AMD vyvrací spekulace a oficiálně říká: ZEN 3 procesory, RDNA 2 a CNDA grafiky vyjdou letos Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 17 červen 2020
altŽádné odkládání není v plánu. Naopak, AMD jde do všeho naplno a chystá velkou ofenzivu!

 

 

 

 

Asi jste zaregistrovali v posledních dnech spekulace pocházející i z jinak poměrně věrohodných zdrojů, že AMD uvažuje o odložení vydání ZEN 3 procesorů na příští rok. Ostatně mělo by k tomu několik dobrých důvodů. Kromě toho, že současná generace je a bude velmi populární, a tedy není důvod ji rychle nahrazovat i proto, že konkurence toho moc nepředvedla a už nepředvede, tak především má AMD přístup k nové 5nm výrobě už nyní. A TSMC na ní dost tlačí, aby toho využilo. A skutečně je ve hře, že uvidíme alespoň nějaké ZEN 3 procesory na 5nm místo jen na 7nm.

  • AMD říká: Procesory ZEN 3 vydáme v Q4 2020!

Nicméně AMD se opět rozhodlo učinit spekulacím přítrž a vedoucí představitelé firmy oficiálně aktuálně říkají, že ZEN 3 procesory dorazí na konci tohoto roku. A nejen pro servery. AMD podle svého vyjádření nemá důvod nic odkládat, a naopak se drží svého plánu. V tuto chvíli tedy pokládám za pravděpodobné, že se v závěru roku (určitě Q4 až) dočkáme nástupců minimálně RYZEN 9, možná i RYZEN 7 a RYZEN 5. Předpokládám, že nejdříve dorazí dražší modely, jako obvykle. High endový TheadRipper nicméně určitě dorazí až v Q1 2021, protože ten vyráží na trh vždy později než mainstreamové AM4 procesory. A podle mého názoru je také jasné, že ve všech případech půjde o 7nm EUV procesory. AMD tedy pojede podle původního plánu.

 Je možné, že připraví později nějaké ZEN3+ na 5nm, případně bych považovat za hodně pravděpodobné, že nástupce RYZEN 4000G (tedy aktuální APU modely ZEN 2+VEGA) budou uvedeny na trh v polovině příštího roku a budou postaveny na 5nm. Tomu by odpovídala i vyjádření šéfky firmy, že speciálně pro mobilní procesory, což jsou tedy především RYZEN 5000G/U/H, dává smysl použít 5nm výrobu i jako první, kvůli co nejlepší efektivitě. Takže pokud bude nějaký ZEN 3 na 5nm, sázím že to budou právě ZEN 3 s integrovanou NAVI grafikou, které vyjdou příští rok jako RYZEN 5000G a mobilní RYZEN 5000U a 5000H. A očekával bych je někdy nejdříve na přelomu května/června, či v průběhu léta.

  • AMD potvrzuje i RDNA 2 a CNDA grafiky na 2H 2020!

A aby řeč nestála, AMD oficiálně potvrdilo letošní vydání obou zbrusu nových generací architektur svých grafických karet. Herní/spotřební RDNA 2, která postupně zamíří do všech cenových hladin, kde nahradí všechny RX 5000 modely. A jako první dorazí do high endu v podobě „velkého NAVI 2“, které je už oficiálně potvrzována dlouho a tady se nic nemění. Plán je stále stejný. Vývoj finálních grafik je už ve finále a testují se před spuštěním hromadné výroby.

Nově ale máme přímo potvrzené i letošní vydání Radeon MI100 grafiky, což je zbrusu nová věc, postavená na nové architektuře CDNA, která nahradí dosavadní GCN (VEGA). Byla oficiálně ohlášena už dříve v letošním roce, kdy CNDA je speciálně zaměřena na výpočetní a profesionální nasazení a jde o samostatnou větev vývoje AMD GPU, vedle herně zaměřené RDNA architektury.

AMD specificky hovoří o druhé polovině roku, jako termínu uvedení na trh. Kdy je pravděpodobné představení na konci září, tedy ještě v Q3. Na trh se ale podle mého dostanou až v průběhu Q4. Je zde pochopitelně velmi dobrý důvod pro tohle načasování. AMD jde hodně o demonstraci spojení svých architektur. A tedy nové GPU vyjdou s vydáním právě nových serverových EPYC procesorů a RYZEN 4000 na ZEN 3 architektuře. AMD poprvé po mnoha letech bude moci prezentovat nejlepší a nejvýkonnější procesory na trhu, což RYZEN/EYPC dnes nepochybně jsou a budou, s vlastní high end grafickou řadou RDNA 2 a všechno je především vyrobeno na míru k sobě jako celek. AMD chce opravdu hodně využívat výhod spojené platformy a svých výkonných CPU, GPU i čipsetů. To je něco, co prostě nikdo jiný v tuto chvíli nemá a nenabízí. AMD už se také nechalo slyšet, že RDNA 2 představí ještě před příchodem nových konzolí na trh, které komplexní AMD platformu (ZEN 2 + RDNA 2) také využívají.

  • AMD drží plán a pedál na podlaze!

Pokud jste si tedy mysleli, že AMD „začne dělat Intel“, a tedy dá si na pár let nohy na stůl a bude rýžovat na stávajících produktech, vůči kterým nebude mít Intel realisticky nejméně další 2 roky konkurenci, tak nikoliv. To by byla špatná strategie, speciálně když je to ten důvod, proč je teď Intel s produkty tam kde je. Bavil jsem se aktuálně přímo s lidmi v AMD a bylo mě jasně řečeno, že se drží plánu pravidelných inovací a je jim vlastně upřímně jedno, co dělá nebo nedělá konkurence a co se děje na trhu. AMD má dnes teamy připravující samostatně a současně vždy minimálně 2 generace produktů na CPU i GPU poli a jde cestou pravidelných a postupných inovací a toho se hodlá držet.

Pokud jde o srovnání s konkurencí, tyhle věci se řeší až těsně před vydáním produktů na trh, kdy se samozřejmě musíte ohlížet na cenovou a výkonovou i jinou realitu produktů, které na trhu jsou nebo přichází od konkurence. Zde bych vypíchl právě oznámené RYZEN 3000XT procesory. Ty nejsou nic jiného, než přímá reakce AMD na Intel Core 10000. Nic víc. AMD ví, že je na trhu plno lidí (většina), kteří kupují prostě to, co je nové, nejnovější, aktuálně nejlepší atd. Takže nabízí nové RYZEN 3000XT procesory a přímo tak odpovídá na Core 10000, které jsou tak vlastně „starší“ produkt, ale hlavně horší produkt, protože AMD přesně nastavilo věci tak, jak je nastavilo. A cenově by klidně mohlo jít níže, ale záměrně se drží stejných cen, co stojí Intel procesory. Jakkoliv nám to přijde divné a zbytečné, drtivá většina lidí se na to nedívá, jako naše úzká skupina nadšenců. Recenze nových 3000XT procesorů vám nabídneme začátkem července, kdy se začnou prodávat.

AMD je upřímně ale jinak jedno, co dělá/nedělá Intel nebo NVIDIA, snaží se udělat nové „RYZEN 4000“ procesory a „Radeon RX 6000“ grafiky tak dobré, jak to jen dokáže a vydat je, když jsou připravené. Co prý může slíbit je poměrně agresivní cenová politika, a tedy hodně dobrý výkon za dobré peníze. AMD chce nabízet nejvíce za dané peníze proti konkurenci. Ale to neznamená, že ty produkty musí být vyloženě levné. Ostatně i high endové řešení za 20 nebo 50 či dokonce 100 tisíc, může mít skvělý poměr cena/výkon atd. Tady asi můžeme celkem bezpečně odhadnout, že ať speciálně NVIDIA představí v rámci nových RTX 3000 grafik cokoliv, tak AMD bude mít lepší poměr cena/výkon a lepší ceny. AMD útočí, chce podíl a je mu jedno, že má nižší marží než konkurence, protože už současná výše marže je luxusní proti tomu, co AMD ještě nedávno mělo a hodlá ji zvyšovat, ale postupně. Dnes mu jde primárně o jiné věci.

Každopádně mám se prý osobně připravit na náročnou druhou polovinu letošního roku :). Prakticky každý měsíc nás totiž čekají nějaké nové produkty s účastí AMD k testování a recenzování. Na to říkám, že když to nebude všechno najednou, jako ten šílený červenec loni, tak sem s tím. V tuto chvíli tedy mohu zatím potvrdit přímo od AMD, že všechno, co bylo v plánu na letošní rok je stále v plánu. Tedy ZEN 3, RDNA 2 i CNDA a produkty jsou do finále a AMD stále počítá s jejich vydáním na trh ke konci tohoto roku.

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Dubik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-17 20:55:52
avatar
Na tu highendovou kartu už dost čekám.. jako sorry, ale dát přes 20litrů za RTX 2080 fakt nehrozí, když ty ceny by měly víc odpovídat realitě. Stačí se podívat co budou mít nový konzole a jen samotná karta bude dražší než ta konzole
martin.666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-18 22:50:41
avatar
nyní bych žádnou Turing nebo Navi 1 kartu již nekupoval, max. nějakou za pár tis. jako dočasnou náhradu za nějakou starší kartu co odešla, pravděpodobně na novém Xboxu SX pojedou nové hry lépe a budou vypadat lépe jako např. takový Cyberpunk 2077 než na PC s 2080ti, né náhodou bude v 3080 GA102 namísto původně plnánovaného GA103, zatím vše naznačuje že RDNA 2 je o dost lepší než Turing a to i v Raytracingu,
však né náhodou Keanu Reeves vloni na E3 Xbox eventu říkal že ten pocit z procházení ulic budoucnosti bude v Cyberpunk 2077 dechberoucí Odkaz

btw Cyberpunk 2077 znovu odložili, více než o 2 měsíce, ze 17. září na 19. listopadu Odkaz ... že by 19. listopadu bylo datum vydání Xboxu XS ?
Dubik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-18 00:22:44
avatar
Přesně tak. Momentálně kupovat kartu ve vyšším segmentu je naprosto nevýhodná koupě, když se chystají novinky a konkurence bude
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-18 08:50:09

Presne tak tiež čakam na RDNA2, len dufam že to nebude žrať aj travu kolo cesty a kvalitne nereferenčne chladenie bude skôr ako za 3 mesiace. Nieže by sa mi nepačil novy trend Intelu a Nvidie, kde Intel CPU žere 230W a vraj nove GPU od Nvidie 350W. Ale nehneval by som sa keby spotreba AMD karty bola pod 250W.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-18 09:09:14

Tak stačí nekupovat topku a jít do modelu o třídu niž, kde všechny poměry budou příznivější
pavel.pavol [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - AMD jede 2020-06-17 21:42:30

Pěkný článek. Tohle je vážně nezastavitelná lokomotiva. Doufám a pevně věřím, že s novýma produktama bude podíl na trhu neustále stoupat.
Také bude hodně zajímavé sledovat příští týden novinky od Applu, jestli od AMD nemá nějaký ten trumf v rukávu
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-18 09:27:11

Spíš bych se divil. Šušká se o A14 jak pro iPad tak pro MacBook.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-18 09:29:52
avatar
Což bude začátek konce Applu.
hor410 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-18 11:23:59

Nebude, iOvce koupí od Applu cokoliv, i kdyby to byl RISC-V
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-18 11:42:05
avatar
To si v jiných společnostech dříve myslely taky. Apple už i v tomto ohledu začíná uvadat na lesku. A tím že uzavře platformu i v případě macbooku a PRO si jen zadře třísku.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-18 13:15:31

Mám silny pocit že Apple si pre svoj hardware vydupal lepší výrobný proces.
Yamaha [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-17 23:03:20

Za novou generaci VGA jsem ochoten vysolit tak 30tis.Víc ted nedostanou.Fakt si přeju at je to ATI/AMD..bohužel tohle si preju posledni roky a furt nic.Tak snad teď!
mittar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-18 02:54:33
avatar
Po celym internetu ctu, ze se uvazuje o Zen 3 na 5nm ale nedava to smysl ... smysl by davalo, kdyby AMD udelalo Zen 3 APU na 5nm, nejen ze to prijde pozdeji, ale ani by nemuseli delat druhej kremik, proste by ho rovnou udelali na 5nm, co?
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Zmysel to dáva 2020-06-18 12:21:28

viď sól prispevok k téme
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Sem s High endom RDNA2 2020-06-18 10:39:41

Konečne po dlhej dobe high end karta od AMD. Naposledy si spomínam na R9 290, ktorú mám vo svojom starom PC. Nech len AMD je agresívne, pretože ak karta ponúkne vyšší výkon než môj terajší Radeon VII(čo určite áno) a nebude hlučná istotne si 1 vezmem.- pravepodobne 6900 vku. Myslíte, že bude tento rok predstavené aj RDNA2 karta s HBM ako najvyšší model a ostatné modely budú na GDDR6?
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-18 12:35:19

Citace:
A podle mého názoru je také jasné, že ve všech případech půjde o 7nm EUV procesory. AMD tedy pojede podle původního plánu. …



[b] Ak by bolo AMD prvým zákazníkom TSMC na 5nm, tak vedia OEM dodať systémy s 5nm Zen3 6.10.2020,
ak by bolo AMD druhým zákazníkom TSMC na 5nm, tak Reatil 5 nm 8.11.2020 a posledným 8.12.2020, Pre OEM je prvým dátumom 5nm 8.12.2020 a posledným dátumom 7.1.2021 [/b]

Teda 5 nm sa sále dá stihnúť v roku 2020(ak výrobu nespustia po 23. júli/červenci, druhý zákazník TSMC má produkčnú sériovku 5nm spustiť v priebehu júla). A pri 7nm je to istota, že to bude tento rok. A AMD si tý zývši výrobné kapacity



TSMC pro AMD vyvíjí 5nm proces na míru
21. 4. 2020
Odkaz

Kapacity 5nm procesu TSMC jsou plně rozebrané, výroba začne v dubnu
12. 3. 2020
Podle zdrojů tchajwanského webu DigiTimes plánuje TSMC

zahájit 5nm výrobu pro prvního zákazníka již příští měsíc, v dubnu. Ze starších informací víme, že


další zákazník má zahájit 5nm výrobu u TSMC v červenci.

Kompletní 5nm výrobní kapacita TSMC již byla vyčerpaná, takže 7nm ani 5nm kapacity by aktuálně neměly být k dispozici.
Odkaz

5 nm u TSMC dosáhlo 50% výtěžnosti, první zákazníci budou Apple, HiSilicon a AMD
6. 12. 2019
Odkaz

Návrh Zen 3 byl dokončen, pracuje se na Zen 4
13. 8. 2019
Odkaz

výroba u AMD 40 dní
testovanie u AMD 90 dní
OEM partneri maú CPU 30 dní pred uvedenímk tomu overovacia séria 40+90 dníto máme
40+90+40+90+30=290 dní od ukončenia vývoja po udenie
Your starting date is August 13, 2019 so that means that 290 days later would be May 29, 2020.A ak bola potrebná jedna úprava+130dní=420dní
Your starting date is August 13, 2019 so that means that 420 days later would be October 6, 2020.
Odkaz

A pre uvedenie 6.10.2020 sa výroba Zen3 musela začať najneskôr 29.4.2020
Your starting date is October 6, 2020 so that means that 160 days before would be April 29, 2020.

To paltí, aby by AMD bolo prvým 5nm zákazníkom

Aj keby to bol ten júl/červenec = teda AMD by bol druhým zákazníkom

bolo by to na prelome rokov t.j. do 7.1.2021, čo dáva veľkú šancu na rok 2020 pre 5nm Zen3

Your starting date is July 31, 2018 so that means that 160 days later would be January 7, 2019.

Edit: Ak by išlo o uvednenie 5nm len pre retail je to o 30 dní skôr a ak by išlo o začiatok výroby nie 31.7. ale 1.7.2019 tak je tam tie -30 dní

ted prvý možný dátum pre retial 5nm Zen3 , ak je AMD druhým záakzníkom na 5nm je 8.11.2020

Your starting date is January 7, 2021 so that means that 60 days before would be November 8, 2020.

Edit END:

A to je možné

Zen 2 čiplet je menší než nejmenší 7nm SoC Applu
28. 1. 2019
si zaslouží explicitně zdůraznit, že osmijádrový Zen 2, tedy

Zen 2 čiplet, je při ploše ~78 mm2
menší čip než první 7nm sériově vyráběný čipy vůbec,

Repertoár Applu zahrnuje dva 7nm procesory: Větší
Apple A12X o ploše 122 mm2 a
Apple A12 dosahující plochy 83,3 mm2. Druhý zmíněný je určen pro iPhony a najdete ho od loňského podzimu v modelech iPhone XS a iPhone XR.
Odkaz

Zen 2 / 7nm EPYC tvoří kombinace 7nm a 14nm čipletů!
7. 11. 2018
1× 14 nm (~434 mm2)
8× 7 nm (~73 mm2)
Odkaz

Čiže to, že 5nm čiplety s 8 ks jadrami Zen3 budú mať okolo 55-60 mm2
A to je na výrobu ľahšie než SoC s ARM-om, kde si môžu dovoliť na ARM vyššiu cenu, lebo pre Early Adopters bude 5nm drahší ako neskôr.



AMD ktorému OEM tvrdí, že nemôžu brať od neho, pokiaľ ich nie sú schopní zásobovať na 100%, lebo ak zvýšia podiel AMD Intel im ten zvyšok nedodá a odsabptujr zvýšenie podiel AMD, lebo OEM nechce predať menej PC. AMD ide len o rast výrobných kapacít. A tam zisk z dvoch výrobmých technológií obrovský.

A AMD môže útočiť na 12,5x vyšší podiel na trhu serverov. a rastie rýchlejšie ako prepokladal


AMD vede 89:11 ale podcenilo poptávku.
Úterý, 09 červen 2020

Společnost AMD se pochlubila, že na poli procesorů se jí daří a podílově výrazně roste. Na konci roku dosáhla na 16,9% v OEM a 8% v serverech. To jsou ohromná čísla, vzhledem k tomu, že v roce 2017 mělo AMD jen 8,7% a 1% podílu.

Na serverech by rádo v dohledné době překonalo svůj nejlepší výsledek, tedy 26% podíl z roku 2006.
Odkaz



AMD potvrzuje: Do konce roku máme 10 % serverů
31. 1. 2020 | no-X | Hardware, Novinky, Procesory
Tzv. černá vize Briana Krzanicha, exšéfa Intelu, který se obával, že AMD získá 15-20 % trhu serverů, by se mohla naplnit v pololetí 2021…


Nyní, o tři měsíce později, na finanční konferenci k výsledkům za minulý rok, CEO AMD, Lisa Su, plně potvrdila tento výhled. S ohledem na získané zakázky očekává, že AMD opustí rok 2020 s dvouciferným podílem v serverech. Dvouciferný znamená přinejmenším 10%.
Odkaz
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hmm 2020-06-18 15:33:39

Po pravdě očekávám, že AMD do konce roku vypustí serverové verze Zen 3 procesorů a současně s nimi kompletně představí Zen 3 architekturu.
Ale desktopové verze podle mne půjdou na trhu až po novém roce. Ostatně poptávka díky Coroně šla dolů, proti Intelu se současná řada 3000 prodává v retailu velmi dobře, Intel nic nového také nepřinese a otázka je, proč by AMD před typicky slabým létem vydávalo XT verze procesorů, pokud by na podzim chtělo komplet nabídku vyměnit.

Aktuálně by AMD bylo samo proti sobě. Leda pokud by se během léta nálada na trhu změnila a očekávala se silná poptávka na konci roku, pak by AMD mohlo skórovat s novými produkty a prodávat je se zajímavější marží dráž. Ale zatím se spíše spekuluje o druhé vlně Covid, což by odložení samozřejmě dost nahrávalo.
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ad XT-čka 2020-06-18 16:09:40

XT zvýšili výkon v hrách o 4%, pričom v hráach zaostávali, ako v jedinej oblsti, o 3%, To znamená, že XT sú o 9,9% promile lepšie ako Intely v hrách. A v ničom nie sú horšie na desktope.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-18 16:04:31
avatar
Tak AMD musí pokračovat v jízdě a nic neodkládat, nebo by alespoň mělo, protože je na koni a zatím jenom kope Intelu hrob, ale další generací by ho mohlo už fakt pohřbít ... Samozřejmě že to myslím tím, že Intel bude mít ještě větší kabát z ostudy než má a o financích tu nemluvim, tam může být intel ještě dlouho v klidu.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1363x
Komentářů: 6
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1133x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1845x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1124x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1895x
Komentářů: 3
PUBG slaví 7 let – přechází na Unreal Engine 5!
PUBG slaví 7 let – přechází na Unreal Engine 5!Úterý, 12 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1858x
Komentářů: 1