TEST výkonu Intel Core i7 (NEHALEM) vs Core 2 Quad Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 13 říjen 2008
Přejít na obsah
TEST výkonu Intel Core i7 (NEHALEM) vs Core 2 Quad
Core i7 testy
alt

 

 

 

  O novém procesoru společnosti Intel se toho už hodně namluvilo. Očekávání mnoha uživatelů jsou vysoká. S netrpělivostí tak čekáme na výkonové testy a první takový je zde. Intel Core 2 Quad na 2,93GHz proti Intel Core i7 na 2,93GHz.

cpu-2

  Ještě než se pustíme do vlastních testů, řekněme si, co to ten Core i7 neboli Nehalem vlastně je. Jedná se o nativně čtyřjádrový procesor. Samotné výpočetní jádro je takřka identické se současnými Core procesory. Architektura procesoru je však mezi procesory Intel vskutku revoluční. Na poli procesorových čipů obecně se však o žádnou revoluci nejedná. NEHALEM je vlastně AMD Phenom s několika odlišnostmi. Konstrukční podobnost je opravdu veliká. Oba procesory mají integrovaný řadič pamětí (Phenom má DDR2 i DDR3 řadič), oba procesory komunikují po takřka identicky konstruované sběrnici, kterou samozřejmě Intel nazval jinak, aby se neřeklo. Nicméně Intel samozřejmě svůj design trochu upravil. NEHALEM, alespoň ty první do většího sonetu LGA 1366 mají hned tříkanálový řadič pamětí. O čem se taky ještě moc nemluvilo, je opětovný návrat Hyper-Threading technologie, známé z procesorů Pentium 4. Obdoba této funkce se s procesory NEHALEM vrací. Nově se nazývá Simultaneous Multi-Threading (SMT) a velice jednoduše řečeno vlastně zvyšuje výkon procesoru tím, že simuluje více vláken, nebo-li zjednodušeně přidává virtuální jádra procesoru. Přínos této technologie je obecně u aplikací, které těží z většího počtu jader procesoru. U aplikací, které na vícejádrové procesory moc nehrají, tam není přínos žádný. Zkrátka opět, stejně jako tomu bylo kdysi u procesorů Pentium 4 a HT, tak i SMT záleží na té dané aplikaci, zda bude, nebo nebude mít přínos.

cpu-3

To je teorie a teď díky serveru PConline můžeme přejít k praxi. Server vzal do testů procesor Intel Core i7 940, který tiká na 2,93GHz. Jedná se o prostřední model, ze tří plánovaných. Proti němu pak postavil procesor Core 2 QX9770, který pro účely testu má také frekvenci 2,93GHz. Máme tedy skvělou možnost porovnat výkon nového procesoru proti starému na identických frekvencích. Oba procesory mají k dispozici DDR3 paměti.

testsystem

  • Otázka číslo jedna - dvoukanálový vs tříkanálový řadič paměti

  Vrcholné verze NEHALEM procesorů mají tříkanálový řadič pamětí. Tak se podívejme na to, jaký má toto zlepšení přínos. Nejdříve teorie:

everest

Everest ukazuje obrovské zlepšení nového procesoru s novou architekturou proti současným Core. I s jedním paměťovým modulem uniká nový procesor dvoukanálovým současným procesorům. Mezi dvoukanálovým a tříkrálovým uspořádáním však není žádný výkonový rozdíl. Jenže Everest to je teorie a praxe může být jiná:

pameti

 Dvoukanálový řadič je určitě lepší než Core i7 s jedním modulem. Výhoda tříkrálového řadiče se však moc neukazuje a přínos třetího modulu je malá. Podívejme se na výkon procesorů samotného ....



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 472x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1515x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1212x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1895x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1149x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1905x
Komentářů: 3