TÉMA: Intel prohrává s AMD! Jak odpoví na ThreadRipper a jaké má Intel možnosti? Co nás čeká? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 14 srpen 2018
Přejít na obsah
TÉMA: Intel prohrává s AMD! Jak odpoví na ThreadRipper a jaké má Intel možnosti? Co nás čeká?
Jak Intel odpoví? Pokud odpoví ...
Závěr
alt

 

 

 

 

 

  • TÉMA: Intel prohrává s AMD! Jak odpoví

                       na ThreadRipper a jaké má Intel možnosti? Co nás čeká?

Ač je to neuvěřitelné, Intel prohrává souboj s AMD, které už ani nebral jako konkurenci. Při pohledu na hospodářské výsledky, kdy Intel na čistém zisku utrží za jediný kvartál jen o málo méně, než AMD udělá na celkovém obratu celé své firmy za celý jeden rok, se nechce věřit, že tyhle dvě firmy jsou skutečně konkurenty. Nejsou a nemohou být říkám rovnou. A přesto. Pak není divů, že se nechce věřit, že Intel aktuálně tvrdě prohrává s AMD na téměř všech frontách.

V low endu do 5 tisíc korun AMD nabízí nejvýkonnější APU, tedy procesor s integrovanou grafikou, kdy celkově AMD má nejen nejlevnější skutečně 4jádrový procesor na trhu, ale současně má jeho integrovaná grafika nejméně 3 až 4x vyšší výkon, než co dokáže nabídnout Intel se svou integrovanou grafikou. Aby toho nebylo málo, v rámci procesorového low endu do 5 tisíc AMD nabízí ještě 6jádrový/12vláknový RYZEN 5 2600, který naprosto válcuje konkurenční Core i5. Celkovým výkonem, efektivitou i výhodností sebe sama i platformy AM4. Celkově v low endu je to tedy dva nula pro AMD. 

Ve středním procesorovém segmentu mezi 5 – 10 tisíci, Intel vůbec nedokáže konkurovat 8jádrovým/16vláknovým RYZEN 7 procesorům. Za to, že výrazně dražší a pouze 6jádrový Core i7-8700K se velmi dobře prodává, vděčí jednak setrvačnosti a neinformovanosti zákazníků a také faktu, že hry nedokáží využívat vyšší výkon RYZEN 7 procesorů a tak často mnohem slabší procesory jsou pro hraní her dnes zdánlivě „lepší“, protože na těch pár jádrech co hry využijí, mají často vyšší takty. Celkový výkon CPU je však jinde a AMD jasně vede, nemluvě o cenové výhodnosti, kdy Intel nemá naprosto nic, čím by poměrem cena/výkon se alespoň přiblížil výhodnosti RYZEN 5 i RYZEN 7 procesorů. Celkové skóre AMD navyšuje na 3:0.

A pak je tady vyšší segment a high end. Tady je už vymalováno. Intel X299 platforma naprosto nestačí tomu, co nabízí AMD X399. Core i9 procesory jsou slabé a předražené, a s výjimkou méně optimalizovaných a méně náročných aplikací nedokáží s RYZEN ThreadRipper vůbec držet krok. A i kdyby ano, pořád jsou tu ceny. Stranou nechme výprodejové ceny loňských 1920X/1950X, kdy jste si před pár dny mohli koupit 12jádrový procesor za 12 tisíc, AMD nově vydává 12nm Threadripper modely, kdy oficiálně bude 12jádrový model 2920X stát cca 17 tisíc korun a 16jádrový 2950X bude za 24 tisíc korun. Oba přitom nabízejí o cca 13% lepší výkon než 14nm verze, které se už ale dostaly na podobné ceny také. Intel totiž stále dělá tohle:

Chová se, jako by ThreadRipper procesory neexistovaly a část zákazníků, která stále z nějakého důvodu Core i9 procesory kupuje, mu jako by dává za pravdu. A tak to nejlepší, co proti výše uvedeným TR procesorům od AMD dokáže Intel za podobnou cenu nabídnout, je pouze 10jádrový Core i9-7900X za téměř 26 tisíc korun. Ten přitom je o třetinu slabší než 16jádrový současný 1950X a prohraje i s 12járovým modelem. Nové 12nm ThreadRipper X modely jsou pak znatelným zlepšením a cena přitom zůstává prakticky stejná. AMD tedy v tomto vyšším segmentu poráží Intel rozdílem třídy výkonem, výbavou platformy, cenou a výhodností procesorů i platformy atd. Celkové skóre je tedy 4:0 pro AMD.

Intel si až do nedávna ale mohl připisovat jeden bodík za to, že měl nejvýkonnější procesor na trhu vůbec. 18jádrový Core i9-7980XE za 54 tisíc korun. Jenže jak již víme, vedle nového 32jádrového procesor ThreadRipper 2990WX od AMD, který navíc stojí jen 47 tisíc korun, vypadá to Core i9 se svým o 40-50% nižším výkonem, téměř jako nějaký mainstream.

AMD jen třikrát v historii dokázalo Intel porazit co do absolutního výkonu, v obou případech to ale nebylo s výrazně velkým náskokem a v obou případech dokázal Intel odpovědět a byť to nebylo pro zákazníky nijak cenově výhodné. Alespoň to vždy by nejvýkonnější procesor na trhu. AMD však protentokrát udělalo obří skok. a to ještě může Intel děkovat, že Windows scheduler stojí za starou belu v mnoha aplikacích způsobuje nižší výkon 32jádrového TR (údajně nerozlišuje v jeho případě správně mezi jádra a vlákny), stejně tak že řada aplikací není vůbec schopna 32jádro využít a optimalizace chybějí. Takže alespoň v těchto případech ještě najde Core i9 uplatnění. I tak však celkový výkon, efektivita, cenová výhodnost atd., vše je na straně AMD. To tedy v high endu posouvá celkové score na 5:0. Intel v současnosti nemá objektivně nic, kromě setrvačnosti …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1343x
Komentářů: 6
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1122x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1832x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1121x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1893x
Komentářů: 3
PUBG slaví 7 let – přechází na Unreal Engine 5!
PUBG slaví 7 let – přechází na Unreal Engine 5!Úterý, 12 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1858x
Komentářů: 1