 13:19:13
avatar
Omlouvám se kdyby to bylo mimo mísu. U FX procesoru je toto už dávno vyřešené nebo ne? Osadit např. 4x4gb nebo jen 2x4. Co tam bude více vyhovovat procesoru?Dodám G. Skill quad chanel 1600 kit xmp. Děkuji za případnou odpověď a zkušenosti.
Tokamak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 14:44:40
avatar
Já vzal rovnou při uvedení ryzenu nejlevnější 3200MHz paměti 2x8GB a šlapalo to rovnou jen zapnutím v biosu, to jsem měl asi štěstí

Corsair vengance LPX 16GB (2x8GB) 3200Mhz
Gigabyte AX370 Gaming 5
AMD Ryzen 7 1700
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 15:05:59
avatar
A nedostávali tyhle kombinace náhodou recenzenti? Ty paměti určitě a nějakou GB X370 taky.
Tak možná proto :-)
giorgo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 4k 2017-03-28 19:44:19
avatar
Cus za mesiac dva idem skadat novy komp ryzen7 1700 pripadne R5 1600X doska zatial Gigabite AX370 Gaming5 a 16Gb Ram 3200+ a graf novu Vegu. Monitor BDM4037UW. (Mozno iny este ho nemam otestovany- inak DD nechystas na neho nahodou recenziu? Moc by ma to zaujimalo). A moja otazka znie ci bude mat RAM nad 3000+ nejaky zmysel v 4K hrach, pretoze aj podla hore prilozeneho grafu uz pri 2K rozliseni nema vyzsia frekvencia RAM ziadny dopad. PC bude urcene vylucne na hry a 90% casu len WoT. Diky moc za odpoved.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 20:03:44
avatar
ve vyšších rozlišeních je limitem výkon grafiky u her ....

paměti jsou znát ale i u jiných aplikací ...
palab [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-29 09:54:56

Na 4k budeš potřebovat hlavně hodně výkonnou grafiku aby sis pořádně zahrál, ty rychlé paměti Ti až tak ve hrách při 4k nepomůžou...
Nevim2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 3000Mhz nefunguje 2017-03-28 21:35:42
avatar
Mohl by mi někdo poradit? Mám MB MSI X370 PRO CARBON (ver. BIOS 1.00) (s podporou RAM 3200Mhz). Mám v ní osazené 2x8GB moduly ADATA XPG Dazzle s frekvencí 3000Mhz. V BIOSU lze nastavit až do 3200Mhz, ale když dám více jak 2400Mzh (Napětí jsem zkoušel navýšit až na 1.5V), tak PC nenaběhne a musím resetovat BIOS. Domnívám se, že jde o nedodělaný BIOS (Podpora RAM frekvence nebo tak něco).
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 21:43:30
avatar
no tak to jsou zrovna ty co nemají certifikaci pro AMD ...A-DATA mezi prvními už dostala certifikaci na své paměti a odporu A-XMP ovšem týká se to jen modelů řady XPG FLAME a XPG Z1 série

u těch vašich fakt nevím
Nevim2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 21:46:32
avatar
Dobře, díky moc. Asi teda bude nutné upgrade BIOSU (pokud by tedy dorazila?).
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 21:47:57
avatar
no nevím .... je možné že jedou na těch čipech o kterých se ví, že s AMD moc nekamarádí .... takže je možné že nějaký budoucí bios a mikrokód to nějak upraví ale zaručit vám nemohu nic .... jediná jistější možnost je teoreticky je zkusit reklamovat/vrátit a vzít ty jiné série s certifikací .... které by na tom měly být lépe ....
Nevim2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-28 22:14:51
avatar
Teď jsem se díval na MSi stránky. U mojích RAM mojí opravdu psanou pouze 2400Mhz (Pro Ryzen). A vydání BIOSU 1.2, u kterého slibují větší podporu více RAM (Bohužel nějaký seznam chybí.) Co jsem se díval tak např. u XPG Z1 je podpora až do 2933Mhz i u Flame, čistě jen ty Dazzle mají jen těch 2400Mhz. Tak snad to rozšíří. (Pln nadšení jsem koupil 3000Mhz RAM a momentálně k ničemu )
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-29 09:18:05
avatar
Nejsi sám :-D
Mě by třebas zajímalo, kde zjistím výrobce čipů u svých pamětí (CMK32GX4M2B3000C15). V Asus QVL sice jsou uvedeny, ale výrobce N/A, takže prd a nikde na webu jsem to zatím nenašel.

EDIT:
Jinak jak koukám do QVL Asus Prime X370-Pro a MSI X370 Gaming Pro Carbon, tak pamětí 3000+MHz co by jely na svých frekvencích je asi...1 až 2? :-D
Moduly s 3600-4000 jedou max. na 3200, 3000 co jedou na 2933 jsou jen certifikované A-Data, ostatní 3000 jedou na 2666.
Zatím tedy nic moc. Jsem zvědavý, jaký stav bude po půl roce ladění BIOSů.
Radeon9240 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-31 12:24:09

rovnako u mňa, doska MSI Carbon, ramky 2x8GB 3000 MHz, konkrétne cmu16gx4m2c3000c15 a viac ako 2400 MHz z toho nedostanem. Pri hoci čom inom už nechce nabehnúť BIOS.
Rozmýšľam že predam cez bazár a kúpim iné ...
bandolier.wz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-29 09:30:36
avatar
má AMD pro RYZEN nějaké omezení pro napětí RAM? něco jako měl intel u DDR3 1,5v? díky
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-29 10:02:04
avatar
Myslím, že nemá. Při vyšších frekvencích DDR4 není problém nastavit 1,35+V.
Standard DDR4 je 1,05 až 1,2V.
PeterSqu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - dle nadpisu článku 2017-03-29 10:47:51

bavme se rovnou o 4266MHz které již dnes můžete mít akorát ne na Ryzenu zatím.

na Youtube najdete i videa a s takty 8x4 32GB 4266Mhz.

Tady je potenciál..
Lukar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-29 15:36:21

Takze nakoniec je to skvele cpu aj na hry. Ryzen nam zreje ako vino
trnkaj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-30 09:27:10

Ano, OC (5GHz) i7 7700K ma v prumeru cca 5% vykonu ve hrach navic proti OC Ryzen 1700 (4 GHz), ale toho si bezny hrac ani nevsimne a prakticky v cemkoliv jinem Ryzen tu i7 7700K zadupe.

A uz se tesim na pristi rady Ryzenu, kde snad AMD vychyta vsechny mouchy a snad zvysi takty, pak by Intel mohl mit celkem velky problem, protoze momentalne ma vyhodu uz jen ve vyssich taktech.

10 let jsem mel v PC Intely a planoval jsem ted na jaro upgrade na Intel (az prijde Ryzen a Intel zlevni), ale kdyz jsem videl, co Ryzen umi (hlavne ve vicevlaknu a ze i hry dava celkem dobre), tak me donutilo koupit si Ryzena .
Viky.05 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-03-30 15:58:52

To si teď, po několikaletém vývoji všimli(a nekolik tydnu po vydani), že jejich procesory škaluji lepe s vetsi frekvenci RAM? Me pripada, ze u AMD fakt pracuji jen idioti...

P.S.: je mi jasne, ze procesor se odladuje za pochodu, ale tohle je hovadina. Mam 15% navic a nikomu to nereknu. Jen at si hlupacci recenzenti testuji na 2133mhz, sak oni na to sami casem prijdou, ze vic Mhz je vic vykon...

P.S.2: takze kdyz mam doma RAM kit 2x16gb(3000mhz) tak mi to je na nic?
Pix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - OC Pamětí nebo CPU 2017-07-15 07:32:22

Zrovna mi tenhle týden dorazilo MSI B350M Mortar a Ryzen 1700, paměti jsem bohužel koupil před 2 měsíci Corsair Vengeance LPX Red 16GB (2x8GB) DDR4 3000. Dotlačit paměti aspoň na 2667 už byla trochu alchymie, překvapivě pomohlo snížení napětí na pamětech na 1.3V. Bohužel deska mi umožní buď přetaktovat procesor (a on se nechá taktovat moc hezky), nebo paměti, zároveň mít oboje se mi zatím nedaří. Tak snad tomu budoucí biosy pomohou, prozatím mám výkonu dost.

Edit s AGESA 1.0.0.6: Tak MSI Mortar se mi s jedním upgrade biosu na beta verzi dostal do stavu že mi nenaběhne s mými komponentami. Zatímco to reklamuji jsem si koupil ASRock AB350M Pro4, na to že to je trošku podvod a místo 6 fází pro procesor to má jen 3 fáze paralelně zapojené se to taktuje mnohem lépe jak MSI. Jsem stabilně místo 3.7 na 3.8 GHz při 1.3V a výše už vzhledem ke spotřebě nejdu no a ta paměť, jsem na 2993MHz, bylo nutné si pohrát s ProcODT. Bios v MSI byl příjemnější u ASrocku prakticky nikdy nevidím aktuální stav hodnot, člověk musí víc času studovat zatímco u MSI vím na čem jsem a tak to zkusím posunout, ale elektricky na tom je ASrock lépe a dokonce umí po přetaktování přepínat P-stavy, tedy netvrdím že má ASrock horší bios, vlastně je lepší, jen není tak přehledný.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 693x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 749x
Komentářů: 2
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1380x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1218x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1120x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1759x
Komentářů: 6