Situace Intelu je mnohem horší, než se zdá. Akcie padají. 7nm výroba má velké potíže. Co se děje? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 26 červenec 2020
Přejít na obsah
Situace Intelu je mnohem horší, než se zdá. Akcie padají. 7nm výroba má velké potíže. Co se děje?
Intel nemá plán, vedení má jiné zájmy ...
alt

 

 

 

 

  • Situace Intelu je mnohem horší, než se zdá. Akcie padají.

                                                   7nm výroba má velké potíže. Co se děje?

Ačkoliv hospodaření v Q2 2020 skončilo pro Intel meziročním navýšením příjmů o 20%, výrazně padá marže z prodaných produktů, z nějakých 60% na 53%, což je pro Intel netypicky nízko. A právě tohle signalizuje investorům a akcionářům hodně. Především Intel přiznal, že s 10nm produkty jsou stále potíže a 7nm čeká výrazný odklad. Jinými slovy, na současné produktové nabídce Intelu se mnoho nezlepší ještě dlouho, což povede k dalšímu poklesu marží a konkurenceschopnosti čistě ve srovnání výkonu a kvalit samotných produktů. Prakticky všechny zákulisní zdroje ale říkají, že situace je ještě mnohem horší, než se na první pohled zdá.

  • Intel těží z pozice, ne produktů, ale pozice se může změnit …

Zásadním zdrojem úspěchu Intelu je jeho pozice, co by největšího výrobce mikročipů pro PC na světě. Tedy jeho obrovské a donedávna nejmodernější výrobní kapacity na světě, se kterými se nikdo nemůže „zatím“ srovnávat. TSMC by muselo vybudovat ještě několik továren (na čemž ovšem pracuje), aby se kapacitou výroby pro velké čipy mohla s Intelem plně srovnávat. Zásadní je tak pro Intel jeho výrobní proces, kde ještě kolem roku 2015 se 14nm, měl jasnou technologickou převahu a prakticky nikdo si nedokázal představit, že by tomu mělo být v dalších letech jinak.

Jenže máme rok 2020 a Intel se na těch svých 14nm zasekl. Už samotná 14nm výroba přitom měla zpoždění a problémy před lety, ale jak se ukázalo, to není nic ve srovnání s 10nm, která měla být v mnohem pokročilejší verzi na trhu od roku 2016. Ani v polovině roku 2020 ale neexistují žádné výkonnější procesory na trhu, pouze bezvýznamné předražené a neatraktivní ultramobilní modely, které jsou okrajovou záležitostí v nabídce. Drtivá většina procesorů Intel pro mobilní počítače a všechny procesory pro servery, datacentra a desktop, jsou stále 14nm. Intel nedodržel naprosto nic z toho, co plánoval, a hlavně opakovaně veřejně deklaroval, speciálně směrem k akcionářům.

  • 10nm výroba Intel je mrtvola, kterou Intel aranžuje na veřejnosti

Stav 10nm výroby se za poslední 2 roky přes masivní mnoha miliardové investice a nábory mnoha známých špičkových inženýrů, prakticky vůbec nezměnil! Současná 10nm výroba navíc není zdaleka tak pokročilá, jakou Intel původně plánoval. Vlastnostmi v nejlepším případě stěží stačí na první generaci 7nm procesu TSMC, který se běžně používá už nejméně 2 roky. V jednom ale Intel vůbec nestačí, a to je výtěžnost a výrobní efektivity. Obojí zůstává tak mizerné, že prostě nelze použít 10nm výrobu na procesory, které by měl Intel dodávat v obrovských počtech jako nástupce 14nm modelů. Navíc Intel už vývoj 10nm výroby omezil na minimum, protože samozřejmě už teď je jasné, že jde o zastaralý neefektivní proces ve srovnání s konkurencí, takže má mnohem větší smysl soustředit se na nástupce, tedy 7nm.

  • 7nm výroba Intel následuje v problémech a odkladech 10nm

Jak ale Intel konečně veřejně přiznal, 7nm proces se odkládá. Oficiálně o nejméně 6 měsíců, kdy Intel nechce více komentovat. Interní a zákulisní zdroje ale říkají, že situace je mnohem mnohem horší, než se Intel tváří. 7nm proces prakticky do puntíku kopíruje trable 10nm, které Intel nikdy nevyřešil. Přes mnoha miliardové investice není schopen se pohnout z místa. Odklad 7nm je tak prý už teď mnohem větší, kdy navíc musíme brát v potaz, že když Intel řekne že zpoždění bude 6 měsíců, reálně to znamená rok, a to ještě nemluvíme o výrobě a uvedení 7nm produktů na trh. Nejoptimističtější variantou v současnosti dle současných plánů společnosti Intel, je uvedení prvních 7nm ultra mobilních procesorů na trh Q4 2022 či Q1 2023! Nějaké složitější, výkonnější procesory tak nedorazí dříve jak v druhé polovině roku 2023. A to platí jen pokud všechno od teď půjde jako na drátkách, tedy už žádné problémy ani odklady.

Asi nemusíte být jasnovidec, abyste s jistotou věděli, že je nulová šance, aby žádné problémy nebyly a Intel teď najednou všechny problémy vyřešil a všechno od teď šlo skvěle. Není to bez šance jen proto, že se bavíme o Intelu, kterému nejde naprosto nic podle plánu už mnoho let, ale problémy mají i SAMSUNG nebo TSMC, které technologicky postupovali ve výrobních procesech, jejich vývoji a nasazení mnohem lépe. A samozřejmě že naráží také na problémy, které znamenají různá zpoždění. Takže je naprosto vyloučeno, že by u Intelu šlo najednou všechno skvěle, aby dosavadní plán a sliby ohledně startu 7nm výroby a procesory splnil. Všichni tedy očekávají, že Intel si jen připravuje půdu pro oznámení dalších zpoždění. Objevují se dokonce názory, že 7nm procesory od Intelu nemusí vyjít vůbec, že 7nm výroba může následovat tu 10nm, a Intel jednoduše za cca 2 roky oznámí, že se plně věnuje vývoji 5nm a začne mluvit o 5nm procesorech v roce 2024/2025 apod. To je velmi pravděpodobný scénář, pokud věci u Intel zůstanou, jaké dnes jsou.

  • Intel poprvé připouští využití výrobních kapacit jiné společnosti!

Za nejvíce šokující věc v oficiálních rozhovorech s Intelem v rámci Q2 2020 výsledků, mnozí považují to, že Intel připustil oficiálně možnost, že využije kapacity výroby jinde než ve svých továrnách. Právě tohle poslalo akcie společnosti volným pádem. Je to signál, že Intel sám sobě nevěří a jeho největší výhoda, které vděčí za svou dosavadní pozici, tedy vlastní výrobní kapacity a výrobní procesy, nebude dostatečná a použitelná ani v dalších letech. Především tím ale Intel přiznává, že problémy s výrobou a vývojem jsou opravdu velké.

Intel má uzavřeno několik zakázek v oblasti superpočítačů a datacenter, pro které slíbil nové produkty, které ovšem stále nemá a nevyrábí. Zásadní jsou procesory Sapphire RAPIDS a především výpočetní GPU rodiny PONTE VECCHIO, bez kterých prostě nemůže Intel postavit nic, co by dokázalo konkurovat AMD nebo NVIDIA GPU řešením na poli super počítačů. Zejména ta GPU samozřejmě nemohou být vyráběny 14nm ani 10nm procesem Intelu, aby vůbec mohly něčemu konkurovat. Odklad 7nm výroby Intelu je tak zásadní, protože Intel prostě nemá výrobní proces, kterým by tahle GPU mohl vyrábět. A tak speciálně pro PONTE VECCHIO GPU je právě zvažováno využití výrobních procesů mimo továrny Intelu (nejspíše tedy TSMC, což je ale zatím spekulace, i když kdo jiný by připadal vůbec do úvahy?).

  • Problémy s výrobou jsou ale jen jednou částí problémů Intelu

Intel nemá problém jen s výrobou svých CPU a GPU, ale potíž jsou i ty samotné čipy a architektury. Procesory Intel jsou z hlediska konstrukce a technologií zaostalé a hlavně nebezpečné. Bezpečnostní díry jsou tak zásadní a jsou přímo součástí návrhu funkcí architektury, že Intelu se nedaří u připravovaných nových generací je řešit. ICE LAKE pro servery nabírá zpoždění nejen kvůli problémům s 10nm výrobou, ale proto, že Intelu se nedaří funkčně ucpat některé ty díry a problémy a vznikají tím další potíže, které prostě znamenají, že současná revize procesorů se nedá vydat na trh. Intel ji tedy předělává a není ani jisté, že ji opraví tak, aby na trhu mohla něco řešit. Ostatně 10nm serverový ICE LAKE měl už být na trhu, nyní je odkládán a Intel už ani neříká, že ho letos vydá, v posledních oficiálních komentářích jen říká, že tyhle procesory jsou ve výrobě, což neznamená vůbec nic.

Ani od nových generací a architektur Intelu se nečeká mnoho. Koncept big.LITTLE, tedy kombinace malých a velkých jader zní na papíře dobře. jenže do té doby, než si uvědomíme, proti čemu bude na trhu stát. 8 velkých a 8 malých jader v procesoru Intel ALDER LAKE, který bude na stávající 10nm výrobě. To bude drahé, bude mít problémy kvůli zastaralé a neefektivní 10nm výrobě a těch 8+8 jader nebude mít zdaleka výkon velkého 16jádra od AMD, které v té době už bude na 5nm+ výrobě. Vtip je v tom, že ve výsledku může být 16velkých jader od AMD na 5nm+ provozně i výrobně efektivnějších + o parník výkonnějších než 8+8jader na 10nm od Intelu. Takže ALDER LAKE plánovaný na Q4 2021 už teď vypadá prostě nesmyslně a zoufale.

Na poli CPU tak Intel nemusí představit nic konkurenceschopného několik dalších let. O něco optimističtěji to vypadá s GPU Intelu, ale jen do doby, než si uvědomíme, že bude narážet na stejné potíže díky výrobnímu procesu. Navíc bude trvat několik generací, než prostě Intel všechno dořeší, doladí po stránce architektury, a bude moci AMD a NV vůbec konkurovat. Ani jedna ze společností totiž na místě nestojí, naopak. Po letech to vypadá na velký posun a skok díky RDNA/CDNA a tedy návratu konkurence. Jinými slovy, od grafických karet Intel nečekejte mnoho a mohou se rychle stát dalším zdroje potíží Intelu. Především dělat špatný obraz u zákazníků a investorů, pokud nebudou konkurenceschopné, což prakticky určitě nebudou.

Co s tím tedy Intel bude dělat??



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 663x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1568x
Komentářů: 9
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1247x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1925x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1169x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1917x
Komentářů: 3