AMD: „RYZEN 1 je nejhorší scénář, chystáme velká zlepšení“. ThreadRipper nebyl v plánu! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 06 září 2017
altŽe je nová generace AMD procesorů velmi povedená, to už asi nikdo zpochybňovat nebude.

 

 

 

 

Ještě začátkem tohoto roku vypadaly věci úplně jinak. Od nové generace procesorů AMD se sice čekalo, že stáhnou výrazně náskok Intelu, ale ani náhodou se nečekalo, že ho výkonově v mnoha ohledech předčí, a to včetně efektivity, na které Intel zejména pracoval poslední roky. A už vůbec nikdo nečekal, že AMD přijde s cenami, které totálně převrátí celý trh vzhůru nohama. Jenže je září, a během posledních 3-4 měsíců se změnilo hodně. Zatím to tedy bohužel platí jen o desktopu a serverovém trhu, kde AMD v obou případech dnes nabízí nejen nejvýhodnější procesory, ale vlastně i nejvýkonnější. Mobilní trh stále dominantně patří Intelu, protože mobilní RYZEN procesory AMD stále neuvedlo. Nicméně i tady už Intel dostal strach a radši zdvojnásobil počet jader/vláken u svých mobilních procesorů, které již míří na trh.

Nicméně první generace RYZEN procesorů již není to, na co se AMD soustředí. Tím je druhá generace RYZEN a ZEN architektury. AMD říká jasně, že RYZEN je nejhorší scénář. Zejména výkon na jedno jádro stále nedosahuje úrovně Intelu, a tak je v nízkých rozlišeních s výkonnými grafikami AMD trochu pozadu za Intelem a i proto stále mnozí hráči kupují krajně nevýhodný Intel Core i7-7700K. Pokud ale hrajete ve 2K nebo 4K, není mezi CPU žádný rozdíl a nákup i7-7700K i do herního PC k monitoru s 2K/4K rozlišením = se úplná hloupost. Jak ukazují statistiky největšího prodejce v Německu, je 7700K nejprodávanější procesor Intelu, zatímco AMD zaujalo zákazníky svými RYZEN 5 1600, RYZEN 7 1700 a RYZEN ThreadRipper 1950X. A ano, zatímco v březnu (03/2017) tohoto roku AMD mělo v desktopu, když uvedlo RYZEN 7 procesory najednou solidních 27,6%, v srpnu (08/2017) už prodalo více procesorů než Intel!

Samozřejmě data platí jen pro desktop a zahrnují jen určité modely procesory a jen na jednom obchodu (ale největším v Německu). Nicméně co máme zprávy z jiných obchodů, víceméně mohou potvrdit trend, včetně toho, že lidi jsou hloupí a z nějakého důvodu i teď kupují krajně nevýhodný Core i7-7700K, který všude kromě her (a jen v nízkém rozlišení v kombinaci s výkonnou grafikou), kde je o několik nepodstatných FPS rychlejší, tak všude jinde pokud jde o výkon CPU jako takového drtivě s RYZEN 7 prohraje. Například na AMAZON je stále i7-7700K nejprodávanější CPU, ale AMD RYZEN jsou hned za ním na několika pozicích. Myslím, že tak obecný trend je potvrzen. Samozřejmě celkově AMD stále neprodává více procesorů než Intel, ten drtivě stále vede na mobilním trhu, který je také objemově větší než desktopový. Nicméně tam ještě RYZEN nedorazil. Naopak tam, kam dorazil, tam způsobil zemětřesení, které jsme tu neměli od začátku století. Pro AMD to bude znamenat stamiliony dolarů příjmů. Skvěle se například daří 1000 dolarovému ThreadRipper 1950X který jednoznačně v prodejích poráží konkurenční i9, což pro AMD znamená zajímavé peníze ze segmentu s vysokými maržemi, což je něco, kam se AMD v podstatě více než 10 let nepodívalo. To samé se dá říci o EPYC procesorech v serverech.

Mimochodem, AMD potvrdilo, že RYZEN THREADRIPPER nebyl vůbec původně v plánu. Údajně se jednalo o soukromou iniciativu několika tvůrců RYZEN, kteří více než rok pracovali na celém konceptu ve volném čase a teprve na Computexu 2016, přišel šéf CPU divize za vedením AMD, že mají ThreadRipper a tak teprve loni vedení AMD odsouhlasilo, že se tento produkt uvede. A až do začátku tohoto roku se AMD dařilo celý projekt držet pod pokličkou. O tom že Intel a jeho plánovaná X299 platforma bude mít velký, ale opravdu velký problém, vědělo jen pár lidí v AMD a u výrobců desek. Nicméně kolem přelomu Q1/Q2 tento rok došlo k úniku a AMD tak následně v Q2 představilo 16jádrový ThreadRipper pro desktop, čímž hodně překvapilo mnoho lidí.

Největší šok a panika ale zavládla u Intelu, který měl v plánu jen 6, 8 a 10 jádrové Core i7 a pokračování cenové politiky předchozích čipů pro X99. Týden před Computexem se Intel rozhodl posunout vydání platformy o 3 měsíce dopředu, přepisoval narychlo prezentaci, vymyslel Core i9 název a začal testovat kam až bude moci přetaktovat 12, 14, 16 a 18 jádrové XEONy aby je později v tomto roce mohl uvést na trh jako Core i9. Každopádně malý vedlejší projekt několika inženýrů AMD se rozhodně povedl a protože zrovna máme ten úžasný RYZEN ThreadRipper 1950X v redakci, můžeme jen potvrdit a doufat, že nás v budoucnu čeká vícero podobných vedlejšáků :).

Každopádně pro AMD je už hlavní RYZEN 2 a tedy ZEN 2, na kterém pracuje, a který by měl stavět na první generaci 7nm procesu plánovaného pro příští rok. Současný RYZEN je tedy opravdu nejhorší scénář a RYZEN 2 přinese řadu vylepšení. Hlavně ve výkonu na jedno jádro a IPC. Nicméně AMD rovněž potvrzuje, že i současný RYZEN zdaleka neukázal vše. V řadě aplikací je jednoduše problém v tom, že jsou psané jednak pro Intel, ale také nevyužívají tolik jader/vláken, kolik by mohly. Zejména u her je právě tohle důvod, proč i jinak podstatně slabší procesor jakým je i7-7700K je za určitých okolností „rychlejší“ než jinak procesorově mnohem výkonnější 6jádrový RYZEN 5 nebo dokonce 8jádrový RYZEN 7. AMD tedy spolupracuje i s tvůrci stávajících ale i vyvíjených her. A fakt, že se dá hodně zlepšit, ukázaly v posledních měsících některé aktualizace pro stávající hry, například TOMB RAIDER nebo Ashes of the Singularity, ve kterých po optimalizacích a aktualizacích podstatně vzrostl výkon s RYZEN procesory. Nejde ale o to optimalizovat starší hry vydané před příchodem RYZENu, protože obecně je v nich výkonu dost a těch pár FPS ve FullHD s high end grafikou se značně přeceňuje. AMD jde především o to, aby dnes vycházející hry už měly náležité optimalizace od začátku. Což jde ruku v ruce i s DirectX12 a API VULKAN.

Zkrátka AMD hlásí, že je zpět a zatím to vypadá, že plánuje další zlepšení a tak bychom si nějakou dobu zase mohli užívat konkurenční prostředí …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 19:20:32
avatar
Cte se to hezky Osobne jsem s Ryzenem 1700x maximalne spokojen a nejaky handicap s IPC mi prijde zcela irelevantni ;)
Pridam moje zbozne prani, at Vulkan zacne aspon trochu vytlacovat Dx12. Diky sve multiplatformite na to ma! Proc neco vyvijet pro umele omezene API a zmensovat si tak potencialni trh? MS si za svou politiku poslednich let zaslouzi podobnou facku..
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 19:43:14
avatar
Delsi dobu si chci koupit novou PC sestavu ale cekal jsem co predvede Amd s Ryzeny a potom to byla zase Vega. Kvuli dostupnosti grafik, to ale aktualne moc dobre nevypada, takze me zajima, jestli ma smysl si pockat na Ryzen 2? Nebo vyjde az koncem roku 2018? Pokud bude na 7nm, tak by to mel byt nejaky vetsi posun proti 14nm.
deonord [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 22:27:30

Řeším stejnou situaci a stále doufám, že kryptoměny půjdou brzy ke dnu. Bohužel se situace za poslední měsíc dva vůbec nezměnila, takže to nevidím moc růžově. Docela by mě zajímala prognóza od někoho povolanějšího, kdy už můžeme čekat nějaké rozumné naskladnění... koncem roku? začátkem příštího? Nechci dávat 10 tisíc za GTX 1060...
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-09 08:00:24

Pokud je první Ryzen nejhorší scénář tak nemá cenu si ho nově kupovat, a vyplatí se chvilku počkat na další generaci Ryzenu. (vážně tuhle informaci měl marketing AMD vypustit až před vydáním Ryzen 2, takhle si sám potápí první Ryzen)
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-09 09:11:28
avatar
Vzhledem k tomu, co předvádí Intel, to nevadí. Čekat na další produkt můžu donekonečna a ten přínos, který přinesl Ryzen 1, AMD nemá šanci zopakovat s Ryzenem 2 i kdyby šel taktovat na 5,5 GHz.
jnovozahorsky [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 19:50:35

Článek by to byl možná pěkný, ale to by si autor musel odpustit nazývat lidi co si z nějakého důvodu (ať už z jakéhokoliv) koupí intel hlupáky. Tohle patří možná na nějaké fórum, rozhodně ale ne na web, který se tváří jako vážná "žurnalistika". Sice s Vámi souhlasím, fanoušek AMD jsem, jsem rád, že intel dostal alespoň částečně výprask, ale podobnými "citovými projevy" tento web posíláte opravdu hodně nízko. A nezlobte se na mě, ale z vás taková ta škodolibá radost že AMD konečně "vypráskala" giganta přímo vyzařuje, to je sice ok, já mám taktéž radost, ale jako novinář byste měl být hlavně objektivní, což jaksi nejste (a i když tu napíšete milionkrát jak jste objektivní, tak kdokoliv, kdo není slepý, či ožralý prostě vidí, že za AMD kopete jaksi více než za kohokoliv jiného). A ještě jednou bych rád podotkl že jsem velký fanoušek AMD, ale to co předvádíte je i na mě moc..

PS: Stejně tak lze argumentovat, že kdokoliv si koupí vegu za současných podmínek (předražená, nemastná, neslaná, žere jak tank) je hlupák, ale to tady jaksi nikde nevidím, tak jen do mě mínusujte, urážejte, mě je to jedno..
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 19:58:08
avatar
jde o to být objektivní ... a myslím že je dostatek důkazů na to, že za stejné peníze je prostě RYZEN lepší a výkonnější procesor než nyní nabízí Intel ... takže naopak nenazvat pořízení horšího produktu hloupostí by bylo něco, nad čím byste se měl pohoršovat.

každopádně můžete mě laskavě napsat, co je neobjektivního na tom říci, že nákup hrošího produktu je hloupost? ...

právě proto že nejsem fanda ani Intelu ani AMD, tak si mohu dovolit napsat že nákup horšího produktu za stejné peníze je hloupost, protože je to objektivní fakt .... pokud bych to nenapsat, pak bych byl neobjektivní ... RX VEGA do toho nepleťe, ne pokud pletete oficiální ceny a ceny kam je nahnal trh, protože ty karty jso tak dobré, že je chtějí všichni a je jich málo což logicky žene ceny nahoru a nad těmi nemá AMD ani výrobci těch karet žádnou moc, určuje je poptávka a pokud je něco dobré a chtějí to všichni tak cena samozřejmě stoupá ....
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 22:24:31
avatar
nákup hrošího produktu je hloupost
že lidi jsou hloupí a z nějakého důvodu i teď kupují krajně nevýhodný Core i7-7700K

Copak ty v tom nevidíš rozdíl? Pokud napíšeš že nákup produktu xyz je hloupost protože to a to, tak je to ok, ale když začneš psát jak máš v oblibě že ten kdo si koupil produkt xyz je hlupák, tak už je to přes čáru. A opět ta objektivita, to že si řekneš že jsi objektivní, neznamená že je jsi skutečně objektivní.
wydlosh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 22:54:23

Naprostý souhlas, sám jsem to tu psal už několikrát.
Poměr cena-výkon je asi celkem fajn parametr, ale není to 100% modla. Někdo má třeba trochu jiné priority a proto kupuje intel, ale nazývat ho kvůli tomu hlupákem je, mírně řečeno, dost arogantní.
Tyto emocionálně zabarvené komentáře typu "lidi kupující xyz jsou hlupáci" nejenže jaksi zavání tou neobjektivitou a silnou arogancí ("můj pohled na věc je jediný správný a objektivní"), ale dávají bohužel článkům silně bulvární zabarvení, a tím dost snižují hodnotu informací v článcích obsažených.
Možná je na čase se trochu zamyslet nad stylem psaní...?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 11:24:25
avatar
máte patent na posuzování arogance a objektivity?
cactus95 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 11:59:18

Pane Stachu, mate Vy patent na posuzovani arogance a objektivity...?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 12:43:31
avatar
vy jste s tím začal, takže zjevně jej musíte mít, když mě tak příkře hodnotíte ...
cactus95 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 13:01:28

Prosim? Kouknete se na autora puvodniho komentare, ja jsem tady opravdu s nicim nezacal, jen se zeptal...
Sukh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 15:34:31

Tie plusy a minusy pod komentármi su velavravne...
wydlosh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 12:43:16

Patent nikoliv, zdravý úsudek (nutno říct, že podložený i podobným názorem značné části dalších diskutujících nejenom zde) ano. Ale samozřejmě netvrdím, že jsem neomylný, a že můj názor je ten jediný správný.
Vy máte nějaký patent na posuzování objektivity, když všude píšete, že jste 100% objektivní?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 12:56:06
avatar
já také netvrdím že můj názor je jediný správný a rozdíl od značné části diskutujících, kteří si myslí že mají patent na posuzování objektivity, neotestovali nic a vycházejí z testů jiných, kdy si navíc vybírají výsledky jaké se jim hodí do krámu, ignorujíc jiné atd. Já na rozdíl od vás mám věci otestované v přímém srovnání atd. takže si troufám tvrdit, že objektivně mohu posoudit řadu věcí lépe, protože mám s těmi věcmi praktické zkušenosti což se nedá říci o tom, kdo má třeba jen jednu věc u sebe v PC a srovnává ji s jinou, kterou nikdy nedržel ...

já mluvím o věcech, které mám otestované, vyzkoušené atd. kolik z vás mělo ty CPU v praxi všechny doma a kolik z vás udělalo kompletní testy ve všech rozlišeních aby mohli posuzovat co je jak je? to není arogance to je prostá realita.

Vtipné na tom je, že ačkoliv mám objektivně více zkušeností a otestované ty věci o kterých mluvím v praxi, posuzují mou objektivitu lidí, kteří vycházejí maximálně z cizích poznatků a mají doma jen jednu věc třeba. A teď mě řekněte jak můžete objektivně posuzovat mou objektivitu a není to od vás trochu arogantní?
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 14:57:04

Ale nemáš to otestované. Sice Ryzen je obecně výkonnější, než KabyLake, ale stále jsou aplikace, kdy I7-7700/K je výrazně lepší řešení, než Ryzen, viz Adobe, nebo AutoDesk. A vzhledem k tomu, jak jsou tyto firmy arogantní, tak tomu zůstane patrně i dost dlouho nadále.
wydlosh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 15:52:53

Vy o koze, já o voze.
Já zde nemluvím o tom, jestli je produkt xy lepší než yz. To si každý musí rozhodnout sám, pročíst recenze (nejen zde), udělat si nějaký průřez tím, co ho zajímá atd. Nebo zkrátka na tyhle věci nemá čas a vezme to, na co je zvyklý nebo co mu někdo doporučí. To je každého věc, jak se k tomu postaví.
Dost mi (a dle reakcí nejen mně) ale vadí způsob vyjadřování, který se zde používá, a se seriózním článkem nemá moc společného.
Jak tu již někdo psal, je rozdíl napsat:
1. Koupit produkt xyz je hloupost, protože to a to.
2. Lidé kupující xyz jsou úplní hlupáci, mají IQ bublajícího bláta (to se tu v některém z předchozích článků také objevilo) atd...
Jak jsem psal už výše, nemůžete očekávat, že Vás někdo bude brát jako objektivní a seriózní zdroj informací, když budete mít styl vyjadřování bulváru.
jnovozahorsky [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 19:18:41

Vy to asi pořád nechápete co?
Přečtěte si ještě jednou co jste napsal, zaměřte se konkrétně:
"včetně toho, že lidi jsou hloupí a z nějakého důvodu i teď kupují krajně nevýhodný ", tohle prostě objektivní není a nemusím na to ani mít deset doktorátu, či být nějaký "znalec" PC. Představte si, že jste učitel ve škole a svým žákům řeknete něco ve smyslu, že lidé jsou hloupí, protože volí ANO / ODS / KSČM / ČSSD (doplňte si svojí neoblíbenou politickou stranu), myslíte si, že kdyby si nějaký rodič stěžoval tak danému učitelovi dají prémie a povýší ho za objektivitu? V žádném případě. Pokud skutečně nevidíte co mě vadí(a pravděpodobně dalším čtenářům) měl byste zvážit jestli můžete nadále působit jako novinář. Protože novinář, který nedokáže krotit svoje emoce je stejně tak na nic, jako lékař který se štítí dotknout lidí.

Vtipné na tom je, že ačkoliv mám objektivně více zkušeností a otestované ty věci o kterých mluvím v praxi, posuzují mou objektivitu lidí, kteří vycházejí maximálně z cizích poznatků a mají doma jen jednu věc třeba
Toto vám třeba nepřijde arogantní? Kdokoliv kdo s Vámi nesouhlasí a dovolí si napadnout vaší objektivitu (což zas tak těžké není, když neskrývavě lidmi s méně zkušenostmi než Vy pohrdáte, což by rozhodně někdo kdo se vydává za solidního novináře dělat neměl). Já osobně proti Vám nic nemám, většina vašich článků je pěkná a skutečně objektivní, na druhou stranu když dojde na nějaké pro Vás "ožahavé" téma, tak objektivita jde stranou a hned si musíte co nejvíce kopnout. A opět říkám jsem fanoušek AMD, taktéž mám radost, co předvedli s Ryzeny (umím i říct, že Vega není to co slibovali), ale prostě říkat o lidech co si koupí velmi výkonný 7700k že jsou hloupí, to už je moc i na mě a ani trošku se mě to nelíbí. Už se mě to příliš nechce řešit, čekal jsem aspoň, že si trošku nasypete popel na hlavu, dočkal jsem se v podstatě pouze "přeměřování pindíků" (teda konkrétně z Vaší strany, nevím proč tady vytahujete kolik kusů HW jste měl v ruce, to je stejné jako by se pilot Boeingu 747 chlubil na fóru nějakých ultralightových nadšenců, že je zkušenější než oni a že ví o letadlech více než oni - sice je to pravda, ale rozhodně to není garance toho, že daný pilot bude objektivní) a v dalším článku o AMD si jistě opět do Intelu kopnete, respektive v případě neúspěchu AMD si dovolíte zmínit jaký je AMD maličký chudáček, jak ho všichni utiskují a jak nemají peníze (viz např. vysvětlující článek o tom proč vega je taková jaká je).
janmora [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 20:15:53

No to máš pravdu, souhlas, tvůj názor správný fakt není.
janmora [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 20:24:11

A ty ho máš?
Heados [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 08:31:00

"RX VEGA do toho nepleťe, ne pokud pletete oficiální ceny a ceny kam je nahnal trh, protože ty karty jsou tak dobré, že je chtějí všichni"

To je lež, jako věž!
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 11:25:31
avatar
??? pokud by ty karty nikdo nechtěl a byl to fail, válely by se v obchodech a ceny by klesaly .... děje se pravý opak, přitom početně těch karet bylo více než high endu předchozí generace ...
Heados [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 11:39:49

To pořád neznamená, že je chtějí všichni... tak zas nepřehánějte...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 12:43:59
avatar
nepřeháním ... kdyby ji nechtěli všichni, je běžně skladem v obchodech za normální ceny nebo levněji ...
Heados [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 13:31:20

A jooo, teď mě to došlo, já i všichni moji kámoši jí vlastně chceme takyyyy, jenom jsem o tom nevěděl! Díky, teď už to chápu
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 15:35:06
avatar
já ji třeba nechci
Heados [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 15:51:29

Ale chcéééš, jenom to pořád ještě nevíš... když všichni, tak všichni!!
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 19:01:36

Je jedno či ju chceš alebo nie, aj tak ju nekupiš dokonca ani taka RX480 ala RX580 nieje skladom čo už je nejaky patek vo vyrobe. Ide o to že taka vega za rok ti zaplati kupnu cenu aj s elektrikou a na druhy rok ti zarobi že si kupiš GTX2080Ti a na treti rok ti zarobi na GTX3080Ti.
Vo svete sa stavaju milioni serverov s tychto kariet kde su vedla seba zapojenich aj 18x Vega kariet.
Taky priklad: Predstav si že GTX1080Ti by stala 100€ beznadejne vypredana pol roka dopredu a ty by si sa vysmieval že ty si ju nekupis ze niesi sprosti a racej si kupis VEGA64 za 800€ lebo je lepšia.
janmora [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 20:25:39

...
janmora [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 20:25:07

No tak to jsi nepochopil, nevadí....
Magion [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 09:47:35

Velmi špatně a právě že neobjektivně. RX Vega do toho plést klidně můžeme, protože je prostě aktuálně a OBJEKTIVNĚ na našem trhu nevýhodná a nedostupná. Mně je úplně jedno, kolik ta karta stojí v Bangladéši, na Mali nebo v Austrálii, nakupuji tady, v ČR a i kdyby se na mně dostalo, byl bych magor, kdybych jí za zdejší ceny koupil.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 20:48:42

Uvedomuješ si že 10 Vega kariet ti zarobia v težbe tolko penazi že nemusiš chodiť do prace?
PS: Presviečať ťa nebudem že niesi magor
janmora [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 20:51:16

Kolik teda?
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 21:08:57

Tak jedna VEGA ti za den dokaže zarobiť cca 8€ zaleži či sa pohraješ s biosom cez čo ťažiš. 8€ nieje vela, ale ked k tomu daš 365 dni trošku optimalizace, tak ti zarobi jedna vega 3000€ ročne. a pri 10 VEGA kartach čo ti ročne zarobia cca 30 000€ ... Myslim že s toho by sa dalo vyžiť, toto je aj dvovod prečo tie karty niesu skladom a ani nebudu.
PS: asi chapeš prečo ti tvoj nazor, že si magor vyvraciať nebudem
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 21:26:48
avatar
pokud vezmu že máš elektřinu úplně zadarmo tak kolik to dá v max optimalizaci aktuálně za rok 12k USD v EHT (bez cen energií, pořizovacích cen, času řešení reklamací, vedlejší náklady), k tomu možná jedeš nějaký duál (upřesni ať to spočítáme přesně)

Stále tam nevidím tedy možnost dosáhnout s 10ks Vega na 30k Eur. Pouč mě prosím.

Jen mi příjde že každý tady vidí mining jako 1-10ks a je za vodou.
Za vodou si u miningu aktuálně jen když investice bude přesahovat několik mil. kč. Ostatní je brigáda.
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 21:16:55
avatar
aktuálně 10x Vega, teoreticky kolem 17 000kč/m (ale tak 200k do toho musíš nejdříve nacpat a musí být vše úplně ideální, příjem bude nižší)
Magion [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-08 08:45:49

Z toho co jsem napsal mi přijde dost logické, že si GK kupuji na hraní a ne na těžbu...
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-08 09:01:12
avatar
Tak nemůžeš chtít po DD aby napsal jmenný seznam těch pár miliard "hloupích (já bych si to o nich nemyslel a nenapsal, ale je to hit měsíce září, urážet lidi s jiným názorem)" lidí co Vegu vážně nechtějí. Ale "VŠICHNI" ostatní "opravdu" chtějí.

Já vím DD tu sice psal že těžba je hnus a hřích, mrhání s el.. Ale když ta Vega tak "skvěle" těží tak je to přece jediné logické užití a běžme těžit. - vím že rejpám, ale tady doufám věcně.

Ryzen se prostě povedl, asi každý model je fajn a přeji AMD ať vytrvá a Ryzen 2 bude ještě lepší. Intel je taky fajn, každý si může vybrat podle sebe.
janmora [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 20:14:52

Hloupej jsi jednoznačně ty, když to nechápeš. Zkus si přesednout, možná si jen sedíš na vedení.
Tomasek284 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 22:44:17

Vega že je žravá? Mám jí v počítači a jsem s ní spokojený jako dlouho už jsem nebyl. Předchůdkyně Vegy v mém počítači byla 280x Toxic a to byl žrout první kategorie kombinovaný s přímotopem. A jak se říká komu se nelení tomu se zelení s nákupem jsem si pospíšil a mám ji za 16000.

Jelikož pracuju v práci s počítači a sedím vedle obchoďáka, který ty počítače i objednává tak znám i jeho postoj a ten je prostě intel fanatik. Každý má svoje i kdyby měl vybrat nové AMD nebo intel 80386 tak by stejně koupil intel. Někteří lidé prostě neradi mění svoje zvyky.
Já osobně jsem taky AMD věrný a mám FX8350 a kupoval jsem ho v době kdy intel vládl.
Kdyby každý kupoval jen to co je v danou chvíli silnější tak by tu s námi už nebylo AMD a kupovali bychom intelí dvoujádra za 5000 a výše.
jnovozahorsky [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 00:23:51

Vega žravá bohužel je, v porovnání se stejně výkonnou (občas výkonnější, v některých případech méně výkonnou) GTX 1080 je. A pokud si člověk denně dopřává trošku více hraní PC her, tak výsledná cena za proud při používání Vegy (v porovnání s GTX 1080) může stoupnout až o několik set korun (samozřejmě záleží na dodavateli elektřiny )

Nevím jestli bych porovnával Vegu s FX8350, FX8350 sice byla méně výkonná a více žrala než její "bratříčkové" od Intelu, cenovka ale byla o mnoho přívětivější než u Intelu. Naproti tomu máme Vegu, která stojí (a stála když jste jí kupoval za 16000) jako velmi dobré modely GTX 1080, Vega je ale ve většině případů slabší (samozřejmě tohle se může časem změnit, dle mého názoru je potenciál Vegy docela velký, otázkou je co s tím udělá AMD), více žere (takže se to projeví i na výsledné ceně elektřiny, musí se kupovat i výkonnější zdroj, lépe řešit chlazení atd atd.., toto se ale přímo Vás netýká, protože jste už očividně předtím měl taky pořádný přímotop ;)). Řekněme že jedinou výhodou Vegy v porovnání s konkurencí od Nvidia je Freesync. Na druhou stranu je otázka jestli to majitelům Freesync monitorů za to stojí. Jsem rád, že je nějaká konkurence, rozhodně si ale nebudu kupovat něco jen z lítosti a abych podpořil konkurenční prostředí. Kdyby byla v ČR k dispozici nějaká pěkná nereferenční Vega64 za 15000, tak bych neváhal ani minutu (a nebyl bych jediný), ale dát 16 (pardon, teď už 17,5k) za referenční Vegu64 není dobrý obchod. Já se na Vegu hrozně těšil, ze začátku jsem doufal že bude na úrovni 1080Ti, pak jsem doufal že aspoň nasadí zajímavou cenu ani jedno se nestalo, lhal bych, kdybych řekl, že nejsem zklamaný. A podle mě nejsem jediný... Ale do těchto sr*ček se dostalo AMD samo svým marketingem a upřímně i přesto jak mám AMD rád, dobře jim tak..
marek13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 20:36:17

Tak môj osobný názor je, že vôbec neverím rečiam, že threadripper nebol v pláne. Práve naopak, ak sa na celú súčasnú situáciu pozriem z výšky, tak jasne vidím, že AMD od začiatku išlo po veľkej platforme /epyc/ s tým, že z veľkej platformy sa jednoduchšie a lacnejšie vyrába menšia /threadripper/ a potom ešte jednoduchšie a lacnejšie ešte menšia /ryzen/. Myslím si to preto, že v podstate všetky tri platformy dokážu pracovať na rovnakých frekvenciách pri adekvátnej /rovnomerne rastúcej/ spotrebe. A presný opak vidím u Intelu, kde malé CPU vedia vyhnať pomaly aj na 5 GHz ale so zvyšovaním jadier efektivita klesá exponenciálne. Preto 18core pôjde už pod 2,5 GHz.

Čo sa týka hlupákov, nemyslím si, žeby kúpa súčasného i5 alebo i7 či i3 bola hlúposť. Práve naopak, bežný BFU dostane presne to čo potrebuje, odladený optimalizovaný, zavedený a miliónkrát preskúšaný systém s vysokým IPC na jadro, pri ktorom ho vôbec nemusí trápiť, ako sa otvára case a bude pri tom mať priehršť výkonu, ktorý ani nevyužije. Ryzen je výhodnejší pre každého, kto naozaj potrebuje viac výkonu za lepšiu cenu a rád sa so svojim PC hrá, ladí či nastavuje.

VEGA je podľa mňa mimo realitu a kvôli efektivite nie je výhodná ani keby stála toľko čo má stáť. Ešteže ich AMD vyrába tak málo, že majú dopyt vyšší ako ponuku - na poradách majú radosť a iste sa tľapkajú po pleciach.
janmora [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 20:19:59

Přesně, autor už neví co by napsal za pohádku.
Janosik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - tesim sa na test TR 1950X 2017-09-06 20:37:03

este ma napadlo vyskusat ako bude reagovat OC threadripperu na mnozstvo zaplnenych RAM slotov resp celkovej velkosti ramky 64 gb a viac napr ....

dalej budete oc robit aj na vzduchu ? ak ano co tak zohnat noctua chladice ...
ak iba voda tak nieco origo pre TR /max chladiaci vykon/ ale aj nieco co bude dobre v pomere cena vykon ...
jnovozahorsky [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 21:03:03

Napsat o koupi horšího produktu, že je to hloupost samozřejmě v pořádku je (i když dalo by se to napsat kulantněji, že ano, na druhou stranu beru tento web jako takovou neformálnější žurnalistiku tak asi proč ne), mě spíše dostala tato část:

"včetně toho, že lidi jsou hloupí a z nějakého důvodu i teď kupují krajně nevýhodný Core i7-7700K,"

Kdo vám dal právo soudit někoho, že je / není hloupý? Já s vámi souhlasím, že je výhodnější koupit Ryzen než 7700k, na druhou stranu ani ten 7700k není vyloženě odpad a rozhodně bych člověka který koupí tento procesor nenazýval hloupým (už jenom z důvodu že člověk si pravděpodobně na ten procesor vydělal sám, udělal mu pravděpodobně radost a díky bohu zatím nežijeme v době aby nám někdo diktoval co si za těžce vydělané prachy máme / nemáme koupit). A ano takto formulovaná věta není nic jiného než útok na lidi co si koupí 7700k a s objektivitou to skutečně nemá nic společného (pokud to nevidíte je to smutné).

U Vegy rozhodně oficiální ceny a výsledné ceny nepletu, v podstatě jediné co zajímá koncového zákazníka (což jsem já i Vy) je ta výsledná cena. Stejně tak koncového zákazníka příliš nezajímá jaký je stav trhu, či finanční situace AMD. Zákazníka prostě zajímá cena, za kterou v době kdy zboží nakupuje daný produkt koupí, jaký je výkon daného produktu a třeba i spotřeba. Vega 64 je v současná době (minimálně na českém trhu, ne každý má "koule" nakupovat v zahraničí, ono i dost často řešit reklamaci v ČR je vopruz) velmi drahá, výkonem je +/- na úrovni GTX 1080 a spotřeba je nad 1080Ti. Takže ano v současné době beru koupi Vegy 64 (kór tu referenční verzi) jako hloupost, Vega 56 je zajímavější (stále ale zbytečně drahá). Jinak máte nějaké skutečné statistiky kolik Veg se prodalo (např. v porovnání s konkurencí, či staršími Radeony)? To, že jsou pořád vykoupené nemusí automaticky znamenat že to chtějí všichni, ono stačí když to chce málo lidí, ale ještě méně kusů se vyrobí. A minimálně na českém trhu nebude problém vysoký zájem, ale spíše mizerné dodávky, jen tak ze zvědavosti, povedlo se někoho na českém trhu koupit Vegu64 s vodním chlazením?

Edit: Omlouvám se DD, že se mě to nepovedlo(během psaní jsem několikrát znovunačítal stránku a asi jsem se překlikl, jsem tady nový ) napsat jako reakce na Váš komentář, pokud je to možné přesuňte to, ke správnému vláknu, děkuji..
Magion [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 08:52:31

"Takže ano v současné době beru koupi Vegy 64 (kór tu referenční verzi) jako hloupost" Ano, vystiženo do puntíku. A dočetli jsme se tady toto, že je Vega aktuálně nevýhodná? Ne. Když je ale možnost rýpnout do Nvidia/Intel, tak to se tu opakuje několikrát. Také se mi to nelíbí.
janmora [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 20:33:12

Přesunout komentář asi nepůjde, ale jestli nezapadá do profilu webu, tak ho může třeba smazat.
GaGy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ! 2017-09-06 21:24:48

DD to šťourání do Intelu mi taky není příjemné a to mám doma R7. Intel ma sice silnější IPC ale myslím že o moc to nebude. Hlavně výhoda (i nevýhoda) jsou vyšší frekvence s kterou je spojena i vyssi spotřeba. Kupodivu je vlastně dobře že Ryzeny končí na 4Ghz. Věřím že při 4,5Ghz by šla spotřeba energie taky dost vysoko.
slabam [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 21:49:13

Kdyz jsem viděl nadpis, docela ve mě hrklo, že po Ryzen 3 se chystá ještě (2-jádrový?) Ryzen 1 ...
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 23:19:49
avatar
Presne!!! Taky jsem si to po precteni nadpisu myslel.
luke777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Intel 2017-09-07 01:17:57

http://www.euro.cz/udalosti/jednani-o-miliardove-pokute-pro-intel-se-vraci-na-zacatek-tribunal-eu-pripad-znovu-prezkouma-1370316
MiroP [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 02:36:18

"že lidi jsou hloupí a z nějakého důvodu i teď kupují krajně nevýhodný Core i7-7700K" Kto nejde s nami, ide proti nam.... Vazne je toto znak objektivity?
Magion [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 08:41:19

V klidu tu masáž ignoruj, na dnešní hry je prostě 7700k výkonnější díky taktům a může se o tom psát třeba 1000x opak.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 11:24:05
avatar
jenže to není pravda .... i7 dává jen za určitých okolností, které se ovšem netýkají drtivé většiny hráčů, více FPS ... ale to neznamená, že je výkonnější CPU ...

Rozdíly lze změřit jen v nízkém rozlišení jako je 1920x1080 a jen s výonnými kartami od GTX 1080/RX VEGA 64 výše ... s mainstreamovými grafikami je rozdíl malý i ve fullHD a ve vyšších rozlišeních není rozdíl z hlediska CPU žádný, protože tam už záleží na grafice a kdo má dnes kartu GTX 1080/VEGA 64 a lepší, obvykle má i 2K a 4K monitor, takže tvrzení že je obecně i7-7700K na hry výkonnější je značně zavádějící a neobjektivní
Magion [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 11:40:33

S použitím GTX1080 a 1080Ti na QHD a 4k je stále o pár fps ve většině her lepší 7700k, Ryzen bojuje statečně, ale lehce prohrává. Takže ano, na HRANÍ je dle mně objektivně lepší 7700k. Vy tvrdíte, že ne, tak kde je sakra ta objektivita? Vždy u vás, jak tu rád často píšete?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 12:45:36
avatar
není, máme to otestované a změřené, rozdíl je jen ve FullHD nikoliv ve 2K tam už záleží čistě na grafice ...

a kromě toho co takhle praktická situace, že kromě hry máte na pozadí ještě další aplikace ... pak vám mohu 100% zaručit, že i7 není lepší než RYZEN 7 a bude i výkonově ztrácet ... také na to máme testy ...
janmora [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 20:18:18

No jasně, stříhání videa a renderování běží na pozadí, to je asi nejběžnější situace. Tak a teď se probuď...
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-08 08:19:02

Když jsem kdysi renderoval videa tak vždy a jen napozadí. 2 jádra na video 2 na hru a šup a jelo to.
Magion [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-08 13:07:15

Skvělé, kolik lidí to takhle dělá? Ale ono je to jedno. Proto tu nemůžete vytahovat žádnou objektivitu, použití CPU je absolutně subjektivní záležitost. Já při hraní nic jiného než hru nepouštím....
janmora [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 20:29:13

Magion má pravdu, ukaž teda důkaz, že tomu tak není? Samozřejmě objektivně, ne těmi tvými zmanipulovanými testy, Díky.
hor410 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 11:54:44

No ale jenom u GTX1080/Vega a rozlišení "fullhd", ve vyšších rozlišeních je to stejné...
Marthy5 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 07:47:40

Taky se divím že své jinak dobré články dokážete shodit jednou dvěma nedomyšlenými větami.
janmora [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 20:33:57

Nedomyšleného tam je víc, ale jo, je to tak.
mojzisl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 08:04:21

Tohle nadávání lidem do hlupáků je neskutečně pokrytecké. AMD si samo poškodilo své jméno za posledních 10 let, když nedokázali rozumně konkurovat Intelu a nedokázalo/nedokáže své produkty prodat.

Kam kliknu, tam reklama na Intel. Ani tady na DDWorldu není reklama na Ryzen. Nahoře mám reklamu na X299 a vpravo nějaká Z270 deska. Kde je nějaký marketing od AMD?

Člověk, který žije svůj život i mimo PC, věnuje se rodině, dělá děti, věnuje se práci, atd., určitě není hlupák, naopak je to šťastný člověk, že tyto pičoviny o tom, zda je o 5% v té a té hře rychlejší Intel nebo AMD nemusí řešit. Je možná neinformovaný, ale je to jeho vina? Když AMD není schopno své produkty propagovat a přesvědčit ke koupí i někoho, kdo tohle prostě nežere?
Exorcius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-08 13:17:02
avatar
Reklamy se vám generují inteligentním skriptem, který pozná, kterou značku preferujete. Já mám naopak všude více reklamy na AMD.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 08:13:18
avatar
Tak na CZC.cz je AMD Ryzen 5 1600 druhý nejprodávanější. Na Alza je sice až 5. ale tak zákazníci Alza.cz jsou převážně BFU a noobs, takže to podle toho vypadá.
Jerrow [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 10:55:39
avatar
Rozhodně mám radši Alzu než CZC, hlavně kvůli přístupu k čemukoliv (množství zboží, dostupnost, reklamace), ikdyž nejsou nejlevnější. Tím ale neříkám, že nenakupuju i v CZC...
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-08 10:14:05
avatar
Říkám, že převážně. Prostě to tak je, když všude vidí a slyší reklamu na toho zeleného skrčka. A řekl bych, že i u CZC se ten počet díky reklamě zvyšuje. :/ To jsou pak zákazníci co znají jen Intel, nVidia, Samsung, LG, Sony, Asus, Lenovo, a když před nima řeknete něco jako AMD, GigaByte, HP (ano i takové giganty), tak na vás koukají, jako by to slyšeli poprvé v životě.
shadowmage [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 13:41:00
avatar
Oboje mám od práce stejně daleko, když jsem v CZC kupoval grafiku, měla být druhý den, zaplatil jsem jí na účet, když ve středu nebyla volal jsem tam, a dověděl se, že objednávkou se začnou zabývat, až když jsou prachy na účtě. Že by to vyexpedovali na pobočku a vydali, až dorazí platba, to je ani nehne. Grafika byla v pátek, ušetřil jsem v tomhle případě pětikilo, tak to se vyplatilo. Jinak na ně kašlu, v Alze to mám do druhé dne, no a představ si, že jsou lidi, co na počítači dělají i práci, ne jen gamesy jako ty, a pro ty je rychlá oprava stroje celkem zásadní... Reklamace CZC taky otřes, na prachy za klávesnici, kde nešla písmena, přesně popsáno která, jsem čekal přesně 30 dní. V Alze mi prachy za vadné RAM vrátili na počkání
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 15:38:07
avatar
Jako lol... snad nečekáš, že by prodejce vynaložil náklady na převoz zboží dříve, než má jistotu jeho úhrady.. takhle by to vozili furt sem a tam, když by si to pak někdo rozmyslel, platba se neprovedla apod. ... tak máš platit kartou... převodem na účet jsem za zboží neplatil ani nepamatuju, právě z důvodu úhrady "ihned"...
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 14:59:38

Alza se soustředí dnes spíše na retail, na prodej hotových sestav, značkových PC atd. CZC je stále firma prodávající hlavně PC komponenty.
janmora [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 20:30:10

JJ, zákaznící ALZA jsou hloupí, chytrý jsi jen ty a autor webu. Gratuluji.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-08 11:27:27
avatar
Evidentně lovíš palce dolů, tak ti bouchnu palec hore. Jen popisuju vzorek zákazníků co znám, co nakupují u CZC a Alza. Lidi co kupují u CZC po mně většinou chtějí radu ve smyslu, že si u CZC povybírají komponenty a chtějí vědět, jestli to opravdu k sobě bude pasovat a fungovat. Většinou jo a více než polovina z nich si je to schopná poskládat a zprovoznit, ostatním to poskládám a zprovozním já, i když poslední dobou jim doporučuju ať si u objednávky zafajfknou, že nechat z dílů poskládat sestavu, tak jim tam pak nahodím jenom OS. U CZC to skládají vcelku hezky. Lidi co kupují u Alza prakticky skoro vždy po mě chtějí, abych jim něco navrhl já a pak poskládal a zporovoznil taky. A skoro vždy od nich slyším Intel a nVidia. A když už si náhodou něco navybírají sami, tak by to většinou nefungovalo, protože navybírají procesor na jinou patici než vyberou desku a i paměti si většinou vyberou blbě. Prostě tomu fakt moc nerozumí. Ti co teď nakupují u CZC většinou chtějí poradit s Ryzeny a grafárny jak AMD tak nVidia a ti co u Alzy, tak s Intely a výhradně nVidia. A z toho já vycházím.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 13:33:08

Pokud by aktuální verze Ryzenu byly to nejhorší, co se nakonec dalo vypustit a brzké době vyjde vylepšená verze, tak je to jen plus pro zákazníka.

Pokud by AMD předvedlo další revize s vyšší maximální frekvencí na jádro, stačí + nějakých 300MHz, a o něco lepší spotřebou v případě, kdy jedou všechna jádra kolem 4GHz, tak by to bylo zajímavé zlepšení. Mohli by výkonem dotáhnou osmijádro na X299 a nabídnout slušnou spotřebu. Ještě se procpat s optimalizacemi do běžného SW a pro uživatele to bude jasné.
Sukh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 23:16:28

Plus pre noveho zakaznika, pre aktualnych vlastnikov ani nie...kedze dostali horsi produkt...
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 18:18:17
avatar
Scvrklá pasta šedivka všechny majitele i7 vyškolí.
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 19:12:09
avatar
Nevím mám ji na i7-3770K už asi od roku 2012 a heleď stále asi funguje, dokonce mám relativně slušné OC 4400Mhz a asi je tak dobře scvrklá že to nevadí a teploty pod Noctuou úplně ok. (já vím už jsem to měl dávno vyměnit, ale do teď to byl velice dobrý procesor, a nějaké budoucí 8c/16t+ na mě čeká na kreslícím stole).
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 19:28:18
avatar
I tebe už vyškolila. Máš zbytečně vysoké teploty vyšší spotřebu. Jestli se projeví i problémy s přehříváním, záleží na kvalitě té pasty a podle toho co se už objevilo, je to jen otázka času stráveného v zátěži.
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 19:41:32
avatar
Aha tak ty si jen troll. Ano mám větší teploty než na stock taktech, ale bohužel si asi i7-3770k nikdy neviděl, teploty jsou velice příjemné a ani vařit se na tom bohužel nedá, TDP stock je 77W, chápu že po přetaktování je větší (bohužel to nejsem schopen měřit přímo z mezi CPU/deska a ze zdi mě to nezajímá "už několikrát jsem tu psal že klidně ať si komponenty berou 1 000KW když k tomu budou dávat dostatečný výkon, já nejsem ekolog honící se za spotřebou pro tužkové baterie").

Chápu že 5let provozu 20h/den s plně střídanou zátěží je pro spolehlivost asi málo, ale co naplat, bohužel stále jede a já nemusím koupit novej hned.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 20:03:47
avatar


Se uklidni a soustřeď se na text. Pokusím se ti udělat výklad.
Máš zbytečně vysoké teploty = Ano mám větší teploty než na stock taktech.

Tvůj CPU znám. Známému po delidu klesly teploty o 12°C, což je i přes nepřesnosti měření dost.

Citace:
Chápu že 5let provozu 20h/den s plně střídanou zátěží je pro spolehlivost asi málo, ale co naplat, bohužel stále jede a já nemusím koupit novej hned.


Nechápeš. Té pastě nejvíc škodí vysoké konstatní teploty a ne jejich střídání.
janmora [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 20:23:01

Scvrklá pasta šedivka všechny majitele i7 vyškolí.

Jak je prosím tě vyškolí? Příklad. Díky.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 20:31:37
avatar
Nauč se používat vyhledávač.
např.
Odkaz

Další zkušenosti a důkazy si dohledej.
janmora [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 20:38:55

Odkaz z prosince 2016 na mne až zas tak moc nepůsobí...
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 21:02:21
avatar
Jako kdyby v tomhle případě byl důležitý datum...
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 20:25:52
avatar
Já vím
Citace:
Scvrklá pasta šedivka všechny majitele i7 vyškolí.


Aha tak ne všechny, ale jen ty co jedou 24/7/365 prime95?

Ještě jednou, bez delidu jsou "u mě" teploty v pořádku při slušném OC, předchozí Sandy byl pájený a taky funguje.

Chápu že pasta asi není super dokonalé řešení, ale myslím že většině uživatelů se to asi tak tragicky neprojevuje (ono se to stále prodává) "nechci se zastávat pasty, ale nějak moc se řeší" Vím že některé novější procesory mají s pastou podivné výsledky, ale osobně si myslím že to "core i" už těží moc dlouho "s minimem větších změn" a šroubují ty limity hodně za maximum". Ale jestli by to zachránila jen pájka si netroufám tvrdit (přínos delidu je nepopiratelný "leč přepastování pomáhá snad všem retail výrobkům, ne jen procesorům, ale u CPU je to kvůli víčku problém".

Záruku na to dávají, ne?
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-08 08:26:34

Šedivka je samozřejmě velký prblém, právě pro highend čipy. Šedivka nezvládá teplotní krátké špičky přenést do chladiče.
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-08 08:52:23
avatar
Já neříkám že je to skvělé a jediné možné řešení, bohužel intel se touto cestou vydal. Funguje to.
Reklamovanost CPU intelu asi vrásky nedělá, tak bych to neviděl jako fatální problém.
Navíc OC bylo vždy na zodpovědnost uživatele a to že je např K procesor předurčen k OC neznamená že výrobce bude chtít aby to bylo co nejvíce (kdyby ty procesory OC chtěl prodávat tak je tak nataktuje v základu a prodá za víc "myslím že pata je právě omezení, které má většímu OC bránit, aby si nechali zadní vrátka na další model +200mhz".

Ale tohle snad každý OC uživatel očekává (dokonce se dá vždy v recenzích najít jak de který procesor +- taktovat) a ostatní prostě netaktují, bojí se , dodržují podmínky užívání dané výrobcem, nebo jim výkon stačí a vybírali podle TDP,... možností je moře. A závěrem jak říkám, mě osobně již funguje OC i7-3770k 5 let a je to ok, tak každý uživatel pokud to bude obdobné, nataktuje dle křemíkové loterie, nebo riskne delid (což si intel přeje nejvíc "pak už reklamace nebere").
Jaroslav Neznal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 18:45:31

Kéž by to nebyla pravda, těžko říct, ale je dost pravděpodobné, že je to jen další marketingová lež.

Protože jestli tohle v AMD vzniklo jen proto, že se pár jedinců ve volném čase (=zdarma) snažilo, je to vážně škoda. Všimněte si, co se poslední dobou dějě.

VEGA je superschopná, ale musíme si počkat, AMD nám ji uvádí na pokračování. Zatím žere jenom dvakrát tolik co nVidia, ale jinak je to bomba. Naprosto nedokončená věc. A to samé Ryzen, na poslední chvíli splácaná věc, ovladač na TR nedokončilo do Linuxu AMD doteď!

Je super, že AMD má konečně konkurenceschopné procesory a grafiky, ale něco v tom smrdí. Ani trochu se mi to nelíbí, a doufám, že se z toho AMD vzpamatuje, a nebude nadále vydávat sériově vyráběné experimenty.

Doufám, že to není pravda, a AMD to vše dobře naplánovalo. A ty chlapíky setsakra dobře zaplatilo.
janmora [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 20:43:09

Faktem je, že ten nadpis je vtipnej už sám o sobě. DD asi děláš i pro Plesk, co?
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ceny grafik nafukuje zřejmě ji 2017-09-08 08:41:43
avatar
Ceny grafik nafukuje zřejmě již AMD: Odkaz, nebo je to supervýhodná RX570 jen za +100USD (nebo ten zdarma balíček k free hře je safra předražený).
Marthy5 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-09 10:52:15

.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 521x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 672x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1237x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1075x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1086x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1744x
Komentářů: 6