Intel vrací na trh 22nm procesory, AMD s TSMC chystají 5nm a 3nm a další nárůst jader/vláken! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 07 prosinec 2019
altJako den a noc dnes vypadá situace mezi AMD a Intel na poli procesorů a jejich výroby.

 

 

 

 

Tragikomedie Intelu pokračuje. Kdyby tahle firma z nějakého důvodu neměla stále největší podíl prodejů CPU na světě a hlavní OEM výrobci počítačů jí záměrně nedrželi nad vodou, byla by to jen komedie. Ale fakt, že největší a nejbohatší výrobce CPU na světě, vedle kterého je AMD jen malou regionální firmou, prohrává s AMD výkonem, efektivitou i cenami svých produktů na všech frontách a není schopen splnit jediný slib a vlastí plán, to je tragédie. Aktuálně firma naštvala jednoho z největších partnerů, společnost DELL. Ten Intel podržel už v minulosti, kdy jej poprvé AMD překonalo s Athlon64 a DELL spolu s několika dalšími OEM zabránil nástupu AMD tím, že prostě počítače s AMD procesory vůbec nenabízel (a dostal za to od Intelu zaplaceno). Také za to dostal pokutu tehdy a varování, které zjevně už pozbylo účinnosti. Dell totiž to samé dělá i dnes. Jenže situace Intelu je dnes komplikovanější. Problém není to, že je AMD lepší, ale to, že se Intel nedokáže hnout z místa. Vyrábí stále méně procesorů, protože ho AMD nutí dělat stále větší čipy na 14nm výrobě, která na to nebyla udělaná, znamená že DELL nemá tolik, kolik by potřeboval, a navíc protože nenabízí AMD počítače a někteří konkurenti ano, ztrácí prostě zákazníky. Výsledkem je tak pokles prodejů počítačů DELL bez výhledu na zlepšení.

DELL tak oficiálně vyhrožuje, že začne dělat více AMD počítačů. Podle mě je to ale jen bububu na Intel, aby upřednostnil svými omezenými dodávkami 14nm procesorů DELL před ostatními partnery, protože DELL nechce konkurenční prostředí na CPU a PC trhu o nic víc, než ho chce Intel. Nicméně DELL současně ví, že pokud nenabídne AMD počítače a servery on, udělá to někdo z konkurentů a pak bude mít o problém více, protože všem je naprosto jasné, že Intel v současnosti zase lže.

Intel totiž nedávno slíbil, že problémy s výrobou vyřeší brzy. To se ale 100% nestane, a nestalo se to už několikrát, protože Intel to sliboval už na rok 2018. DELL sám uvádí, že neočekává žádné zlepšení u Intelu dříve jak v druhé polovině 2020 a i to je spíše zbožné přání. S pravděpodobností blížící se jistotě totiž Intel bude mít ještě větší problémy. Jeho menší čipy jsou nekonkurenceschopné, bude muset vyrábět více těch větších a lepších, které ovšem mají nízkou výtěžnost. 10nm výrobu už evidentně vzdal a 7nm výroba neexistuje jinde, než ve snech vedení Intelu a u toho ještě dlouho zůstane. Jinými slovy nevěřím ani za mák, že by se situace Intelu v roce 2020 zlepšila, naopak se téměř určitě zhorší, protože tlak konkurence bude narůstat.

Intel se tak rozhodl k dalšímu zoufalému kroku. Oprášil starou 22nm výrobu, na kterou zpět ze 14nm přesunul čipset. 14nm B360 vyrábí dnes 22nm jako B365. No a nyní zrušil konec procesorů, zejména těch levných. Na trh se totiž vrací již ukončené Pentium G3420 procesory. Tedy 2jádra/2vlákna na 3,2GHz pro LGA1150, který míří k OEM. Ti jej tak bez studu nabídnout proti současným třeba AMD Athlon 3000G a AM4 A320 a je mnoho zákazníků, kteří jej klidně koupí. A jaká je situace u AMD?

  • AMD slibuje další růst jader/vláken a TSMC jej podpoří 5nm a 3nm výrobou!

V případě Intelu můžeme objektivně říci, že neexistuje nic, co by mu v poslední době vyšlo a všechno je mnohem horší, než Intel plánoval a sliboval. Navíc výhled na zlepšení je daleko. Intel sám uvádí rok 2023, ale vzhledem k tomu, jak Intelu věci poslední roky vycházely, budeme k tomu nejspíše muset pár let připočíst.

U AMD každopádně zvládají věci o poznání lépe. Situace na trhu je sice složitá a zdaleka neodpovídá tomu, jaké jsou produkty, pokud jde o celkové prodeje CPU, ale asi každý vidí, že na rozdíl od Intelu se AMD vážně snaží. Aktuálně jeden z hlavních lidí ve vedení firmy promluvil o tom, co firma chystá dále. A potvrdil, že AMD plánuje další nárůst počtu jader i vláken v celé nabídce procesorů. Chystají se také velká zlepšení čipletového designu, sběrnice Infinity Fabric a tak dále. Firma se také bude opírat a využívat maximálním způsobem výrobní procesy.

V této souvislosti AMD úzce spolupracuje s TSMC, kterému se daří s jeho 5nm výrobou. A to tak, že firma zvyšuje výrazně investice do ní a naostro ji spustí v polovině roku 2020, kdy AMD počítá s jejím využitím v roce 2021. A u toho dlouho nezůstanou. TSMC se prý daří i se 3nm výrobou, se kterou se počítá už v roce 2022, tedy asi 2023 pro využití ze strany AMD. Problémem je tak vlastní kapacita výroby TSMC ve srovnání s kapacitou Intelu. AMD oficiálně přiznává, že zejména po jeho dražších procesorech je mnohem větší poptávka, než se kterou počítalo a snaží se s ní ve spolupráci s TSMC vypořádat. TSMC výrazně navýšilo investice do 7nm kapacit, což by se v dohledné době mělo projevit. Bohužel pro AMD není jediným výrobcem u TSMC a o kapacity se dělí, takže nemá prostě srovnatelné kapacity s Intelem a mít je nebude. O to důležitější je pro AMD efektivnější design, výroba menších čipů s maximální výtěžností atd.

Jako zákazníci (když tedy máme možnost výběru při nákupu )se máme na co těšit, i přes počínání OEM trhu, který se snaží nabízet jen nevýhodné, děravé a slabé Intel počítače, protože je to pro ně jako výrobce výhodné. Nástup konkurence na OEM trh by znamenal pro mnohé velké problémy a mnozí neumí ve funkčním konkurenčním prostředí vlastně ani fungovat.

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-07 12:55:53

Ve čtvrtek jsem upgradoval bratrovo PC s 10 let starou deskou MSI H55M-ED55, kde měl doposud Core i3-530. Nainstaloval jsem mu tam Xeon X3470 za 17 USD (400 Kč). Výkonový boost naprosto ohromný, ten Xeon procesor naprosto překonává jakýkoliv 2C/4T procesor dneška a je ve hrách plně i výkonově srovnatelný např. s 8jádrem AMD FX-8350.
Přitom jde o celou dekádu(!) starou technologii na 45 nm. V idle to dává i s dedikovanou grafikou na měřáku 43 W.
Toliko asi k tomu, že se Intel odvažuje vyrábět opět 22nm procesory. Pokud ta 2jádrová Pentia budou po 20 dolarech kus, tak Intelu OEM výrobci utrhaj ruce u ramen.
Laikům je nějaký výkon CPU v zásadě u zadele, hlavně když Windows a Office běhají na oko svižně, to však zvládne jakýkoliv procesor zpoza posledních 6-8 let. Mainstreamovým hrám typu Far Cry 5 nebo GTA V je to taky jedno, nehledě na fakt, že průměrná hra se dnes vyvíjí 4-6 let, takže se pak v zásadě rozjede v jakési kvalitě skoro na všem.
V Číně se doposud vyrábí a nabízí fungl i nové základní desky pro starší sockety, např. pro socket 1155 - na ali jsou za cenu 41-48 USD. 4jádro do toho koupíte kolem 20 USD.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-07 14:28:16
avatar
Je to o úhlu pohledu. Vychvaluješ spotřebu, ale už nenapíšeš, že ta původní i3 byla úspornější ve všech režimech - nejen v iddle a rozdíl spotřeby v zátěži je citelný. Čtyři 45nm jádra vs dvě 32nm jádra.

Taky samotná smysluplnost upgradu 10 let staré desky je silně diskutabilní. Každý taky nechce rizikový second hand a raději si připlatí za nové APU, když už touží po šetření.
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-07 15:23:39

Těžko říct. i3-530 je prvosledová 32 nm výroba, takže proces nebyl ještě náležitě vyladěný. Naopak Xeon x3470 byl produkován ve vrcholné formě 45 nm procesu (v té době se používal už snad 3 roky), navíc na něj šly jádra ze středu waferů, tj. podstatně nižší leak currenty, atp.
Si myslím, že po energeticko-efektivní stránce je ten early-32nm a late-45nm proces srovnatelný. Samozřejmě, že ve 100% zatížení ten Xeon papá podstatně víc, jelikož má 2x tolik jader, 3x větší cache a točí to o pár set MHz výše. Důležité ale je, že v idle to padá na cca obdobnou spotřebu (rozdíl je jen 6-8 W) jako ta i3.
Zda ten upgrade je smysluplný nebo ne, je na diskusi a posouzení každého - celkový upgrade by znamenalo vyměnit komplet celou platformu, což je min. pár tisícovek. Ona ta MSI deska není zase nějaké ořezávátko, ve své době to byl nižší hi-tech - odepínatelné a heatsinky chlazené mosfety, na shieldu eSATA, SPDIF, a další věci, dva sloty PCI-E 16x, atp. Škoda ji vyhazovat nebo se jí zbavovat, stejně tak 12GB ram.
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-07 16:52:21

No, jak to říct, upgrade dvojjádna na čtyřjádro v té samé desce je posun bez pochyby. U tahle starých věcí to stojí pakatel, takže proč ne.

Spíš mě udivuje to "překonává jakýkoliv 2c/4t procesor dneška" - tedy překonává athlon 200 /3000G což je apu, kde vtoho dost z hlediska nákladů a prostoru sebere integrovaná vega.

Výkon procesorů v jednojádrovém výkonu je srovnatelný, což je s ohledem na srovnání deset let starého highendu a dnešního absolutního lowendu celkem očkávatelné. V multithread to vyhraje core, páč je to 4c/8t, takže taky žádné překvapení.
Tedy pokud nedojde na AES nebo jakékoliv AVX, kde to staré core může zabalit, nebo se může pokusit danou úlohu spočítat hrubou silou se zatížením všech prostředků, zatímco moderní athlon se ani nezahřeje.
¨
A samozřejmě není pravda, že hry nepoužívají avx, to je jen kec z dob, kdy to určité procesory neuměly a nějak se to muselo správně komunikovat a tak nějak se překroutil fakt, že hry nejsou závislé na avx, na to, že ho nepoužívají. Opak je samozřemě pravdou, hry avx používají, jen ho prostě nutně nepotřebují k běhu. Takže bych byl s tím srovnáváním obecně dost opatrný a vůbec bych si netroufal srovnávat věci s takovým věkovým a technologickým odstupem.

P.S. ještě by se do toho daly hodit vidle na téma děravý intel + záplaty = nestabilita a propady výkonu, ale fakt nevím jak dalece je to relevantní, protože mě staré intely nikde neblbnou a výkonově mi stoje na nich založené přijdou oproti aktuáním sestavám s nvme disky, tunami ram a 12+ thready zoufale pomalé s patchi i bez nich.
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-10 09:20:09

Emko, dobrý tah. Za 400 Kč ses výkonově dostal na ten zmiňovaný Athlon 3000G. Také jsem asi před 3 rokama měnil Pentium Dual Core za 4 jádra s dvonásobným výkonem. Za ty drobný a trochu ohánění se šroubovákem to stojí.
shadowmage [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-07 13:05:23
avatar
Ono je pořád na světě dost blbců, kterým když se to správně podá, tak více nanometrů bude lépe...
A uvěří i tomu, že počítač je pomalý proto, že je důkladný...
Od doby, co jsem viděl v reálu I-Phone s nalepenou imitací třetího foťáku, flashdisk skoro za 6 tisíc co emituje biopole okolo počítače (jmenuje se to Nimbus Q-link biorezonátor, znám člověka co koupil dva) tak věřím tomu, že lidská blbost může být skoro nekonečný zdroj přijmu.
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-07 13:18:22

Laikovi stačí, když to má malou líbivou bednu, je mu v zásadě jedno, co v tom je. Hlavně když ty wokna jedou "pěkně", "svižně", je to sakra levný, a rozjede to i nějaký nenáročný hry typu Farm Frenzy atp. To však není dnes problém. Správný herní počítač pro děcka, která ještě ani pomalu nevědí, co chtěj (a co můžou dostat).
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-07 13:25:17

Ono je vlastně trochu tragédní, že AMD přišlo s tak přelomovou architekturou ZEN v době, kdy není až/už vyloženě taková hoňka po hrubém CPU výkonu (nepočítám servery a hi-tech PC).
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-07 14:52:34
avatar
A taky nepočítáš notebooky, kde je zase sháňka po nižší spotřebě což zvládne APU na 7nm. A vlastně i po tom výkonu, stačí se kouknout na počty jader a frekvence těch současných notebookových chudáčků.

No a v těch serverech a HPC-Workstationech jsou největší marže, tudíž to pro AMD není vůbec tragické, protože zisk potřebuje a uspokojit všechny nemůže. Stejně se dobře prodávají i Ryzeny na 12 nm.
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-07 17:21:36

Drtivá většina notebooků se využívá jako stacionární stanice. Lidi si to kupují kvůli tomu, že nemají zkrátka místo a prostor na klasický PC stroj a notebook jim připadá "užitkovější" - byť to vyvezou tak max. párkrát do roka na chalupu. Jen menší část notebooků se využívá kvůli přenositelnosti.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-07 18:09:40
avatar
Ano, jen s tim detailem, ze naprosta vetsina tech lidi uprednostnuje notebook jen kvuli sve neinformovanosti a podlehnutim marketingu a pod vlivem "modernich" trendu. Mam az prilis castou zkusenost, ze napriklad dnesni 50-60, mnohdy i starsi uzivatele maji notebooky, do nich nonstop pripojene veskere periferie a za celou jejich zivotnost se nehnou ze sveho mista. Smutne je, ze az jim prestanou stacit a chteji je "trochu zrychlit", tak krom ramky, nebo ssd disku se neni kam pohnout. Docela spatne se jim pak vysvetluje, ze do te stare, velke krabice za par supu mi stacilo vytahnout ze skrine nejake to zbytkove haraburdi a jejich uzivatelsky komfort se dal za par supu dramaticky zlepsit, kdyz do te nove, moderni, prtave krabicky vrazili o tolik vice penez a bylo to vlastne teprve nedavno..

Bohuzel ta cast uzivatelu, ktera dokaze realne vyuzit tu jedinnou vyhodu v prenositelnosti, ta je mezi uzivateli notebooku vylozene jen okrajova o.O
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-07 13:32:02

Je mi divné, proč oživili zrovna G3420, logické by bylo spíše G3460 nebo G3470.
KlauCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-07 14:04:46

A co myslíš že bude po tomhle............že by napřed G 3420 a když se chytí, tak i ty ostatní ,,novinky,, co jsi tu vyjmenoval ?
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-07 14:05:40

dulezitejsi je spis jestli by amd zvladlo uspokojit tu poptavku. a taky to pentium bude podstatne levnejsi nez athlon 3000g...
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-07 14:47:06
avatar
Cena by mě zajímala. Athlon 200GE stojí 1200 Kč, takže za děravého Intela s pastou a jen dvěma vlákny a zastaralou a hodně nevýkonnou grafikou s horší multimediální výbavou bych dal ani ne polovinu - 450 Kč.
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-07 14:59:17

Na aliexpressu nabízej G3xxx kolem 30 USD i s poštovným. Počítám, že těm "OEM partnerům" to musí být Intel schopen tudíž logicky tlačit za cca 20 USD, možná i za méně.
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-07 16:27:32

za lonskej rok se prodalo 260 milionu pocitacu. z toho minimalne desitky milionu jdou do kancelarich kde se 4 vlakna natoz lepsi igpu vubec nevyuziji a nejnizsi cena rozhoduje.
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-07 17:30:13

Do kanceláří se tyhle procesory nedostanou. Korporát obvykle nekupuje úplně to nejlevnější. Navíc korporát dnes kupuje radši notebooky s dokynama, jelikož zabije dvě mouchy jednou ranou (nemusí řešit, zda někdo má nárok na cestovní notebook, zkrátko ho maj všichni).
Tohle je procesor do typický Walmart, Comfor nebo Datart PC sestavy, zkrátka "herní počítač" pro socky.
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-08 14:33:54

tak to si asi nevidel jaky pc se pouzivaji treba v call centrech
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-08 16:02:26

V callcentrech to neskončí, jelikož čas a lidi jsou peníze. Nikdo nebude do callcentra nasazovat vyloženě výběhovou PC sestavu, protože servisování něčeho takového bude generovat jen dodatečné náklady. Nikdo nezaručí, že za 2-3 roky na to budou pořád díly, takže pak máš dvě možnosti - buď to vyměnit celý (i včetně datové migrace dané stanice) a nebo tomu věnovat dodatečný čas (po bazarech nikdo DDR3 shánět nebude), což si nikdo při ceně technika např. 800 Kč/h, nelajzne.
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-08 16:58:26

??? tady se bavim o pc jako je tohle https://www.mironet.cz/hp-290-g1-sff-cerna-intel-pentium-g5400-37ghz-4gb-500gb-intel-uhd-610-klavesmys-bez-os+dp364947/

kdyz se neco posere, ze skladu vezmes novy..servis resi dodavatel. u sebe si tam max muzes vymenit disk..za 3-5 let vymenis za novy, 95% ti bez zavady tech 5 let v pohode da...
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-07 15:10:15

Vytlačit produkčně Intel z trhu je na celé roky, možná na dekády. I kdyby si nakrásně zítra všichni řekli, že chtějí pouze AMD a Intel už nikdy ne, tak stejně bude mít Intel pořád příštích pár let podíl na trhu 80%+. Protože nejsou jiné výrobní kapacity, než ty stávající, tj. Intelu.
A to je jen situace procesorů. Základní desky to samé, ASMedia není schopna zkrátka produkovat dostatek čipových sad, atd. Výrobci desek nejsou na AMD připravení, atd.
Mynonaj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Škůdci OEM? 2019-12-07 14:15:37

Zajímalo by mě odkud DD bere tu pořád omílanou hlašku, že OEM výrobci záměrně drží Intel nad vodou.
1) AMD není schopno dodat potřebné množství CPU, výrobci MB taky ne (už toto samo o sobě stačí na pochopení situace)
2) ceny CPU pro OEM jsou o hodně níž, než ty retailové
3) zavedení nové výroby pro OEM není tak snadné, jako pro malého/kusového prodejce
4) většině uživatelů, dovolím si říct absolutní většině, opravdu stačí to 4jádro a o nějaké další technické detaily se nezajímají/jim nerozumí a prodejci vychvalují to, co mají zrovna na krámě, ne to co je nejvýhodnější -> Intel
5) myslím si (ale nemám ověřeno), že Intel dost omezil investice (do výzkumu i do rozšiřování výroby) a tak mu to ekonomicky musí vycházet dobře i přesto, že potřebuje "více křemíku"
AMD nyní není pro OEM náhradou ani náhodou - proto Intel.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-07 14:45:10
avatar
Intel investice neomezil, protože nutně potřebuje něco nového např. zlepšit 10nm proces, vyvinout 7nm proces nebo začít prodávat novou architekturu na 14 nm, protože Skylake je už hodně zastaralý, což ve spojení s taky zastaralým procesem přestává prodejně fungovat. AMD u OEM nemusí nahradit celou produkci Intelu, ale jen část.
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-07 15:11:21

Intel má stále ještě některé kapacity dokonce s 32 nm výrobou.
Mynonaj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-07 15:26:44

Do výzkumu asi ne, nečetl jsem jejich výroční zprávu, ale do rozšiřování výrobních kapacit asi ano. Stále jede na tom, co postavil a vybavil před léty a docela by mě zajímalo srovnání výše odpisů za posledních řekněme 5 let.
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-08 00:47:42
avatar
Já bych ZEN procesory, přirovnal k nástupu C2D ve své době, taky převálcovali AMD. Bohužel Intel by měl vymyslet úplně novou architekturu bez HW chyb, která bude konkurenceschopná za úplně jiné ceny, než co za to chce dneska. Intel se stále a stále babrá v refresh verzích, ale to není ta správná cesta.
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-08 08:15:02

No babrá, jasně. Ale stejně mu to musej kupovat, protože je z různých příčin velmi těžký až nemožný problém přejít na alternativu. Bohužel OEM není retail.
GiGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-08 08:42:09

Dd uvedemujes si, ze bez Intelu, byt sebehorshiho, by ten trh totalne trpel nedostatkem CPU? Jsem rád, ze se najdou uživatele, kteří si ten Intel koupi a na ostatni zbude to AMD
Uprimne, nechapu ten hon za stale nižší a nižší nm, proc? Komu tim prospejeme? Ušetříme par MW? Tady je videt, ze klidne dve generace starsi technologie vykonove uplne staci...
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-08 10:04:23
avatar
Odpověděl sis sám, ale nepřesně. Ušetříme pár GW. Více je to vidět u grafik. Vem si efektivitu HD 7970 a srovnej s dnes již taky zastaralou RX 570.
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-08 15:45:56

Neušetří se naprosto nic. Je to typické ekonomické pomýlení, často se vyskytující v souvislosti s direktivním nařizováním úspor. Jakákoliv úspornější technologie totiž vede v konečném důsledku k relativnímu zvýšení spotřeby daného statku, často nad původní/výchozí úroveň (=rebound effect). Nastudujte si pojmy "Jevonsův paradox" a speciálně ten "Rebound effect".

U procesorů je to zvláště typické, jelikož za časů 286, 386, 486 byly procesory chlazeny naprosto běžně pasivně (TDP do 5 W!) a stačilo to všem. Dnes jsme s nanometry podstatně dále a i ten nejnižší lowend má aktivní chlazení a TDP o řád výše. TDP se od počátku 90tých let kontinuálně zvyšuje, jediný zub (dočasný propad) tam je v souvislosti s přechodem od NetBurst ke Core architektuře. Toho pokroku se ale nevyužilo ke snížení energetické náročnosti ve Watt/CPU, ale k dalšímu zvyšování počtu jader nad 2. AMD to samé. Nedá se hovořit o žádném pokroku vedoucím k úsporám.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-08 11:50:39
avatar
Prostuduju, ale už teď vím, že to není dokonalá teorie a má svoje hranice. Např.
Díky nástupu LEDek se skutečně ušetří. Vyměnil jsem 100W žárovku a dal tam jen jednu 12W ledku. Životnost ledky je taky vyšší než žárovky. Vyměnil jsem plasmu se spotřebou 240W za LED LCD se spotřebou sotva 100W a to má to LCD větší úhlopříčku.
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-08 15:34:48

Ano, dokážeme dnes světelný výkon zajistit 6x menším příkonem než před 30-40 lety, ale energetické nároky v kWh na sektor osvětlení jsou prakticky srovnatelné, možná i vyšší (díky rebound effect).
Problematika osvětlení speciálně, náramně pasuje do Jevonsova paradoxu. Možná si to plně neuvědomujete, ale dnes se totiž svítí s intenzitami v lumenech podstatně vyššími, než 40 let zpět a současně se svítí na mnohem více místech. Svítí se totiž i tam, kde by před 40 lety nenapadlo vůbec nikoho svítit - např. ve výlohách po ukončení prodejní doby, v koncových částech ulic, kolem silnic, na zápražích domů, atp.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-08 18:48:39
avatar
emko má naprostou pravdu o tomto "světelném" paradoxu se možná i vyučuje. Jednoduše pokud něco někdo udělá efektivnější a úspornější tak to vždy znamená jen to, že se toho začne užívat násobně tolik. Třeba ono světlo je přesně ten případ.

Odkaz
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-08 20:15:52
avatar
U mě doma ne. Jak jsem napsal, nahradil jsem jednu žárovku jednou ledkou, celková měsíční spotřeba klesla. U ostatních domácností to bude stejné. Ten paradox může platit, ale v jiných oblastech.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-08 23:30:56

Ty jiný oblasti jsou dost zásadní, ohledně PC, protože jsme na DDW a jiných ekologických negativ třeba v potravinách nebo přírodních vlivů. Svět je nastartovanej jako nikdy předtím, máme to štěstí, nebo tu smůlu?!
Že sice můžem žít v míru, ale devastace planety je zřejmá a průmyslový ekologický skok tu máme za posledních 200 let enormní. Když vemem v potaz stáří planety země a jak rychle se podmínky za poslední století změnily ... Nevidím krom míru a současného a dočasného blahobytu do budoucna nic hezkého.
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-08 23:42:10

Jsme dost možná poslední generace, která dožije v relativním míru a v relativním blahobytu. Já počítám, že zlomové hranice, dosáhneme během několika desetiletí. Pak to bude hodně zajímavé a hodně nebezpečné.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-08 23:57:05

Podle mě to bude trvat déle. Hodně ovlivňují média a dost možná jsme vděčni právě jim za mír. Možná to zní paradoxně, ale pokud se o "všem" tak nějak "ví", tak je menší pravděpodobnost útoku jiného státu na stát, nemluvě o mocnostech USA, Čína, Rusko.
Osobně hodně přikládám velké + médiím za posledních 70 let.
Jaký byl režim nerozhoduje. Ale jistý přínos ve světě mají.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-09 08:03:31
avatar
Podívej se na to z pohledu celého města. Ne jen z pohledu tvojí domácnosti o jedné žárovce. To že řekneš tohle není můj případ takže to tak nefunguje není žádný platný argument. Proto se v poslední době také více mluví o světelném smogu. Ono je docela blbé když už ve velkoměstech je díky reklamám a dalšímu pouličnímu osvětlené světlo v noci jako ve dne.

A tedy jiné příklady:

Postavíš dobrou infrastrukturu s množstvím parkovišť a docílíš jen toho, že se bude zvedat množství aut, protože jsi vytvořil vhodné podmínky pro jejich použití.

LCD monitory, žerou méně, a jsou levnější ale děje se to, že mnoho má dnes 2 a více obrazovek a to jak v kancelářích tak doma.

Mě předělaly kancelář minulej rok a nad hlavou mám 6 LED panelů každý o výkonu 2500 lumenů používám jen 3 a je tu světla až až. Dříve tu bylo dohromady 2 zářivky po 2 trubkách. Kdyby to bylo děláno na stejný světelný výkon tak tu jsou ty panely tak 2 max 3. Ale ono se to staví jednoduše na příkon. Takže kdybych používal ty světla všechna tak se neušetří vůbec nic.
Dudo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-08 12:15:08
avatar
no ono to je zavádzajúce. Prepočítajte tu koľko tdp by potrebovalo 10 rokov staré cpu, nedaj bože 386 na to, aby spočítalo to čo spočíta trebárs ryzen 3800 pri rendry 1 minúty v premiere....takže tak asi
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-08 15:49:43

Vaše připomínka je také svým způsobem zavádějící. Před 10 lety nikdo nic takového počítat nepotřeboval. Je to asi tak něco podobného, jako se divit, že se divoch z pralesa obejde bez rychlovarné konvice. Ano, obejde, protože ji nepotřebuje.
Já si naopak myslím, že oprášit výrobu 22 nm procesorů je možná o dost ekologičtější krok, než vydat nové CPU na 7 nm. Ta 22 nm výroba i architektura je již "zaplacená", tj. produkuje se jen za výrobní náklady a na lince, která by jinak nejspíše skončila ve šrotu. Není potřeba investovat peníze a lidi. A na Windows a Office to bohatě stačí. Dost možná u této revize G3420 Intel upraví voltage tak, že to bude srovnatelně úsporné jako 14 nm čipy. Co víc může být víc eko. Mě by ostatně zajímalo, zda to budou ty samé G3420 jako před pár lety, nebo to spíše bude jakési G3420A s poladěnými parametry napájení atp. Zajímaly by mě i ty desky, do kterých to budou dávat - zda taky nebudou nějak refreshnuté, např. s NVME disky, atp. (na socket 1150 lze NVME podporu naroubovat).
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-08 21:07:54
avatar
Ale ty procesory velice rychle zestárnou, protože ta architektura je děravá a zastaralá, záplatování stojí výkon a nároky SW budou růst/rostou. 14nm výroba je extrémně vyladěná, takže té teorii o upravování napětí u 22nm se směju - je to kravina. 22nm dvoujádro zastaralé architektury bude častěji vybičované k vyšším taktům než 14nm čtyřjádro s lepší architekturou. Půl milionu kancl PC s těmi 22nm odpadky sežere za 5 let provozu o kolik víc než stejný počet s 14 nm čtyřjádry??? To ti můžu říct zcela přesně: O HODNĚ VÍC

Místo 14nm čtyřjader si můžeš dosadit i 14nm dvoujádra se 4 vlákny. 2 jádra a 2 vlákna to už je zastaralost i pro perspektivní kancl PC. Modernější grafika dokáže efektivněji akcelerovat i některé kancl programy/činnosti. Prostě je to kravina a 22nm CPU patří jen do bazaru. Vždyť i ty 14nm procesory jsou dnes zastaralé a se špatnou perspektivou.

Teorie o sešrotování zastaralé linky je nepodložená. Firmy vyhazují zastaralé linky jen když se jim už nevyplatí, protože žerou hodně zdrojů. Nebo je taky prodají nějaké technologicky slabší firmě. Až přijdou 7nm APU, tak uvidíš co je efektivita a na tohle 22nm retro si vzpomeneš jen jako na noční můru.

To není o tom, že chci aby se již vyrobené 22nm procesory vyhodily, protože už existují modernější. Vím, že když už se něco vyrobí tak je výhodné/ekologické provozovat to déle než doporučují marketingová oddělení. Ale oživovat na konci roku 22nm zombie a zdůvodňovat si to neplýtváním apod. je hloupost. To ať v Intelu raději tlačí na rychlejší uvedení 10nm a 14nm Tiger Lake, který bude zase o kus dál před 22nm architekturou. O tak velký kus, že i kdyby měli mnohem vyšší zmetkovitost než u 22nm procesu, tak se to ve finále z ekologického hlediska vyplatí.
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-08 23:30:59

S 22 nm se dnes stále běžně vyrábí celá řada ARM procesorů. Řada čipů, dokonce i procesorů (v Rusku, v Indii atp.), se vyrábí dokonce i na podstatně horších procesech, např. 65 nm. Takže 22 nm není proces, který by byl na dnešní poměry totálně mimo. Nějakou logiku to Intelu zjevně dává, jinak by po tomto řešení nešáhnul.
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-09 19:24:24

Trochu problém je že určité části linky mají životnost jen 3-5 let a pak je čeká výměna/repase a i při té jde velká část do šmelcu a k nákladné likvidaci s ohledem na kontaminaci. S ohledem na nízké zisky ze starších procesů se to pak už nemusí tolik vyplácet.
A ty procesory pravděpodobně budou končit v nějakých specializovaných aplikacích třeba v nějakých jednoúčelových strojích nebo v náhradních dílech pro ně. Tam jsou požadavky na životnost platformy násobně vyšší než u PC.
Jinak nejhorší je že i na základní činnosti na PC jako prohlížení netu nebo Office požadavky SW stále stoupají, když by to teoreticky mohly zvládat historické stroje ale to by se pak dostatečně netočila kola ekonomiky...
Dudo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-09 17:51:38
avatar
čože? už v roku 1997 som rendroval video z dv editora. Pracoval v 3dsMaxe....
len samotnú premiere som začal používať cca od r. 2004. Pred tým Speed Razer, Ulead Media Studio Pro či profi Avid....
GiGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-08 14:36:17

Souhlas, proto ale rikam, ze to je jen par MW. Je potreba pocitat s naklady na vznik nove technologie, tedy na vyrobu...
Ja nemam nic proti vyvoji, jenom proti te rychlosti...
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - "Obnovená" výroba 22nm 2019-12-08 19:42:43

No a když se dívám na aktuální výpisy Intelu, tak neběží asi pouze G3420, ale trvá "launch" i dalších procesorů.
Dle specifikačních výpisů produkčních řad, vybrané typy starších CPU (hlavně serverové), dokonce 32nm i 45nm kousky, je Intel v případě zájmu výrobců pořád schopen oficiálně dodat. Totálně "Discontinued" jsou pouze 65nm a starší architektury.

Odkaz
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Monday, 25 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 549x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Friday, 22 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1526x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Thursday, 21 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1225x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Wednesday, 20 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1903x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluTuesday, 19 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1154x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Thursday, 14 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1909x
Komentářů: 3