Čína se chce zbavit Intelu, NVIDIA i AMD. Chystá další své procesory i výkonné GPU od HUAWEI Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 17 duben 2020
altVypadá to, že výrobci se mohou loučit s Čínským trhem. Čína si chce hrát na svém písečku sama.

 

 

 

Není to žádné velké překvapení ale zcela pochopitelný vývoj událostí. Komunistická čínská vláda chce mít pod kontrolou vše, zejména teď, když jí celý svět právem obviňuje z toho, že místo aby včas a správně zareagovala na šíření další nemoci, která se z jejího území rozšířila do světa, tak radši zavírala doktory a všechny, kteří na nebezpečnou nákazu včas a předem upozorňovali. A činí tak dále. A ví, že jí čekají problémy. Čína je přímo z velké části odpovědná za současnou situaci a mnohé státy už dávají najevo, že jakmile se situaci trochu uklidní, Čína bude muset vysvětlovat, a hlavně mnozí budou požadovat odškodnění za ty obrovské výdaje a ekonomické ztráty, které způsobil Čínský COVID 19 virus, původem z čínských venkovních jatek a marketů s exotickými zvířaty.  Navíc není první a nebude ani poslední ...

Osobně nepředpokládám, že by Čína vyhověla. U komunistických vrahů a zlodějů, kteří Čínu vedou, samozřejmě s mezinárodním právem neuspějete. A rozhodně se Čína nehodlá nikomu omlouvat, to nemá v plánu ani ve slovníku. Čína se tedy v tuto chvíli připravuje na prakticky jistou větší mezinárodní izolaci. Navíc sama usiluje nezávislost na západních technologiích. Mnoho nečínských firem už dlouhodobě stahuje výrobu z jejích továren a území a tento úprk ještě zrychlí. Důvody jsou samozřejmě také ekonomické. Nově ale všichni "zjišťují", že není strategicky dobré soustředit všechnu výrobu do jedné oblasti, která když vám vypadne, tak jste nahraní. Některé země už také nechtějí čínské technologie a to aby Čína těžila ze západních know-how (podle mě už před 10 lety bylo pozdě), a nízká cena nemůže být jediným argumentem dnes, zejména když jí Čína dosahuje neférovým způsobem proti firmám, které působí mimo Čínu a musí dodržovat množství pravidel. USA rovnou zakazuje, aby HUAWEI, což je nosná firma komunistického režimu, která má za cíl rozšiřovat čínský vliv ve světě a provádět špionáž a další věci, měla přístup k západním, speciálně americkým technologiím. HUAWEI tak už nemůže prodávat telefony se službami Google a nově nebude moci vyrábět své produkty ani u TSMC atd.

Je jen otázkou času, než se podobná omezení rozšíří na další čínské výrobce, kteří slouží k rozšiřování zájmů Čínské komunistické strany ve světě. Připomeňme si jeden zásadní fakt, pokud jste čínský výrobce z pevninské Číny, neexistuje nic jako že jste nezávislý a samostatný na čínské vládě apod. Musíte dělat co vám řeknou, speciálně říkat to, jak jste nezávislý apod. :) Protože pokud nebudete skákat, jak komunistická vláda píská, tak prostě zmizíte. A je jedno kolik peněz máte. Stalo se to už mnoha lidem, nedávno zmizel jeden z nejbohatších Číňanů. Speciálně HUAWEI není nezávislá a samostatně působící firma, je přímo pod kontrolou čínských komunistických diktátorů. Ostatně vzhledem k jejímu strategickému významu není ani možné, aby pod kontrolou nebyla. To snad dá rozum. Spíše mě neustále překvapuje, kolik lidí si myslí, že Čínské firmy samostatné a nezávislé a mimo vliv Čínské vlády a komunistů jsou a jak to s námi tamní soudruzi myslí dobře .... 

Každopádně tlak na Čínu zesílí. Požadavek na to, aby Čína zaplatila škody, které svým zjevným počínáním způsobila, budou reálné a budou hodně slyšet. Musí být. Vyšetřování a vše musí proběhnout, už jen proto, aby se zabránilo opakování. Samozřejmě, že se Čína bude bránit, ostatně už nařídila přísnou cenzuru a snaží se přepsat historii původu Koronaviru Covid 19. Vědci mají přísný zákaz v Číně zkoumat a zveřejňovat bez cenzury, jak to bylo. Čína tak směřuje do větší izolace, což se dotkne mnoha západních firem, které její trh berou dnes jako jeden z nejdůležitějších. A mnozí se s ním mohou prostě rozloučit. V některých věcech samotná Čína není samostatná, ale na tom urychleně pracuje, protože ví, co jí čeká a plánuje to dlouhodobě.

 

  • Čínské procesory Zhaoxin a další

Čína už má výkonné procesory včetně x86 modelů. Získala je nejen vlastním vývojem, ale také spoluprací s AMD. Existují čínské procesory, které jsou prakticky přeznačenými ZEN první generace, včetně serverových verzí. Také disponuje x86 procesory založené na VIA. Ty sice nejsou zdaleka tak výkonné, ale jsou dostatečně použitelné. Výkonem zaostávají ale několik generací za současnými x86 procesory AMD/Intel. 

Samozřejmě spolupráce s AMD a VIA už není dost dobře možná a podle toho co vím, tak už neběží, ale Čína už ty procesorové technologie má v ruce a víme dobře, že si hlavu s nějakými patenty a právy moc neláme. Ostatně jak ji donutíte aby je dodržovala? Reverzní inženýrství má zvládnuté a běží také vývoj jejích vlastních procesorů. Čína se tak snaží na tomto poli osamostatnit a není otázkou, jestli se jí to podaří, ale kdy. Samozřejmě procesory nejsou vše …

 

  • Čínské výkonné GPU staví HUAWEI

Kde zatím Čína není také samostatná, jsou opravdu výkonné GPU, které jsou samozřejmě klíčové pro HPC. Zde využívá zejména NVIDIA a omezeně také AMD grafiky dnes. To samozřejmě nemusí být dále možné a Čína sama nechce spoléhat na cizí technologie. A vypadá to, že současná situace jen uspíší plány a vývoj.

HUAWEI totiž vyvíjí vlastní čínské výkonné GPU pro HPC a nebude to žádný louda. Překonávat má i výkon TESLA V100 od NVIDIA. Ascend 910 mělo být vyráběno 7nm u TSMC, ale firma se připravuje i na to, že musí využít nějaký vlastní čínský výrobní proces. I na tomto poli totiž Čína zrychluje vývoj, koupila/zkopírovala/ukradla si potřebné technologie a staví své továrny.

Čína už dávno před pandemií plánovala, že nahradí všechny cizí technologie v své státní správě do roku 2022. A je prakticky jisté, že bude tlačit i na to, aby i řadoví obyvatelé kupovali a používali výhradně čínské technologie a produkty. Současná situace tohle jen uspíší. A možná by původně čínská vláda odstraňovala nečínské výrobce ze svého trhu postupně, nyní ale vše směřuje k tomu, že výrobci mimo Čínu se budou muset dobrovolně/nedobrovolně z Čínského trhu stáhnout. Pro mnohé to bude znamenat nenahraditelnou ztrátu opravdu velké části světového trhu a současně jim Čínské produkty budou konkurovat v některých částech světa, kde má Čína velký vliv (některé země prakticky vlastní) a zákazníci se nebudou ptát ani zajímat, proč je cena čínského zboží nižší a že tomu nemohou na Západě firmy konkurovat, pokud mají dodržovat zákony a pravidla.

Svět se po koronavirové pandemii určitě změní … i ten počítačový.

 

 

 

 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 784x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 805x
Komentářů: 4
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1527x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1364x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1141x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1775x
Komentářů: 6