AMD v tichosti vylepšilo BOX chladič Wraith PRISM, který dostanete k procesorům RYZEN 7 a 9 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 23 leden 2020
altAktualizace: Nový chladič je falešný! AMD nijak design stávajícího Wraith nemění.

 

 

 

 

Aktualizace: čtěte prosím na konci článku!

K většině procesorů dnes dostanete v základu nějaký chladič. V minulosti nestály za moc, zejména po stránce hlučnosti ale i toho výkonu. V případě procesorů a BOX chladičů společnosti Intel, se na tom nic nezměnilo, a dokonce Intel nedává chladiče ani ke všem mainstreamovým procesorům dnes. Ono je pravdou, že stávající vyšší procesorů Intel je potíž uhladit i vodním chlazením a TOP modely doslova vaří vodu v AiO, takže Intel by se musel hodně plácnout přes kapsu, pokud by měl své výkonnější procesory s inzerovaným 5GHz taktem, vybavit opravdu odpovídajícím chlazením v základu. Nicméně je pravdou, že k výkonnějším CPU se dnes nedávají chladiče jednoduše proto, že je zde dobrý předpoklad, že buď OEM nebo koncový zákazník si je stejně osadí něčím pořádným dle svého vkusu. Dávat tedy nějaký mizerný BOXík k výkonnějším CPU, by bylo jen plýtvání materiálem.

Nicméně hlavně u mainstreamových procesorů potěší, když v ceně procesoru je i slušný chladič, který nejen stačí, ale je i tichý a pro většinu uživatelů tak neexistuje důvod, proč si připlácet extra na nějaký jiný. Králem v tomto ohledu je AMD, které má několik verzí WRAITH chladičů a tím nejlepším je Wraith PRISM RGB, jež dostanete v ceně modelů RYZEN 7 2700X, 3700X, 3800X a také RYZEN 9 3900X. Je to chladič, který je určený až pro 105W TDP, takže třeba u 65W 3700X je to až overkill a opravdu skvělé tiché chlazení v ceně CPU, což ve srovnání s mizerností konkurenční nabídky opravdu vynikne.

Proč o tom ale píšeme. AMD nyní v tichosti tenhle chladič vylepšilo. Nevíme, zda je to iniciativa AMD nebo výrobce chladiče (pro AMD je vyrábí Cooler Master). Každopádně brzy se začnou v balení procesorů AMD objevovat nové verze. Na první pohled sice vypadají stejně jako ty současné, ale jeden rozdíl tu je při pohledu ze spodu:

Základna má místo stávajících 4 heatpipe, rovnou 6 heatpipe. U starší veze vlastně kraje procesoru (heatspreaderu) už nebyly chlazeny přímo heatpipe ale měděnými „nástavci“. U nové verze tak celá plocha AM4 procesorů bude v přímém styku s heatpipe, což by tedy mělo zlepšit odvod tepla.

Nemyslím si, že uvidíme nějaký zásadně větší chladící výkon, rozdíl bude nejspíše velmi malý, ale vylepšení to v každém případě je. Zejména když se bavíme o chladiči „zdarma“, který svým výkonem a zpracování dokáže konkurovat samostatným chladičům za 600 – 800 korun. A dostanete ho už k procesoru RYZEN 7 2700X, který dnes stojí neuvěřitelných pouze 4390 korun vč. DPH. Zajímavý je zejména u 3700X, který má pouze 65W. Použitelný je ale i s 3800X a dokonce i 3900X. A stačí dokonce i na 3950X, který ale jako jediný ze současných mainstreamových RYZEN AM4 procesorů, nemá žádný chladič v základním balení. Ale jako TOP model je to pochopitelné, protože tady už si většina potenciálních uživatelů stejně osadí chlazení podle svého stylu a vkusu.

Každopádně pokud by někdo z vás tápal, že Wraith Prism u některých nově dodávaných kusů vypadá trochu jinak, tak už víte proč. Mimochodem, určitě také někteří víte, že oficiálně v základu AMD nedodává žádný chladič k ThreadRipper procesorům. V balení je ale vždy spona pro AiO chladiče (konstrukce ASETEK, takže kompatibilní s většinou AiO modelů na trhu). Nicméně existuje i oficiální Wraith ThreadRipper chladič. Ten se objevil už s první generací procesorů. Jmenuje se Cooler Master Wraith Ripper a vyrábí jej tedy stejný výrobce, co vyrábí všechny BOX Wraith chladiče pro AMD, včetně obslužného RGB software:

Tenhle model se dá stále pořídit, jde o veliký dvouvěžový chladič se 120mm ventilátorem ukrytým uprostřed a výrazným RGB podsvícením a logem AMD ThreadRipper. Tedy stylovka, která ale výkonem stačí i na přetaktované ThreadRipper procesory, tedy bavíme se o několika stovkách W TDP a tak s přehledem bude stačit i na uchlazení 64jádrového 3990X. Cena tohoto unikátního modelu ale není lidová. Činí téměř 3 tisíce korun. Nicméně perfektně se hodí k X399 i TRX40 deskám :).

Chladiče jsme testovali, takže víte, jak na tom jsou. AMD nemá teď důvod jejich design nějak výrazně měnit. Ale co vím, tak se samozřejmě stále zajímá o názory a postřehy. Je možné, že to přidání dvou heatpipe pro novou revizi PRISM, bylo právě na základně zpětné vazby. Osobně v tuto chvíli nemám moc, co vytknout, snad jen kdyby ten PRISM byl jako základní chladič i k nejprodávanějšímu RYZEN 5 3600 modelu, kde si myslím, že by z něho byli uživatelé opravdu nadšeni. Méně jsou samozřejmě nadšeni výrobci alternativních chladičů, protože AMD Wraith jsou tak dobré, že nemá téměř žádný smysl je nepoužít a nahrazovat je něčím jiným za příplatek.


 

EDIT 25.1.2020:  Nový chladič je falešný!

AMD oficiálně reagovalo na zprávy o výše uvedené a vyfocené nové verzi svého WRAITH PRISM, který místo 4 má hned 6 heatpipe. Ukázalo se, že existuje důvod, proč nám o něm neposlalo žádnou oficiální zprávu a neinformovalo nás o této sice malé ale zajímavé změně. Je to totiž padělek! Někdo vyrobil velmi podobný chladič s tím rozdílem, že má tedy 6 heatpipe a dal to na internet.

AMD nás oficiálně informovalo, že i když stále sleduje věci kolem chladičů a zpětnou vazbu, v současnosti nemá žádný důvod měnit design a provedení Wraith PRISM modelu. Ten tak zůstane na těch 4 heatpipe, jako doposud a nic se nemění. AMD teď jen zkoumá, kdo kopíruje jeho design a stojí za tím 6 heatpipe napodobeninou. :)

Asi jsem trochu zklamaný, těch 6 heatpipe by bylo fajn, ale jak jsem řekl, v praxi by to neudělalo mnoho z hlediska výkonu a provozu, stěží by to bylo měřitelné. Takže není moc co řešit na samotném chladiči. Teď tedy jen zjistit, kdo stojí za touhle zjevně zdařilou napodobeninou, protože AMD ani výrobce toho chladiče o ničem neví.

 


 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-23 15:27:15
avatar
Dobrej krok, prism je fajn, teď bude ještě lepší.
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-23 17:24:39

Já mám původní prism na 2600 a teplota šla si o 5°dolů proti dodávanému. Bohužel na 3800x už to úplně ono není, tam původní majitel musel dál noctuu za dvojku a ani tak není z teplot nadšen. Bohužel šťourat se ve voltáži se mu nechce...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-23 17:28:30
avatar
tak jestli někdo mění chladič jen proto, aby byl nadšen z teplot, tak o potom jo

Jinak pokud nejsou teploty na současných Intel/AMD CPU stabilně přes 85°C, tak je všechno funkčně v pohodě. Hranice skutečných problémů pak leží ještě výš ....
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-23 20:45:09

Tak s těmi teplotami se mění i provozní vlastnosti třeba i hluk což je pro některé dost důležitý parametr. Pro mě třeba také, proto jsem box vyměnil za zmíněný prism a na 65W CPU jsem s ním zcela spokojen. O PC vím jen první 2 vteřiny při zapnutí kdy "zařve" CPU chladič a grafika a i při hraní o sobě takřka nedávná vědět.
Navrhoval jsem mu undervolting ale jemu se v tom prostě vrtat nechce, i s tou noctuou mu to letí k 80° při hraní, tak nevím jak by vypadal ten prism.
Za mě tedy do 3700 opravdu povedený chladič ale u vyšších už bych investici do lepšího chladiče zvážil.
Dříve jsem měl tu čest s vodníkem na Athlon XP s objemem chladícího média asi 300l, jen ve chvíli kdy praskla trubka si ho majitel přestal chválit
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-24 11:17:18

80°C pri hrani je teda dost...to bych cekal v nejakym cpu benchmarku, kde se vytizi cpu opravdu na 100% a ne ve hrach kde se prakticky flaka...kolik stupnu ma teda v klidu nebo pri beznym brouzdani po netu? ja mam s ryzenem 2600 ve hrach kolem 50°C s noctuou..s boxem (ten nejslabsi stealth) to bylo kolem 65°C pri dost vysokym hluku teda
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-24 14:07:53

Tych 80 C je dake podozrivo vysoke. Chcelo by to overit ci to neukayuje blbosti napriklad bezkontaktnym teplomerom.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-23 20:57:46
avatar
Tak ono nejde jen o problémy. Ty opravdu začínají až s hodně vysokými teplotami.
Jde o co nejefektivnější provoz a nejlepší výkon a tam rozhodně platí, že čím nižší teplota tím lépe. Cokoliv přes 60°C už prostě není optimální.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-23 20:56:15
avatar
Ať teploty neřeší a otestuje si, o kolik se mu zvýšil výkon oproti předchozímu chladiči. 3xxx Ryzeny se tak chovají, že když mají lepší chladič, tak do CPU tlačí vyšší napětí a zvyšují frekvenci, takže se zase dostávají na stejné teploty jak se slabším chladičem, ale mají prostě vyšší výkon.
Jinak pokud by to chtěl fakt trošku schladit a stišit, tak voltage offset nastavit na -0,1V. Trošku sice zratí výkon, hlavně u aplikací využívajících méně vláken, ale jen trochu.
Martys1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-23 21:19:14
avatar
Zkoušel jsem zrovna včera Wraith Prism na Ryzenu 7 3700X, jen ze zvědavosti, jak to bude z teplotami a hlukem, oproti AiO vodníkovi. Špatný Prism rozhodně není, teploty relativně v pohodě, i když ve Stress testu AIDY64 (což je samozřejmě extrém, ne běžná situace), šly teploty až ke 100°C /původní nanesená pasta/, ale jak si zvyknete na vodníka, tak hlavně ten rovnoměrný "hluk" chlazení u AiO je o něčem jiném, nemůžu si prostě pomoci. Nakonec jsem oprášil moji letitou NOCTUu NH-U12S, dokoupil jen AM4 kit pro instalaci na desku a nemůžu si ji vynachválit (oproti Prism o cca 20°C níže v testu teploty a "hluk" rovnoměrný, jako u AiO). Prostě kvalita a klasika za rozumnou cenu i po letech .
Ale musím uznat, že k dobré ceně tohoto výkonného CPU dostanete bonus v tomto dobrém Prism chladiči.
nenazranej [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - R5 1600 2020-01-23 20:33:15
avatar
Mám R5 1600 a to už nějaký pátek, boxovaný chladič k tomuto procesoru byl suprový. Pak jsem si koupil kvůli RBG Wraith Max a to zcela nový v akci za neuvěřitelných 299,-Kč. Musím říct, že tyhle chladiče se AMD fakt povedli. Na to, že předtím jsem měl v PC Scythe N rev. 2b), čekal jsem od boxů AMD o dost horší provozní vlastnosti. Kdepak... je fajn, že na nás v AMD mysleli, protože bylo jasné, že první Raizeny budou hlavně pro fandy AMD, kteří dychtivě čekali na změnu. A celkově až doposud je to bomba...
bandolier.wz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-23 23:04:25
avatar
no mám amd od 2006 a nikdy jsem nepoužil přiložený chladič
(krom cca 10dni s boxem na ryzen 1700, nez prisel kit na am4)
nejdřív freezer64 pak Noctua NH-U12F
osobne bych byl radsi za nizsi ceny cpu aby byly bez chladice
vzdyt za 500 máme freezer34, za 800gelid phantom, za 1200 ninja5...
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-24 07:35:28
avatar
Jj, bylo by fajn mít možnost si zvolit variantu CPU bez chladiče za nižší cenu. Takhle člověk platí něco co nepotřebuje.
nenazranej [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Taktér 2020-01-24 09:43:44
avatar
Jo to chápu, pro mě jako uživatele, který už netaktuje CPU ani GPU, jsou ty boxované chladiče fakt perfektní (krom toho co dávali k 2600 stovce), to jsem nepochopil. Když jsem měl FX 8320, tam to bylo jasné, boxovaný chladič byl horší než babiččin 20 let starý fén.
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-26 08:59:07

Prvně se slintá blahem, jak je chladič vylepšen a že konečně pořešili ony škvíry v základně chladiče a ty dvě heatpipe navíc taky dobrý... no a když se zjistí, že je to padělek (ale zjevně kvalitněji zpracovaný než originál), tak fujky, fujky...

Věta "Každopádně brzy se začnou v balení procesorů AMD objevovat nové verze." na mě dělá každopádně dojem, že šlo/jde o každopádně prověřené informace, a ne pouze o zbožné domněnky.

Pokud tedy dobře chápu význam slova "každopádně".

Já osobně mám k Wraith PRISM tu výhradu, že kdyby tam byla aspoň trochu snahy a umenšili tu základnu, ten spodek chladiče, šlo by to pak bez problému s pomocí oné obligátní plastové "ohrádky" použít i jako chladič na socket 115x (defacto by to byl tím pádem univerzální chladič použitelný na všech platformách):
Odkaz
-jenže ono né, udělají to schválně velký jako prase (ten spodek), aby to prostě nešlo a o to více jich skončilo v popelnicích nebo navěkyvěkův zastrčených někde mezi ponožkami. Tomu fakt říkám ekologické uvažování.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-26 10:47:24
avatar
no když o tom tak přemýšlím hlavně nechápu proč je AMD chladič montovanej šroubama misto aby se zacvakl na ty plasty co jsou na každý AMD desce. Nedává to trochu ( jakože vůbec) smysl.
bandolier.wz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-26 17:54:48
avatar
šrouby jsou šrouby
já bych zacvakávací nekoupil
rookie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-27 12:22:15

suhlasim, ak to ma byt upevnene poriadne, tak jedine sroby
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-27 12:25:20
avatar
Ten chladič neváží 2 kila a přítlak je sponou naprosto dostačující. Mimoto mnoho afemarket chladičů právě pro AMD je opevněno sponou.
bandolier.wz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-01-27 21:35:17
avatar
já vím, ale sponu jsem naposled koupil v 2006 - Freezer 64 Pro (aféra s ulomenými zobáčky na am2)
pak přišla 2007 - Noctua NH-U12F , od té doby je velký výběr, tak proč kupovat sponu, když můžu mít za stejné peníze šrouby? = freezer34 takové minimum oproti stock chladiči
blackgray [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Padelek 2020-01-27 11:21:09
avatar
Dnes se objevila informace, ze se jedna o padelek. Ze si to nekdo vymyslel. Tak jak to tedy je?
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 432x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1503x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1207x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1891x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1146x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1904x
Komentářů: 3