AMD útočí na notebooky – uvádí nejlepší mobilní CPU na trhu (RYZEN 4000U/H) jsou lepší než Intel Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 07 leden 2020
alt7nm AMD APU RENOIR procesory (RYZEN 4000U a 4000H) přichází. A Intel má další problém.

 

 

 

 

Přesně podle plánu. Dopředu oznamovaný útok na mobilní platformu je tu. AMD pokračuje v destrukci zažitých pořádků na procesorovém a PC trhu, ukazujíc nepříjemné skutečnosti o nabídce společnosti Intel. Na CES 2020 si AMD připravilo hned dvě velké procesorové události. O první jsme vás již informovali. Je jí nejvýkonnější procesor všech dob v podobě 64jádrového desktopového RYZEN 3990X. Ten je jen tak mimochodem násobně výkonnější, než cokoliv, co Intel dnes má (včetně toho, co chystá), a za zlomek ceny. Je tím produktem, který v plné síle a bez příkras ukazuje, že Intel dnes prostě nedokáže s AMD soupeřit. Minimálně ne po stránce procesorových produktů. Nicméně 3990X je jen takové finální pošťouchnutí všech, kteří dnes stále z nějakého důvodu vyhazují za Intel velké peníze a očekávají tomu odpovídající výkon. Intel přestal být dávno konkurencí a dnes už není ani alternativou. Zbývá tedy zaútočit na poslední baštu Intelu.

Mnohem důležitějším produktem z hlediska velikosti trhu a zacílení na nás běžné PC uživatele, je nová generace mobilních procesorů AMD, která zaútočí na hlavní doménu Intelu a největší CPU trh vůbec.

Říkali jsme, že příchod 7nm mobilních procesorů AMD může výrazně ovlivnit situaci, a to jsme ještě nevěděli, jak dobré ve skutečnosti jsou.

  • AMD RYZEN 4000U a 4000H (APU RENOIR)

Tohle je zcela nový produkt, nový čip a nová konstrukce. Nemá nic společného s čiplety pro desktopové a serverové RYZEN 3000 ZEN 2 procesory. Mají sice stejnou procesorovou architekturu, ale RENOIR je komplexní mobilní APU, tedy monolitický 7nm čip s procesorovou i grafickou částí v jednom. Něco takového jsme od AMD na 7nm ještě neviděli.

Samozřejmě pro mobilní platformu dává perfektní smysl, protože většina notebooků vůbec nepotřebuje neintegrovanou grafiku. Vzhledem ke smyslu použití mobilního PC, by ta integrovaná měla více než stačit.

AMD v rámci CES 2020 oficiálně představilo několik variant procesorů, které se liší hlavně konfigurovatelným TDP, tedy určením a tomu odpovídajícím výkonem. Základem je vždy stejný čip. Zatím na vrcholu stojí dva RYZEN 7. Jeden s 35 – 45W, tedy RYZEN 7 4800H s 8jádry/16vlákny a RADEON VEGA 7 grafikou. Druhý má jen 15W, jde o RYZEN 7 4800U, má také 8jader/16vláken a dokonce výkonnější integrovanou grafiku VEGA 8.

V nabídce pak budou i 6jádrové/12vláknové modely, pak také modely bez HT (jen s 8 nebo 6jádry) a základem bude zatím RYZEN 3 4300U se 4jádry/4vlákny. Všechny ale představují ohromný posun vůči mobilním 12nm RYZEN 3000U, které dosud byly mobilním maximem AMD.

  • AMD má lepší mobilní procesory než Intel!

Nervozita u Intelu je na CES patrná a má k tomu pádný důvod. Zbaběle jen pár hodin před prezentací AMD, Intel představil drobnou generační obměnu své mobilní nabídky, přičemž se záměrně tak vyhnul srovnání s novou platformou AMD a jak se narychlo srovnávat s RYZEN 3000U. A dobře věděl, proč. Na nové RYZEN 4000 U a H totiž dost dobře nemá. Nové mobilní procesory AMD nejsou jen plně konkurenceschopné vůči Intelu, oni jsou lepší. O hodně lepší. AMD se nebálo postavit se s 8jádrovým/16vláknovým RYZEN 4800U proti nejlepšímu 10nm ICE LAKE procesoru Intel, tedy Core i7-1065 G7. A naprosto ho převálcovalo.

Oba mají 15W TDP, AMD je ale o 4% výkonnější na 1jádro, o až 90% výkonnější na celek a současně má stále o 28% výkonnější Integrovanou grafiku, přitom ta integrovaná grafika je stále VEGA, dokonce s méně jednotkami než u minulé generace a jen podstatně vylepšená. Není to tedy RDNA NAVI. Nicméně ani nejvýkonnější a technologicky nejpokročilejší 10nm mobilní Intel nestačí na nový RYZEN.

A to není vše. AMD ještě předvedlo tu 45W variantu, tedy 8jádrový/16vláknový RYZEN 7 4800H a zdemolovalo mobilní modlu poslední generace, tedy Core i7-9750H. AMD současně tvrdí, že 45W RYZEN 7 4800H je i výkonnější než 95W desktopový Core i7-9700K. někteří namítnout, že Intel má přeci také 8jádrový/16vláknový mobilní procesor, ale problém je s jeho cenou, kdy AMD tedy srovnává cenové konkurenty.

Někteří se ptají, jaká kouzla a čáry AMD použilo. Nepoužilo snad lhaní, jaké dnes používá Intel ve svých marketingových materiálech? Ne, viděl jsem výkon nových procesorů v praxi a ta čísla naprosto sedí. AMD má jednoduše mnohem lepší pozici než Intel, nemusí prostě lhát. Nová generace mobilních RYZEN 4000 procesorů je obrovské zlepšení proti mobilním RYZEN 3000. Ale to není takové překvapení. Stavíme proti sobě maximálně 4jádrový/8vláknový 12nm ZEN+ procesor a nový 7nm ZEN 2 s až 8jádry/16vlákny.

Novinka má výrazně vyšší výkon na jádro, je více než 2x výkonnější na celek, pomáhají k tomu také podstatně rychlejší DDR4 paměti, kdy novinky mají 3200MHz proti jen 2400MHz u předchůdce. Není tedy divu, že novinky jsou také více než 2x efektivnější než předchůdce. To jsou ohromující čísla, o to více ohromující je, že nejsou jen na papíře.

  • První notebooky již brzy!

Já už jsem mohl před časem vidět první mobilní počítače s touhle platformou a je to velká událost. Výrobci počítačů nechystají jen verze stejných modelů postavených na AMD i Intelu, ale kompletně nové řady a nové modely notebooků postavených exkluzivně na AMD RYZEN 4000 platformě. Nebudou existovat ani Intel varianty! A nebavíme se o pár levných modelech. Cena sice bude mnohem atraktivnější než u Intelu verzí, ale půjde o mobilní PC i do nejvyšších segmentů. AMD oznamuje, že v roce 2020 dorazí více než 100 modelů mobilních PC na jeho platformě, což je neuvěřitelný počet, mnohonásobně převýší nabídku notebooků s RYZEN 3000 sérií. A to už o něčem svědčí.

Podrobně vám některé brzy představím, zatím ale máte čas, budou totiž v obchodech dostupné až na přelomu Q1/Q2, většina až v dubnu. A nepůjde jen o AMD notebooky po stránce CPU, budou obsahovat i výkonné mobilní Radeon RX 5600M/5700M grafiky, tedy kompletní AMD řešení. zde AMD nabízí novou vychytávku SmartShift, nabízející využití mobilní a integrované grafiky AMD.

Není to tedy jen Intel, který má nový důvod k obavám. S svou dosavadní neohroženou pozici se musí bát i NVIDIA. Ta si doposud mohla užívat nerušenou dominanci, danou jen tím, že AMD prostě nic nového dlouho nemělo. To se ale s kompletní nabídkou mobilních NAVI RDNA RADEON RX 5300M/5500M/5600M a 5700M grafik, zcela mění. A samozřejmě tomu pomůže, když AMD má i nejlepší mobilní procesory na trhu.

Mimochodem, všimli jste si, že mezi ohlášenými mobilními procesory zatím chybí RYZEN 9 verze? Že by AMD ještě neukázalo vše a nechalo Intelu ještě nějaký čas se radovat z jeho rádoby 5GHz mobilních procesorů? Uvidíme. Myslím, že bude veselo.

Tak co tomu říkáte? Překvapeni, že AMD plní plán a překonává očekávání?

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
pito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-07 14:27:37

Ten posledny obrazok s Dell-om... No dobre rano pani v Dell! Snad budu aj ntb bez dedikovanej grafiky. Neva dal som zarobit konkurencii co Ryzeny v ntb ponukala uz davno.
blackgray [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-07 15:00:00
avatar
Let there be X-mas twice a year
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-07 15:08:03

no cekani na novej ntb je uz fakt nekonecny. prekvapeni se zadny nekona, vykon a vsechno je znamy uz z desktopu. nechapu jen pouziti vega architektury pro gpu a narust vykonu grafiky taky mohl byt lepsi. ale mozna chce amd nejakej prostor i pro slabsi dedikovany radeony. nastesti me vykon gpu u notebooku opravdu nezajima. no 4800H s 32GB RAM bude pekny delo.
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Oslava AMD 2020-01-07 15:11:51

To je zase oslava AMD až hanba. V článku není ani slovo o tom, že jde o stará jádra Zen+ a výkon je vyhoněný počtem jader, že počet SP v grafické části je redukován a nárůst výkonu GPU je hlavně od použití výrazně rychlejší paměti. Rozhodně si pro nás AMD nepřipravilo to nejlepší co mohlo, ano na Intel to asi stačit bude, nicméně to není taková Obr pecka jak je to tu prezentováno.
Už se těším na redakční testy, testy výdrže na baterky a potvrzení té totální nadvlády která je zmiňována v tomto článku.
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-07 15:14:54

ze to sou zen+ jadra mas odkud? ja cetl ze maji byt zen 2 stejne jak desktop ryzen 3000.
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-07 20:39:13

Dva kousky se Zen+ AMD také uvedlo - Athlon 3050/3150 do levných mašinek, ale o těch článek nepojednává...
Hlavně je škoda že opižlali tu grafiku, nárůst výkonu je moc pěkný kdyby zůstalo 8-10CU a třeba 12 pro 4800 tak by takové nenáročné hraní nevyžadovalo dedikovanou kartu.
Už bych také potřeboval vyměnit notes a teď zase nevím jestli čekat dál nebo do toho šlápnout... Trochu jsem navýšil svůj limit a teď se mi tam vejde i7+rx550x nebo r7 3700u na práci a občas nenáročné hraní.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-10 14:04:45
avatar
Podle mě to prostě nepotřebují hnát ty IGPU o moc výše, malý nárust výkonu tam je a řekl bych, že díky tomu ořezání to bude mít zase delší výdrž na baterie.
sevos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-07 15:17:46

přesně, tohle jsou Zen2 jádra, jen jsou udělaný v podobě monolitu, což je pro mobile segment výhodnější.

Jako po letech marnosti AMD na poli mobilních CPU, je toto opravdu krásný výsledek. Uvidíme jak to bude šlapat v konkrétních noteboocích
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-07 15:21:07
avatar
??? Kerte tohle přeháníš .... kde si vzal že jsou to ZEN+ jádra? Jak by to dokázaly s nimi takový výkon a efektivitu nabídnout? Přemýšlíš než něco napíšeš?

můj článek je naprosto objektivní a zcela se drží faktů, nemůžeš tam najít jedinou věc, která by byla vytržena z reality a nějak fandila AMD. je to prostě napsané přesně tak, jak věci, jsou a jak se mají ...
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-08 13:26:05

No vidíš jaké jsem jelito, píšu rychleji než čtu. Opravdu Zen 2.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-08 13:38:07
avatar
sevos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-07 15:15:04

Na tyhle procesory jsem opravdu těšil. Už se nemůžu dočkat recenzí a ukázky výkonu v praxi.

Jsem sice fanda AMD (už od první 80 386 jsem měl jen jediný Intel v desktopu - Pentium 100MHz), ale až do Ryzen jsem stejně tvrdil, že AMD do ntb nepatří.

Poslední 2 roky čekám na slušnou nabídku ntb s Ryzenem, konečně to vypadá, že letos konečně vyměním své Lenovo T410 (musel jsem vrátit služební a doma nic jiného nebylo :-D) a nechám ho už jen dceři na pohádky

Jako jen tak dál AMD
LadIQe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-07 16:35:43

este nech apple dostane rozum a vyhodi ten trapny intel z macbookov a hned kupujem novy
Eli.Wallace [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-07 20:51:21

Apple půjde na ARM... Spíš je škoda Macu Pro (struhadla), ten komp je úplně mrtvej.
LadIQe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-08 08:50:26

neviem ci arm bude vediet nahradit cistokrnvy x86-x64 cpu, tam proste niektore veci chybaju

skor by mohli presedlat na amd na neake 2-3 roky, kym tie arm fakt budu mat zmysel, vsetci by sa potesili, namiesto hrianky a topenia budu mat realny vykon
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-08 11:58:38

uz ted se delaj mnohojadrovy serverovy arm cpu, v cloudech se zacinaji taky prosazovat a ten vykon tam je kdyz se chce. v ipadech pro uz ted nektery aplikace jedou v plne palbe stejne jak na macu a vyvojari postupne budou predelavat i zbytek, aby fungoval na arm procesorech. navic apple pro je hlavne o grafikach a jeho spesl afterburner karte. dost macu se bude prodavat s temi 20 jadrovymi intely ne tak kvuli vykonu cpu, ale ze k nemu muzou narvat sileny mnozstvi ram, coz u slabsich variant cpu nejde.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Asus 2020-01-08 09:10:29
avatar
Asus prý všechny řady svých notebooků už jen s Ryzenem jako dvorním dodavatelem CPU Odkaz. Že by konečně výrobci dostali rozum?
sevos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-08 11:50:34

Jj taky jsem to četl a dokonce Linus už má na YouTube video, kde ten HW ukazuje,škoda,že zatím nemůže říct víc.

Pevně v to doufám,že výrobci konečně pochopili,že za AMD se nemusí stydět. Když už i Dell ukázal ntb s ryzenem věřím v obrat a už nebude v obchodech modelů s AMD 130 a Intel 1300...
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Som nadšený 2020-01-08 09:20:59

Som úplne nadšený najmä z 4800H. Chcel by som však potenciálny 4900H.(12 jadier 65 W) a 5700M grafika a bola by to paráda.
Ak by aj nebol predstavený 4900H, tak si rád počkám na Zen3 mobilné procesory, kde verím, že by 12 jadro mohlo byť a s potencionálnou 6700M je to pre mňa jasná kúpa.

Dnes som sa dozvedel, že RDNA2 grafiky budú v tomto roku, takže slintám ako pes a teším sa. Vďaka AMD bude veselo.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 376x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 625x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1163x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1004x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1056x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1736x
Komentářů: 6