AMD po letech získává podíl na trhu s procesory – lidé ale stále kupují i slabší a méně výhodné Inte Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 02 květen 2017
altPrvní data za první kvartál tohoto roku naznačují, že RYZEN se povedl a AMD získává zpět část trhu.

 

 

 

Jde o neúplná data, neoperují se skutečným počtem dodaných CPU na trhu (PassMark), na tyto statistiky si budeme muset za první kvartál ještě počkat, ale i tak ukazují jistý trend. PassMark vykazuje po několika letech větší růst procesorů za jeden kvartál. A stačil na to jeden měsíc prodejů RYZEN 7 procesorů, které jediné v Q1 byly uvedeny. Mainstreamové a ještě zajímavější RYZEN 5 dorazily až v dubnu, které statistiky zatím nezachycují (stejně tak ani kvartální výsledky hospodaření), protože ty se ukáží až ve výsledcích za právě probíhající Q2.

AMD získalo několik % a vrátilo se na 20% podílu proti Intelu. Za celý kvartál tak AMD narostlo o 12%. Skutečné prodeje a dodávky ale uvidíme až ze statistik klasických analytických společností. Nicméně nějaký nárůst zcela určitě bude. A naopak pokles u Intelu. AMD jen v březnu dodalo na trh přes milion RYZEN 7 procesorů, a to do segmentu, kde už navíc roky žádný podíl vůbec nemělo. Připomínám, že RYZEN 7 stojí od 9 600 po 14 200 korun, přičemž ovšem výkonově konkurují i 32 tisícovému Core i7-6900K a zcela překonávají vše, co je Intel schopen dnes za stejné peníze nabídnout.

Svědčí o tom i prodeje v obchodech, kde už si mnozí ani nevybavují, kdy naposledy byl o AMD takový zájem. Prodejci i výrobci jsou spokojeni, AMD Ryzen je velmi bezproblémová platforma na nový produkt a věci se rychle zlepšují. Žádné problémy se stabilitou, ani výkonem a tam kde problémy a nedodělky jsou, se věci stále vyvíjí a zlepšují. Jedna z nejlépe fungujících nových platforem, která kdy na trh přišla. Když si vzpomenu na mnoho let zpět starší první zkušenosti s tehdejšími novinkami, je RYZEN neuvěřitelně dobře vyladěný a bez problémů (některé věci se ale dají zlepšit a také zlepšují). Aktuálně navíc nemá z hlediska výkonu, ceny a vlastně i efektivity provozu konkurenci a Core i5 a Core i7 jednoduše mimo herní nesazení absolutně nestíhají. Přesto jsou tací, kteří je stále kupují. A to i když nechtějí používat jejich integrované grafiky, což je asi jediný důvod si je koupit. RYZEN procesory se sice derou v žebříčkách prodejnosti vzhůru, ale kupodivu naprosto nevýhodné Intel procesory jim stále prodejně konkurují. Je to zvláštní přístup některých uživatelů …. Přitom by větší tlak na Intel byl ku prospěchu všech. Například by Intel musel snížit ceny nebo uvést lepší procesory. Ale asi ze strany zákazníků není o takový vývoj zájem. Na co si kupovat výkonnější a efektivnější 6jdárový RYZEN 5, když si mohu připlatit a mít celkově slabší 4jádrový Intel, že? :).

 

Každopádně RYZEN měly pozitivní vliv i na hospodaření AMD za Q1, které ohlásilo sice ztrátu, ale nejlepší Q1 za delší dobu, když proti minulému roku zaznamenalo 18% růst příjmů. I tak je to jen 984 milionů dolarů a ztráta 29 milionů. Nicméně vývoj u jednotlivých divizí je pozitivní a připomínáme, že s výjimkou RYZEN 7 žádné nové produkty v Q1 AMD neuvedlo, takže samozřejmě nebylo co očekávat. Q2 už ale bude zajímavější. Spolu s RYZEN 5 procesory do situaci promluví vylepšené POLARIS grafiky, ale hlavně návrat AMD do serverů s až 32jádrovými NAPLES procesory. No a uvedení AMD VEGA architektury (i když prodeje začnou asi až koncem kvartálu). AMD se také těší velké přízni v oblasti SoC a Embedded zařízení, zejména konzole ale i další přinášejí stále více příjmů. A plány i tady jsou velké, když AMD je jediný výrobce na trhu, který disponuje jak výkonnými CPU, tak výkonnými GPU.

Výsledky AMD i ukazatele na trhu tedy naznačují, že AMD je na dobré cestě. Leč samozřejmě stále oslabené, s minimálním marketingem, což je velký problém, protože dnešní většinový zákazník je velmi snadno ovlivnitelný marketingem a klidně koupí výrazně horší produkt i za vyšší cenu, než by mohl mít jinde, protože se o tom zkrátka nedozví. Bohužel AMD nemá peníze na marketing jako konkurence, což samozřejmě věci komplikuje. Nelze zkrátka snadno a rychle napravit všechny špatné kroky, které se projevují se zpožděním. U procesorů je zdá se vše na nejlepší možné cestě a zbývá tedy postupně dodat na trh produkty pro všechny segmenty. U grafických karet poté, co minulé vedení AMD před roky osekalo investice v této oblasti a AMD tak muselo vynechat POLARIS high end, dorazí letos zbrusu nová architektura VEGA, se kterou má AMD větší plány než jen vrátit se i do vyššího grafického segmentu, kde už rok AMD chybí.

Je opravdu malý zázrak, že AMD se vrací, protože i při pohledu na finance, kde AMD nevydělalo ani celou jednu miliardu za Q1 a dokázalo přitom dodat na trh lepší procesory než Intel a minimálně tam kde působí (mainstream), tak i lepší grafiky než NVIDIA, a konkuruje tak firmám s výrazně lepšími pozicemi. NV, které dělá jen grafiky má příjmy kolem 2 miliard a je ve vysokém zisku s velkými rezervami. Intel, který dělá jen procesory ohlásil rekordních 14,8 miliard dolarů příjmů a 3 miliardy čistého zisku! Za této situace, to co předvádí AMD, není nic menšího, než zázrak a stěží najdete někde jinde na trhu podobnou situaci mezi výrobci čehokoliv. O tom, zda se bude situace pro trh jako celek zlepšovat, rozhodnou zákazníci ….

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-02 19:09:00
avatar
ach jaj dd, ten tvoj optimizmus na temu AMD...

skoda ze to aj akcionari nevidia tak ako ty. hodnota sla po zverejneni vysledkov slusne dole
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-02 19:57:44
avatar
no a příště půjde nahoru ... pořád je nejvyšší za dlouhou dobu, takže optimismus mají zjevně všichni ;)

Jinak uvažování trhů je někdy nepochopitelné, od AMD v Q1 se nečekalo nic zvláštního, když jediný nový produkt uvedlo až v březnu, což se tak asi jiného v Q1 mělo stát že čekali něco lepšího?
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-02 19:32:17
avatar
no najvyssia az tak nie je, pretoze pred vydanim Zenu liezla cez $15, dnes to je $11

samo AMD si robilo odhady na jednotlive kvartaly zaciatkom roka a nebolo to bohvie co. Tento aj dalsie to bude hlboko pod 1.5 mld $. A myslim si, ze to je ta hranica ked je AMD ako tak nad vodou, toto je zas len a len trapenie a zivorenie

v kazdom pripade im drzim palce je vobec v tejto branzi nejaka firma co sa takto potaca v takych srackach tak dlho a stale zije ?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-02 19:53:14
avatar
v žádném IT segmentu na celém trhu neexistuje firma, která by měla TOP špičkové produkty nebo produkty s nejlepším poměrem cena-výkon na trhu a měla takovéhle problémy ...

bohužel AMD je zatíženo z minulosti, nemůže si půjčit další peníze, protože hodně dluží, nicméně díky tomu ji teď chybí peníze na další vývoj a také marketing, který prostě neexistuje u AMD což situaci výrazně komplikuje .... je to živoření, které ovlivňuje celý trhu a ceny všech grafik i procesorů .... ale současné AMD za to nemůže a nemá šanci to změnit jinak, než uvedením lepších produktů a doufat že postupně si k nim trh najde cestu ... na víc nemá peníze.

Situace AMD i situace celého trhu CPU i GPU kde působí firmy s tak obrovskými rozdíly a přitom na produktech to není vidět a výrazně bohatší konkurence nedokáže dodat výrazně lepší produkty v segmentech kde působí všichni, to prostě nemá srovnání s ničím ... prostě zázrak.

Produkty AMD a Intelu s NV nemůže brát jako rovné a srovnávat jakože vznikají za stejných podmínek, nevznikají. AMD by nikdy nemělo být schopno nabídnout procesory s lepším výkonem než Intel a stejně tak by nemělo nabízet grafiky srovnatelné s NV ... z finančního hlediska to není možné dokázat. A přesto se tak děje, takže jejen otázkou, kde by AMD bylo, pokud by mělo peníze odpovídající produktům, které nabízí, tedy dokázalo skutečně konkurovat NV i AMD .... a hlavně jaké produkty by dokázalo nabídnout, pokud by nemělo tak omezené rozpočty na vývoj propagaci atd. jaké proti NV i Intelu má ... CPU i GPU trh jsou tím velmi poznamenané, absence skutečné konkurence brzdí vývoj, zvyšuje ceny atd.
Lawliet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-02 23:45:23

Aha, takze ta 15 stranova seminarka na temu marketing, co som pisal na temu produktov RYZEN generacie je zbytocna, pretoze AMD nema marketing... DD, AMD ma marketing a s prichodom Lisa Su sa poriadne nakopol a ide smerom dospelejsieho vystupovania, ved tak velka spolocnost by bez marketingu neprezila.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-02 23:52:39
avatar
samozřejmě nějaký marketing má ... nicméně pokud srovnáme marketing AMD a marketing konkurence tak uznáš že u AMD v podstatě žádný marketing není ;) Proč? protože na něj nemá peníze ...
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-04 22:39:47

Pošli odkaz na seminárku, jsem zvědavý. Já tedy zaznamenal jen scénu z nového promethea (nevím jak se ten alieni film jmenuje... Jo už vím, kovenant.)
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 01:08:18

Vybírají se zisky, to je normální po každé podobné výsledovce.
pepcadvorak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Normalni stav 2017-05-02 19:51:26

Rekl bych ze je to normalni stav. AMD od dob Athalonu nepredvedlo vubec nic konkurence schopneho az do ted. Lide zatim jedou setrvacnosti nebo porad jeste asi cekaji nejake ALE. A prodejci take z podobnych duvodu doporuciji intely, i presto ze vykonostne jsou pod ryzenemama, nebot desky jeste nejdou vytukane....ten stav se bude zlepsovat a intel bude muset reagovat.
nobloch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-02 20:46:12
avatar
Udělal jsem si radost a koupil si nové PC s Ryzenem R5 1600. Jsem velmi spokojený, vše funguje jak má, jen jsem trochu zklamaný z možností přetaktování. Na vzduchu jsem se dostal jen na 3,8GHz při teplotě 81,8°C a 1,3875V (1,4V dle HViNFO) po půl hodině testování v Prime95. A kvůli té teplotě mi dokonce klesl herní výkon oproti 3,7GHz. Asi jsem dostal horší kus :-/

Tak jsem nechal přetaktované jen paměti. Jsou SK Hynix (Kingston), ale jsou ok. CPU provozuji na základních taktech, tak mi alespoň funguje boost a XFR. A ještě dokoupím nějaké ventilátory do skříně.


Nebýt fanouškem AMD a nečekat na to tak dlouho, tak bych koupil nějakou I7, měl bych spoustu herního výkonu. Nemusel bych se dva dny vrtat v biosu, testovat stabilitu a prolejzat internet kvůli návodům. A stejně jsem se toho moc nedozvěděl. Např. pořád se mi přepíná schéma napájení z Ryzen Balanced na Vysoký výkon.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 10:12:48
avatar
Projdi si nastavení softů, co monitorují CPU nebo umí nastavovat affinitu apod.
Já používám soft Lasso a ten má vlastní schéma napájení a taky mi to přehazoval, než jsem mu to zakázal.
marek13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 18:52:12

A to je aj odpoveď na addminovu otázku, že prečo stále mnoho ľudí kupuje intel. Jednoducho rokmi odladená platforma pre ktorú je všetko optimalizované.
Mario6121 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Dnes 2017-05-02 21:11:24
avatar
to na burzach jede: -23.7% za dnesek
-28% za posledni mesic
to nevypada ze by ZEN byl nejaka spasa
skvele prodeje se konaji asi jen nekde, ale celosvetove to nebude zadna hitparada
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-02 21:33:32
avatar
já nevim co ty akcionáři čekají, že jim procesory se stejným výkonem jako mají 2x dražší Intel a lepší efektivitou nestačí
Mario6121 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-02 21:46:23
avatar
myslim ze tohle je akcionarum u zadele, ti chteji videt prodeje, aby byly dividendy, pokud je vyhled spatny, stanou se akcionari jine firmy
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-02 23:53:35
avatar
někde jsem na to viděl analýzu ... jsou to všechno spekulace .... AMD je hodně spekulativní, nicméně i současná hodnota kolem 10 dolarů je výborná ve srovnání s tím, že ještě loni a před loni stály 2 dolary ;)
Revansch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-02 21:09:59
avatar
Tak ono, za 2 mesiace proste nejde otočiť názor na AMD o 360°... ono to potrvá, až sa objaví aj VEGA a proste...podstatné je, aby AMD šlo do Notebookov, kedže tam môže získať najviac vzhľadom na to, že tam má asi 0,05% podiel či už CPU alebo GPU. Skrátka...nemôžete dohnať za pár dní niečo, čo bolo v kýbli pár rokov
shadowspawn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-02 22:29:12

taka mala geometricko-matematicka korekcia, 360° je obrat do vychodzieho bodu, mal ste dufam na mysli 180°
Goloka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-02 22:35:26
avatar
Přesně. RyZen s Vegou musí do notebooků. Čekám na to. A pak AMD podpořím nákupem. Jen doufám, že Vega nezklame a bude to co RyZen v procesorech.
libuse.oracova [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-02 23:06:01
avatar
Alespoň že nějaké první vlaštovky.
Ale - stačí kouknout na staty na Steamu (nevím teda nakolik pravdivé) a nelze nevidět, že více než polovina lidí(tedy hráčů) tam má dostačující cpu. Prostě 4c/8t, nebo 4c/4t od Intelu a FX6300 + stačí na skoro všechno. Kdo hraje CSko atp, tak ty cpu dávno má (protože i starej Intel jede) a kdo je nemá, tak na to prostě nemá, bo by těch 10tis za to už dávno vysolil. Kdo se živí výkonem cpu, tak má 2011. Takže ty řízky se budou do menu cpát pomaleji než by odpovídalo jejich výhodnosti. Do kanclu stačí s přehledem výkon sestavy v ceně Ryzen 1800. Chápu, že řízky jsou fakt pecka, ale cílová skupina zákazníků, je prostě zakempená na 4c/4-8t i5/7 a zatím nemají proč nutně měnit.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-02 23:55:08
avatar
spousta lidí také neměla na co upgradovat tak se na to vykašlal ... Intel jim sice nabídl 8jádrový čip, ale za 30 tis. AMD ho nabízí za 10 a to je zajímavý ...

samozřejmě že nutnost měnit pokud máte solidní 4jádro i7 není, ale doteď nebylo vlastně ani za co, teď už je ...
fanda433 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 00:32:19

Hype splasklo. Vidím to na firmě. Skládáme pro zákazníky I5-7400,7500, AMD 6300, 8320, okrajově I7-7700. Do škol, firem, školek G4560.
Ryzenů se pár prodalo. Nějaké 1800 byly vráceny v 14denní lhůtě.
A proč nabízím zákazníkům a známým Intel? Chci mít spokojené kupující, aby se svými PC nejezdili každý týden.....
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 00:47:08
avatar
jinými slovy prodáváte jim horší produkt než by v některých případech mohli mít ... hezké ....

jistě ti spousta uživatelů RYZEN řekne, že žádné problémy nejsou. Možná až tvým zákazníkům někdo řekne, co jim prodávváš a co by mohli za stejné peníze mít, tak už tak spokojeni nebudou ....

žádné hype nesplasklo, jen setrvačnost a hloupost vládnou světu - nečekali jsme nic jiného, prostě lidi jsou hloupí nechají se snadno napálit a mnozí na tom vydělávají, že ;). Je mi některých vašich zákazníků upřímně líto ... nicméně jasně to dokresluje, že i kdyby AMD dodalo 3x lepší produkty (dodalo jen 2x) než Intel za polovic ceny, stejně půjdete a strčíte těm chudákům ten předražený Intel ... pak se má trh někam hnout. Neexistuje žádný objektivní důkaz ani měření, že má AMD RYZEN nějaký problém proti Intelu že by vám s tím PC jezdily k vám každý týden ...
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 08:58:54

Tak nežijeme v severní Korei, abychom diktovali prodejcům, co mají stavět za PC. Pokud je někdo přesvědčený a zvolil si cestu Intelu, protože mu věří, naprosto ok + zákazník vidí/je obeznámen/je ochoten zaplatit za Intel, kde je problém? :-) Celý svět nebude červený, jak tu mnozí chtějí, tak to nefunguje. Zdaleka ne vždy jde jen o výkon.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 11:21:05
avatar
to není o tom být červený nebo modrý, to je o tom mít za své peníze nejlepší možný produkt ....
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 13:12:54

Nejlepší možný produkt je pro firmu ten, který mu dělá zisk. Kdyby jeho zákazníci nebyli spokojení, tak se nevrací. Mimochodem, můj tip je, že většina fandovo prodejů jsou kancelářské stroje (tak jako u spousty dealerů), kde BOHATĚ stačí velmi ekonomické Pentium (tam ani Ryzen pořídit nejde a Pentiu jehom poměr cena/výkon prostě nevezmete) v kombinaci s SSD na Word, Excel, účetnictví a Internet. Takže prostě dlouhá léta si jede na Intelu, vše mu funguje, věří mu, prostě to tak má a je to zcela v pořádku. Mám i zákazníky, co nevezmou do ruky Intel. Naprosto v pořádku. Ale to tu žádnými diskusemi nezměníme, to je prostě fakt. A kecat kolegovi do toho, jak a čím se živí, no to snad ne.
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 19:09:46

NO, je pravda, že Ryzen doplácí na to, že nemá APU verzi zatím, ale to Pentium stačí jen někomu, je mnoho aplikací, kde i do kanceláří je minimum i5 (vPro např. chybí).
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 21:02:06
avatar
Ja to tvrdím od počatku pri uvedení platformy pre Ryzeny.
Jednoducho AMD sa rozhodlo na AM4 (na rozdiel od AM3/AM3+), že ani základné IGP (iGPU) nebude a zadalo zákazku na chipsety spoločnosti ASMedia, ktorá IGP (iGPU) nikdy v chipsetoch neintegrovala.

Pritom stačilo do niektorých čipsetov integrovať jednoduchú IGP (iGPU), ktorej prednosti by spočivali len v akcelerácii video kodekov H.264 / HEVC H.265 - v podstate len také multimediaálne zobrazovadielka, ktoré by nikterak nekonkurovali APU Raven Ridge, kde by boli plnohodnotné IGP (iGPU) AMD Radeon Polaris/Vega.

Práve tento segment tvorí kvantá kancelárskych počítačov hlavne v korporáciách atď.
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-04 23:21:00

Proč takový nesmysl, když budou APU?
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-04 23:31:42
avatar
Budú APU Raven Ridge mať rovnakú cache a min rovnakú frekcenciu ako Ryzen 5 4C/8T ?

Budú APU Raven Ridge 6C/12T a 8C/16T - no nebudú.

Je tak ťažko pochopiteľné, že jestvuje obrovská masa ľudí, ktorí pracujú - chcú výkonný procesor a stačí im IGP (iGPU) či už v rámci APU alebo IGP (iGPU) na doske.
fanda433 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 00:53:41

Zkuste si založit třeba jen na půl roku firmu s výpočetní technikou. Poskládat nějaký ten počítač a dělat kvalitní servis.
Asi nevíte co dokáže na.ranej zákazník. (Kompatibilita je sv.ňa)
Jen jsem napsal jak to je u nás. A pokud děláme něco špatně, tak se to časem projeví. Ale zatím je 17.let klídek
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 01:05:26
avatar
... víme co dokáže zákazník, tím spíše když se dozví, že jste mu prodal procesor s polovičním výkonem než by za stejné peníze mohl mít ;)

Kompatibilita je samozřejmě na vás, vy to stavíte a jsou kombinace kde prostě prokazatelně žádný problém není, takže nepoužít RYZEN když je ta možnost je dnes prostě hloupost. Také byste si koupil jen půlku rohlíku za stejnou cenu kdyby vedle ležel celý rohlík? na to narážím naštěstí jsou tací prodejci, kteří ten RYZEN těm zákazníkům ukáží a proti vám tak nabídnou za stejné peníze více výkonu i efektivnější PC.
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 01:14:18

Kompatibilita je sviňa, ale někdy s tím nelze vyhrát (BSOD kvůli jedné verzi německého slovníku ve Wordu, pokud se použil word jako editor v Outlooku? To jsme zažili a najít to, byla práce na půl roku).
Pokud děláte AMD jako takové, není důvod nedávat Ryzen, zvláŠt když stavíte, najde te si jednu, dvě desky, správné RAM, VGA je to.
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 08:42:14

Je dobře, že se najdou dealeři jako vy, co se nebojí jít do nového. Ovšem ubezpečuji vás, že realita je taková, že převažují ti, co zvolí cestu vyzkoušeného Intelu a staví stále na něm, Ryzen prostě zkoušet nechtějí a nemají čas a někteří ani chuť se vzdělávat.
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 10:40:29

To mínuskování mi prosím někdo vysvětlete, já prodávám dealerům, takže mám i statistiku prodejů Intel vs AMD a Ryzen u nás opravdu nevítězí. Fanatici? Ja jen konstatuji fakta.
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 19:12:22

Přiznám se, že jsem zatím Ryzen neprodal ani jediný, jelikož v 90 % děláme kancelářské značkové stroje, a tam zatím Ryzen není, ale určitě se jej nebudu bát, až se objeví. U stávajících AMD řešení prostě byl problém nevyrovnaný výkon, což u Ryzenu nehrozí.
Ovšem sám jsem AMD only, 5 počítačů, vše AMD, a 3 z nich budou vyměněn za Ryzen stroj tento rok.
TurboCmelak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 08:54:26

Taky nechápu o čem mluví.. Ryzenů už jsem pár postavil a to v období, kdy je to prostě mrtvé. Žádný problém jsem neměl.. ono co je složitého na tom vzít obyč desku, procík a RAM? Věř tomu nebo ne, na základní frekvenci RAM nemáš problém nikde (nechávám to nastavené na 2933mhz), nebo jsme se s tím ještě nesetkal. Od takových stavařů co to prostě evidentně neumí, bojí se, dají na davovou histerii.. hlavně si zlehčují práci..ruce pryč. Ty super počítače pentia, i3ky co se dává do škol, no paráda . Já se Ryzenu nebojím a to hlavně protože nikdy nebyl problém aby to fungovalo. Výkon za tu cenu jinde a tak to prsotě je.
radecek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - -24 % 2017-05-03 06:43:49

Tak nám AMD za první den po ohlášení výsledků kleslo o 24 %. Investoři zcela evidentně nesdílejí optimismus čišící ze zdejšího webu. Čekali, že se prodej údajného milionu Ryzenů musí projevit růstem tržeb o stamiliony dolarů a ony rostly jen o desítky milionů.
TurboCmelak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 09:13:47

Jako akcionář ti něco povím sleduji chování trhu a jak správně píše DD, je to prostě občas divné NV měla rekordní zisky a peckovní kvartál a kde skončila? ze 117 dolarů padla pěkně hluboko za pár dní pod 100 kde se plácá pomalu ještě dnes. Chování trhu a očekávání akcionářů je zajímavé, někdy bych řekl, že se umělě nadhodnocuje a podhodnocuje a pak přijde realita. Jako spekulant jsem skrz NV prodal tak dobře koupené AMD, tratil jsem na NV a ještě se vracel k AMD za drahé pořízení a vidíš, nákup za 14.20, dnes máme ani nevím kolem 10.5, to je krásných 60-70tis mínus, no co jako dlouhodobou investici to vidím dobře, koncem roku budeme zase na 15 jak nic. Teď je super období pro nákup.. protože takhle nízko to za rok určitě nebude.. zase histirie a panika na trhu. Musíme být realisté a AMD nemůže během jednoho nebo dvou měsíců prodat procíky jako za celý rok.

Ryzen teprve začíná a je tu opravdu krátce aby něco změnil. R7 máme, R5 taky, R3 vyjde později.. a pak přijde hlavně NAPLES, VEGA a to taky nějaký ten peníz hodí Vše až se sečte a dorazí peníze, tak určitě budou mít jeden kvartál na 1.3 - 1.5 miliardy ale záleží který osobně to vidím na Q3-Q4. Není možné aby po FX, žravých radeonech tohle nebyla změna k lepšímu a nepodařilo se nastartovat firmičku Věřím, že AMD je prostě z nejhorší krize venku.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 08:58:08
avatar
Chce to přidat notebooky a časem i lepší tablety...
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Dobrý čas nakoupit akcie 2017-05-03 09:17:35

Ahoj lidi, trochu off-topic ... když teď klesly akcie AMD a ještě není venku Vega(pak natuty stoupnou :-), tak by někdo mohl do blogu napsat jak je možné nějak "malorozpočtově" koupit akcie AMD.
radecek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Je to snadné 2017-05-03 14:14:13

Dojděte si do Fio, zřiďte si obchodní účet, z domova si na něj převeďte nějaké peníze (stačí koruny) spusťte aplikaci eBroker a kupte akcie AMD.
Samozřejmě existuje i spousta jiných obchodníků. Ale na to vaše malorozpočtové kupování je Fio celkem vhodné. Finančně vás na něco přijde převod korun na dolary a pak 8 nebo 10 dolarů za nákupní pokyn. Jinak nic.
Exorcius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - akcie 2017-05-03 10:14:44
avatar
AMD nyní trochu poklesly, protože za posledních několik let stouply asi o 350 procent.. jde o korekci trhu.
RamiellDeAnn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 10:50:23

ajajaj, ludia kupuju Intel a DD sa divi
ja zas nerozumiem čomu sa diviš, zakaznikov čo si dokola pušťaju cinebench zas tolko nieje.

Ryzen je dobry procesor ale priemerny hrač si pozrie testy, porovna 111 fps proti 148 fps a Ryzen je vybaveny. to zas bolo reči ked som to pod recenziu pisal
gepir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - hm 2017-05-03 11:42:38

myslim si ze jsem prumerny hrac, vyzkousel jsem nekolik procesoru az jsem skoncil u Ryzen 7 1800X. Vyzkousel jsem i i7 7700K. Na praci a hry je to CPU absolutne k nicemu, mluvim z vlastni zkusenosti, kdyz potrebuju kompilovat kod a do toho si chci neco zahrat tak I7 konci a R7 jede dal. Verim ze nejaky ten mlady kluk co dostane pulku rozpoctu od rodicu a druhou si prida za brigady a PC pouziva jen na hry tak bude premyslet a cist recenze atd. atd... pak se rozhodne do ceho pujde, jen je urcita cast lidi kteri si nechaji radit, bohuzel nekdy spatne a pak je to stoji vic nez chteli. Ale reknete mi nekdo, vy poznate rozdil mezi udajnymi 111FPC a 148FPS? ja mam luxusnich 135FPS(prumer) na R7 1800X k tomu 3x RX480 v BF1. Kdyz mi to padne na 100 tak to ani nevidim a nevsimnu.


UPDATE: tak ted by me zajimalo proc jsem dostal "-" kdyz nekdo da minus tak bych chtel vedet za co? Co jsem napsal tak spatneho? To ze jsem si koupil Ryzen? To ze i7 nedokazala delat vic veci najednou? Muzu snad za to ze 4jadra jsou mene nez 8 ??
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 11:44:51
avatar
z toho si nic nedělej, tady jsou prostě trollové (viz ten na koho reaguješ a ty dávají mínus každému kdo projeví trochu více nadhledu, přehledu, neignoruje realitu, nevytrhává z kontextu atd. ... nějak to u nového webu ošetříme ....
gepir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 11:50:19

Chapu ze tady jsou trollove, ale nechapu duvod proc dostanu zapor kdyz jsem nenapsal nic spatneho :-D napisu ze jsem zkusil i tu i7 a proste nedokazala drzet krok. To ze pustim Unity k tomu Adobe Ilustrator a neco delam pak dostanu chut na hru a nechci to vypinat a ta i7 uz nedokaze udrzet vsechno :-( proto jsem sel do Ryzenu 8C16T a muzu u toho hrat i ten BF1. Doufam ze to bude nejak osetrene. A jak to vidis? Kdy bude novej web?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 11:51:57
avatar
až ho doděláme nechci říkat datum nezáleží na mě takže nevíme ...
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 12:11:43
avatar
Ja si myslim, ze o velke casti takovych se ani neda rict ze trollove. V hw diskuzich se pochopitelne objevuje velka cast hracu, velka cast z nich jsou "jen hraci" a bohuzel mi casto prijde, ze spousta z nich postrada nejaky obecny rozhled a nadhled. Vse hodnoti jen z toho sveho omezeneho pohledu, podle svych individualnich zvyku a potreb. Jen v tom svem osobnim, uzavrenem "ekosystemu" a nedokazi tak akceptovat odlisne potreby nasazeni a pouziti.
RamiellDeAnn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 12:37:47

z velkej casti mozes mat pravdu ale ajtak si myslim že sa trocha myliš.

prave ta tvoja teoria uzavreneho "ekosystemu" sa da krasne aplikovat na kopu Ryzen vyznavačov tuna.

za to že nedokažete pochopiť že niekto zapne komp, chrome a dalej sa na tom už len hra je presne priklad tvojej teorie. vobec tu neakceptujete že niekto nemusi byť napichany z Ryzenu pretože na neho nema využitie a radšej uprednostni vyhody intelu. a že su smery v ktorych Intel ma stale navrch. buducnosť neriešim nikto nevie aka bude ale aj z tohto smeru do ,,buducna" prave može niekoho čisto koli hram zaujimať rozdiel 111fps proti 148 fps
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 12:52:49
avatar
promin, spletl jsem se. doopravdy pises jako ten troll.
LadIQe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 15:06:11

je to jednoduche, chvalis amd a pouzil si mozog co mas v hlave

vacsina uzivatelov intelu to nevie ;)

a podte domna
RamiellDeAnn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 12:34:16

..kdyz potrebuju KOMPILOVAT KOD a do toho si chci neco zahrat..
jasne ty si ale uplne ,,prumerny hrac"
gepir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 12:55:43

Ano jsem prumerny hrac, nehraju profesionalne v tom je asi trochu rozdil ne?
RamiellDeAnn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 13:00:20

jasne ked sa bavime zo štatistickeho hladiska tak prečo to nezamenit za profesne hladisko
LadIQe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 15:12:20

ja som tiez priemerny hrac

tiez by som si rad zahral kym kompilujem kod v unity

lenze nemozem, nemam na to jadra, lebo intel

to ze vacsina ludi pre predstavuje priemerneho hraca, ktory stravi 5hod denne hranim hier je ich chyba vacsina tychto hracov nieco robi na pozadi a napr hraje hry

napr vezmi si takeho agraela, hra hry, streamuje, ma tusim i7 7700k, silny komp, ale ked hra hry a este aj streamuje, tak tam vidno lagy a aj on sam hovori, ze mu padaju fps, musi proste znizovat detaily bo cpu nestiha

a je to taktiez priemerny hrac
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-04 21:15:42
avatar
Začínám mít pocit, že tady se pod pojmem průměrný hráč bere jen nepracující náctiletý nebo studentík, který na PC kromě her nic jiného nedělá.
Pro takového je pravda v některých ohledech Intel čtyřjádro na 5GHz asi aktuálně pořád lepší volba.
Nicméně i takový hráč nejpozději do dvou let, spíše dříve, začne pravděpodobně litovat, že nekoupil raději osm jader.

Pokud se ale člověk podívá na statistiky, tak zjistí, že dvě nejpočetnější skupiny hráčů jsou 17-25let a pak 25-35let.

No a ta druhá skupina budou nejspíš lidi jako DD, LadIQe, gepir, nebo já, kteří mají PC nejen na hraní, ale i k práci. A pro nás je prostě naprosto standardní vzorec chování, že máme rozdělanou práci a dostaneme chuť si pustit hru.

Na Intel čtyřjádru je to docela problém i pokud má HT. Na Ryzenu to problém není.

Možná proto jsou tyhle diskuze tak vyhrocené, protože ti mladší hráči s méně zkušenostmi nevidí za svou realitu a nedokáží pochopit, že někdo používá PC i jinak než pro zábavu...

No a někteří z té starší sorty hráčů zase nedokáží pochopit, že si někdo může rozumně odůvodnit koupi čtyřjádra a smát se těm, co si koupí osmijádro, které navíc produkuje v aktuálních hrách o pár FPS méně (ač v absolutních hodnotách stále tak vysoko, že jsou tam i desítky FPS buřt).

Já tu první skupinu mladších hráčů naprosto chápu, jen mi to přijde trochu krátkozraké. Dnes ale opravdu není čistě pro hry nic víc než i5 potřeba.

Mám i5 3570K, už ani nevím, jestli jí ještě mám přetaktovanou, nebo jestli jede na základních taktech a zatím vše utáhne. Koupil jsem si teď v akci Assetto Corsa a čekal jsem, že konečně budu mít motivaci k nákupu lepšího železa, že to můj obstarožní stroj v rozlišení 6000x1080 (Eyefinity) neutáhne. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že to na high běhalo kolem 80FPS a po zvednutí detailů trochu výše to stále běhá úplně luxusně 60FPS+.
Asi si budu muset před vánoci koupit VR headset, abych měl konečně důvod si tu Vegu a Ryzen pořídit :-D
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 11:43:02
avatar
aha, takže objektivně výkonnější procesor za lepší cenu je horší koupě jen proto, že má jen v některých případech za určitých podmínek o několik FPS méně což v praxi ani tak žádný znatelný rozdíl nedělá? Tak průměrný hráč je potom idiot a to myslím zcela objektivně ....

Já na rozdíl od vás nehodnotím CPU jen na základě jedné oblasti (tedy na základě her či CB, ale posuzuji objektivně procesor jako celek).

Ne DD se vůbec nediví, DD ví jak se věci mají a ví, že dokud tady budou lidi jako vy a dokud nebudou vyrovnané síly v marketingu tak samozřejmě 1+1 nebudou u všech 2 ale stejně jako u vás třeba 0.
RamiellDeAnn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 12:50:42

lepši vykon ten Intel ma nie v nekterych pripadech ale vo večšine pripadoch čo sa tyka hier aj niektorych inych odvetvi. v nekterých pripadech za určitých podmienok o nekolik FPS více prave ma Ryzen kazdy kto chce si tie testy najde .

Prumerny človek je idiot to si myslim ja ale ked ich AMD nepresveči (to je to čo som pisal pod prvou recenziou) tak to dopadne presne tak ako si pisal v clanku.

ten procesor ako celok je fajn, ved ja ani nevravim opak. rozchadzame sa vsak v primani nazoru a potrieb ostatnych ludi. su ludia co ten procesor vyuziju viac ,,uzkoprofilovo" napriklad na hry a to je OBROVSKA cast trhu. A tych ludi nezaujima ze nejaky gepirek si potrebuje kompilovat kody a zaroven sa hrat pysne hlasiac sa k priemernemu hracovi.

,,lidi jako vy" nic urazaj ak ta to potesi; mna sa nemas ako dotknut. podlamojho nazoru si v tejto veci hrozne neobjektivny ty.
gepir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 12:59:59

chci videt PC kde jede jen hra, neexistuje zadne PC ktere by bylo zapnuto jen zduvodu hry a nebylo spusteno nic jineho. A chci te poprosit neres me, nejsem jediny kdo toto dela. Kdo ma PC na praci i hry.
RamiellDeAnn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 13:03:11

gepire, ty si sa vyhlasil za reprezentativnu vzorku bezneho hraca..

ved je to pravda, niesi jediny a taky zakaznici ako ty velmi ocenia Ryzen procesory, nic lepsie na trhu pre takych hracov ako ty za tie peniaze nieje.

ale ,,priemerny" hrac vazne nepotrebuje pocas hrania kompilovat kody.

tak si urob trosku prieskum; mozno by si bol prekvapeny kolko ludi vyuziva PC akurat na hudbu, filmy, hranie a trapny internet.
gepir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 13:06:45

No a jsme u toho! pises vic veci nez hry! Ty si psal na HRY, a uz tu mame hudbu filmy, internet a hrani. Takze jak jsem psal neexistuje zadny clovek ktery pouziva PC jen na hry.
RamiellDeAnn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 13:15:32

bože teraz sa budeš chytať za slovička? ok tak pri hranie HIER, filmoch internete a hudbe je Intel lepsia volba; na taky sposob to bolo aj testovane.

spokojny alebo ešte chceš hladať sposob ako to prekrutit?
gepir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 13:27:58

Pri hrani her mas na pozadi spustenych vic veci nez si myslis. Takze mi tady nepis neco o tom ze to lidi pouzivaji jen na hry! Plno lidi ta tvoje obrovska cast trhu si inataluje tolik veci do PC a ani nevedi co jim tam bezi na pozadi pritom kdyz hraji hry. Prestan mi tady psat neco co neni pravda. Smir se s faktem, ze na PC pri hrani her bezi vic veci i "beznemu/prumernemu hraci"
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 13:35:21

Kriste pane. Takže pokud jsem debil a za*eru si PC bordelem, tak mi má jako pomoct lepší procesor jo? Ok, to už je na panáka tohle.
RamiellDeAnn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 13:37:57

neries ho on je dost mimo
gepir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 13:45:40

Co nechapes? vis vubec co vsechno ti bezi kdyz si naistalujes nejakej software treba ke graficke karte, zakladni desce, nejakej program co potrebujes. Ja nemluvim o lidech co si tam instaluji blbosti a maj pak za*raseny cely PC. Precti si to znova a pak sud. Najdi si program ktery ti zobrazi vsechno a pak sam pochopis.
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 13:50:00

A ty se laskavě podívej, na kolik tyhle věci zatěžují CPU a jestli vůbec má smysl to řešit. Nějak tuhle "superzátěž" na svém 7700k neřeším, protože to vůbec není potřeba. Mám PC jen na hry a Intel mi naprosto vyhovuje a dostačuje. Co teď? Máme tu dva lidi, jednoho spokojeného s Ryzenem, druhého s Intelem. Vyřešeno, ne?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 13:52:03
avatar
v mnoha testech jasně vidíš na kolika % jede ten Intel a na kolika RYZEN ...

Nejde o to že teď máš přecházet na RYZEN když máš vyhovující Intel ... jde o to co si máš kupovat nového, že je nesmysl si kupovat Intel který je slabší s horší efektivitou než výkonnější AMD, které má lepší efektivitu, je často levnější na jádro není o moc slabší a všude jinde je výrazně výkonnější ....
gepir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 13:55:54

Zatez je relativni. Neverim ze si nekdy neco takoveho resil a zjistoval. Ja to delam protoze je to tak nejak i napln me prace. Ja byl spokojeny i s Intelem kde si prisel na to ze jsem nebyl? To ze jsem potreboval vice jader je proste problem. A to ze AMD dalo 8C16T za mnohem lepsi cenu nez Intel za to ja nemuzu. Ja nikomu nevyvracim aby prodal intel a sel do amd. A ja reagoval na to, ze neverim tomu ze na pc jede jen hra protoze to nejde. Na to jsem reagoval.
gepir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 13:10:33

jsem hrac ale neni to moje alfa a omega jak vetsiny lidi. To ze dokazu hrat a u toho pracovat je vec vedlejsi. Proto se budu prezentovat jako prumerny/bezny hrac. Me by spis zajimalo scim mas problem? Stim ze jsem si vyzkousel i7 a R7 a vybral jsem si R7? Neni to snam moje volba? To ze 4C8T nestaci je taky problem? Vubec nechapu o co ti jde.
RamiellDeAnn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 13:20:35

jsem hrac ale neni to moje alfa a omega jak vetsiny lidi.

teraz si sam priznal ze niesi priemerny hrac, takze tvoj prvy prispevok k tomu mojmu bol zavadzajuci. taky problem mam
gepir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 13:25:32

jsem prumerny hrac... ale nechapes co tim chci rict. Hraju obden, kdyz builduju nebo kdyz mi to provadi nejake vypocty. Hry hraju obden. Dokazu hrat i 4hod a do toho pracovat. Proc nejsem prumerny hrac? Tobe proste vadi ze jsem si kopuil neco jineho nez ostatni a jsem stim spokojeny. Jinak tomu nerozumim.
gepir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 13:40:26

Podle me si nejak a necim zakomplexovany, a asi ti vadi to ze nekdo ma jiny nazor nez ty. Mozna si se nekdy snazil o to same co ja, hrat hry a u toho pracovat ale sam si zjistil ze toto je nad moznosti tveho HW. A nepriznal jsem se k nicemu. Jen se snazis vyprovokovat nejakou diskuzni valku z me nepochopitelnych duvodu. Muj prvni prispevek byl primo k veci a popsal jsem tam jak jsem vybiral.
LadIQe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 15:17:56

neries ich, proste intel fanboys, ktory liezli intelu a nv hlboko dozadku a teraz nic ine nevidia len modru a zelenu

zbytocne
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 13:44:32
avatar
ten výkon v některých případech není o tolik nižší aby to mělo smysl řešit a všude jinde je pak výkonnější ... a mimochodem ten rozdíl v FPS je jen za určitých podmínek se tkerými se běžný hráč ani nesetká (běžný hráč nehraje s ultra high end grafikou ve FullHD, kde vlastně jediný ten případ rozdílnějších FPS nastává, u mainstreamových grafik rozdíly ve FPS v podstatě nejsou a ve vyšších rozlišeních také ne), ve vyšších rozlišení ten rozdíl v podstatě není a hlavně hry dnes nevyuživíají více než 4jádra obvykle? proč? protože nebyly cenově dostupné vícejádrové CPU, ale to se změnilo a hry se tomu přizspůobí takže jsem si 100% jistý, že náskok i7-7700K naprosto zmizí ba bude brzy jasně v průměru pomalejší .... proč? protože je to slabší procesor!!!

takže při rozhodování mezi i7-7700K a i R5-1600X nebo R7 1700 je vždy lepší vzít AMD ....

to je to samé jako kdyby si se rozhodoval mezi i7-7700K a i 7-6900K kdyby byly za stejnou cenu, taky by sis vzal i7-7700K? Nevzal ... u AMD máš navíc ten výkon bez obětování dobré spotřeby (což vám vždycky hrozně vadilo u AMD FX, najednou když má RYZEN lepší efektivitu než Intel procesory tak jste zticha, na naopak vám ta horší efektivita u Intelu nevadí) já jsem zjevně objektivní a tvoje fakta jsou zjevně neobjektivní a hlavně zcela vedle ...

právě tyhle případy (i7-7700K vs i7-6900K vs stejně výkonný RYZEN) jasně ukazují, že většina lidí kteří mě kritizují si vymýšlí, jsou neobjektivní, lžou a překrucují ... právě ses usvědčil a mě si dokázal že já jsem objektivní.
RamiellDeAnn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 13:26:29

ok už to necham tak, myslim že každy ak si to bude čitať si už nazor urobi sam
danito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ber to tak, 2017-05-04 21:20:38

Že na Intelu jsi kompilovat současné s hraním nemohl. To prostě nešlo. S AMD to jde. Zvykneš si na to rychle. Proletěl jsem tu diskusi jen letmo a nemůžu si pomoct. Tonoucí se stébla chytá a výkon ve hrách je jediné, čím se momentálně může Intel hájit. Ale ono u vás modrých to bylo vždycky podle potřeby. Když bylo AMD lepší na hry, z modrého tábora znělo jednohlasně, že to není argument. Když míň žralo, tak zas nemělo výkon. Je to obehraná písnička. Mrkni na server pc hrac. Oni ti tam vysvětlí proč AMD. Mají svoji metodiku, obhájí Intel i AMD. Ale když jsem to četl naposled... No podivej se sám. Nebudeš tomu věřit, ale lidi pořád kupují i fx. Smiř se s tím, že Ryzen je super. I s tou hysterií kolem pamětí. A až zas bude mít Intel navrch, to bude slyset ohromná rána.
gepir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 13:32:43

A na co si udelaji nazor? Porad si mi neodpovedel o co ti vlastne jde co mas proti tomu ze hraju a kompiluju kod? Proc stim mas problem?
LadIQe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 15:24:30

lebo on na svojom cpu to nemoze robit
mojzisl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 13:58:55

By mě fakt zajímalo, co vám na PC běží, že tak hrozně řešíte, že na žádném PC neběží jen hra.

Já tu sedím na mobilním 2C/4T procesoru a mám tu Eclipse (Java vývojové prostředí), puštěný program, který v práci děláme, outlook, WinSCP (pro přístup na vzdálený server), SQl klienta a do toho mi tu běží virtuál s ubuntu, kde běží aplikační server pro webovou část a PHPStorm pro vývoj v PHP, do toho Skype, antivir, VPN a takové ty obecné Windows sračky. A samozřejmě Chrome, kde je asi 10 záložek, včetně nepracovních webů jako FB, DDWorld, Youtube. A procesor se stejně 90% času fláká, občas se zatíží rekompilací projektu.

Že to nejsou zrovna malé programy pak dokazuje, že 12 GB ram je zaplněno na 100%.

Chápu, že někteří specifičtí uživatelé renderují 3D scénu případně dělají kdo ví co ve Photoshopu a do toho hrajou hry, budiž, já taky doma když pracuju a platí, co jsem psal výše, tak mám puštěné WoWko, ale to je minorita, co máte za představu, že běží na běžném PC a vytěžuje procesor?

Běžící antivir, pár záložek ve Chrome, Skype a podobně, nemají na běžící hru naprosto žádný vliv ani na 2 jádru.

Tímto nechci nijak hanit či chválit ten či onen procesor, jen mě fascinují argumenty některých diskutujících, že přece na PC neběží jen hra.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 14:16:42
avatar
tady jde o argument výkonu CPU jako takového, že kupovat si CPU který má o pár zbytečných FPS v některých případech více jen proto, že hra nevyužívá celý výkon jinak výkonnějšího CPU, který má v některých případech o pár FPS méně, přitom jsou oba stejně použitelné a jeden má vyšší výkonu když na tom záleží a ještě je efektivnější a stojí méně ....
mojzisl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 14:35:02

Pro vás jsou to zbytečné FPS, pro jiného zase jediné, co ho na PC zajímá. Takto je to se vším, není důvod, aby si někdo kupoval produkt, který nebude odpovídat jeho potřebám.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 14:36:57
avatar
pro každého je určitě stejně důležité, aby měl nejlepší a nejvýkonnější možný produkt za určité peníze ... a mluvím opravdu o zbytečných FPS, protože v běžné praxi jsou procesory stejně použitelné ...
mojzisl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 15:00:26

S tím, co píšete, se dá souhlasit, ale ještě bych dodal " s ohledem na to, jak budu produkt používat."

Viz nedávná diskuze dvou mých kamarádů, kdy 1 kupoval auto (nový Megane Hatchback) a 2 se plácal po hlavě, že si nekoupí kombi. 1 to dobře shrnul. "Proč bych měl kupovat kombi, které využiju 1x za X let, když za stejnou cenu můžu mít velikostně dostačující auto se silnějším motorem, které více sedí tomu, co potřebuju a jak jezdím?"

Ke 4k monitoru si taky nepůjdu koupit RX 570 jen proto, že má nejlepší poměr cena/výkon na trhu.

Pokud denně dělám s videem, tak si taky nepůjdu koupit 4 jádro, když za stejnou cenu mám dnes 8 jádro (Ryzen).

Proč člověk, který hraje a nic jiného ho nezajímá, měl být hlupák jen proto, že si za stejnou cenu koupí procesor, který přeci jen nabídne alespoň nějaký výkon ve hrách navíc? Tomu nerozumím. Když je herní výkon to nejdůležitější, co ho na PC zajímá?

Nehledě na tu minoritní kategorii hráčů, kteří mají rychlé monitory (144 nebo dokonce 240 Hz) a doslova honí každý FPS, aby měli co nejplynulejší obraz.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 15:05:33
avatar
neexistuje nic jako procesor s vyšším herním výkonem! Existuje jen výkonnější procesor ... jako takový ...

herní výkon je něco co nemá určitou velikost, dobře víte, že jsou hry které umí využít těch více jader a RYZEN 7 i Intel podobné konfigurace bude lepší než čtyřjádrové modely, které ale mají zase v jiných případech více FPS ... a přesto nebudete tvrdit, že je ten čtyřjádrový CPU výkonnější ...

problém herního výkonu nejsou procesory ale výkon samotných her a protože RYZEN a jakýkoliv jádrově podobný Intel nejsou nijak použitelně slabší než vysoko taktovaný i7-7700K (který jediný v některých případech ve FPS přerůstá), tak je to nesmysli pro hráče koupit si za stejné peníze celkově slabší CPU jen proto, že hry neumí výkon toho výkonnějšího CPU zatím plně využít ... ten výkon vám nikam ale neuteče a využit může být už dnes ...
mojzisl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 15:19:38

No já nesouhlasím a vás nepřesvědčím a vy mě taky ne, takže asi nemá cenu se "dohadovat". Ještě že máme kokurenci zpět a člověk si může koupit, co chce.
LadIQe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 15:33:19

omg co na tom nechapes?

4 jadra su uz dnes vyuzivane na viac ako 80%, tam proste uz nie je kde ten vykon zohnat, proste idu na maximum

dnesne 6+ jadrove cpu sa flakaju do 50%, cize zvysovanie vykonu mas habadej a ked zacnu vyvojari tento vykon vyuzivat na lepsiu AI alebo fyziku alebo inu hovadinu, tak pri 6+ jadrach ten priestor bude, kde ho ale vezmes na 4 jadrach?

to ze ti dnes da 4 jadro o 20fps viac ma netrapi, tak ci onak je to 120 vs 140, kde to uvidis? no nikde

proste clovek, ktory nema v hlave nasrate si dnes 4 jadro nekupi a je jedno, ci je to od intelu alebo amd, proste dnes ked uz su 8 jadra v mainstreame, je to hovadina
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-04 22:46:31
avatar
Tebe to netrápí, já to nechápu, ale to neznamená, že to není pro člověka používajícího PC pouze pro hraní na 144Hz monitoru ten jediný ukazatel, který ho zajímá.
Jak už jsem to tu psal někde výše, tohle je diskuze "já o voze, ty o koze". Každý vidí jen své potřeby a ignoruje potřeby jiných. A to včetně DDho.

Mé potřeby jsou stejné jako má DD a nikdo mě nepřesvědčí, že koupit si čtyřjádro je pro mě dobrý nápad. Ale na hraní her bude ještě nejméně rok procesor s frekvencí 5GHz lepší, než procesor s frekvencí 4GHz a to bez ohledu na počet jader (pokud má alespoň čtyři). Tak to prostě je, protože SW vývoj je pomalá věc a do vydání Ryzenu neměli vývojáří důvod optimalizovat na víc než čtyři vlákna.

Jasně že s tím jak budou postupovat optimalizace pro 8 a více jader/vláken, tak se bude Ryzen ve spoustě her na ty vysoké FPS taky dotahovat, ale to dnešního herního fanatika nezajímá.

Naopak pro někoho, kdo hraje jen oddechově a jinak má PC na jiné věci, je důležitý výkon ve spoustě dalších typů programů a tam je už dnes většinou důležitější počet jader než frekvence. Tam pak jasně vítězí Ryzen a Intel nemá šanci.

Ta analogie s auty, kterou psal mojzisl, je asi nejvýstižnější. To, že má Ryzen nejlepší výkon jaký lze za rozumné peníze dnes koupit ještě neznamená, že je to nejlepší procesor pro každého.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 16:24:35
avatar
já nepotřebuji o ničem přesvědčovat, objektivní fakta jsou jen jedna ...naopak to vypadá že se nás mnozí snaží přesvědčit, že 4 jsou více než 8 ...
gepir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 14:26:26

Stim vsim co delam by se Vase 2C4T nikdy neporadilo. Ma to vliv na hru. Myslim ze vim o cem mluvim protoze se podilim na vyvoji hry.
gepir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 14:38:33

Hm, ale jeste jenda vec, kdyz jsem delal ve firme kde se delalo na JAVA, tak nam tam davali 4C/8T. Duvod bylo dost vykonu. A jestli se teda ten vas 2C4T nezapoti tak asi moc nedelate. Ja mel nekdy problemy i stim 4C/8T a ne jen ja ale i kolegove. Intellij Idea + outlook + SQL Developer + Lync (skype bussines) + MobaXterm + soapUI + chrome + firefox + IE11 + HermesJMS. U prohlizecu minimalne 6 zalozek.
fagot [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Tomu říkám kontrast 2017-05-03 14:24:58

Čistý zisk Intelu Q1/2017 narostl oproti Q1/2016 o 45 % https://connect.zive.cz/bleskovky/intelu-se-mezirocne-zvysily-zisky-o-45--uspesne-se-zacina-zbavovat-zavislosti-na-klasickych-pocitacich/sc-321-a-187402/default.aspx


Největší ztráta hodnoty akcií AMD za posledních 12 let
http://www.marketwatch.com/story/amds-stock-plunges-toward-biggest-loss-in-over-12-years-2017-05-02

Podle mě investoři trestají AMD za příliš nízkou marži.

Technická poznámka bokem- autor by si měl nastudovat kdy psát mezi procento a číslo mezeru a kdy ne. Dělá v tom chyby, resp. mezeru nepíše nikde, což je tak v 80 % případů chyba :-p
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 19:21:11

Tak marže s Ryzenem určitě naroste hodně moc.
PeterSqu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Intel 2017-05-03 15:20:06

"lidé ale stále kupují i slabší a méně výhodné Intel"

no měli z příchodem ryzenu kupovat už jen ryzen, že
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 16:33:22
avatar
mají kupovat lepší, výkonnější nebo výhodnější produkt ... na značce nezáleží.
pajros [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 16:13:59

..a zase tie reci o menej vykonnom a vyhodnom intel..ach jaj som majitelom starej i5 4690K netaktovanej (kupil som ako novy za vyhodnejsiu cenu ako non K ) a pri beznych hrach (crysis 1-2-3, far cry 3-4-primal,just cause 3, tomb raider a mnoho dalsie...) sa pri zapnutom v sync (60Hz) dostavam na vytazenie cpu 40-70% .. ako mnoho ludi co ma pc len na hranie a popritom nerenderuje a nekoduje ani nic... je to stale skvela volba kupit si nejaku overenu i5/K verziu a aj ked vdaka ryzenu klesnu ceny i7.. tak najblizsi upgrade bude na i7 pripadne aj to 6jadro i7 co planuju koncom roka ked ktomu vobec dojde opakujem.. vyber dosiek pre ryzen je biedny najma v casoch kedy si mnoho ludi ako aj ja skladaju ITX zostavy.. tak AMD ma v ponuke same lopatove dosky a to iste plati aj pre AMD grafiky. .. o spotrebe to plati tiez.. preto som presiel z poslednej amd grafiky r9 380x na gtx 1060 6gb a aj dalsia karta bude gtx .. pripadne uvidim co dokaze amd v oblasti 4k nikdy som nerobil kompromisy.. pozrel som grafy.. zvysenie fps..a kupil som ked bolo treba overenu kvalitu.. ale to je kazdeho vec.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 16:32:55
avatar
to nejsou řeči, to jsou fakta ....
JoEx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 22:16:24

Ja osobne si AMD procesor na 110% nekúpim !!!

Na inteloch frčím odjakživa a aj budem naďalej,aj keď najbližších 5-6 rokov neplánujem výmenu za vyššiu triedu, lebo mám najvyššiu takže si zase počkám 6-8 rokov cca,kým vyjde ozaj výhodný CPU od Intelu, ktorý vo všetkom porazí moje terajšie železo na ktorom pôjde všetko hladko ešte najmenej 5-6 rokov tipujem

To, že AMD teraz vydalo zopár CPU nových a NEOTESTOVANYCH časom ma nepresvedčí...za niekolko rokov keď budú fakt dobre odladené a hráčmi odskúšané, tak poviem OK, sú to dobré CPU.Ale teraz sú to len novinky ktoré ešte majú prblémy s nie 100% kompatibilitou...takže tak...
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 22:40:28
avatar
Intel měl NEOTESTOVANÝCH cpu hafo. Problémy s lámající se podložkou, vypínáním instrukcí, problémy s chipsety. V konkurenci Intelu je Ryzen naopak spolehlivý i přesto, že je to celá nová platforma po mnoha letech.
martyst111 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-03 23:12:26

Jinymi slovy u intelu vyhazuju prachy odjakziva a budu dal vyhazovat jak smutne.Co dodat snad jen drzim palce at se vam za intel dari rozfofrovat co nejvice.
danito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Samej čert... 2017-05-04 17:11:28

Takže mezi svými. Kdyby AMD dostalo k prodeji výrobek, který by se uměl prodat sám hned po dodání, stejně by to neprodalo. Vydali to. Nic víc. Kdo o tok mluví? Kdo dělá PR?. Ale vime, že nVidia a kabelovka v Brně... Aha ta karta je od nVidia? Tak to jo. Tu chci. Takhle to funguje. Lidi kupují Intel? A říká jim někdo, že existuje Ryzen? Dělá někdo další testy? Třeba někdo, kdo má s AMD nadstandardní vztahy. Moc to nevypadá.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 712x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 763x
Komentářů: 2
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1444x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1285x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1127x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1766x
Komentářů: 6