Intel nebude konkurenceschopný do roku 2024/2025 – Co opravdu dorazí v nejbližší době? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 21 prosinec 2019
altPo stránce produktové nabídky výkonu a technologie procesorů bude AMD vládnout několik let.

 

 

 

 

Na povrch vyplouvá stále více informací o tom, jak to ve skutečnosti dnes u Intelu vypadá. Tamní marketing už najel plně na režim lhaní a z prezentací a tiskovek pro partnery pravidelně utíkají všichni, kteří mají alespoň trochu přehled o tom, jak si ve skutečnosti procesory Intel proti AMD dnes stojí. To, co tam pracovníci Intelu vykládají, to se nedá poslouchat. V tuto chvíli můžeme také s jistotou říci, že všechny plány a roadmapy, které Intel předvádí, jsou 100% naprosto nereálné a nesplní se. A Intel to ví!

Ano, Intel to ví, všechny roadmapy a všechny sliby co letos dal už neplatí. Společnost už teď zpozdila vydání dalších produktů v příštím roce, ačkoliv ještě nedávno tvrdila opak. Příchod zásadně nových produktů, které by Intel definitivně posunuly z CORE architektury a 14/10nm dál, je pak opravdu hodně hodně daleko a dá se říci, že vývoj všeho je teprve na začátku a výsledek může být jakýkoliv. Nikdo neví, co vlastně skutečně bude.

Realita je, že Intel nebude mít vůbec nic nového, co by mohl proti AMD nasadit na procesorovém trhu, a to minimálně další 2 roky! Zapomeňte na 10nm proces, Intel sice opakovaně lže o tom, že se desktopových 10nm procesorů dočkáme, ale prakticky určitě půjde jen o mobilní verze v NUC počítačích. Klasického desktopu na 10nm se za současné situace nedočkáme, tedy pakliže Intel za 2 roky nezjistí a nepřizná, že se 7nm to dopadne stejně jako s 10nm i 14nm před ním, tedy bude mít několik dalších let zpoždění. Pak Intel nebude mít jinou možnost, než 10nm nasadit ve větším doufaje, že v té době už bude lepší než 14nm, co má teď.

  • Co Intel opravdu realisticky chystá na 2020/2021?

Rok 2019 byl pro Intel pohroma, nikoliv finančně zatím, ale hlavně ztratil pozici a dojem skutečného leadera a veškerou důvěryhodnost. Technologicky firma zaostává a je to stále více vidět. Intel nedokáže soupeřit ani s miniaturní firmou jakou je AMD a prohrává s ní produktově ve všech ohledech. AMD má dnes jednoznačně lepší procesory, mnohem výkonnější procesory i lepší platformy. Jediné štěstí Intelu je v tom, že AMD nemá prostě výrobní kapacity, aby dokázalo uspokojit většinu světové poptávky po čipech, tedy převzít většinový podíl Intelu. Na to by potřebovala celou kapacitu 7nm produkce TSMC a tu samozřejmě nikdy nedostane.

Tohle se prostě nezmění. AMD sice dostává stále více kapacit u TSMC, ale při nejlepší vůli to nebude stačit ani na 40% trhu, ačkoliv z hlediska technologií a vlastností produktů by AMD mohlo mít klidně 90%+ trhu dnes (pokud bychom žili ve férovém světě). V dohledných letech ale AMD prostě nebude mít kapacitně na to, soupeřit s Intelem jako rovný s rovným. Proto si Intel klidně může dovolit nabízet technologicky i výkonem nekonkurenceschopné produkty a stále má jistotu většinového podílu na trhu. Nemusí proto jít cenově pod AMD, což si Intel ani nemůže dovolit, protože má mnohem větší náklady než AMD.

Intel se tedy rozhodl prakticky přepustit AMD klasický desktopový trh. Ten je ale velmi malý, nicméně je na něm nejvíce vidět, jak Intel prostě technologicky a vším zaostává a bez masivních slev, tedy situaci v jaké přežívalo AMD s FX procesory, nedokáže Intel nabídnout nic, co by bylo nějak zajímavé. A nevypadá to, že by se na tomhle něco mělo měnit. V roce 2020 a to nejspíše na březnu/dubnu, nás čeká další 14nm generace procesorů.

  • 10jádrový „SKYLAKE“ – Core i9-10990K pro LGA 1200 a Z490

Ano, Intel chystá zbrusu novou platformu, novou patici a nové desky. Až na to, že není sebemenší důvod se o ní vůbec zajímat. LGA 1200 patice je jediná nová, takže nekompatibilita se současnými procesory pro LGA 1151 je zaručena a to není přínosem pro nás zákazníky. Procesory samotné zůstanou úplně stejné. Pořád jsou to 14nm SKYLAKE, akorát že Intel nově nacpe dovnitř až 10jader/20vláken místo jen 8 jader u 9900K dnes. Současně je také jisté, že všechny procesory dostanou HT. Tedy Core i3 budou mít 4jádra/8vláken, Core i5 bude mít 6jader/12vláken, Core i7 dostane 8jader/16vlákne a Core i9 nabídnout 10jader/20vláken. Ale IPC bude horší kvůli dalším opravám bezpečnostních děr, takty budou stejné, vlastnosti horší. Samotná Z490 platforma je jen přejmenovaná Z390, nenabídne PCIe 4.0 ani nic, co by dokázalo konkurovat AMD X570 nebo X670 platformám v roce 2020.

A samozřejmě 10jádrový Core i9 bude tragikomedie. Bude stejně výkonný, jakou již existující Core i9 pro X299 platformu, což znamená že není sebemenší šance, aby dokázal jakkoliv konkurovat 12jádrovému RYZEN 9 3900X natož 16jádrovému RYZEN 9 3950X, proti kterým ale bude cenově stát. Bude to žhavé, zastaralé, děravé, žravé a topící monstrum. A to je všechno, co Intel pro desktop příští rok chystá. Mizerné Core i9-10000X procesory pro X299 platformu jsou sice oficiálně oznámeny a vydány, ale dorazí do prodeje nejspíše reálně až během Q1, pokud vůbec, protože ve skutečnosti Intel nechce samozřejmě prodávat výrobně drahé 18jádro za „jen“ 28 tisíc, které by navíc koupil jen blázen, když výkonnější 16jádrový AMD RYZEN 9 3950X je o mnoho levnější, žere polovinu a je pro technicky lepší a mnohem levnější platformu. Ale tak to prostě bude vypadat.

Přinejlepším budou nové Core 10000 procesory pro LGA 1200 platformu o něco málo výkonnější díky aktivnímu HT, oficiálně nejspíše budou o 10% levnější, ale připomínám že už teď se většina levnějších Intel CPU prodává hluboko pod oficiální cenou a stejně je nikdo rozumný nechce. Intel nemá prostě naprosto nic, co by skutečně mohlo s RYZEN 3000 sérii soupeřit a to se AMD vytasí nejpozději v září/říjnu s RYZEN 4000 na 7nm+ ZEN3, který určitě bude realisticky o 15-20% celkově výkonnější než současný RYZEN 3000 napříč celou nabídkou.

A co rok 2021? Stejná písnička. S 10nm procesory Intel pro desktop nepočítejte. Intel se teď pokouší dokonce předělat tu 10nm architekturu tak, aby se dala vyrábět 14nm. To by měly být ROCKET LAKE procesory někdy v roce 2021. Zatím se ale neví, jestli to vůbec bude fungovat. Intel ví, že SKYLAKE architektura je slabší a horší už dnes proti ZEN 2, takže proti ZEN 3 nebude mít sebemenší šanci. Nová 10nm architektura Intelu, kterou již používá u těch pár mobilních CPU, co jsou k vidění, je v IPC lepší. 14nm výroba umožňuje navíc dosažení vyšších taktů. Ale je otázkou, jak moc se podaří vlastnosti 10nm architektury zachovat při 14nm výrobě. Každopádně předělávat 10nm architekturu na 14nm výrobu je zoufalost, ale přesně to je plán Intelu pro rok 2021. Realisticky také nejspíše až v roce 2021 uvidíme na trhu slibované 10nm XEON procesory, u kterých nevadí, že 10nm výroba neumožňuje tak vysoké takty jako 14nm, protože stejně běhají pomaleji. Zato posílení IPC by mohlo být zajímavé. Pořád jde ale o monolitické procesory s obtížnou výrobou. Realisticky nemají proti 7nm EPYC a ThreadRipper sebemenší šanci v žádném ohledu.

Co bude po tom v roce 2022? Jak víte, Intel slibuje 7nm na Q4 2021. Nikdo při smyslech mu samozřejmě nevěří. A i kdyby, tak v překladu to znamená, že zahájí výrobu nějakých miniaturních mobilních ultra úporných čipů, které reálně dorazí na trh o půl roku později. Tedy je jasné, že ani v roce 2022 se 7nm procesorů Intel na trhu reálně nedočkáme. 2023? Možná, a to jen pokud vše půjde dobře – což do teď nešlo, takže neexistuje důvod se domnívat, že najednou půjde.

Realisticky se věci nějak změní až ze zcela novou architekturou a konstrukcí Intel procesorů, které připravuje Jim Keller a jeho team, jež spoluvytvářel ZEN a RYZEN procesory. A to bude nejdříve kolem roku 2024. To je podle mě nejbližší termín, kdy se skutečně můžeme dočkat zásadních novinek a zlepšení. Jsem si prakticky jist, že Intel přejde na výrobu malých čipů a bude je „lepit“ k sobě, tedy stejná konstrukce, kterou dnes úspěšně využívá AMD. To by vyřešilo problémy Intel s kapacitou produkce a umožnilo mu opět výrazně dominovat, protože ty kapacity a továrny prostě nikdo jiný nemá.

  • Intel neodepisujte! Věci se mohou rychle změnit kolem roku 2024

Každopádně pokud někdo odepisuje Intel, radím zdrženlivost. Ano, v tuto chvíli je vymalováno. Intel není konkurenceschopný technologicky ani výkonem a vlastnostmi procesorů v desktopu ani v HPC. AMD RYZEN 3000 pro AM4 a ThreadRipper 3000 i EYPC jsou prostě lepší. Ve všem. Na mobilní platformě to je vyrovnanější, ale blížící se RYZEN 4000M Intelu výrazně zatopí. V mnoha ohledech jsou prostě také lepší. Rok 2019 byl pro Intel špatný, ale rok 2020 bude ještě horší. Se ZEN 2 architekturou a generací by Intel dokázal ještě alespoň někde soupeřit, ale se ZEN 3 už to prostě nedokáže. A na tom se nic výrazně nezmění ani v roce 2021, kdy navíc AMD odstartuje ZEN 4 s pravděpodobně výrazným nárůstem velikosti jader + DDR5 atd. Je prakticky vyloučeno, aby Intel dokázal být v dalších 2 letech, jakkoliv konkurenceschopný (na nižší cenu přitom hrát určitě nebude).

Nicméně kolem roku 2024 by se to mohlo změnit Nemyslím si, že Intelu vyjdou plány a realita bude optimistická tak jak ji firma maluje, ale s nějakou lepší a novou architekturou a konstrukcí počítám. I kdyby jen Intel zkopíroval ZEN architekturu a čipletový design, což podle mě přesně dělá a udělá, tak ho to vrátí do konkurenceschopné pozice. A s tou masivní výhodou velikosti výrobních kapacit bude opět dominovat. Samozřejmě AMD nelze podceňovat, podle mě může mít i kolem roku 2024 stále technologický i výkonový náskok, ale v souboji kapacit bude tahat za kratší konec pořád. Rok 2024 je navíc velmi daleko a stát se může cokoliv. Jasné jen je, že následující 2 roky si může AMD užívat pozice skutečného leadera CPU trhu a Intel nemá a nebude mít nic, čím by mohl produktově konkurovat. A bude to hodně těžké pro nás všechny, protože marketing a PR Intelu je už teď v plně panickém módu a neštítí se jakékoliv lži a zoufalosti. Troufám si tedy říci, že uvidíme opravdu hodně ostudných marketingových materiálů. To budou nejzajímavější produkty Intelu na následující dva roky … prezentace a pěkné roadmapy.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-22 19:40:38
avatar
Uvažovať o Intelu fakt nedáva zmysel, však síce starší 2700 a 2700X sú za 3600 resp. 4300kč Osem jadro za také prachy. Ak príde ryzen 4000 a takto zlacnia ryzen 3000 tak nie je o čom.
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-22 21:16:55

Tak hlavně, že se nebudou muset měnit chladiče, 75 mm rozteč děr má zůstat.
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-22 21:30:21

Proč by Keller měl místo tří roků, dělat stejnou práci šest let?
Navíc má znalost ZENu a neomezené finance Intelu.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-22 22:14:12
avatar
Víme prd o tom, co dělá Keller v Intelu a jak moc ovlivní nové CPU architektury.
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-23 00:21:37

??? Odkaz
"Keller brings to Intel more than 20 years of experience in x86 and ARM-based microarchitecture design across a broad range of platforms, including PCs, servers, mobile devices and cars."
"I am excited to join the Intel team to build the future of CPUs, GPUs, accelerators and other products for the data-centric computing era."
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-23 09:37:29

Keller tam může v zásadě pouze radit. Jakožto duchovní otec ZEN architektury si musí dávat sakra majzla před tím, aby ho někdo osočil, že novou Intel architekturu pouze okopíroval od AMD.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-22 21:59:33
avatar
Hodně domněnek. Já to vidím jinak. Někdy na začátku 2021 vyjde na 14nm nová architektura a někdy v půlce 2022 vyjde ještě novější architektura na novém procesu(7nm).

Snad této dočasné slabosti dokáže AMD co nejvíc využít, ale spíš sázím na různé ARMy do serverů (vyrojilo se jich hodně) a ze serverů do HPC. x86 je oblast, kde konkurence nefunguje, což naopak u ARM funguje. To je slabina, která x86 nakonec zlomí vaz. Je mně blbě z představy, že se stejně najdou blbci co si koupí odpad Core i9-10990K, ale takový je svět. Kéž by Huawei prodávali tu mATX desku s vlastním ARMem Kunpeng 920 i v Evropě.
pavel.pavol [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - moooc pěkný článek 2019-12-22 22:19:19

Tak to s prodejem akcií mám ještě fůru času . Jinak současná cena je 44,15 $ ( 2/2016 byla cena 2 $ ) . V pátek analytik společnosti Wedbush Matt Bryson zvyšil svůj cíl AMD z 39 na 51,50 $ .

PS: Moc se těším na CES, jsem zvědavý jestli nám AMD ukáže nějaké překvapení. Každopádně AMD přeji hodně světlou budoucnost.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-23 00:32:29
avatar
Hele DD, tobě už z toho jebe
free.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-23 00:57:55

Jedna konspirační:
Proč odešlo tolik inženýrů z AMD do Intelu? Aby ho sabotovali
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-23 04:32:02

Dobrá zpráva je, že 12 jádra AMD jsou normálně v ČR skladem.
Zřejmě je to tím, že se nerozhoupal OEM trh. Otázka je také marží, pokud AMD nemá kapacity, zda pro něj není výhodnější to distribuovat v obchodech, než s nějakými slevami OEM vydřiduchům. A nejde tedy o strategii. On totiž drtivý podíl na prodejích stavitelům v obchodech má velký marketinkový dosah. Každý vidí, že procesory jsou úspěšné. Nakonec i uklízečka ve firmě co musela koupit počítač synkovi. Vzniká pak v korporátu nepříjemná atmosféra otázek proč musíme kupovat šrot. Sice o tom rozhoduje vedení a IT, ale z praxe vím, že ani jim se nechce příliž dlouho poslouchat rýpavé otázky zaměstnanců. Něco snesou, ale když je toho moc... začnou se ptát také. dodavatelů--. Semínko pochybností je zaseto.
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-23 08:26:36

O tom, zda je něco šrot nebo není šrot, rozhoduje primárně hledisko poruchovosti, ne výkonu. Podobně jako u aut.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-23 19:09:56
avatar
Ja ten duvod vidim odlisne a celkem jednoduse - dokud byly 12 jadrove ryzeny pro mainstreamovou platformu nejvyssimi modely, tak byly neco noveho, v mainstreamu dosud nevidaneho a jedinecneho. O toto postaveni prisly s uvedenim sestnactijader a tak se ten zajem o dvanactijadra jednoduse presunul k sestanctijadrum.
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-23 07:20:41
avatar
Omieľanie toho istého 5 tisíc krát dokola.. ach tieto intel články
rookie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-23 10:59:10

tiez mam pocit, ze to DD trochu prehana,
kopec clankov, ze Intel je v technologickych srackach
ano je to pravda, ale zacina to uz malicko nudit
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-23 11:43:44

To je pravda, pro rok 2020 by to chtělo rozšířit témata.
Kde je Intel v roce 2019 už víme, tak proč se tím zabývat v příští rok. Nějaké nápady co by nás zajmalo? Neudělá si redakce průzkum, anketu? Ať mužeme vesele hlasovat?
QWERTY [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-23 12:12:54
avatar
O Intelu sa bude písať ešte veľa. Marketing bude živiť ilúziu "lídra"... klamstvá, Shrout bude bláboliť určite, zfušované testy, samozrejme nový "herný king" atď, bude zábava
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-23 12:35:30

ani ten marketing neni tak aktivni jak dd. vsak cela ta prostredni cast o z490 a 10990k jsou stary informace ze zari...
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-23 09:24:41

to je uplne neskutecne kolik novinek je ohledne toho co bude mit intel za 2-6 let v posledni dobe. kazdou chvilu nejakej novej clanek. pred 4 dnama mel uz mit konkurenceschopnou architekturu do dvou let, no pres vikend se zmenilo tolik veci ze nebude konkurovat 5-6 let. fakt mazec co se kolem intelu deje. tolik novych informaci kazdych par dnu...
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-23 11:46:40

AMD postupně refreshuje Ryzeny 1xxx (ale na 12nm a ZEN+)-

Odkaz

Např. takto refreshnutý Ryzen 5 1600 by se ve skutečnosti mohl jmenovat klidně Ryzen 5 2550 nebo Ryzen 5 2600L.
Jakim [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-23 14:35:23

Už jsem to tady psal, před vánocemi jsem trošičku sáhnul do peněženky, nebudu se tady rozepisovat kolik co stálo, prostě jsem si to musel testnout sám, takže 3950X vs 9900KS, vyloženě pro hraní, doplněno 2080TI.
Tak Admine, co myslíš že jsem si nechal? a co myslíš že bude mít z těch dvou šrotů děda pod stromek?
Pro doplnění, už jsem taky psal, chlazení mám centrální kapalinou postavené na kompresoru.
QWERTY [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-23 16:32:26
avatar
V hrách mierne víťazí KS, v aplikakčnom ho AMD viac ako 2x poráža, záleži na ram, chladení, čo máte dobré. Ja mám ram na total, čo zvládne B-die pri mojej konfigurácií. Nemám silnú GPU "zatial" ale rozdiel som postrehol (ram). Ide o to, že na hranie už treba "KS" na max výkon, pri tom biningu, čo sa stalo posledné mesiace je "K" šopa momentálne. Kto fakt nemá PC ako Xbox,PS4 tak nedáva zmysel tam pchať hento, čo sa ani nedá upgradovať do budúcna. Zen arch. má problém oproti Core v latenciách, kde je Intel stále o 20 ns lepší bez ohľadu na IPC. To robí toho "kinga" v hrách. Zen 3 to hádam vyrieši, čo by aj mohol, podľa uniknutých schémat štruktúry jadier.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-23 20:04:40
avatar
Skylake už je odepsaný i samotným Intelem. Vše už se bude ladit na Ice Lake-Tiger Lake a z ních odvozený Golden Cove. Všechny budou mít jiný systém cache atd., takže Skylake bude za 2 roky šunka - teda topící šunka.

3950X bude za 2 roky v nejlepší kondici. Takže nevím co sis nechal, ale pokud toho Intela, tak radši někam zalez a nikde se tím už nechlub.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-25 03:36:35
avatar
Máš doma možná tak pentium 4 a chladíš to svym zmrzlým ptákem demente
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 314x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 596x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1092x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 939x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1035x
Komentářů: 2
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1731x
Komentářů: 6